ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πρόταση νόμου για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

Νέο εργασιακό νόμο προτείνουν στην κυβέρνηση Τσάβες αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και οι κομμουνιστές

Από τη μεγάλη κινητοποίηση στις 22 Μάρτη οπότε το ταξικό κίνημα παρέδωσε το νέο εργασιακό νόμο
Από τη μεγάλη κινητοποίηση στις 22 Μάρτη οπότε το ταξικό κίνημα παρέδωσε το νέο εργασιακό νόμο
«Τους τελευταίους μήνες, και σε κάποιες περιπτώσεις για χρόνια, διάφορες οργανώσεις του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ξεδίπλωσαν τη δράση τους σε ολόκληρη τη χώρα για να συντάξουν συλλογικά μία πρόταση Οργανικού Εργασιακού Νόμου (LOT), για την προστασία των βασικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης ενάντια στο κεφάλαιο» , αναφέρει η εφημερίδα «Tribuna Popular» του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας σχετικά με την πρόταση για νέο Οργανικό Εργασιακό Νόμο, που παρουσίασε το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας.

Το κείμενο των ταξικών προτάσεων για το LOT προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης και εκτεταμένης συζήτησης από τη βάση των εργαζομένων στις διάφορες οργανώσεις που απαρτίζουν το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στη Βενεζουέλα.

Την οργάνωση ανέλαβαν συνδικαλιστές της Εθνικής Ενωσης Εργατών (UNETE), οι Ομάδες Αντιπροσώπων του Εθνικού Συντονιστικού Πρόληψης για την Υγεία των Εργαζομένων (CONASAT), η Πλατφόρμα Συμβουλίων των Εργαζομένων από το Gran Caracas (περιοχή της πρωτεύουσας), οι Οργανώσεις που απαρτίζουν το Εθνικό Κίνημα για τον Εργατικό Ελεγχο, το Ταξικό Ρεύμα των Εργαζομένων «Cruz Villegas», η Οργάνωση για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία «Pedro Ortega Diaz», το Μέτωπο Νέων Εργαζομένων, το Κίνημα Γυναικών «Κλάρα Τσέτκιν», το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και η Κομμουνιστική Νεολαία της Βενεζουέλας.

Από τις 4 του περασμένου Φλεβάρη, οι παραπάνω οργανώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος συμφώνησαν να προχωρήσουν στον ορισμό ενός συντονιστικού δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, ενώ διοργάνωσαν συζητήσεις και ημερίδες στις διάφορες περιοχές της χώρας μέχρι την Εθνική Συνάντηση στις 25 του περασμένου Φλεβάρη και την ενωτική πορεία στις 22 του Μάρτη.

Ποια η αναγκαιότητα ενός νέου εργασιακού νόμου

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει με τις κυβερνήσεις του Προέδρου Τσάβες από το 1998 και τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή Διαδικασία», παρά τις διακηρύξεις περί σοσιαλισμού, τον έλεγχο της οικονομίας σε πολλούς τομείς εξακολουθούν να έχουν τα μονοπώλια. Ο κρατικός έλεγχος σε στρατηγικούς τομείς ή και η εθνικοποίηση ορισμένων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας δεν αλλάζουν ριζικά την κατάσταση, τις κοινωνικές παραγωγικές σχέσεις. Η αντιπολίτευση δεν είναι απλά πολιτική αντιπολίτευση. Προχωρά σε σαμποτάζ στα εργοστάσια, στην ύπαιθρο κλπ. Ακόμα, η διανομή της γης των καπιταλιστών γαιοκτημόνων σε ακτήμονες αγρότες, που έγιναν μικροϊδιοκτήτες, αναπαράγει την καπιταλιστική ιδιοκτησία, καθώς οι γαιοκτήμονες ξανααγοράζουν τη γη από τους φτωχούς αγρότες. Υπάρχει, λοιπόν, μία όξυνση της ταξικής πάλης.

Ολα αυτά τα χρόνια, παρατηρήθηκαν και συνεχίζουν να παρατηρούνται συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περιφρόνηση των διοικητικών μέτρων, διώξεις και παρενοχλήσεις των εργαζομένων από τους εργοδότες σε διάφορες επιχειρήσεις καθώς και από διοικητικά στελέχη στο δημόσιο τομέα σε βάρος συναδέλφων τους. Ακόμα, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος, πολλοί υπουργοί που πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας, παρά το γεγονός ότι πρoέρχονταν από την εργατική τάξη, μόλις ανέλαβαν καθήκοντα στράφηκαν ενάντια σε αυτή.

Αυτός ο Νέος Εργασιακός Νόμος, είναι αναγκαίος για να δημιουργηθεί ένας συσχετισμός δυνάμεων προς όφελος της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και για την κατάκτηση του σοσιαλισμού.

Μέτρα προστασίας των εργατών

Ας δούμε, όμως, μερικά σημεία του νέου εργασιακού νόμου. Καταρχήν με το νέο νόμο τερματίζονται ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις για όλους τους εργαζόμενους. Καταργείται η περίοδος δοκιμασίας στην εργασία. Οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση καλύπτονται από τον LOT. Οι μαθητευόμενοι δεν πρέπει να εξαιρούνται από τα εργασιακά δικαιώματα. Καταργείται η απαίτηση για προηγούμενη πείρα. Προβλέπονται ευέλικτα ωράρια για όσους σπουδάζουν χωρίς να επηρεάζονται οι αποδοχές ή άλλα οφέλη που προκύπτουν από τη σχέση εργασίας. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες προβλέπεται: Ενίσχυση της προστασίας της μητρότητας, με 12 βδομάδες άδεια πριν τον τοκετό και 36 βδομάδες μετά. Καθορισμός και τιμωρία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Απαγορεύεται η διάκριση κατά φύλο στην επιλογή του προσωπικού. Ακόμη: Ενίσχυση και εμβάθυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενίσχυση, δηλαδή του αγώνα κατά της εκμετάλλευσης.


Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ