ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 15 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την επόμενη Κυριακή 15 Μάη πορευόμαστε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη στη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην πλατεία Συντάγματος. Η πορεία αυτή, με κεντρικό σύνθημα «Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό», είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ και τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στη σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα, σημειώνεται ότι η ΕΕΔΥΕ «συνεχίζει τον αταλάντευτο αγώνα που σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ξεσηκώνονται μπροστά στη βαρβαρότητα που βιώνει η ανθρωπότητα από την άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού». Και υπογραμμίζεται: «60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η 9η Μάη είναι η μέρα της μεγάλης αυτής Νίκης που μας υπενθυμίζει ότι οι Λαοί μέσα από τον τιτάνιο αγώνα τους έφτασαν στη συντριβή του φασισμού και όλων των κηρυγμάτων υποτέλειας και υποταγής στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Σήμερα οι ιμπεριαλιστές μαζί με όσους ανέλαβαν την υποστήριξή τους θέλουν να ξεχάσουμε την ιστορική νίκη, να σκύψουμε το κεφάλι ή να προσαρμοστούμε σ' έναν "καλύτερο ιμπεριαλιστικό κόσμο", να υποταχτούμε στον ιμπεριαλισμό. Βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στην υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης και το λαό να διαδηλώσουν σε ολόκληρη τη χώρα με πολύμορφες εκδηλώσεις, με το σύνθημα:

"50 χρόνια ΕΕΔΥΕ - 60 χρόνια Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό».

Κορυφαίο γεγονός η Κυριακή 15 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέτος συμπληρώνονται 42 χρόνια από τη δολοφονία του».

Οπως επισημαίνεται στο κάλεσμα, όσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα (αφετηρία ο Τύμβος στις 8.00 π.μ.), μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς (ΠΑΛΛΗΝΗ - ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. και θα κορυφωθούν με την άφιξη της πορείας στις 8 μ.μ.

Το πλαίσιο της Μαραθώνιας Πορείας είναι το εξής:

«Διαδηλώνουμε:

- Για να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

- Για να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν.

- Για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.

- Για να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, NATO, EE.

- Για να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες για την κατοχή στο Ιράκ.

- Για να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την πατρίδα μας.

- Για να προστατέψουμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας από τους ΝΑΤΟικούς "προστάτες" που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς.

Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς

Ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Διεθνείς συναντήσεις στην Αθήνα

Η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει και φιλοξενεί στην Αθήνα, το διήμερο 13 και 14 Μάη, διεθνείς συναντήσεις κινημάτων Ειρήνης και αποστράτων αξιωματικών από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και το συντονισμό δράσης γύρω από σειρά θεμάτων και μετώπων, στα πλαίσια του κοινού αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και των μηχανισμών του.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο του κτιρίου της ΓΣΕΕ, στην Αθήνα, (Πατησίων και Αινιάνος 2) έχει ως εξής:

-- Την Παρασκευή 13 Μάη 2005 στις 4 μ.μ., η ΕΕΔΥΕ συνδιοργανώνει μαζί με την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) διεθνή συνάντηση απόστρατων αξιωματικών από Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, με θέμα: «Η νέα στρατηγική του NATO και της ΕΕ και ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεών τους». Αναμένεται να συμμετέχουν σειρά από Ελληνες αξιωματικούς ε.α. και οι παρακάτω καλεσμένοι από το εξωτερικό:

IGOR BELOZERTZEV, Αρχιπλοίαρχος ε.α. από Ρωσία.

ELMAR SCHMAEHLING, Ναύαρχος ε.α. από Γερμανία.

MYKOLA SHULHA, Συνταγματάρχης ε.α. από Ουκρανία.

MARTINS GUERREIRO, Ναύαρχος ε.α. από Πορτογαλία

SLAVOLUB SUSIC, Στρατηγός ε.α. από Σερβία.

LOCMELIS JANIS, Αντιναύαρχος ε.α. από Λετονία.

UCINSKI EUGENIUSZ, Συνταγματάρχης ε.α. από Πολωνία.

JIRI BURES, Συνταγματάρχης ε.α. από Τσεχία.

Συμμετέχει επίσης και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Αντιστασιακών (FIR), Michel Vanderborght.

-- Το Σάββατο 14 Μάη στο ίδιο χώρο θα διεξαχθεί διεθνής συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινημάτων ειρήνης από 17 χώρες: Κύπρο, Γερμανία, Παλαιστίνη, Σερβία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Λίβανο, Τσεχία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Συρία, Ιταλία, Ιορδανία, Μάλτα και Ισπανία.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου έχει ως εξής:

  • 9 π.μ. - 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, θα διεξαχθεί συζήτηση γύρω από την καμπάνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ενάντια στο «ευρωσύνταγμα».
  • 3 μ.μ. - 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, εκδήλωση με θέμα: «Νέες ιμπεριαλιστικές απειλές στα Βαλκάνια και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Την Κυριακή 15 Μάη όλοι οι καλεσμένοι της ΕΕΔΥΕ θα πάρουν μέρος στο κλείσιμο της Μαραθώνιας Πορείας στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.


Πατριδογνωμόνιο
Πρωτομαγιά άνευ αδείας-αηδία

Με το μοιρογνωμόνιο, απ' όσο θυμάμαι, στα σχολικά μας χρόνια προσπαθούσαμε να κατασκευάσουμε τα ημίτονα και συνημίτονα της τριγωνομετρίας. Κόψε τον κύκλο σε φέτες, μέτρα τις γωνίες, πρόσθεσε, αφαίρεσε, δύσκολα μαθηματικά για πρωτάρηδες.

Με το πατριδογνωμόνιο, στάση ζωής κι εφαρμογή πολιτικής θαρρώ - αν υπήρχε τέτοιο όργανο στην ιστορία που έτσι κι αλλιώς εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα τραύματα και τα θαύματα των λαών - δεν μπορεί κανείς να κόβει και να ράβει την πατρίδα σε φέτες συμφερόντων και καπιταλιστικής ιδιοτέλειας, παίζοντας τον τριγωνομέτρη με τις λέξεις χωρίς νόημα και τις πράξεις χωρίς όραμα.

Η αναγκαστική μετάθεση της απεργιακής Πρωτομαγιάς για να μη συμπέσει η απεργία με την κυριακάτικη, έτσι κι αλλιώς, αργία της Πασχαλιάς, μετατράπηκε σε πολιτικώς άθλιο κι ατελές παιχνιδάκι ψευδοαντιπολίτευσης και ψευδοκυβέρνησης. Κάτι σαν πλειστηριασμός «σεβασμού» προς την εργατική τάξη με χειραγωγούς τα δύο ομοιόμορφα κόμματα εξουσίας- διαχείρισης της αγοράς και ντουντούκες τούς πρόθυμους συνδικαλιστές-συνομιλητές της κανακεμένης και υπερπροστατευμένης εργοδοσίας πάσης φύσεως και μορφής, απ' της ΓΣΕΕ τα «πονήματα» ως της ΑΔΕΔΥ τα «ποιήματα».

Αυτήν την Τετάρτη που έρχεται, στις 11 του Μάη (συμβολικός αριθμός, σα διπλή Πρωτομαγιά μπορεί να διαβαστεί απ' τα παιδιά που δεν υποδουλώθηκαν ακόμη στις βδελυρές σκοπιμότητες της νομιμότητας και της τάξης των ταραγμένων αστών), ο εργαζόμενος που θέλει ν' απεργήσει δε χρειάζεται μήτε εγκυκλίους μήτε διευκρινίσεις, μήτε περιφορά της βιαζόμενης καθημερινά ιστορίας της τάξης του. Δε χρειάζεται μήτε αφεντικά που κλίνουν το γόνυ και ανέχονται την ύπαρξη της εργατικής μαχητικής τάξης, ούτε φοβισμένους υπουργούς που νοιάζονται μήπως και δεν παρακαθήσει στο πριβέ τραπέζι τους ο κάθε Πολυζωγόπουλος. Δεν έχει πάτρωνες η πρωτομαγιάτικη απεργία. Ούτε εμποράκους του αίματος που χύθηκε για να στεριώσει. Εχει και πολιτική και κίνητρα ο απεργός, έχει και το βιος του και το βίο του στημένο στον τοίχο. Της αγοράς. Της «νέας τάξης». Του ...«άκρατου, ανόθευτου ανταγωνισμού» της ΕΕ και του «ευρωσυντάγματός» της.

Η Πρωτομαγιά έχει φωνή. Και κατακόκκινη παντιέρα. Και νέο αγωνιστικό συνδικαλισμό μετωπικό και συγκρουσιακό, διεκδικητικό και αποτελεσματικό σαν το ΠΑΜΕ. Αλλά είναι η φωνή, η γνήσια, λαού που πρέπει να καλυφθεί από το μικροπολιτικό θόρυβο των βασικών μετόχων της εξουσίας. Μόλις την προηγούμενη της 11ης του Μάη, σύντροφοι και μαντρωμένοι στη Βουλή θα συζητάνε οι βουλευτές αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα»!!! Που το ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Που το υπερασπίστηκαν με σθένος. Αφού στις προτεραιότητές του είναι και η ευρωσυνταγματική κατοχύρωση της ανταπεργίας, του λοκ άουτ δηλαδή!!! Αυτοί ακριβώς είναι που τάχαμ' δήθεν κόπτονται για τη διευκρίνιση αργίας-απεργίας της Πρωτομαγιάς.

Οι υπερασπιστές του λοκ άουτ. Οι υπέρμαχοι της τριγωνομετρικής εκχώρησης της φέτας Ελλάδα στον κύκλο των ευρωενωσιακών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ουαί και ουστ μαζί θα ακουστεί γιατί ο λαός, ποτέ εν τέλει, δε μένει στη γωνία όταν παίρνει τη μοίρα του στα χέρια του. Μοιρογνωμόνιο η πάλη του.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ