ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Παζάρι όλων με όλους» και στη μέση οι επικίνδυνες διευθετήσεις

Σε τεχνικές επιτροπές για ΑΟΖ με τη Λιβύη παραπέμπει η κυβέρνηση

Από την επίσκεψη Ντερ Λάιεν - Μισέλ στην Τουρκία

Eurokinissi

Από την επίσκεψη Ντερ Λάιεν - Μισέλ στην Τουρκία
Σε συζητήσεις με τη λιβυκή πλευρά για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών παρέπεμψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», στον απόηχο της προχτεσινής επίσκεψης του Μητσοτάκη στη Λιβύη, καθώς επίσης στη σκιά του τουρκολιβυκού μνημονίου και των δηλώσεων του Λίβυου πρωθυπουργού ότι η χώρα του «ψάχνει συμφωνίες για τα συμφέροντά της, όπως ψάχνει κάθε χώρα τα συμφέροντά της» και ότι «ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και μεταξύ Λιβύης - Τουρκίας».

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης η Πελώνη επέμεινε χτες ότι η «νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις» «δεν μπορεί να γραφτεί πάνω σε παλιές» και ότι «αφετηρία» πρέπει να είναι μεταξύ άλλων «ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας». Διαβεβαίωσε ότι «ήταν σαφής και η άλλη πλευρά, ότι είναι έτοιμη να συζητήσει. Να συσταθούν οι τεχνικές επιτροπές για τη συζήτηση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, η οποία διεκόπη το 2010».

«Ξεκινάμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των σχέσεων. Το σημαντικό είναι ότι και η άλλη πλευρά θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα και πρότεινε και τη σύσταση των επιτροπών αυτών. Είναι μία συζήτηση που θα καθιστούσε άνευ αντικειμένου το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο», ισχυρίστηκε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το εν λόγω μνημόνιο «προφανώς θα είναι κάτι που θα επισκιάζει τις διμερείς σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα» και τάχα «θα επισκιάζει και τις σχέσεις της Λιβύης με την ΕE».

Αντίστοιχα χρεοκοπημένα «αφηγήματα» αναπαρήγαγε και για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, ισχυριζόμενη ότι «οι Ευρωπαίοι περιμένουν βήματα από την Τουρκία» και ότι «το δίλημμα είναι στην τουρκική πλευρά και στη συμπεριφορά της, προκειμένου να προχωρήσει η θετική ατζέντα (σ.σ. με την ΕΕ), για την οποία και η ελληνική πλευρά είναι υπέρ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και εφόσον δεν επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές».

Ετοιμη να συμβάλει στη «διευθέτηση κάθε κρίσης» η Τουρκία

Στο μεταξύ, την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να παζαρέψει αναβάθμιση της γεωπολιτικής του θέσης επανέλαβε χτες ο Ρ. Τ. Ερντογάν. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ), ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με όλους, στη βάση της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων μας, ειδικά σε περιοχές όπου διατηρούμε στενές σχέσεις με την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν, χώρες της κεντρικής Ασίας και τον αραβικό κόσμο» και ότι «στην τρέχουσα περίοδο εργαζόμαστε ενεργά για να βρεθεί μόνιμη λύση σε κάθε κρίση στην περιοχή, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Αιγαίο, από την Κύπρο μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σχέδια για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας πως «το γεγονός ότι το 90% του διεθνούς εμπορίου γίνεται μέσω θάλασσας και τα Στενά μας αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια εμπορικά περάσματα αναδεικνύει τη σημασία του σχεδίου» και πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί.

Για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης ρωτήθηκε και ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, Αλεξέι Γερκόφ, σημειώνοντας πως πρόκειται για σχέδιο που περνά από έδαφος της Τουρκίας και αφορά τις αρχές της χώρας, και πως δεν θα επηρεάσει τις προβλέψεις της Σύμβασης του Μοντρέ.

Παραπέρα, μετά την προχτεσινή συνάντηση του Ερντογάν με τους επικεφαλής της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Αγκυρα, αξιωματούχος της ΕΕ σχολίαζε (ανώνυμα) ότι η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξαρτάται πολύ στενά από την πρόοδο στο Κυπριακό και τον ελληνοτουρκικό διάλογο, και ότι ο Ιούνης θα είναι άλλος ένας «μήνας αποφάσεων».

Το Κυπριακό μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο και του ευρωτουρκικού παζαριού, και ενώ μεθαύριο Σάββατο επιστρέφει στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, για νέο γύρο επαφών με τις δύο πλευρές, ενόψει και της Διάσκεψης για το Κυπριακό στα τέλη του μήνα (27-29/4). Σημειωτέον, η Λουτ ετοιμάζεται τον Μάη να αναλάβει χρέη ανώτατου στελέχους στον αμερικανικό κολοσσό «Shell», όπως μετέδωσε και το «Bloomberg», παράλληλα όπως φαίνεται με τον ρόλο της στον ΟΗΕ.

Ψηλά στην ατζέντα το παζάρι Τουρκίας - Αιγύπτου

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η τουρκική αστική τάξη συντηρεί συστηματικά και τις προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεών της με την Αίγυπτο. Η φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ» μετέδωσε δηλώσεις του συμπροέδρου της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Αιγύπτου - ΕΕ, Ισμαήλ Εμράχ Καραγέλ, σύμφωνα με τις οποίες «η Αίγυπτος πλησιάζει προς την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι αν γίνει αυτό «η ΕΕ θα βρεθεί εκτός της εξίσωσης (...) Σ' αυτήν την περίπτωση η ΕΕ δεν θα έχει ουσιαστικά μέσα για να φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά την πιθανή επαναπροσέγγιση Αγκυρας - Καΐρου. Ενδεικτική είναι πρόσφατη ανάλυση στο «European Council of Foreign Affairs» με τίτλο «Αμοιβαία διασφάλιση: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις συνομιλίες Αιγύπτου και Τουρκίας», όπου μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι «διευκολύνοντας μια τέτοια επαναπροσέγγιση, τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «θα έπρεπε να ενθαρρύνουν την Τουρκία και τους αντιπάλους της να διαπραγματευτούν συμβιβασμούς σε θέματα όπως τα μερίδια στο αέριο». Ειδικότερα, η ανάλυση ανέφερε ότι «το Κάιρο ίσως να επιθυμούσε να χρησιμοποιηθούν αιγυπτιακά εργοστάσια για την επεξεργασία αερίου που θα εξορύσσεται από τις τουρκικές παραχωρήσεις σε λιβυκά ύδατα (σ.σ. με αξιοποίηση δηλαδή του τουρκολιβυκού συμφώνου), με αντάλλαγμα να επιτραπεί στην Αγκυρα να διοχετευτεί κάποιο από αυτό το αέριο προς την Τουρκία».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δικαστήριο της Αγκυρας ανακοίνωσε χτες τέσσερις ακόμα καταδίκες ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ