ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάη 2005
Σελ. /32
Οι λαοί θα υπερασπιστούν την ιστορία που έγραψαν με το αίμα τους!

Αντικομμουνιστική πρόκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Αντιφασιστική Νίκη των Λαών»

Σοβιετικοί μαχητές πανηγυρίζουν για την κόκκινη σημαία που ανυψώθηκε στο Ράιχσταγκ
Σοβιετικοί μαχητές πανηγυρίζουν για την κόκκινη σημαία που ανυψώθηκε στο Ράιχσταγκ
Συντονισμένα ιμπεριαλιστικά πυρά, τα οποία εσχάτως πύκνωσαν επικίνδυνα, δέχεται η ιστορική αλήθεια όπως αυτή γράφτηκε με το αίμα εκατομμυρίων που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Η στρογγυλή επέτειος των 60 χρόνων από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών στάθηκε η αφορμή, για να εξαπολυθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο περιεχόμενό της, τα μηνύματά της και κυρίως στους πρωτεργάτες της, το σοσιαλισμό και τους λαούς που τον οικοδομούσαν. Στόχος όσων επιδίδονται στην πλαστογραφία της ιστορικής αλήθειας είναι η αλλοίωση των διδαγμάτων της Αντιφασιστικής Νίκης, ώστε οι λαοί της Ευρώπης να μην τα προσεγγίσουν, να μην αντλήσουν απ' αυτά τη γνώση και τη δύναμη για την οργάνωση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα σήμερα, για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το πανομοιότυπο της προπαγάνδας είτε αυτή εκπορεύεται από ευρωενωσίτικα κέντρα είτε από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο. Κοινά σημεία της είναι η απόκρυψη του πραγματικού περιεχομένου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ως ιμπεριαλιστικού, η πλήρης αποσιώπηση του ότι ο φασισμός γεννήθηκε από την ιμπεριαλιστική μήτρα, η ανάδειξη του ρόλου που έπαιξαν μεμονωμένες προσωπικότητες, τις οποίες αποκόβουν από τις γενικότερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν και μέσα στις οποίες έδρασαν, η αταξική θεώρηση των ιστορικών γεγονότων και αποϊδεολογικοποίηση της ιστοριογραφίας. Ακόμα, η πλήρης αντιστροφή του σπουδαίου ρόλου που έπαιξε η Σοβιετική Ενωση στον αντιφασιστικό αγώνα, καθώς εξισώνουν το σοσιαλισμό με το ναζισμό.

Τις τελευταίες μόνο μέρες, αυτή την προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας και διοχέτευσης αντικομμουνιστικών μηνυμάτων στη συλλογική συνείδηση των λαών της Ευρώπης, ήρθαν να υπηρετήσουν δύο κατάπτυστα ψηφίσματα που κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ε. Μπροκ, δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους και ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο όνομα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης αναπαράγονται σαν από καρμπόν τα ίδια ψεύδη, οι ίδιες λαθροχειρίες σε βάρος του σοσιαλισμού, αποδεικνύοντας τι είναι αυτό που πονάει και φοβίζει τους ιμπεριαλιστές.

Για παράδειγμα, στα ψηφίσματα του Ε. Μπροκ εξισώνεται ο Χίτλερ με τον Στάλιν σαν «δικτάτορες ενωμένοι ενάντια στις δημοκρατικές προσδοκίες των εθνών της Ευρώπης». Ενώ αναφέρεται σαν ιστορική ευκαιρία η «πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας για την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη» των εθνών αυτών συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Ο συγγραφέας των ψηφισμάτων τολμά ακόμα να παροτρύνει τη Ρωσία «να τιμήσει όχι μόνο τα θύματα του ναζισμού αλλά και του μπολσεβικισμού»!

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Λετονό ομόλογό του επαναλαμβάνει πως το «τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε την απελευθέρωση στη Δυτική Ευρώπη, αλλά στην Κεντρική και Ανατολική σήμανε τη σοβιετική κατοχή και την κομμουνιστική δικτατορία»!

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δήλωσή της με αφορμή τα 60χρονα αναφέρει: «Θυμόμαστε τα πολλά εκατομμύρια για τα οποία το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου δε σήμανε το τέλος της δικτατορίας και για τα οποία η αληθινή ελευθερία έμελλε να έρθει μόνο με την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Η τοποθέτηση της πραγματικότητας με το κεφάλι στο πάτωμα εξοργίζει ούτως ή άλλως. Η οργή όμως διογκώνεται όσο αναλογίζεται κανείς ποιοι είναι και τι εκπροσωπούν οι άθλιοι συκοφάντες του σοσιαλισμού, τον οποίο εξακολουθούν να φοβούνται παρά την ανατροπή του. Η «δημοκρατία» τους κάθε άλλο παρά αταξική είναι, είναι ταξική προς όφελος των μονοπωλίων και στηρίζεται στην άγρια αφαίμαξη των πολλών από τους λίγους. Τολμούν να μιλάνε για δικτατορίες αναφερόμενοι στο σοσιαλισμό, όταν οι ίδιοι τρομοκρατούν και αιματοκυλούν λαούς σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης, όταν δε διστάζουν να τσακίσουν ακόμα κι αυτές τις αστικές δημοκρατικές ελευθερίες. Τολμούν να επικρίνουν ένα σύστημα, όπου ο εργαζόμενος άνθρωπος γνώρισε την πραγματική ελευθερία, αυτοί που έχουν αλυσοδέσει την ανθρωπότητα στα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Αποδεικνύουν πως ο σοσιαλισμός εξακολουθεί να τους φοβίζει, γιατί εξακολουθεί να εμπνέει, να δείχνει στους λαούς το δρόμο προς την πραγμάτωση των οραμάτων τους. Δε θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα πραγματικά μηνύματα της Αντιφασιστικής Νίκης, γιατί τότε θα έπρεπε να αρνηθούν το ίδιο το σύστημά τους, να υποκλιθούν στην ακατανίκητη λαϊκή δύναμη όταν αυτή ενωμένη στρέφεται εναντίον του ιμπεριαλισμού. Γιατί θα έπρεπε να αναγνωρίσουν πως η Σοβιετική Ενωση τσάκισε την πανίσχυρη ναζιστική μηχανή, γιατί ως εργατική εξουσία ενέπνευσε τους λαούς της να την υπερασπιστούν και με την ίδια τους τη ζωή. Φοβούνται τα διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που έχουν σήμερα «θεμελιακή χρησιμότητα για την οργάνωση της επαναστατικής πάλης», όπως τονίζεται στις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 60χρονα, καθώς «συναρτώνται με τη θεωρητική τεκμηρίωση της θέσης ότι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα ο σοσιαλισμός και η κομμουνιστική προοπτική αποτελούν τη μόνη εναλλακτική λύση». Φοβούνται γιατί ξέρουν καλύτερα απ' όλους πως τα ψωμιά του ιμπεριαλισμού είναι μετρημένα, πως η εποχή μας είναι εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό κι αυτή την προοπτική θέλουν να απομακρύνουν.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Με την ευκαιρία της 60ής επετείου από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών ξεδιπλώνονται τις επόμενες μέρες σ' όλη τη χώρα πολύμορφες εκδηλώσεις. Ετσι:

-- Πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», πραγματοποιείται αύριο Δευτέρα, 9 Μάη, στις 8 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» της Λάρισας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ, η ΠΕΑΕΑ, το Σωματείο Καπνεργατών «Το Παγκαπνεργατικό» και το Σωματείο Οδηγών «Ερμής», συνδιοργανώνουν το γιορτασμό της 60ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης και αφιέρωμα στο Μάη του '36 αύριο Δευτέρα 9 Μάη, στις 7μ.μ., στο άγαλμα του Βενιζέλου.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει αύριο Δευτέρα 9 Μάη συγκέντρωση, στις 7μ.μ., στην πλατεία Καπνεργατών.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης στις 15 Μάη διοργανώνει συγκέντρωση στις 6μ.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην Παναγιά Κοζάνης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ, το Σύλλογο Γυναικών και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, αύριο Δευτέρα 9 Μάη, εκδήλωση στο Παυσίλυπο.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας διοργανώνει αύριο Δευτέρα 9 Μάη, πανεξόρμηση αντιλήθης στην πόλη της Λαμίας, για το πραγματικό νόημα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και τα μηνύματά της σήμερα.

-- Εκδήλωση διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, την Πέμπτη 12 Μάη, στις 8μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Ιγκορ Μπελοζέρτσεβ, αρχιπλοίαρχος ΕΑ του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Νότιος Ανεμος» με τους Μανόλη Μανουσέλη και Μαριάννα Ζορμπά. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου.

-- Ο Δήμος Νίκαιας, η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, το σωματείο θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ» και μαζικοί φορείς της πόλης διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Δευτέρα 9 Μάη στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη) στις 8 μ.μ. Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας σε συνεργασία με τοπικούς μαζικούς φορείς συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Τρίτη 10 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση αύριο Δευτέρα 9 Μάη, στις 8 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης, Αγ. Βαρβάρας και Δήλου 2. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αγγελος Βρεττός, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Κυριακή, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών. Θα μιλήσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Τα Παραρτήματα Μεσολογγίου της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση, αύριο Δευτέρα 9 Μάη, στις 9.30 π.μ. στο Μεσολόγγι. Θα γίνει ομιλία από μέλος του Συλλόγου Απογόνων.

-- Εκδήλωση διοργανώνει το Παράρτημα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με την Ε' ΕΛΜΕ, την Τρίτη 10 Μάη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον αύλειο χώρο του 2ου Λυκείου Αμπελοκήπων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ