ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
12 ΑΠΡΙΛΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ
Οχι στη μετατροπή του «Θριασίου» σε νοσοκομείο COVID!
  • «Η Δυτική Αττική από "πίσω αυλή" να γίνει πρωταγωνιστής!», καλούν σωματεία και φορείς της περιοχής
  • Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα για την ασφυξία από τα φουγάρα των ΕΛΠΕ

Σε πανθριασιακό απεργιακό ξεσηκωμό καλούν σωματεία και συνδικάτα της Δυτικής Αττικής τη Δευτέρα 12 Απρίλη, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων). Αίτημα της πανεργατικής απεργίας που θα πραγματοποιηθεί για όλο το Θριάσιο Πεδίο, είναι να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τη μετατροπή του Νοσοκομείου «Θριάσιο» σε νοσοκομείο μιας νόσου και να επιταχθούν άμεσα, χωρίς καμία αποζημίωση, οι υποδομές του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

«Η Δυτική Αττική από "πίσω αυλή" γίνεται πρωταγωνιστής - στις 12 Απρίλη θα μιλήσει ο λαός!», διαμηνύουν σωματεία και φορείς που καλούν στην απεργία, ενώ σε συνέχεια της πολύμορφης δράσης, αύριο Παρασκευή 9 Απρίλη διοργανώνεται νέα αυτοκινητοπορεία στις 6 μ.μ., ξεκινώντας από τα «Lidl» στην Ελευσίνα. Την ίδια ώρα, το κείμενο υπογραφών που διακινεί διαδικτυακά το Σωματείο εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου για τη στήριξη του αγώνα του, έχει συγκεντρώσει ήδη εκατοντάδες ονόματα κατοίκων που διεκδικούν την ακύρωση της μετατροπής του νοσοκομείου και την ενίσχυση των δημόσιων δομών ΠΦΥ.

«Καλούμε σε απεργιακό ξεσηκωμό τους χιλιάδες εργαζόμενους, που παίζουμε κορόνα - γράμματα τη ζωή μας για ένα μεροκάματο, με τα εργατικά ατυχήματα να είναι σχεδόν καθημερινά. Καλούμε σε ξεσηκωμό τους χιλιάδες κατοίκους που ζούμε κυριολεκτικά κάτω από τα φουγάρα ρυπογόνων βιομηχανιών, που η υγεία μας επιβαρύνεται καθημερινά από την παραμονή της χωματερής της Φυλής, που η ζωή μας κινδυνεύει από βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας (Παράρτημα Θριάσιου), το Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Απευθύνονται σε όλους τους συλλόγους και μαζικούς φορείς, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση και ιδιαίτερα στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία ώστε να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας στους χώρους ευθύνης τους.

Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η ασφυξία από τα ΕΛΠΕ

Σήμερα, Σωματεία και φορείς προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 6 μ.μ., στο δημαρχείο Ελευσίνας, καθώς τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν την ασφυξία των ρύπων που εκπέμπουν τα φουγάρα των ΕΛΠΕ, εξαιτίας βλάβης στις εγκαταστάσεις τους.

«Την ώρα που τα φουγάρα των ΕΛΠΕ καπνίζουνε ΚΑΡΚΙΝΟ, η κυβέρνηση μετατρέπει το "Θριάσιο" Νοσοκομείο σε μίας νόσου», καταγγέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Μάνδρας - Ασπροπύργου, Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου), ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας - Μάνδρας και η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας.

Η πρόσφατη έκρηξη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ασπροπύργου, που προκάλεσε τον «τρόμο για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος», έδωσε τη σκυτάλη «στην ασφυξία των ρύπων και του καρκίνου που εκπέμπουν τα φουγάρα των ΕΛΠΕ», μετά από βλάβη που πιθανά οφείλεται στη διακοπή ρεύματος, με τα σωματεία και τους φορείς να καταγγέλλουν την έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης για την κατάσταση από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τη δημοτική αρχή Ελευσίνας. «ΗΔυτική Αττική, από "πίσω αυλή", τις επόμενες μέρες να γίνει πρωταγωνιστής, με τον λαό της περιοχής στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για την υγεία μας και την προστασία του περιβάλλοντος, για το εισόδημά μας και τα δικαιώματά μας», υπογραμμίζουν μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση και την απεργία της Δευτέρας.

Στο μεταξύ, χτες, μετά από τις διαμαρτυρίες και την έντονη ανησυχία εργαζομένων και κατοίκων λόγω της κατάστασης που επικρατεί από τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε από την εταιρεία ο περιορισμός της δραστηριότητας της μονάδας στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα.

«Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά από την αρχή του χρόνου που οι μονάδες του διυλιστηρίου της Ελευσίνας πραγματοποιούν έκτακτο σταμάτημα λόγω προβλημάτων σχετικών με την παροχή ρεύματος, προκαλώντας παράλληλα και περιστατικά ρύπανσης του περιβάλλοντος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο» Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Καταγγέλλει τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι να «βάλουν πλάτη», δουλεύοντας με «παράνομα υποχρεωτικά προγράμματα εργασίας», με δωδεκάωρα, «για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μετόχων του ομίλου ΕΛΠΕ».

«Είναι εγκληματικό να συνεχίζουν να φορτώνουν στις πλάτες των συναδέλφων τις ευθύνες της διοίκησης εντατικοποιώντας την εργασία και βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας, την ώρα που η κυβέρνηση με απόφασή της μετατρέπει το "Θριάσιο" Νοσοκομείο, το μοναδικό στην περιοχή, σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με COVID», επισημαίνει. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία της Δευτέρας, κόντρα στην υπονομευτική στάση του Προεδρείου του ΠΣΕΕΠ, «που πήρε απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας», ενώ στη σύσκεψη Σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής είχε συμφωνηθεί η προκήρυξη 24ωρης απεργίας στο Θριάσιο.

ΚΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οταν η αντιπολίτευση βάζει ... πλάτη στην κυβέρνηση

Την άμεση ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για μετατροπή του «Θριάσιου» Νοσοκομείου σε νοσοκομείο Covid, αλλά και την επίταξη των υποδομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς καμία αποζημίωση, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Ελευσίνας του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο ως κυβέρνηση δυσχέρανε την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και ως αντιπολίτευση ουσιαστικά «βάζει πλάτη» στην πολιτική της ΝΔ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρουν:

«Ο λαός της Δυτικής Αττικής είναι στο πόδι, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να μετατρέψει το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής σε νοσοκομείο μιας νόσου, πετώντας έξω άλλους ασθενείς με άλλα νοσήματα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει χωρίς καμία αποζημίωση τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ, εκεί που παραμένει η κύρια εστία διάδοσης του ιού.

Τη στιγμή που ο λαός της Δυτικής Αττικής δίνει τη μάχη για την υγεία του και το εισόδημά του απέναντι στην επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική, αποτελεί κυριολεκτικά πρόκληση η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα με ανακοίνωσή της η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ελευσίνας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, καλεί τη ΝΔ να «ενσωματώσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης στα γενικότερα συμφέροντα της κοινωνίας». Δηλαδή όχι να πληγούν, όπως πλήττονται τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αλλά απλά κάπως να ενσωματωθούν. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τολμάει να επικαλείται το παράδειγμα του Μακρόν (!). Τέτοια κατάντια!

Προφανώς για τους παραπάνω λόγους και για να μην πληγούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει επίταξη του συνόλου των υποδομών των μεγάλων μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα, αλλά ζητάει επίταξη - μαϊμού (δηλαδή με αποζημίωση των κλινικαρχών, απλά τσακώνονται με τη ΝΔ για το ύψος αυτής της αποζημίωσης) μόνο για τη νοσηλεία των 149 διασωληνωμένων που σήμερα βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, τα δημόσια νοσοκομεία να συνεχίσουν να είναι νοσοκομεία μιας νόσου και τα μεγάλα ιδιωτικά να συνεχίσουν να θησαυρίζουν από τις παχυλές αποζημιώσεις της "επίταξης" και από τον κόσμο που θα στρέφεται στα ιδιωτικά για άλλες ασθένειες, αφού στα δημόσια νοσοκομεία θα τρώει πόρτα κυριολεκτικά».

«Μετά από όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρωταγωνιστής κοινής αποδοχής στην ταινία "Ο κατήφορος"», αναφέρουν οι ΚΟ Ελευσίνας, θυμίζοντας το «θα λογαριαστούμε μετά» και τις προτάσεις για υπουργούς «κοινής αποδοχής» και για «μορατόριουμ» με τη ΝΔ.

«Ο λαός της Δυτικής Αττικής δεν έχει τίποτα να περιμένει, γι' αυτό οργανώνεται και προχωράει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, υπερασπιζόμενος την υγεία του, το εισόδημά του και τα δικαιώματά του», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ενώ, προσθέτει και τα παρακάτω:

«Ενημερώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το "Θριάσιο" Νοσοκομείο φτιάχτηκε με τις θυσίες του λαού της περιοχής και μάλιστα σε ένα χώρο που η τότε κυβέρνηση προόριζε για βουστάσιο. Μπροστάρηδες στον αγώνα αυτό ήταν το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, που τότε είχε αγωνιστική κατεύθυνση και η δημοτική αρχή Ελευσίνας με δήμαρχο τον Μιχάλη Λεβέντη που στήριζε το ΚΚΕ. Καλό είναι να μην τους επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τον ίδιο, καθώς το πρώτο έργο του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική ήταν να επεκτείνει τη χωματερή της Φυλής και το τελευταίο έργο του ήταν να υπογράψει τη δημιουργία μιας νέας χωματερής στη Δυτική Αττική, απόφαση που σήμερα η ΝΔ υλοποιεί».

Επίσης «η Μάνδρα, για την οποία ζητάτε ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, δεν έχει Κέντρο Υγείας, παρά μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο. Αν ενδιαφέρεστε για ευθύνες, ας τις αναζητήσετε στους υπουργούς Υγείας (κοινής αποδοχής ή μη) της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, «το Κέντρο Υγείας Μεγάρων που σήμερα ζητάτε την ενίσχυσή του και τη θωράκισή του, είναι το Κέντρο Υγείας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέκοψε την 24ωρη λειτουργία του και την επανέφερε μετά τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής».

Νεκρός εργάτης στον Ασπρόπυργο

Θανατηφόρο «ατύχημα» - επιβεβαίωση της ανάγκης να θωρακιστεί το «Θριάσιο» αντί να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid

Ενας ακόμα εργάτης, ο τέταρτος μέσα σε μια βδομάδα, έχασε τη ζωή σε εργοτάξιο επέκτασης επιχείρησης στον Ασπρόπυργο, της «Drapa Chemie - Δρακόπουλος ΑΕ», όπως καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» συνέβη προχτές, Τρίτη, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μια μεγάλη σιδερένια πόρτα καταπλάκωσε τον εργάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Πρόκειται για μια ακόμα τραγωδία στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης της Δυτικής Αττικής, όπου δεκάδες χιλιάδες εργάτες δουλεύουν στη βαριά βιομηχανία, σε αποθήκες και εργοτάξια, επιβεβαιώνοντας τον εγκληματικό χαρακτήρα της μετατροπής του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής, του «Θριασίου», αποκλειστικά για Covid περιστατικά. Η μετατροπή ουσιαστικά στερεί από τους εργαζόμενους μια δομή προστασίας τους, ειδικά σε ένα έκτακτο γεγονός, αφού είναι γνωστό ότι εκεί τα εργατικά «ατυχήματα» είναι καθημερινότητα.

Τα δύο Συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους απαιτούν «εδώ και τώρα να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες», τονίζοντας πως «δεν μπορεί να είναι άμοιροι ευθυνών οι εργοδότες και για όλα να φταίει "η κακιά στιγμή"». Χτες το πρωί το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας βρέθηκε στο εργοστάσιο της επιχείρησης και με παρέμβασή του πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Τονίστηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι με οργανωμένο αγώνα μέσα από τα συνδικάτα να υπερασπιστούν τη ζωή τους και να απαιτήσουν: Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να γίνουν άμεσα προσλήψεις επιθεωρητών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες της εργοδοσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ