ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής απειλούν εργάτες στο Πέραμα

Σε παραλήρημα, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης τους είπε για τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη Ζώνη: «Θα εξαφανιστούνε. Πάει και τελείωσε»

Αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση, στις 12/9/2013
Αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση, στις 12/9/2013
Πλήρης επιβεβαίωση των «δεσμών αίματος» που έχει η Χρυσή Αυγή με τους μεγαλοεργολάβους της Ζώνης και της συνεργασίας τους, για να χτυπήσουν τα ταξικά συνδικάτα, προκειμένου να επιβάλουν συνθήκες εργασιακού «Νταχάου» στα καρνάγια, αποτελούν τα όσα ακούστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Πέραμα, σε εκδήλωση της «Ελληνικής Αυγής», παράταξη, με την οποία η φασιστική Χρυσή Αυγή εμφανίζεται στις ερχόμενες εκλογές.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Περικλής Μουλιανάκης, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Περάματος της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά. Αφού ανέπτυξε το «όραμά» τους για την περιοχή του Περάματος, ο χρυσαυγίτης ξεκίνησε ένα παραλήρημα ενάντια στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν θα μπορούσα βέβαια να αφήσω ασχολίαστα τα τεκταινόμενα εδωπέρα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου όπως ανέφερε και ο συναγωνιστής, ο Χρίστος ο Κυριτσόπουλος, το σωματείο, το πρώτο ελληνικό πατριωτικό σωματείο, "ο Αγιος Νικόλαος", είναι γεγονός. Οχι μόνο το χαιρετίζουμε, αλλά θα το στηρίξουμε και με όλες μας τις δυνάμεις».

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε ονομαστικά με ύβρεις και ψέματα στον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη, για τον οποίο είπε: «Αυτός ο αρχιρουφιάνος και τραμπούκος του ΚΚΕ, ο οποίος προ ημερών γρονθοκοπούσε αστυνομικό και δεν κινήθηκε καμιά αυτόφωρη διαδικασία. Διαδικασίες κινούνται μόνο αν είσαι χρυσαυγίτης. Αυτά δε θα περάσουνε. Και θα τους επαναλάβω τα λόγια που είχε πει ο συναγωνιστής ο Γιάννης ο Λαγός, όταν πρώτη φορά κατεβήκαμε στη Ζώνη για να μιλήσουμε στους εργαζόμενους, μαζί με τον Ηλία τον Παναγιώταρο και τον Νίκο τον Μίχο, τους συναγωνιστές ότι αυτοί οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούνε. Πάει και τελείωσε (...)».

Από τη μεγάλη εργατική διαδήλωση στο Πέραμα, στις 17 Σεπτέμβρη 2013, μετά τη μαφιόζικη ενέδρα των χρυσαυγιτών στους κομμουνιστές συνδικαλιστές της Ζώνης
Από τη μεγάλη εργατική διαδήλωση στο Πέραμα, στις 17 Σεπτέμβρη 2013, μετά τη μαφιόζικη ενέδρα των χρυσαυγιτών στους κομμουνιστές συνδικαλιστές της Ζώνης
Στην ίδια ομιλία, για να βγάλει λάδι τους φασίστες που επιτέθηκαν στους κομμουνιστές συνδικαλιστές τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Π. Μουλιανάκης είπε για τα στελέχη του ταξικού κινήματος: «Το μόνο που ξέρανε ήταν να φοβερίζουν το δήμαρχο και να πάνε να κάνουν τους ρουφιάνους, όταν στα μέσα Σεπτέμβρη κάποια δικά μας παιδιά φυλακίστηκαν, μόνο και μόνο επειδή το είπε ο Πουλικόγιαννης».

Κλείνοντας την ομιλία του, αναμάσησε τις ίδιες βρωμιές, που αναπαράγουν και όλες οι άλλες αστικές δυνάμεις, για να επιτεθούν στο ΠΑΜΕ, στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων: «Χαιρετίσματα στον Πουλικόγιαννη και την παρέα του (...) Γιατί κάνουν και την άλλη την κουτοπονηριά: Πληροφορήθηκα επίσης ότι στα δύο καράβια που ήρθαν πρόσφατα εδώ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εκτός από τα δικά τους κομματόσκυλα, πηγαίναν και πλησίαζαν και άλλους ανθρώπους που δεν πρόσκεινται φιλικά στο ΚΚΕ και τους έλεγαν "εντάξει, εμείς δεν κομματικοποιούμε το μεροκάματο, ελάτε να δουλέψετε".

Η διαφορά είναι ότι το κάνουν τώρα πρώτη φορά και 20 χρόνια, αυτοί που έχουνε ρημάξει τη Ζώνη, αυτούς τους ανθρώπους όχι μόνο δεν τους δίναν μεροκάματα, τους τραμπουκίζαν κι από πάνω αν δεν είχαν την κομματική ταυτότητα του ΚΚΕ. Αυτοί είναι λοιπόν και αυτούς θα τους τελειώσουμε και αυτό σας το υποσχόμαστε».

Γνωστοί για τα έργα και τις ημέρες τους

Ο χρυσαυγίτης που ξεστόμισε όλα τα παραπάνω, είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τους μεγαλοεργολάβους της Ζώνης. Τον Π. Μουλιανάκη υπέδειξε στον ανακριτή σαν «πυρηνάρχη» Περάματος της Χρυσής Αυγής ο Α. Πανταζής, που έχει αναγνωριστεί από τους συνδικαλιστές της Ζώνης ως ο επικεφαλής της επίθεσης τον περασμένο Σεπτέμβρη και παραμένει προφυλακισμένος.

Για τον Π. Μουλιανάκη, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα στις 10 Οκτώβρη 2013: «Από την αναζήτηση άλλων στοιχείων για τον Μουλιανάκη προέκυψε ότι αυτός έχει ήδη στήσει επιχείρηση με την επωνυμία PERIKLIS SHIPPING SERVICES CO που έχει ως "αντικείμενο: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΠΙΧ/ΣΗΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΧΘΟΦΟΡΩΝ"!

Το περιεχόμενο της επιχείρησης παραπέμπει σε δουλεμπορικό γραφείο. Είναι γνωστό ότι δουλεμπορικά έχουν στήσει οι χρυσαυγίτες στην Εύβοια και "νοικιάζουν" εργατικά χέρια για 18 ευρώ. Και φαίνεται ότι το δήθεν σωματείο που ετοιμάζουν με τις εντολές των εργολάβων οι χρυσαυγίτες είναι μόνο το προκάλυμμα για να λειτουργήσουν δουλεμπορικά και στη Ζώνη.

Επιπρόσθετα ο Περικλής Μουλιανάκης εμφανίζεται ως οργανωτικός γραμματέας ενός νεοσύστατου "φρούτου" που αυτοχαρακτηρίζεται συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ασφαλείας Χρηματαποστολών και Φυλάκων (ΠΟΥΑΧΦ), η οποία φαίνεται ότι στήθηκε για να καλύψει και τους "φρουρούς" του δουλεμπορικού».

Ο Χρ. Κυριτσόπουλος, για τον οποίο ο Μουλιανάκης αναφέρεται με θερμά λόγια στην ομιλία του, είναι εργοδηγός των εργολάβων στη Ζώνη και ένας από τους βασικούς «συντελεστές» του «σωματείου» - δουλεμπορικού που έστησαν πρόσφατα οι χρυσαυγίτες, «μόνο για Ελληνες εργατοϋπαλλήλους», όπως οι ίδιοι λένε στο καταστατικό τους.

Αποκαλύπτοντας το ρόλο της Χρυσής Αυγής και το στόχο του «σωματείου» που ίδρυσαν, ο Κυριτσόπουλος έλεγε σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στις 16 Σεπτέμβρη, στα γραφεία τους στο Πέραμα: «Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους»!

Ηταν τότε που ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Λαγός προανήγγειλε το λόγο της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές συνδικαλιστές, λέγοντας: «Για την κατάντια αυτή (σ.σ. εννοεί στη Ζώνη) φταίνε -και το δηλώνω ξεκάθαρα γιατί το γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτό- οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το οποίο εδώ και 10-15 χρόνια, διέλυσαν τα πάντα (...) αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τρομερές απεργίες για τρομαχτικά ασήμαντα ζητήματα και κατάφεραν να διαλύσουν όλες τις υποδομές που υπήρχαν».

Εξω οι δουλέμποροι!

Θυμίζουμε ότι με αφορμή την ίδρυση του χρυσαυγίτικου «σωματείου» - δουλεμπορικού, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, έγραφε σε ανακοίνωσή του την περασμένη βδομάδα: «Ομάδα εργοδοτών, σε συνεργασία με τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, προσπαθούν να ιδρύσουν δουλεμπορικό γραφείο, με στόχο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη μετατροπή των χώρων εργασίας σε σύγχρονα Νταχάου, όπου θα βασιλεύει ο νομός των αφεντικών και δε θα ισχύει κανένα μέτρο προστασίας της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Θέλουν να μας γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω και να εξασφαλίσουν ότι με την τρομοκρατία μπράβων της νύχτας, οι εργάτες θα παίρνουν ό,τι τους δίνουν, όποτε τους το δίνουν και με όποιο τρόπο τους το δίνουν. Για να πετύχουν το σκοπό τους, έχουν επιστρατεύσει δυο - τρεις εργοδηγούς, γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας, τη γνωστή "ακομμάτιστη" ομάδα που το 2010 επιχείρησε να διαλύσει το Συνδικάτο μας μέσω του αντισυνδέσμου και ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με κυκλώματα της νύχτας.

Μέσα σ' αυτούς, είναι όλοι όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην εγκληματική ενέδρα θανάτου, εναντίον των στελεχών του Συνδικάτου μας στις 12/9/2013 και την εν ψυχρώ δολοφονία του συναδέλφου (και γιου συναδέλφου) Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι στις 18/9/13».

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου κατέληγε, μεταξύ άλλων: «Καλούμε όλους τους μεταλλεργάτες, ανεξάρτητα από την ειδικότητα ή τον εργασιακό χώρο, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγική Βιομηχανίας Ελλάδας, αφού με την ύπαρξη εφεξής ενός πανίσχυρου συνδικάτου, θα μας δοθεί η δυνατότητα το επόμενο διάστημα να παρεμβαίνουμε και να οργανώνουμε με ενιαίο τρόπο και σχέδιο τις μάχες που έρχονται».

Μεγάλη η ευθύνη της δημοτικής αρχής

Εξαφανισμένος ο δήμαρχος από το χτεσινό συμβούλιο. «Σιγή ιχθύος» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνδυασμό του

Οι απειλές που εκτόξευσαν οι χρυσαυγίτες την Παρασκευή ενάντια στους εργαζόμενους της Ζώνης και τα συνδικάτα τους, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής, η οποία παραχώρησε στους φασίστες την αίθουσα του Δημαρχείου για να κάνουν την εκδήλωση. Μάλιστα, το κατάπτυστο επιχείρημα του δημάρχου Παντελή Ζουμπούλη, ήταν ότι «όπως δίνω την πλατεία στο ΚΚΕ, έτσι παραχωρώ την αίθουσα στη Χρυσή Αυγή».

Είναι ο ίδιος που, μετά την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα, έσπευσε να νομιμοποιήσει την προπαγάνδα τους, ότι τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ φταίνε τάχα για την ανεργία στη Ζώνη. Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτέμβρη, λίγες μέρες μετά το χτύπημα στο Πέραμα και τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ο Π. Ζουμπούλης είχε δηλώσει:

«Να σας πω κάτι. Μη νομίζετε ότι και οι προηγούμενοι, δηλαδή η διοίκηση του ΠΑΜΕ, ήταν και τόσο αγαθοί. Και από εκεί είχαν προβλήματα οι εργαζόμενοι. Και με το ΠΑΜΕ είχαν προβλήματα. (...) Υπαινίσσομαι ότι η πολιτική του ΠΑΜΕ στο λιμάνι δεν ήταν η καλύτερη. Είχαν και αυτοί το πρόβλημά τους (....) κάνανε και αυτοί τα δικά τους (...) αυτοί του ΠΑΜΕ και ειδικά ο Πουλικόγιαννης (σ.σ. ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου) τους ξέρει όλους τους εργολάβους, συνεργάστηκε χρόνια μαζί τους».

Αφήνοντας υπονοούμενα ότι τα σωματεία τα έχουν κάνει «πλακάκια» με τους εργολάβους της Ζώνης, πρόσθεσε: «Οσες φορές εγώ έστειλα εργαζόμενους στους εργολάβους από το Πέραμα για να πιάσουν δουλειά, δεν μου τους πήρε ποτέ κανείς εργολάβος. Δηλαδή στέλναμε εκεί, έχουμε τους δικούς μας λέγανε (....) αν η Ζώνη δούλευε σωστά και δεν είχε αυτά τα προβλήματα (...) η Χρυσή Αυγή δεν θα πήγαινε. Τι να πάν' να κάνουν; Απλά εκμεταλλεύτηκαν την ανεργία, την ανέχεια, τον εργάτη που τρέχει για ένα μεροκάματο ο φουκαράς. Και ήρθαν οι σωτήρες να το κάνουν»!

Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι στο Πέραμα έθεσαν το θέμα στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, απ' όπου όμως ο δήμαρχος επέλεξε να απουσιάζει. Με αυτό το πρόσχημα, όλες οι παρατάξεις, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα. Αναπαράγοντας τα ίδια επιχειρήματα με το δήμαρχο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε να δώσουμε την αίθουσα σε όποιον μας τη ζητάει»!

Να σημειωθεί ότι κανένας από τους συνδυασμούς στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε μέχρι χτες καταδικάσει με ανακοίνωση ή με άλλον τρόπο το νέο χρυσαυγίτικο παραλήρημα, ούτε το γεγονός ότι τους παραχωρήθηκε η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ανακοίνωση για το θέμα δεν είχε εκδώσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και ο συνδυασμός που στηρίζει στο Πέραμα (δεν εκπροσωπείται στο τωρινό δημοτικό συμβούλιο).

Θυμίζουμε ότι στις 14 Οκτώβρη, ο Γ. Αλεβιζόπουλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του στην «Ελευθεροτυπία», αναπαρήγαγε ό,τι και οι ναζιστές. Είπε επί λέξει: «Μετά το 2005, όταν εμφανίσθηκε η κρίση, το ΠΑΜΕ πίεζε τους εργοδότες, δίνοντας κατάλογο εργαζομένων που έπαιρναν για εργασία. Ετσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα για τα μέλη που είχαν ευνοϊκή μεταχείριση». Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι τα σωματεία λειτουργούν σαν μαφία!

Με μαζική εξόρμηση απάντησαν οι κομμουνιστές

Από την εξόρμηση στο Πέραμα, το πρωί της Κυριακής
Από την εξόρμηση στο Πέραμα, το πρωί της Κυριακής
Αμεση απάντηση στα γρυλίσματα των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής έδωσαν το πρωί της Κυριακής οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, με μαζική εξόρμηση στο Πέραμα με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» και την ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις νέες απειλές των χρυσαυγιτών. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Είστε τα σκυλιά των αφεντικών - Εξω από το Πέραμα, την πόλη εργατών» και «Κράτος, φασίστες και εργοδοσία, χέρι δε θα βάλετε στα σωματεία», μοίρασαν την ανακοίνωση, συζήτησαν με τον κόσμο και βρήκαν θετική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.

Στην εξόρμηση συμμετείχε η υποψήφια δήμαρχος Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Αθηνά Ζύμαρη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα ναζιστικά αποβράσματα δεν έχουν θέση στο Πέραμα». Κάλεσε το λαό της πόλης να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή, να την «μαυρίσει» στις επικείμενες εκλογές. Συμπλήρωσε πως οι χρυσαυγίτες είναι μπράβοι μεγαλοεργολάβων, βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών, ενώ επισήμανε τις ευθύνες και της δημοτικής αρχής, που τους έδωσε βήμα.

Σε δίκη πάλι σήμερα συνδικαλιστές της Ζώνης

Νέος γύρος διώξεων ύστερα από μηνύσεις εργολάβων του ΒΙΠΑΣ

Ξεκινάει σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά ένας ακόμα γύρος δικών σε βάρος συνδικαλιστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Συγκεκριμένα, σε (εξ αναβολής) δίκη σέρνονται στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και της τότε Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης», ύστερα από μήνυση εργολάβου του ΒΙΠΑΣ. Αλλες 15 μηνύσεις, με το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά από διαφορετικούς εργοδότες, εκκρεμούν να δικαστούν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η Εισαγγελία, οι συνολικά οκτώ συνδικαλιστές «ισχυρίστηκαν και διέδωσαν ενώπιον τρίτων για κάποιον άλλον εν γνώσει τους ψευδή γεγονότα, τα οποία μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη αυτού». Ποιο ήταν το αδίκημα; Οτι στις 11/6/2008, μοίραζαν ανακοίνωση στους συναδέλφους τους στο ΒΙΠΑΣ, με την οποία τους καλούσαν σε στάση εργασίας την ίδια μέρα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων το δικαίωμα στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και την εγκατάσταση κοντέινερ που θα στέγαζε το παράρτημα των σωματείων στο ΒΙΠΑΣ.

Στην ανακοίνωση γράφονταν μεταξύ άλλων: «Σήμερα, οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ, έχοντας εκμεταλλευθεί τον αγώνα μας, με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων, αφού έχτισαν τα μέγαρά τους από τον κλεμμένο μας ιδρώτα, επιχειρούν να μετατρέψουν το Πάρκο σε γκέτο, όπου δε θα υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση -δε θα εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις-, δε θα υπάρχει κανένας έλεγχος στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και το μόνο που θα βασιλεύει θα είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Τα σωματεία μας έχουν αποδείξει περίτρανα ότι και τη θέληση και τον τρόπο έχουν να απαντούν στην τρομοκρατία των εργοδοτών, κάμπτοντας κάθε εμπόδιο».

Το σημείο αυτό της ανακοίνωσης επικαλείται ο εργοδότης - μηνυτής, που καταγγέλλει τους συνδικαλιστές για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή ο ίδιος -όπως γράφει στη μήνυση και όπως αποδέχεται η Εισαγγελία στο κατηγορητήριο που συνέταξε- «ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε τους εργαζόμενους, ουδέποτε υπέσκαψε τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και πάντα τίθεται υπέρ της τηρήσεως των μέτρων ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους»!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απομονωθούν τα τσιράκια της μεγαλοεργοδοσίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τις νέες απειλές της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα εναντίον του ΠΑΜΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι νέες απειλές των ναζιστών δολοφόνων της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ενάντια στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποτελούν επιβεβαίωση για το ποιοι ευθύνονται για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Το μένος της Χρυσής Αυγής σε βάρος του ΠΑΜΕ αποτελεί απόδειξη ότι οι ναζιστές είναι τσιράκια της μεγαλοεργοδοσίας, αφού αυτοί είναι που εδώ και χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο Πέραμα και αλλού. Μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, θέλουν να μετατρέψουν το Πέραμα και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε εργασιακό "Νταχάου".

Εκμεταλλεύονται την ανεργία για να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε "δούλους", να τσακίσουν εργασιακά δικαιώματα, μισθούς, μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες. Θέλουν να γυρίσουν το Πέραμα σε εποχές που οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν για δουλειά, παίζοντας τη ζωή τους "κορόνα - γράμματα". Γι' αυτό και στήνουν εργοδοτικό σωματείο στη Ζώνη.

Ολα αυτά τα μεγαλοσυμφέροντα κάνουν "πλάτες" στη Χρυσή Αυγή, μαζί με μηχανισμούς του συστήματος, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες συνομιλίες της Χρυσής Αυγής με τον γγ της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκο. Ομως, οι απειλές και εκβιασμοί δε θα περάσουν, όπως δεν πέρασαν και στο παρελθόν. Οι εργαζόμενοι του Περάματος έχουν και γνώση και πείρα για να απομονώσουν τους δολοφόνους ναζιστές και όσους τους οπλίζουν το χέρι.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων γι' αυτές τις εξελίξεις. Εκτρέφοντας τον αντικομμουνισμό, με ανθρώπους όπως ο Π. Μπαλτάκος, το μίσος προς τους λαϊκούς αγώνες, καλλιεργούν το έδαφος πάνω στο οποίο ριζώνει η Χρυσή Αυγή. Στο Πέραμα είναι μεγάλη η ευθύνη και της δημοτικής αρχής, που έδωσε χώρο στη Χρυσή Αυγή να πραγματοποιεί εκδηλώσεις και να σπέρνει το φασιστικό - ναζιστικό δηλητήριο, να απειλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

Ευθύνη, όμως, έχουν στελέχη και βουλευτές κομμάτων που, με τον καιροσκοπισμό τους, με την προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης, που βολεύει και την κυβέρνηση, μιλάνε για "σκευωρίες" και "αθώους", αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να διωχθεί για τις εγκληματικές της πράξεις.

Ρίχνουν νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής, την εγκληματική δράση της οποίας έχουν νιώσει στο πετσί τους εργαζόμενοι, μετανάστες, κομμουνιστές, άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι. Γι' αυτό και αποτελεί λαϊκή απαίτηση οι εγκληματικές πράξεις να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν.

Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι το ναζισμό μπορεί να τον αντιπαλέψει και να τον νικήσει, όπως και στο παρελθόν, ο λαός, το λαϊκό κίνημα. Με την οργάνωση και την πάλη του, με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρή λαϊκή συμμαχία μπορεί να αντιμετωπιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή και το σύστημα που τη θρέφει».

ΠΑΜΕ
Στον απόπατο της Ιστορίας οι ναζιστές

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οι νέες απειλές και οι προκλήσεις της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής απέναντι στο ΠΑΜΕ και στα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό, δεν μας τρομοκρατούν. Είμαστε σταθερά δεμένοι στο ταξικό μας καθήκον. Στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εργατών απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση των αφεντικών, των μεγαλοεργολάβων της Ζώνης και των εφοπλιστών, στους οποίους η Χρυσή Αυγή ως δολοφονικό όπλο του συστήματος δίνει εξετάσεις και υπερασπίζεται. Με το δυνάμωμα της οργάνωσής τους, το εργατικό - λαϊκό κίνημα με τα σωματεία και τους φορείς του, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, να απομονώσουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και να τη στείλουν στον απόπατο της Ιστορίας».

Δεν θα τους περάσει!

Ο Θ. Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Γ. Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε κοινή τους δήλωση, σημειώνουν: «Αποκαλύπτονται από μόνοι τους οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής για τα κίνητρα της επίθεσής τους στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η δράση των ταξικών σωματείων τους ξεσκεπάζει και τους χαλά τις δουλειές. Σαν αυτές που στήνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της Χρυσής Αυγής και ιδιοκτήτης δουλεμπορικού γραφείου, Μουλιανάκης, που παραδέχεται ότι εκμεταλλεύεται την ανάγκη των ανέργων που υποφέρουν και προσφέρει εργάτες με μεροκάματα πείνας σε μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες, πάντα με το αζημίωτο για τον ίδιο. Γι' αυτό απειλούν, αλλά δε θα τους περάσει. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, όλος ο λαός του Πειραιά θα απομονώσουν τους ναζιστές - εγκληματίες της Χρυσής Αυγής».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org