ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
Σελ. /24
«Εθνική υπερηφάνεια»... στο σφυρί! (1)

Ολο και πιο μακριά «την πάει τη βαλίτσα» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ... της «εθνικής υπερηφάνειας» και της «εθνικής ανεξαρτησίας»: Δεν προλαβαίνουμε πια να καταγράφουμε τα «περάστε κόσμε» που απευθύνει για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου σε μια σειρά από ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, με τις... στρατηγικές προτιμήσεις της βεβαίως (λέγε με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ).

Στην επικίνδυνη «ετοιμότητα» της συγκυβέρνησης να παζαρέψει τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας για τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική και τις επιχειρησιακές τους ανάγκες, προστέθηκαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας περί συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας με τις ΗΠΑ.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει το τελευταίο, ο Π. Καμμένος επανήλθε μάλιστα σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή, διαφημίζοντας την ικανότητα των ΗΠΑ να παίξουν το ρόλο του... «νταβατζή» που προστατεύει την επένδυσή του: «Αν μπορούμε να κάνουμε απευθείας συμφωνίες θα τις κάνουμε εμείς και βεβαίως με εταίρους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και στην ασφάλεια της χώρας», ανέφερε, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη με την οποία θα συμφωνήσουμε δε θα είναι μια δύναμη η οποία δε θα μπορεί να καλύψει και στρατηγικά την ασφάλεια των επενδύσεών της. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, έχουν αυτή τη δυνατότητα στη νότια Μεσόγειο»!

«Εθνική υπερηφάνεια»... στο σφυρί! (2)

Το δε βράδυ της Δευτέρας, σε άλλη συνέντευξη, ο Π. Καμμένος - ενόψει και του ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα - διεύρυνε παραπέρα το «εθνικά υπερήφανο» παζάρι με... τους «νταβατζήδες» (αν και, όπως είπαμε, οι «προτιμήσεις» της ελληνικής αστικής τάξης δεν κρύβονται): Υπογραμμίζοντας ξανά τη σημασία «στρατηγικής στήριξης της επένδυσης», συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, ανέφερε αυτήν τη φορά ότι τέτοια δυνατότητα έχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ...

Είχε προηγηθεί, την ίδια μέρα, το άλλο μνημείο «εθνικής αξιοπρέπειας», το non paper του Μεγάρου Μαξίμου που δικαιολογούσε την προκλητική απόφαση της συγκυβέρνησης να αναθέσει απευθείας στην αμερικανική «Lockheed Martin» τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας έναντι 500 εκατ. δολαρίων, αναφέροντας χωρίς περιστροφές ότι «το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό", αλλά ΝΑΤΟικό»!

Τέτοια ήταν πάντα η «εθνική υπερηφάνεια» του κεφαλαίου: Βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο σφυρί ο πλούτος, οι παραγωγικές της δυνατότητες, ακόμα και η ίδια η άμυνα της χώρας, με βάση τα εκάστοτε συμφέροντα και τις επιδιώξεις των εγχώριων μονοπωλίων... Οσο για το πόση «ασφάλεια» προσέφεραν και προσφέρουν στους λαούς οι ΗΠΑ και η «στρατηγική στήριξη των επενδύσεών τους», αρκεί μια ματιά στην - με ΝΑΤΟικές «πλάτες» - όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, αλλά και στις εξελίξεις σε μια σειρά άλλες χώρες, στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία...

Οι «μίζες» δεν έφεραν την κρίση

Ενα πρώτο δείγμα για το πώς η λεγόμενη Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, που συστάθηκε στο πλαίσιο της Βουλής, με «διεθνείς» μάλιστα συμμετοχές, θα αξιοποιηθεί αποπροσανατολιστικά για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, έδωσε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Π. Νικολούδης. Μιλώντας σε εκδήλωση της Επιτροπής στη Βουλή, είπε: «Δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι μία από τις βασικές αν όχι η βασικότερη αιτία για την οποία αυτή η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, τη λεγόμενη κατάσταση της οικονομικής κρίσης, είναι η διαφθορά, η οποία εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις και κυρίως στις συμβάσεις που αυτή η χώρα για δεκαετίες - κυρίως στην πρώτη δεκαετία του καινούριου αιώνα, δηλαδή από το 2000 έως το 2010 - υπέγραψε με εταιρείες που βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό». Σύμφωνα με τον υπουργό, η κρίση είναι απλά αποτέλεσμα της (υπαρκτής) διαφθοράς και της διαπλοκής ανάμεσα στο κράτος και τα ξένα κυρίως μονοπώλια. Αρα, σύμφωνα με τον υπουργό, αν μπουν «κανόνες» στις σχέσεις κράτους - επιχειρήσεων και εξαλειφθεί η μίζα, το σύστημα θωρακίζεται από μελλοντικές κρίσεις. Η πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω για να ξεγελάσουν το λαό. Για να εξωραΐσουν το κεφάλαιο και το κράτος του, για να συγκαλύψουν ότι η κρίση βρίσκεται στο DNA του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού συστήματος...

Κοινωνική ανισότητα

Εγραψε το «Bloomberg» και αναδημοσίευσε η «Καθημερινή»: «Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για τις επόμενες προεδρικές εκλογές κάνουν μεγάλες συζητήσεις με θέμα το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Η Χίλαρι Κλίντον παρατήρησε ως "μείζονα τα θέματα της ανισότητας και της ανυπαρξίας κοινωνικής κινητικότητας". Ο Ρεπουμπλικανός Τζεμπ Μπους τον Φεβρουάριο είχε κάνει λόγο για το ότι "οι Αμερικανοί σήμερα είναι απογοητευμένοι, καθώς βλέπουν μόνον ένα μικρό μέρος του πληθυσμού να ανέρχεται στην οικονομική κλίμακα" (...) Ο κ. Μπους ήταν ξεκάθαρος στο ότι "κανένας φόρος και κανένα προνοιακό πρόγραμμα δεν θα σώσει τον τρόπο ζωής μας"». Η καπιταλιστική οικονομία των ΗΠΑ βγήκε από την κρίση, αναπτύσσεται έως τώρα με ρυθμό 2,4%, αλλά οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα κανένα όφελος δεν έχουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Απόδειξη ότι είτε με κρίση είτε με ανάπτυξη ο λαός πληρώνει τη νύφη. Να το συνειδητοποιήσουν η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα, που τους καλλιεργεί φρούδες ελπίδες η τωρινή κυβέρνηση (τα ίδια έλεγε και η προηγούμενη) ότι με την ανάπτυξη θα λυθούν τα δικά τους προβλήματα. Να απεγκλωβιστούν, να οργανώσουν τη δική τους πάλη για κάλυψη των απωλειών της περιόδου της κρίσης, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1798 Γεννιέται ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

1896 Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία.

1941 Από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου δραπετεύουν 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους οι Σπ. Κωτσάκης, Βαγγ. Βασβανάς, κ.ά.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τον αντιβασιλέα Δαμασκηνό (τον αρχιεπίσκοπο) η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη. Η παραίτηση του Πλαστήρα ήλθε έπειτα από δημοσίευση της επιστολής που είχε συντάξει κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και με την οποία ζητούσε τη συνθηκολόγηση με τη φασιστική Ιταλία.

1946 Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1954 Κυρώνεται το ΝΔ 2799/1954 με το οποίο ρυθμιζόταν το νομικό καθεστώς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έδρευαν στην Ελλάδα.

1963 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

1973 Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα», κ.ά. έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη). Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη γαλλική Αντίσταση. Το 1944 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. «Πήγα στο Κομμουνιστικό Κόμμα όπως πάει κανείς στην πηγή. Θα είμαι πια με τους δύστυχους ανθρώπους, στο δρόμο», έλεγε ο Πικάσο, απαντώντας σε όσους ενοχλούνταν για την ένταξή του.

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ το Δεκέμβρη του 1984. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.

1990 Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,89% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ' ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,61% και ο ενιαίος Συνασπισμός με 10,28%. Επειτα από συμφωνία με τον Κωστή Στεφανόπουλο της ΔΗΑΝΑ που εξέλεξε έναν βουλευτή, σχηματίστηκε τελικά κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

2013 Πεθαίνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1979 - 1990.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ