ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο!

Μεγάλη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε μια σειρά πόλεις

Τούμπα
Τούμπα
Βροντερό μήνυμα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανατρέπει το χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δράσης, με αποτέλεσμα να πετά στην ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγούς, έστειλαν αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών, με την πανελλαδική απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν σε μια σειρά πόλεις η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών μαζί με Ομοσπονδίες, σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Ταυτόχρονα, σε μια σειρά από πόλεις, μοιράστηκαν δωρεάν προϊόντα στον κόσμο, σε μια συμβολική κίνηση, ώστε να αναδείξουν τις συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο στη δυνατότητα της λαϊκής οικογένειας να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Ακόμα, την απεργία και τις κινητοποιήσεις στήριξαν μια σειρά από Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες.

Στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων βρέθηκαν αντιπροσωπείες Οργανώσεων του ΚΚΕ, εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μοιράζοντας ανακοινώσεις και συζητώντας με τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους για τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τον αγώνα που δίνουν.

Λάρισα
Λάρισα
Μαζί με την απόσυρση του νομοσχεδίου, στα βασικά αιτήματα της απεργίας περιλαμβάνονταν και άλλα, όπως να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας να μη βρεθεί στην ανεργία, να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας, όπως ίσχυε και παλιότερα, να περιοριστούν τα τεράστια πρόστιμα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο κ.λπ...

Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Στην Αθήνα, οι περισσότερες λαϊκές αγορές δεν λειτούργησαν, ενώ έγινε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Ομοσπονδίες από Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κρήτη κ.α.

Δυναμικό «παρών» έδωσε η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, εκ μέρους της οποίας χαιρέτισε ο Θωμάς Κούκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η πρόταση της κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες και δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το νομοσχέδιο. Νωρίτερα, στη λαϊκή αγορά στον Κολωνό μοιράστηκαν δωρεάν τρόφιμα.

Αθήνα
Αθήνα
Στη Θεσσαλονίκη, οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και παραγωγοί των λαϊκών αγορών προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, στην Ανω Τούμπα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα των ανοιχτών αγορών, ενώ μοίρασαν δωρεάν προϊόντα στον λαό της περιοχής από τους πάγκους τους.

Στην Πάτρα, έγινε συγκέντρωση στη λαϊκή αγορά της Αγίας Βαρβάρας. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, καθώς και ο Δημήτρης Αγγελόπουλος από το Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα, όπου δεν λειτούργησε καμία λαϊκή, εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητώντας από τον περιφερειάρχη να πάρει θέση στα αιτήματά τους. Στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων βρέθηκε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα.

Στον Βόλο, οι αυτοαπασχολούμενοι συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Ανθίμου Γαζή και Παγασών, και από εκεί συντονισμένα, με τα οχήματά τους, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας.

Στην Καρδίτσα, μέλη του Σωματείου Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών Αγορών συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, μοίρασαν φυλλάδια, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο και έπειτα στην Αντιπεριφέρεια.

Στα Χανιά, οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στον κόμβο των Μουρνιών, απ' όπου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο.

Στο Ηράκλειο, οι παραγωγοί έκαναν προσυγκέντρωση στο οικόπεδο Λυδάκη και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Λιβαδειά, Θήβα, Χαλκίδα και αλλού.

Στο πλευρό των απεργών αντιπροσωπείες του ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση της Αθήνας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα, βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των βιοπαλαιστών εμπόρων και παραγωγών, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, για να μπουν εμπόδια στην αλλοίωση του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και στις μεθοδεύσεις που εντείνουν τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσουν χιλιάδες επαγγελματίες στην ανεργία». Επίσης ενημέρωσε για τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, όπως την πρόταση νόμου στις 20 Γενάρη, με στόχο την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και αντίστοιχες Ερωτήσεις για τα προβλήματα των επαγγελματιών στις λαϊκές αγορές.

Στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε κλιμάκιο του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Μεταξύ άλλων, ο Λεωνίδας Στολτίδης ενημέρωσε πως όλες οι δυνάμεις των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης δεν υπερψήφισαν το ψήφισμα που κατέθεσε πρόσφατα η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την απόσυρση του νομοσχεδίου, «αποδεικνύοντας τη σταθερή προσήλωση όλων των κομμάτων και των παρατάξεών τους και σε τοπικό επίπεδο στην κατεύθυνση της ΕΕ να βάλει στο χέρι μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τη δραστηριότητα των βιοπαλαιστών εμπόρων και αγροτών».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Προκλητική η διοίκηση του ΕΦΚΑ απέναντι στους εργαζόμενους

Για δεύτερη μέρα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία συνέχισαν χτες την απεργιακή τους κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και απαιτώντας την ενίσχυση των υποδομών του ΕΦΚΑ.

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει η ΠΟΠΟΚΠ και η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, χτες πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΠΟΠΟΚΠ έξω από τα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ, όμως ο διοικητής του Οργανισμού αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, αν και ο ίδιος είχε καλέσει σε συνάντηση.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΠΟΚΠ, οι συνδικαλιστές της οποίας κατήγγειλαν το γεγονός, ξεκαθαρίζοντας πως «οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις, θα δώσουμε την απάντησή μας στα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης, που στοχεύουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΦΚΑ και στο ξεπούλημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), αφού καταγγέλλει την προκλητική στάση του διοικητή του ΕΦΚΑ, σημειώνει: «Τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα μας βρουν αντιμέτωπους μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν».

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων εκ μέρους των συνταξιούχων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, ενώ ο Μανώλης Φραδέλος, εκ μέρους του Σωματείου των Μισθωτών Δικηγόρων, κατήγγειλε την ανάθεση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων σε δικηγορικές και λογιστικές εταιρείες κάνοντας λόγο για το «τυράκι» στη φάκα της ιδιωτικοποίησης και ξεκαθάρισε: «Καμία δουλειά δεν έχουν οι ιδιώτες με την απονομή των συντάξεων. Η ανάληψη της ευθύνης για την πορεία και εκτέλεση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων ανήκει αποκλειστικά στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να ενισχυθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν κατάλληλα για να αντεπεξέλθουν στο ρόλο και στο έργο τους».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γ' Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Θεσσαλονίκης (πρώην ΙΚΑ Νεάπολης) και στις υπηρεσίες Μη Μισθωτών Θεσσαλονίκης (πρώην ΟΑΕΕ) πραγματοποιήθηκε χτες στο πλαίσιο της 48ωρης κλαδικής απεργίας των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Αύριο διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα

Στις 11 π.μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου το αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας

Σε όλη τη χώρα διαδηλώνουν αύριο, Παρασκευή, σωματεία και εργαζόμενοι σε Τουρισμό - Επισιτισμό, διεκδικώντας να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, με τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας τους. Με συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις, 21 κλαδικά σωματεία συντονίζουν τα βήματά τους, μετατρέποντας την Παρασκευή σε μέρα δράσης για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου (ΤΑΛΩΣ), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στην Αττική

Στην Αττική, μετά τη μαζική μοτοπορεία και συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό την Τετάρτη 31/3, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων καλεί σε νέα κινητοποίηση όλων των εργαζομένων του κλάδου αύριο, Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (προτομή Μ. Μερκούρη). Εχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. έως 2 μ.μ.). Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αποφασιστεί σε Κέρκυρα (προσυγκεντρώσεις στις 9.30 π.μ. σε Βίλα Ρόσα, λιμάνι και Μαράσλειο), Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Καμάρα), Πάτρα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λευκάδα (6 μ.μ., αγορά), Ρόδο (12 μ., πλατεία Κύπρου), Χανιά (6 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς), Ρέθυμνο (10.30 π.μ., Ενετικό Λιμάνι), Λασίθι (11 π.μ., Λίμνη Αγ. Νικολάου), Ζάκυνθο (11 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο), Σαντορίνη (1 μ.μ., γραφεία ΕΦΚΑ), Γιάννενα (12 μ., κεντρική πλατεία, μαζί με το Σωματείο Μουσικών), Ηγουμενίτσα (1 μ.μ., Πάνθεον), Ικαρία (12 μ., πλατεία Ευδήλου), Καβάλα (10 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας), Καλαμάτα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).

Με συσκέψεις και συνελεύσεις προετοιμάζουν την κινητοποίησή τους το κλαδικό και επιχειρησιακά σωματεία στην Κέρκυρα.

Τα αιτήματα της μέρας δράσης

-- Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό. Καμία απόλυση.

-- Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

-- Συλλογικές Συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα, με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.

-- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ