ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Απρίλη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικά «ταξίδια»

Αφιέρωμα στο κοντραμπάσο με δοξάρι αποτελεί ο δίσκος «Bass Fairy Tales» - καρπός της συνάντησης του δεξιοτέχνη κοντραμπασίστα Τάκη Καπογιάννη και του συνθέτη, κοντραμπασίστα, κιθαρίστα Δημήτρη Οικονομάκη, δημιουργού του σχήματος «Ομαδική Απόδραση». Ενας υπέροχος δίσκος, που αναδεικνύει τη βαθιά, βραχνή, ρωμαλέα και παραπονιάρικη φωνή του οργάνου και εμπλουτίζει τη σχετικά φτωχή φιλολογία του. Οκτώ παραμυθένιες ιστορίες, σε σύνθεση - ενορχήστρωση Δημήτρη Οικονομάκη. Η αρχή γίνεται με ένα σόλο - μοναχικό περίπατο και σε κάθε κομμάτι προστίθεται κι ένας συνομιλητής: Κιθάρα, φλάουτο, ακορντεόν, σαξόφωνο, πιάνο, ντραμς, όμποε. Ο Τάκης Καπογιάννης (κοντραμπάσο με δοξάρι) συνταξιδεύει με άλλους εξαιρετικούς μουσικούς: Δημήτρης Οικονομάκης: κοντραμπάσο πιτσικάτο, κλασική κιθάρα, Σοφία Μαυρογενίδου: φλάουτο, Ηρακλής Βαβάτσικας: ακορντεόν, ακορντίνα, Τάσος Φωτίου: σοπράνο σαξόφωνο, Γιώργος Κατσάνος: πιάνο, βιμπραντονεόν, Σπύρος Μοσχούτης: ντραμς, Ξενοφών Συμβουλίδης: όμποε. Το άλμπουμ κινείται στον ευρύτερο χώρο της τζαζ, όσον αφορά στην αρμονική αντίληψη, στον αυτοσχεδιασμό και τη ρυθμική αίσθηση, αλλά «συζητά» με τους Μπαχ, Ντεμπισί, Σεγκόβια, Πιατσόλα. Ο Τάκης Καπογιάννης, κορυφαίος Α΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με θητεία σε μεγάλες ορχήστρες (Λυρικής, Χρωμάτων, Καμεράτα) πρόσφατα συνεργάστηκε ως σολίστ με τους Mischa Maisky, R. Capucon και Yuri Bashmet στις συναυλίες της συγκλονιστικής ερμηνεύτριας πιάνου Μάρθας Αργκεριχ. Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη «SUBWAYS Music».


Τραγουδοποιός, που επί χρόνια πορεύεται με ευαισθησία, ταλέντο, άποψη, φωνή ξεχωριστής δύναμης, που μας έχει συστήσει τα «από καρδιάς» τραγούδια του και ταυτόχρονα μας έχει συνεπάρει ερμηνεύοντας μνημειώδεις δημιουργίες (π.χ. «Καπνισμένο Τσουκάλι»), ο Μίλτος Πασχαλίδης καταθέτει τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ξένοι σ' έναν τόπο που αλλάζει» (MINOS-EMI). Μπαλάντες αφηγηματικές, κομμάτια ηλεκτρισμένα, αλλά και καθαρόαιμα λαϊκά τραγούδια, όπως το δυνατό ζεϊμπέκικο «Τράπουλα», συνθέτουν αυτό το νέο μουσικό «ψηφιδωτό» του Μ. Πασχαλίδη. Εντεκα τραγούδια - τα περισσότερα σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου - που περιγράφουν κυρίως την αμηχανία, τα αδιέξοδα, αλλά και το πείσμα, το θυμό και την ελπίδα σ' έναν τόπο που αλλάζει βίαια. «Είναι όλα πάλι τόσο μπερδεμένα / και δεν μπορώ να βρω πού έχω φταίξει / με τρώνε στόματ' ανοιχτά και πεινασμένα / σα να με σφίγγει μια θηλιά που έχω πλέξει» αναφέρουν οι στίχοι της «Σκυλίσιας μέρας». Ενώ η «Επικαιρότητα» (εδώ τους στίχους υπογράφει ο Αλέκος Λούντζης και τη μουσική ο Θύμιος Παπαδόπουλος): «Νάνοι επτά με ξυλοπόδαρα χρυσά / σε περιμένουν όσο ο φόβος ωριμάζει / Πέρα στο ξέφωτο αρχίζει μια βροχή / μες στα βρεγμένα μια στιγμή που λαμπαδιάζει». Στο δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτικά οι Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαρία Παπαγεωργίου και Μιρέλλα Πάχου.


Στίχος ειλικρινής, καυστικός, ευαίσθητος και μουσική γραφή άλλοτε οργίλη και άλλοτε ονειροπόλα - λυρική είναι τα «υλικά» που χαρακτηρίζουν τις δουλειές του τραγουδοποιού Απόστολου Μπουλασίκη, δημιουργού που έχει αποδείξει πως προτιμά να μιλά μόνο όταν έχει κάτι να πει. Εξι χρόνια μετά το δεύτερο προσωπικό δίσκο του «Μάρνη και 3ης» και οκτώ από τον πρώτο «Της πόλης ξωτικό», ο Απόστολος Μπουλασίκης επιστρέφει στη δισκογραφία με το «Δωμάτιο 16» (κυκλοφορεί από την εταιρεία «Δίκτυο»). Ενας κύκλος τραγουδιών γεμάτων εικόνες και «χρώματα», που αφηγούνται ιστορίες με το γνώριμο, «αιχμηρό» μα και γεμάτο ευαισθησία τρόπο του δημιουργού. Τραγούδια που αντλούν από το ροκ, αλλά δε χωρούν σε ετικέτες. Εντεκα τραγούδια και επτά προοίμια, λέξεις, νότες, ψίθυροι, κραυγές... Ενα τραγούδι ερμηνεύει η Αννα Καρλαύτη.

«

Η ζωή μας, δύσκολη ή εύκολη, είναι φτωχότερη χωρίς τη μουσική και γίνεται δυσκολότερη χωρίς την ποίηση», αναφέρει ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου προλογίζοντας το δίσκο του «Φωνές μιας άλλης άνοιξης» («Δίκτυο»). Με μακρά πορεία στο τραγούδι ως ερμηνευτής και με πολλές συνεργασίες του με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές, ο Κ. Χατζηχριστοδούλου ερμηνεύει έντεκα τραγούδια σε στίχους των Ανδρέα Νεοφυτίδη, Κώστα Φασουλά, Γιώργου Κρητικού, Ανδρέα Παράσχου, Πάρη Ποταμίτη, Πάμπου Σακκά, Νεοκλή Νεοφυτίδη, Παναγιώτη Χατζηχριστοδούλου και μουσική των Βασίλη Χατζηλούκα, Νεοκλή Νεοφυτίδη, Νίκου Βήχα και του ίδιου. Σ' ένα τραγούδι συμμετέχει ερμηνευτικά η Κατερίνα Χατζηχριστοδούλου.

«

Οι τελευταίοι άγγελοι» («Δίκτυο») τιτλοφορείται η δισκογραφική συνεργασία του εξαίρετου μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου (υπογράφει τις μουσικές συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις) και της Αντας Πίτσου (στίχοι, φωνή, πλήκτρα), ένα μουσικό ψηφιδωτό ήχων και τοπίων της πόλης, κυρίως νυχτερινών. Μια δουλειά που αποτυπώνει το δημιουργικό «διάλογο» δύο ανήσυχων και πολυπράγμονων καλλιτεχνών. Ο Γιώτης Κιουρτσόγλου βρίσκεται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 στο επίκεντρο της ελληνικής τζαζ, ενώ η Αντα Πίτσου αποτελεί μια ιδιαίτερη μουσική περίπτωση που εκφράζεται μέσα από διάφορες μουσικές γλώσσες. Είναι οι συνδημιουργοί ενός ατμοσφαιρικού δίσκου, που μιλά για ανθρώπινες σχέσεις. Μπάσο και φωνή σ' ένα διάλογο με συναίσθημα.

Τραγουδοποιός που πορεύεται στην ανήσυχη, δημιουργική «όχθη» του τραγουδιού και επιζητά την ουσιαστική επικοινωνία με το κοινό, ο Θωμάς Φώτης επανέρχεται στη δισκογραφία, με τη νέα του δουλειά «Αλήθεια τι θα 'κανες;» (κυκλοφορεί από τη «Ζεύξις Music»). Ροκ ηλεκτρισμός, μπλουζ αποχρώσεις αλλά και μπαλάντες συνθέτουν τη μουσική του τρίτου κατά σειρά προσωπικού άλμπουμ του. Τα τραγούδια μιλούν για τον έρωτα, τα μικρά και μεγάλα πάθη των ανθρώπων, ενώ συνυπάρχουν οι κοινωνικές αναφορές, η ποίηση και η σάτιρα. Συμμετέχει ο Γιάννης Γιοκαρίνης με το τραγούδι «Κάτσε καλά». Τους στίχους υπογράφουν ο Φώτης Θωμάς, ο ποιητής Θάνος Ζελίτης και η στιχουργός Λαμπρινή Λάμπρου.

Νέο άλμπουμ αναμένεται εντός των ημερών από τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, στο οποίο παρουσιάζουν τραγούδια τους πάνω στην μπιτ ποίηση - εξ ου και ο τίτλος του CD «Beat Poetry» («Λύχνος»).


Ρ. Σ.


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η αγία οικογένεια

1. Το γεγονός ότι δεν έχουμε προσαρμοστεί και καθηλωθεί στη διαβόητη οικογένεια της Ευρώπης δείχνει ότι, παρόλο το κενό που μας περιβάλλει, η πνευματική μας κατάσταση είναι άριστη. Από δω και στο εξής η εξέλιξή μας συνδέεται άμεσα με τον αγώνα ενάντια στην αδιαλλαξία και τις ακρότητες που συντελούνται εις βάρος μας από τους εταίρους.

2. Το μόνο που επιθυμεί η Ευρώπη είναι ο σωφρονισμός μας.

3. Οσοι μιλάνε υπέρ της Ευρώπης ζητάνε την έμπρακτη ανεκτικότητά μας: Να δεχτούμε μια πειθαρχική αλφάβητο όπου το κάθε γράμμα της θ' αντιστοιχεί σε υποχρεώσεις, απαγορεύσεις και τους αναρίθμητους συνδυασμούς που φαντασιώνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

4. Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ίδρυμα που δεν έχει καμία απολύτως επιρροή στους τροφίμους της.

5. Ευσεβιστές αριστεροί εξακολουθούν, μέσα στο μαύρο χάλι μας, να παραμιλούν για την προοπτική της Ευρώπης, αγγίζοντας τα όρια της μεταφυσικής, και καθίστανται έτσι οι ίδιοι κακόβουλη μηχανή σε βάρος των κολασμένων. Μπροστά στην πραγματικότητα, η Αριστερά, αντί ν' αρνηθεί τον εαυτό της, αρνείται την ίδια την πραγματικότητα. Μαζί τους και οι διανοούμενοι υπέρμαχοι της Ενωσης, που καταφεύγουν στην παραποίηση του πραγματικού, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει τα αγαπημένα παιδιά της τηλεοπτικής χαμέρπειας. Δίνουν και αποκομίζουν όσα μπορούν απ' αυτό το παιχνίδι. Από το φθαρμένο Στέλιο Ράμφο μέχρι τον φτηνό Ανδρουλάκη στηρίζουν το καθεστώς χωρίς προσχήματα.

6. Με επιθετικά ξεσπάσματα που εξελίσσονται σε ανελέητο κυνηγητό κατά των μεταναστών συναγωνίζονται μεταξύ τους καθεστωτικοί δημοσιογράφοι, Χρυσαυγίτες και οι μπάτσοι του Χρυσοχοΐδη. Αυτοί οι θεματοφύλακες της Ευρώπης, οι προστάτες της σημαίας και των ελληνικών ιδεωδών έρχονται από τον υπόνομο της Επταετίας και έχουν αναλάβει την αποκατάσταση της τάξης και της υγείας μας.

7. Ευρώπη είναι η βίβλος των διακρίσεων. Κι εμείς δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε γιατί η γλώσσα της είναι η μητέρα της παραπλάνησης. Οσα ζούμε αυτόν τον καιρό δεν είναι παρά ένα προοίμιο για να χαθούμε μέσα της. Γι' αυτό αγύρτες παντός είδους μας προετοιμάζουν σιγά σιγά για να εξοικειωθούμε με τη μοίρα μας.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ