ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Ολοι στην απεργία για τις Συμβάσεις στις 15 Μάη

Οι αξιώσεις των εργοδοτών του κλάδου αναδεικνύουν την ανάγκη να πετύχει η απεργία, να οργανωθεί η αντίσταση των εργατών μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς

Την ώρα που η εργοδοσία είναι έτοιμη να σαρώσει κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση, οι εργαζόμενοι καλούνται να οργανώσουν με αποφασιστικότητα την αντίσταση μέσα σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, με πρώτο σταθμό την απεργιακή κινητοποίηση στην οποία προχωρούν διάφοροι κλάδοι στις 15 Μάη για την υπεράσπιση των Συμβάσεων, τη διεκδίκηση μισθών με αυξήσεις.

Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 15 Μάη έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα αλλά και Τύπο - Χαρτί. Επίσης, ομόφωνη απόφαση για 48ωρη απεργία στις 15 και 16 Μάη πήρε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά. Η απεργιακή μάχη θα είναι σκληρή, με δεδομένες τις αυταπάτες, τα διλήμματα, τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, τον εφησυχασμό, όλα τα εργαλεία που επιστρατεύει η μεγαλοεργοδοσία αλλά και οι εργατοπατέρες για να εξασφαλίσουν την υποταγή των εργαζομένων στη σφαγή τους. Η απάντηση των εργατών πρέπει να είναι καθαρή. Η ίδια η ζωή έχει δείξει ότι η υποχώρηση και η αναμονή το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν ελεύθερο χώρο και χρόνο στην εργοδοσία για να σχεδιάσει την επέλασή της. Οι μέρες που απομένουν πρέπει να αξιοποιηθούν για να γίνουν συνελεύσεις, συσκέψεις, δουλειά εργάτη τον εργάτη, σε κάθε γραφείο και εργοστάσιο, να γίνει η απεργία υπόθεση των ίδιων των εργατών, διότι κρίνεται η ίδια τους η ζωή, το μέλλον των παιδιών τους.

Σφαγή ζητούν και οι εκτυπωτικές βιομηχανίες

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας με την οποία οι μεγαλοβιομήχανοι ετοιμάζονται να ορμήξουν στις κατακτήσεις των εργαζομένων είναι το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που κατέθεσε και ο Σύνδεσμος Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδας (ΣΕΜΕΕ), που μεταξύ άλλων ζητά να καταργηθούν: Το επίδομα γάμου. Η προσαύξηση στα ημερομίσθια στα περιστροφικά ταχυπιεστήρια (5%). Η πολυετία στα 20 χρόνια που ήταν 10%. Οι συνθέσεις μηχανών. Το πενθήμερο «Δευτέρα - Παρασκευή». Ακόμα, ζητά μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος από 10% σε 5%. Μείωση στην προσαύξηση του νυχτερινού επιδόματος από 50% στο 25%. Μείωση επιδόματος αδείας από 17 ημερομίσθια στα 13.

«Τα ψέματα τώρα τελείωσαν. Η σφοδρή επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΕΕ κλιμακώνεται παραπέρα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. «Τώρα έχουν βάλει στο μάτι τις ΣΣΕ, τις οποίες κέρδισαν με αγώνες και θυσίες οι εργαζόμενοι του κλάδου μας εδώ και πολλά χρόνια». Με τα μέτρα που προτείνουν οι εργοδότες «οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και το 45% συνολικά», επισημαίνει το σωματείο και τονίζει: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι καταργούν με αυτήν τη σύμβαση κάθε θεσμική κατάκτηση. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες». Για να σημειώσει: «Συνάδελφοι, να απαντήσουμε τώρα! Με ταξική ενότητα και συσπείρωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Να μην περάσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές, να σπάσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία με μαζική, καθολική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση του κλάδου. Να απαιτήσουμε να υπογραφεί τώρα, νέα ΣΣΕ με αυξήσεις! Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Απαιτούμε τώρα υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. Ολοι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου».

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 13 Μάη στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος) για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας.

ΦΑΓΕ
Νέα 48ωρη απεργία από σήμερα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων της ΦΑΓΕ, μετά τις 29 απολύσεις που έκανε η εργοδοσία της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή. Ταυτόχρονα με μια μαζικότατη γενική συνέλευση, που έγινε την ώρα της απεργίας έξω από την πύλη του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέα 48ωρη απεργία σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη. Την Τετάρτη θα προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για την εξέλιξη του αγώνα τους.

Από τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ βρίσκονταν στην πύλη του εργοστασίου, περιφρουρώντας τον αγώνα τους. Απαιτούν όχι μόνο να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις στη ΦΑΓΕ και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, αλλά και την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν συνάντηση με την εργοδοσία.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, άλλωστε, εκτιμούν ότι και οι νέες αυτές απολύσεις σηματοδοτούν την απόφαση της εργοδοσίας να εντείνει την επιθετικότητά της, με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα. Συνολικά η εργοδοσία της ΦΑΓΕ έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 200 απολύσεις από το 2008 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία του ομίλου Φιλίππου έχει προχωρήσει (σε άλλες εταιρείες του ομίλου όπως η ΕΒΓΑ) σε προσλήψεις νέων εργαζομένων (κάτω των 25 ετών) με 430 ευρώ καθαρά, αξιοποιώντας πλήρως τους αντεργατικούς νόμους. Με αυτόν τον τρόπο αντικαθιστά εργαζόμενους με δικαιώματα, με φθηνούς νέους εργαζόμενους, συντρίβοντας τα δικαιώματα όλων.

Η επίθεση της εργοδοσίας αναδεικνύει πως δεν μπορεί να υπάρξει κανείς εφησυχασμός για τους εργαζόμενους, η αντεργατική επίθεση θα κλιμακωθεί. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων της ΦΑΓΕ βρίσκονται το ΠΑΜΕ - χτες παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση ο Γ. Πέρρος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου - η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το αντίστοιχο Συνδικάτο της Αττικής.

Απήργησαν χτες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνέχισαν χτες τον αγώνα τους ενάντια στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, 4 δηλαδή μεροκάματα το μήνα, που αξιώνει να επιβάλει η εργοδοσία.

Την απεργία επέβαλαν στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, απορρίπτοντας, με τις έντονες αντιδράσεις τους, την απόφαση της πλειοψηφίας, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, να μπουν τα «κεφάλια μέσα» μέσω της αναστολής - την περασμένη βδομάδα - του απεργιακού αγώνα που έδιναν με αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι επί 12 μέρες.

Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτή, συνεχίζοντας να υπονομεύει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αποφάσισε ότι απεργία θα γίνεται μόνο κάθε Δευτέρα, την «εργάσιμη» μέρα. Δε δέχτηκε να αποδεχτεί την πρόταση των ταξικών δυνάμεων της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» (ΕΕΝΣ) για συχνές Γενικές Συνελεύσεις, συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις στα υπουργεία και κυρίως την κοινή δράση με τους εργαζόμενους στα υπόλοιπα ναυπηγεία και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και στην αντιλαϊκή πολιτική.

Σκοτώθηκε 71χρονος ενώ δούλευε!

Τη ζωή του έχασε χτες το πρωί ένας 71χρονος στην Ορεστιάδα ενώ εργαζόταν. Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Δημητριάδης την ώρα που εκτελούσε εργασίες αντικατάστασης στοιχείων στέγης (ελενίτ) σε οικία στην Ορεστιάδα κατέπεσε από αυτή και τραυματίστηκε θανάσιμα. Ερευνα για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διεξάγεται από επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Νομού Εβρου. Μέχρι χτες δεν είχε διευκρινιστεί το καθεστώς εργασίας του, ούτε γιατί ένας άνθρωπος στα 71 του χρόνια αναγκάζεται να αναζητήσει το μεροκάματο με κινδύνους για την ίδια του την υγεία και τη ζωή...

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«PHONEMARKETING» - «PRS»: Σε γενική συνέλευση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Phonemarketing» (τηλεφωνικό κέντρο) στη Ν. Ιωνία, οι οποίοι διανύουν ήδη την όγδοη εβδομάδα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ενάντια στη μεθόδευση της εργοδοσίας να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία του ενός 8ωρου τη βδομάδα. Σε γενική συνέλευση επίσης προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εισπρακτική εταιρεία «PRS» που εδρεύει στο ίδιο κτίριο, προκειμένου να καθορίσουν τα βήματά τους για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

OKANA: Συνεχίζεται για 12η μέρα η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΚΑΝΑ από τους εργαζόμενους του Οργανισμού, με κύριο αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και παράλληλα υπερασπίζουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, υψηλών προδιαγραφών στην πρόληψη, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ.

ΣΕΑΑΝ: Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ιδρύματος χρονίων παθήσεων Δυτικής Αττικής θα κάνει αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων ενάντια στην παρακράτηση μέρους των συντάξεων των νοσηλευομένων στο Ιδρυμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τις 9 Μάη

Την Αντιφασιστική Νίκη των λαών και την ηρωική θυσία των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης, το Μάη του '36, τιμούν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) με εκδήλωση που διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 9 Μάη στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφανιών στον τόπο που δολοφονήθηκε ο εργάτης Τάσος Τούσης στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει μαζικά στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ και της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ για την Αντιφασιστική Νίκη και το Μάη του '36. Επίσης να συμμετάσχει στην εκδήλωση που θα γίνει την ίδια μέρα, Τετάρτη 9 Μάη, στις 12 το μεσημέρι στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας προς τιμήν του Γ. Τσαρουχά, στελέχους του ΚΚΕ, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη διάρκεια της χούντας.

Συνταγματική η επιστράτευση

Με τη «βούλα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίθηκε συνταγματική η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών που κηρύχθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, με αφορμή τη μεγάλη απεργία του κλάδου το Νοέμβρη του 2010, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο για άλλη μια φορά ρίχνει στη λαιμητόμο το ιερό δικαίωμα της απεργίας, επικαλούμενο στο σκεπτικό του τα γνωστά επιχειρήματα για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το «γενικότερο κοινωνικό συμφέρον», καθώς και την αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία»! Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΝΟ ζητώντας την ετυμηγορία του, αλλά το ανώτατο δικαστήριο με την υπ' αριθμό 1623/2012 απόφασή του απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της ναυτιλιακής οργάνωσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ