ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Επικίνδυνη ρητορική και λιβανιστήρι στην ΕΕ

Με το σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας χτες στη Θεσσαλονίκη

Με ρητορική που συγκαλύπτει την ταξική αιτία της επίθεσης που δέχεται ο λαός και ταυτόχρονα διεγείρει επικίνδυνα αντανακλαστικά, δίνοντας έδαφος ακόμα και σε εθνικιστικές απόψεις, εμφανίστηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα, κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι «ετοιμάζεται να φωτογραφηθεί χαμογελαστός μαζί με την προϊσταμένη του» και είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση «μας θεωρεί οικόπεδο και αποικία»!

Αξιοποιώντας συνθήματα που λάνσαρε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 και στη συνέχεια το κόμμα της Χρυσής Αυγής, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα η ηγέτης μιας μεγάλης χώρας-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αλλά με την προϋπόθεση ότι αποδέχεται εκείνο που πολλές φορές έχει ειπωθεί στο παρελθόν και τώρα αποκτά πάλι ένα ουσιαστικό νόημα: Οτι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες»!

Στο ίδιο πνεύμα, αναρωτήθηκε: «Πόσα κομμάτια εθνικής κυριαρχίας πρέπει ακόμα να παραχωρήσουμε για να πάρουμε τα δυο - τρία κατοστάρικα του ματωμένου πλεονάσματος που μας πετούν στα μούτρα προεκλογικά; Πόσες εκπτώσεις στη δημοκρατία πρέπει ακόμα να ανεχτούμε; (...) Σε πόση ταπείνωση, πόση φτώχεια, πόση ανεργία, πόσα δράματα, πρέπει να κλείσουμε τα μάτια για να μας πουν μια καλή κουβέντα η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε; (...) Αυτά είναι τα ερωτήματα που μπαίνουν μπροστά σε κάθε Ελληνα και σε κάθε Ελληνίδα, ενόψει εκλογών»!

Για να βγάλει λάδι το κεφάλαιο και το οικοδόμημα της ΕΕ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως «υποτέλεια» τη συνειδητή παραχώρηση από την αστική τάξη μέρους των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα διακρατικά όργανα της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων, την οποία υπερασπίζεται και το κόμμα του. Ενώ κρύβει το γεγονός ότι η συμμετοχή στην ΕΕ, που ο ίδιος θεωρεί αυτονόητη, προϋποθέτει ούτως ή άλλως την παραχώρηση «κυριαρχικών δικαιωμάτων» στην ΕΕ.

Επίσης, εστιάζει σκόπιμα στον «αντιδημοκρατικό» τρόπο που νομοθετούνται τα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση πάνω στο ζήτημα της στρατηγική που τα επιβάλλει. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν λέει ότι θα κυβερνήσει με άλλο μείγμα.

Ανακούφιση στη ...Δευτέρα Παρουσία!

Μιλώντας ο ίδιος στο ιταλικό κανάλι RAI3, παρέπεμψε κυριολεκτικά στη Δευτέρα Παρουσία την όποια ανακούφιση υπόσχεται στο λαό, λέγοντας: «Για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, κι αυτή η πολιτική αλλαγή να έχει θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορεί μόνο σε μια χώρα να πετύχεις την πολιτική αλλαγή, αν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη δεν είναι τέτοιοι που να μπορέσουν να δεχτούν αυτήν την πολιτική αλλαγή».

Σε άλλο σημείο, υπερασπίστηκε τον φιλο-ευρωενωσιακό χαρακτήρα του κόμματός του, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε πιο φιλοευρωπαϊστές από τις κυρίαρχες δυνάμεις σήμερα, που στην πραγματικότητα αδιαφορούν για το αν αυτή η Ευρώπη φτάσει σε αδιέξοδο ή θα διαλυθεί». Αποκαλυπτικός ήταν και όταν εξέφρασε την ελπίδα για «μια μεγάλη επιτυχία της δικής μας πρότασης, ώστε να παρασύρει και τη σοσιαλδημοκρατία, στην ιστορική της κοίτη»!

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Επιταχύνει τις διεργασίες η υπόθεση Μπαλτάκου

Προσπάθεια της ΝΔ να αποποιηθεί στελέχη με εθνικιστικές απόψεις και να ενισχύσει την «κεντροδεξιά» ρητορική

Ισχυροποίηση του σεναρίου που θέλει τη ΝΔ να στρέφεται σε πιο «κεντροδεξιά» κατεύθυνση (ακόμα και με μετεξέλιξη σε «νέο» κόμμα με άλλο όνομα), υποδηλώνουν οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις για τις επαφές Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή. Ο πολιτευτής της ΝΔ στη Β΄ Πειραιά, Φαήλος Κρανιδιώτης, γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις, δήλωσε χτες ότι δε θα συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Λέγεται ότι η υποψηφιότητά του συνάντησε πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μιλώντας στον Τύπο, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι η ΝΔ είναι φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη που δε συνομιλεί με την άκρα δεξιά ή μορφώματα τύπου Χρυσής Αυγής: «Η υπόθεση Μπαλτάκου τελικώς οδήγησε σε ένα απόλυτο ξεκαθάρισμα όλων των στελεχών της ΝΔ, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους συναδέλφους που έδωσαν συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο, ότι δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με αυτή τη λογική Μπαλτάκου», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Οι αρχές μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, δηλαδή της ΝΔ, είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν είναι ξενοφοβικές ή πατριδοκάπηλες, αλλά είναι πατριωτικές. Είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας (...) Αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος και όταν είπα ότι πρέπει η ΝΔ να κάνει στροφή προς το Κέντρο, είναι διότι ακριβώς αυτό φοβόμουν: ότι οι αρχές που εκφράζουν τον σύγχρονο, Ευρωπαίο και δημοκρατικό Ελληνα που σήμερα προσπαθεί να διεκδικήσει το χώρο από την "Ελιά" μέχρι το "Ποτάμι", η ΝΔ πρέπει απόλυτα να τον εκφράσει».

Στο μεταξύ, στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Νταγιάντα κατέθεσε ως μάρτυρας χτες ο πρώην γγ της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος. Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί από μέρους του Ηλ. Κασιδιάρη το κακούργημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, μετά την προβολή του σχετικού βίντεο. Ο Τ. Μπαλτάκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι δεν γνώριζε πως υπάρχει βιντεοσκόπηση, ότι η συνάντηση δεν ήταν μυστική και ότι ο ίδιος επεδίωκε να πληροφορείται για τη στρατηγική και τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής.

Στο μεταξύ, τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί αν οι απειλές χρυσαυγιτών βουλευτών για δημοσιοποίηση νέων βίντεο συνιστούν το κακούργημα της απειλής βίας κατά μελών της κυβέρνησης ή άλλες αξιόποινες πράξεις, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ύστερα από σχετική αναφορά του Ν. Δένδια. Παρήγγειλε επίσης, εφόσον επαναληφθεί από οποιονδήποτε η χρήση παράνομα κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού, να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία, που σημαίνει σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο.

ΤΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει εθνικιστική φιέστα στο τουρκικό Προξενείο

Τη 10λεπτη συγκέντρωση - φιέστα που διοργάνωσε το Σάββατο η Χρυσή Αυγή έξω από το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, με ομιλία του υποψήφιου δήμαρχου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η ενέργεια αυτή της ΧΑ ρίχνει λάδι στη φωτιά του εθνικισμού, που είναι από τους βασικούς εχθρούς της ενότητας του εργατικού κινήματος. Είναι δε το βασικό εργαλείο στις μέρες μας για να γίνονται πράξη ιμπεριαλιστικά σχέδια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, των μεγιστάνων του πλούτου, χύνοντας το αίμα των λαών. Τεράστια ερωτηματικά προβάλλουν από την παντελή απουσία αστυνομικής δύναμης, όταν σε κάθε περίπτωση πορείας φορέων προς το Τουρκικό Προξενείο, σιδερόφρακτα ΜΑΤ αποκλείουν το δρόμο μπροστά στο Προξενείο και επιτρέπουν μόνο μια αντιπροσωπεία να πλησιάσει.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Οσοι ανασύρουν και φέρνουν στην πρώτη γραμμή τις διαφορές στην καταγωγή, τη γλώσσα και θρησκεία, αυτό που επιδιώκουν είναι να συγκαλύψουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους των προβλημάτων που ζούμε. Συνειδητά ή ασυνείδητα ρίχνουν λάδι στη φωτιά του εθνικισμού και ενισχύουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Γι' αυτό το ΚΚΕ πιστεύει ότι στις συνθήκες της ταξικής κοινωνίας και της διεθνούς δράσης του ιμπεριαλισμού, οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε συμπαράταξη και κοινή δράση με το λαό της χώρας στην οποία ζουν».

Απαράδεκτη σύλληψη δημοσιογράφου

Μήνυση στην δημοσιογράφο του «Ελεύθερου Τύπου» Δ. Κονταράκη υπέβαλε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, επειδή θεώρησε συκοφαντικό τον χαρακτηρισμό «ανεκδιήγητη» που περιεχόταν σε άρθρο της εφημερίδας, σχετικά με δηλώσεις της βουλευτού των ΑΝΕΛ για τη σύλληψη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η δημοσιογράφος συνελήφθη στα γραφεία της εφημερίδας την Κυριακή και αργά το βράδυ αφέθηκε ελεύθερη από το ΑΤ Ν. Ηρακλείου. Από την πλευρά της, η Ρ. Μακρή προανήγγειλε συνέχεια μηνύσεων και αγωγών. Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση κατήγγειλε τη σύλληψη της Δ. Κονταράκη.

Για όσους με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ανακάλυψαν όψιμα τη συστηματική επιχείρηση εκφοβισμού και χειραγώγησης της πολιτικής κριτικής και της αντίθετης άποψης, θυμίζουμε ότι με αγωγή του ο Θ. Πάγκαλος ζητούσε από τον «Ριζοσπάστη» 100 εκ. για «ηθική βλάβη», ενώ βιομηχανία μηνύσεων σε βάρος της εφημερίδας του ΚΚΕ είχε στήσει και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Ε. Γιαννόπουλος (επί κυβέρνησης Σημίτη), επικαλούμενος «συκοφαντική δυσφήμιση». Σε σχόλιο για τη σύλληψη της δημοσιογράφου Δ. Κονταράκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η πολιτική κριτική, όσο αυστηρή κι αν είναι, αντιμετωπίζεται με πολιτικές θέσεις και αντιπαράθεση και όχι με μηνύσεις και διώξεις δημοσιογράφων. Αυτές οι ενέργειες πρέπει να καταδικαστούν».

Ανταγωνισμοί στην κεντροαριστερά

Τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ υπερασπίστηκε με σθένος ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην συνεδρίαση της ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ, όπου επικυρώθηκε και ανακοινώθηκε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σε συνέντευξή του στη «Real News», ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι δεν μπορεί «από την παρούσα Βουλή να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Για την Ελιά, τον ανταγωνιστικό «πόλο» στο χώρο της κεντροαριστεράς, είπε ότι «υπακούει στην αντίληψη μιας διαχειριστικής κεντροαριστεράς», ενώ επέκρινε το «Ποτάμι», ότι «πρόκειται για ένα σκόπιμα ασαφή πολυσυλλεκτικό σχηματισμό, για ένα κομματικό νεφέλωμα, το οποίο φιλοδοξεί να ψαρέψει στην κοίτη ενός ποταμού όπου κυριαρχεί η σύγχυση». Στο ευρωψηφοδέλτιο που ενέκρινε ομόφωνα η ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ, συμπεριλαμβάνονται στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας, όπως οι Γ. Γεωργάτος και Α. Παπαδόπουλος.

  • Τους πρώτους 22 υποψηφίους για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο πολιτικός σχηματισμός «Το Ποτάμι». Ανάμεσά τους είναι και ο Μίλτος Κύρκος, γιος του Λεωνίδα Κύρκου.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org