ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Γνώριζαν για τα κυκλώματα που δρουν στο κέντρο

Το σχέδιο καταστολής σε βάρος των μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη από τη συγκυβέρνηση.

Eurokinissi

Το σχέδιο καταστολής σε βάρος των μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη από τη συγκυβέρνηση.
Ηξεραν και σιωπούσαν. Οι αστικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια είχαν πλήρη ενημέρωση για τα κυκλώματα που λειτουργούν σε βάρος και με τους μετανάστες. Πώς τους εκμεταλλεύονταν, πού τους στοίβαζαν, σε βάρος ποιων άλλων λαϊκών στρωμάτων, τι τζίρος δισ. στηνόταν γύρω τους. Το ανέχτηκαν και τώρα, προεκλογικά, κραυγάζουν (ανώδυνα για τα μονοπώλια) για κατασταλτικά μέτρα σε βάρος προσφύγων του ιμπεριαλισμού. Και το κάνουν σκόπιμα, γιατί τούς βολεύει προεκλογικά να στραφεί η κουβέντα στους μετανάστες και όχι στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.

Ναι, τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι υπαρκτά και οξυμένα. Κι αυτό γιατί στην πόλη χρόνια τώρα δρουν κυκλώματα (μία ακόμα απόδειξη σαπίλας του καπιταλισμού) κάνοντας τη ζωή των κατοίκων αφόρητη. Εκμετάλλευση μεταναστών από δουλεμπόρους, διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, αποτελούν τεράστιες μπίζνες στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Πίσω από το οργανωμένο έγκλημα βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις. Και υπήρχαν στοιχεία γι' αυτό.

Ας δούμε συγκεκριμένα:

Μέσα Μάη 2011 (με αφορμή δολοφονία Ελληνα από μετανάστες) διοχετεύτηκαν στον αστικό Τύπο αποσπάσματα έκθεσης της ΕΥΠ, ατράνταχτη απόδειξη ότι γνώριζαν π.χ. για τη μαφία του λεγόμενου «real estate». Λέει, λοιπόν, η έκθεση της ΕΥΠ: «Ελληνες και αλλοδαποί επιχειρηματίες, καθώς και μεσιτικές εταιρείες διαβλέπουν στο κέντρο της Αθήνας μια επενδυτική προοπτική. Προχωρούν, έτσι, στη λεγόμενη μεθοδευμένη απαξίωση με την γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών και την αυξημένη παραβατικότητα, που προκαλεί φόβο και οδηγεί τους ημεδαπούς κατοίκους στο να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, εξετάζοντας την τωρινή κατάσταση με την υποβάθμιση συγκεκριμένων γεωγραφικών ζωνών, λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού μεταναστών. Αποτέλεσμα είναι να πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ή να ενοικιάζονται ως ξενώνες νεόφερτων αλλοδαπών, όπου διαμένουν υπό άθλιες υγειονομικές συνθήκες. Σε ομάδες 10 - 15 ατόμων έναντι ημερήσιου ποσού από 3 έως 10 ευρώ, δηλαδή με μηνιαίο ενοίκιο πολλαπλάσιο απ' ό,τι θα πλήρωνε μια μέση οικογένεια.

Η κερδοσκοπία αυτή είναι ανεξέλεγκτη στο κέντρο της Αθήνας, με θύματα τόσο αλλοδαπούς όσο και γηγενείς που εξαναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις περιοχές αυτές πουλώντας τις κατοικίες τους σε χαμηλές τιμές (...) οι μοναδικοί αγοραστές να είναι πλέον είτε μεσιτικές εταιρείες είτε μεγαλοεπιχειρηματίες που διαθέτουν μετρητά. Σε κυβερνητικό επίπεδο θα πρέπει να προωθηθεί, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, η παροχή κινήτρων για τη μετοίκηση ή παραμονή στις περιοχές που πλήττονται από την υποβάθμιση, ιδίως ημεδαπών και αλλοδαπών που διαθέτουν εισοδήματα για αξιοπρεπή διαβίωση, η παρουσία των οποίων θα συντελέσει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της εμπορικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί και η υφιστάμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά το καθεστώς ενοικίασης και χρήσης κατοικίας, προκειμένου να επισημανθούν τρωτότητες και αναφυόμενα προβλήματα και να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις, έως και δήμευση».

Οι υπηρεσίες τους είχαν και έχουν πλήρη εικόνα

Επομένως, γνώριζαν καιρό τώρα τις λεγόμενες «υγειονομικές βόμβες», τα μεσιτικά κυκλώματα, μεγαλοεπιχειρηματίες που είχαν ήδη αγοράσει μισοτιμής ακίνητα «φιλέτα» σε πλατεία Θεάτρου, Κεραμεικό, Βοτανικό, Γεράνι. Κυκλώματα που χτυπούν σήμερα καταστήματα στο κέντρο στο -10% της αντικειμενικής αξίας, εκμεταλλευόμενα την κρίση και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που δημιουργήθηκαν. Γνώριζαν, δέχονταν και ψευτοπροτάσεις από υπηρεσίες τους να πάρουν έστω ημίμετρα. Κι όμως, τίποτε δεν έκαναν για να ανακουφίσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ενίοτε μόνο εξήγγειλαν αναπλάσεις περιοχών με κρατικό χρήμα, σε ζώνες όπου τοποθετήθηκαν έγκαιρα μεγαλοεπιχειρηματίες. Να τους τις φτιάξουν, να βγάλουν στο πολλαπλάσιο την αρχική επένδυσή τους.

Γνώριζαν από την ΕΥΠ και για τα «συνεταιράκια» του παρεμπορίου. Λέει χαρακτηριστικά η ίδια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε εκείνη την περίοδο: «Μια σημαντική διάσταση του φαινομένου αποτελεί η μεθόδευση κοινοτήτων μεταναστών να διεισδύσουν με διάφορους τρόπους σε κεντρικές οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την εθνική μας οικονομία (...) Είναι πλέον διαπιστωμένη η δημιουργία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες υποστηρίζονται και από Ελληνες και που απευθύνονται μόνο σε αλλοδαπούς, νόμιμους ή μη μετανάστες (...) Οι συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες υποστηρίζουν και ευνοούν την γκετοποίηση περιοχών (...)». Ταυτόχρονα, χρόνια τώρα γνώριζαν από άλλη υπηρεσία τους, από επίσημη τοποθέτηση του ΣΔΟΕ, ότι δεν είναι εφικτός ο έλεγχος εισαγωγής των εμπορευμάτων του «παρεμπορίου», γιατί γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Αρα, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της γνωστής ελευθερίας κυκλοφορίας εμπορευμάτων, αποτέλεσμα του Μάαστριχτ που υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

«Νόμιμη» και «παράνομη» καπιταλιστική οικονομία αλληλοσυμπληρώνονται

Απέκρυψαν κάτι που το ΚΚΕ έλεγε και λέει, το τόνισε επανειλημμένα με αφορμή και τις τοπικές εκλογές του 2010, ότι πίσω από κινέζικα μαγαζιά και αλλοδαπούς μικροπωλητές υπάρχουν κολοσσιαίες εισαγωγικές και μεταφορικές επιχειρήσεις Ελλήνων και αλλοδαπών επιχειρηματιών που θα μπορούσαν να ελεγχθούν αν υπήρχε πολιτική βούληση. Οτι η «νόμιμη» καπιταλιστική οικονομία και «παράνομη» αλληλοσυμπληρώνονται, κεφάλαια εισρέουν από τη μία στην άλλη, «ξεπλένονται» και επανεπενδύονται. Οτι τα περί αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών είναι δικαιολογίες. Οτι είναι αποπροσανατολιστική η προπαγάνδα που καλλιεργείται από τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων και τα κόμματα του κεφαλαίου πως για την αναδουλειά, την πτώση του τζίρου ευθύνονται οι «παράνομοι» μικροπωλητές. Στοχοποιούνται για να μη θιγούν πολυκαταστήματα και αλυσίδες που καθημερινά απορροφούν ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις, φτηνά «τριτοκοσμικά» εμπορεύματα πουλάνε, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο όγκο από τους αλλοδαπούς μικροπωλητές.

Τώρα συγκυβέρνηση, άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου πρωτοστατούν να στηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, πλευρά της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων, δίχως καμιά πρόθεση να δοθεί ανακούφιση στα εκρηκτικά προβλήματά τους. Οσοι προσκυνούν το καπιταλιστικό κέρδος, δεν θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα εγκληματικότητας, πορνείας, ναρκωτικών, «λουκέτων». Τις περιοχές που θα «καθαρίσουν» από μετανάστες τις παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Καθώς μάλιστα θέλουν να απαλλαγούν από τις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος, οι επιχειρήσεις - «σκούπα», μαζικές συλλήψεις και απελάσεις των μεταναστών, θα συνοδευτούν με ένταση της τρομοκρατίας και καταστολής, χτύπημα των δικαιωμάτων ντόπιων και ξένων εργαζομένων.

Οι ίδιες οι υπηρεσίες τους, μυστικές και φανερές, ξέρουν πολύ καλά και ποιοι είναι, πώς δρουν και πώς στήνουν τα άθλια και επικίνδυνα σχέδιά τους, με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αλλά δεν τους «ακουμπούν». Ετσι, την πληρώνουν οι μετανάστες ή και Ελληνες που τους ωθούν στην εγκληματική δράση, πατώντας πάνω στην εξαθλίωσή τους. Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνεται η ίδια τους η πολιτική. Που χτυπά και τους Ελληνες και τους μετανάστες εργάτες και τις οικογένειές τους. Μπροστά στις εκλογές η συγκυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ο ΛΑ.Ο.Σ., προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή στο οξυμένο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας και των άλλων πόλεων που οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Μετανάστες και Δημόσια Υγεία

Eurokinissi

Το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται ένα συντονισμένο σχέδιο αποπροσανατολισμού και τρομοκράτησης του λαού με αφορμή υπαρκτά προβλήματα σχετικά με τους μετανάστες και τη Δημόσια Υγεία.

Με την ανακοίνωση των μέτρων του υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία και ειδικότερα για τα λοιμώδη νοσήματα, στοχοποιήθηκαν και ανακηρύχθηκαν ως αποκλειστικοί αυτουργοί οι «παράνομοι» μετανάστες. Λίγο πολύ, η κυβέρνηση θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι όποιος περάσει δίπλα από έναν μετανάστη θα «κολλήσει» από χολέρα, πανούκλα, AIDS, πολιομυελίτιδα και φυματίωση έως και ελονοσία.

Πρόκειται για μία επιχείρηση με πολλαπλούς στόχους η οποία στηρίζεται στη δημιουργία φόβου, τρομοκρατίας και πανικού στα λαϊκά στρώματα και τα οποία είναι χρήσιμα για την αδράνεια των μαζών ή ακόμα περισσότερο στο να εναντιωθεί ένα τμήμα εξαθλιωμένων Ελλήνων με αυτό των μεταναστών. Να εμποδίσουν την αγωνιστική συσπείρωση και συμμαχία για την ανατροπή της αιτίας που τη δημιουργεί, δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που προετοιμάζεται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου ακόμα πιο άγρια επίθεση εναντίον του λαού σε όλα τα μέτωπα, επιδεινώνοντας συνολικά τους όρους και το επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών και των οικογενειών τους.


Phasma

Μειώνουν τις κρατικές δαπάνες για υποδομές και στελέχωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, καταργώντας ακόμα και σχετικούς οργανισμούς του δημοσίου. Ετσι αποδυναμώνονται οι έλεγχοι και οι μελέτες για ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας, διαβίωσης και αναψυχής, καθαρού περιβάλλοντος, ασφάλειας και ποιότητας στα είδη διατροφής, εντοπισμού κινδύνων για την Υγεία, επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού κ.ά. Δηλαδή, όλα αυτά που αποτελούν τη Δημόσια Υγεία και που σχετίζονται με την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας των επόμενων γενεών.

Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας αποσκοπεί στην εφαρμογή συλλογικών μέτρων προστασίας της υγείας και συνδέεται με τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ο οποίος αφορά την εξατομικευμένη θεραπεία των προβλημάτων υγείας. Στον καπιταλισμό η διάθεση επαρκών πόρων για την ανάπτυξη τέτοιων δημόσιων υπηρεσιών αποτελεί κόστος. Το κεφάλαιο και το κράτος του μπορεί να «ανέχεται» και να παραχωρεί μόνο το ελάχιστο που θα εξασφαλίζει την ικανότητα της εργατικής δύναμης να μπορεί να μπαίνει στην παραγωγή για εκμετάλλευση.

Στοχοποιούνται οι μετανάστες

Η κυβέρνηση, από τη μία ανατρέπει ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων, μειώνει μισθούς, συντάξεις και παροχές, αυξάνει τις πληρωμές για Υγεία - Πρόνοια, ισοπεδώνει τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των ανέργων κλπ., δηλαδή επιδεινώνει όλους τους όρους για τη Δημόσια Υγεία και από την άλλη επιλέγει -όχι τυχαία- τους «λαθρομετανάστες» για να σηκώσει το ζήτημα των κινδύνων από τα λοιμώδη και άλλα νοσήματα.

Μάλιστα, δε διστάζει να χρησιμοποιεί επιχειρήματα εμφανώς ανυπόστατα ακόμα και στην κοινή λογική. Π.χ. συνδέει την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας στην περιοχή του Ευρώτα στη Μεσσηνία με την ύπαρξη μεταναστών χωρίς χαρτιά που προέρχονται από χώρες της Ασίας και της Αφρικής στις οποίες πράγματι ενδημεί η νόσος αυτή.

Ομως, φορέας της νόσου μπορεί να είναι οποιοσδήποτε προέρχεται από τις χώρες αυτές, είτε μετανάστης -νόμιμος ή «παράνομος»- είτε τουρίστας. Επίσης, αυτή η νόσος δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μέσω μολυσμένων κουνουπιών.

Κρύβει δηλαδή η κυβέρνηση ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας, λόγω των δραστικών περικοπών δε χρηματοδότησε τους έγκαιρους ψεκασμούς προκειμένου να εκμηδενιστεί ο τρόπος μετάδοσης της νόσου. Τα συμπεράσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας στην περιοχή του Ευρώτα εκθέτουν και αποκαλύπτουν την κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» ένα πρόβλημα.

Στην εποχή μας που είναι πολύ εύκολες οι μετακινήσεις πληθυσμών, το κρίσιμο ζήτημα είναι η οργάνωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και υγειονομικής περίθαλψης προκειμένου να αντιμετωπίζονται νέα προβλήματα υγείας ή η επανεμφάνιση παλιών. Υπάρχουν όλα τα μέσα, επιστημονικά και τεχνικά, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων που θα μπορούσαν να προβλέψουν και να δώσουν λύση.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό, όταν η κυβέρνηση σηκώνει δήθεν τη σημαία της μάχης για Δημόσια Υγεία και «ο στρατός» των γιατρών δημόσιας υγείας δεν αριθμεί πάνω από 50-60, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Οταν για ένα πιστοποιητικό υγείας για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο ή για να ενταχθούν σε μία αθλητική δραστηριότητα, οι γονείς περιπλανώνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή πληρώνουν αδρά. Πολύ περισσότερο είναι εμφανής η έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών πρόληψης και περίθαλψης και για τους μετανάστες ή τους επισκέπτες των κρατών όπου ενδημούν λοιμώδη νοσήματα (οδηγίες, φάρμακα, εμβόλια). Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να γίνεται ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος (ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις) σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών, χωρίς πληρωμές και συμμετοχές στη δαπάνη.

Η κυβέρνηση προβάλλει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά σαν τον «μπαμπούλα» για τα λαϊκά στρώματα για να κρύψει τις πομπές της, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Την ώρα που στοχοποιεί τους «παράνομους» μετανάστες ως υγειονομική βόμβα, αρκείται σε μια τυπική διαδικασία, με μία ακτινογραφία θώρακος, για την έκδοση πιστοποιητικού υγείας για τη νομιμοποίηση των λίγων μεταναστών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

O υπουργός Υγείας στη συνέντευξη Τύπου είπε για τη φυματίωση, ότι μεταδίδεται από τον αέρα που αναπνέουμε, ο οποίος και πάλι μολύνεται ειδικά από τους «λαθρομετανάστες». Επιστρατεύεται λοιπόν και η φυματίωση ως πεδίο εκφοβισμού των λαϊκών στρωμάτων, όπως επίσης και το AIDS, παρόλο που αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς παραθέτουν στοιχεία μείωσης των κρουσμάτων φυματίωσης, ενώ η αύξηση των φορέων του AIDS αποδίδεται στην αύξηση της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα

Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, προσπαθώντας να κάνει τους εργαζόμενους χαφιέδες των μεταναστών. Για να «αντιμετωπίσει» το πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, το οποίο ασφαλώς μπορεί και να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση και το κράτος, ζητάει από το λαό να καταγγέλλει τους χώρους διαμονής των μεταναστών που δεν ανταποκρίνονται στους όρους υγιεινής.

Ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, που συνδέουν την ενοικίαση σπιτιού σε μετανάστη με το πιστοποιητικό υγείας και που προτρέπουν τους εργοδότες να ενημερώνουν τις αρχές εάν διαπιστώνουν ότι «πιθανόν» κάποιος να έχει λοιμώδη νόσο. Στο όνομα δήθεν της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, θα γίνεται ιατρική διάγνωση από τον οποιονδήποτε εργοδότη με κριτήριο ότι έβηξε ο μετανάστης. Θα γίνει στην πράξη κατάργηση του ιατρικού απόρρητου.

Επίσης, είναι απαράδεκτο το μέτρο της αστυνομικής φρούρησης σε ειδικούς θαλάμους των ασθενών μεταναστών. Ενας ασθενής με λοιμώδες νόσημα δεν είναι εγκληματίας. Ειδικοί θάλαμοι με το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό χρειάζονται για όλους τους ασθενείς με τέτοια νοσήματα, ανεξάρτητα χρώματος, φυλής και θρησκεύματος. Οι αστυνομικοί φρουροί τι σχέση έχουν με τη θεραπευτική αγωγή;

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ειδικούς θαλάμους στα δημόσια νοσοκομεία, όταν αυτά με τις συγχωνεύσεις, την κατάργηση κλινών και τη δραστική μείωση προσωπικού δε μπορούν να ανταποκριθούν στις «τρέχουσες» ανάγκες. Οταν πριν λίγα χρόνια έκλεισε το μοναδικό εξειδικευμένο τμήμα στα λοιμώδη νοσήματα του νοσοκομείου «Αγ. Βαρβάρα» στη Δυτική Αττική. Επίσης, είναι γνωστό το τι έγινε την περίοδο της έξαρσης της γρίπης Η1Ν1 με την τραγική έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ και ειδικών θαλάμων για τη νοσηλεία των ασθενών.

Το κλίμα καταδίωξης των μεταναστών ακόμα και μέσα στις δημόσιες μονάδες υγείας μαζί με την αύξηση των πληρωμών για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, δρουν αποτρεπτικά, όχι μόνο για τους «παράνομους», αλλά ακόμα και για τους νόμιμους, να απευθύνονται στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Πολύ περισσότερο που πολλοί ακόμα και από τους εργαζόμενους μετανάστες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε Ελληνες εργαζόμενους, που εξαναγκάζονται σε «μαύρη» εργασία ή λόγω ανεργίας χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Αυξάνει το ποσοστό Ελλήνων και μεταναστών που η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου τους οδηγεί στην εξαθλίωση και δε μπορούν ούτε τα εμβόλια των παιδιών τους να κάνουν.

Το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη Δημόσια Υγεία και τις λαϊκές ανάγκες αποτυπώνεται χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της σχετικής υγειονομικής διάταξης που ανακοίνωσε την 1 Απρίλη. Στο άρθρο 3 αυτής της διάταξης, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει τις προϋποθέσεις της κατοικίας ώστε να συμβάλλει στη «σωματική και στη ψυχική υγεία των ενοίκων». Αναφέρει λοιπόν ότι επιβάλλεται σε κάθε άτομο να αντιστοιχούν τουλάχιστον τέσσερα (4) τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, χωρίς να υπολογίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι.

Ας μας πει η κυβέρνηση πόσους χώρους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων έχει με τέτοιες προδιαγραφές που απαιτεί η υγειονομική διάταξη; Μήπως έτσι λειτουργεί το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο που είναι ετοιμόρροπο εδώ και πολλά χρόνια; Μήπως στα κέντρα κράτησης και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων που στοιβάζονται εκατοντάδες μετανάστες από τις επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας τέτοιες προδιαγραφές υπάρχουν;

Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι το εξής: Εμείς ως κράτος θέτουμε τις προδιαγραφές για τις συνθήκες κατοικίας, αλλά εσείς οι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, είσαστε υπεύθυνοι να τις εξασφαλίσετε και μάλιστα θα υποστείτε τις κυρώσεις εάν δεν το κάνετε. Την ίδια ώρα όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά, μετατρέπει τους εργαζόμενους σε φτηνή εργατική δύναμη, με αποτέλεσμα κάτω από το βάρος των αναγκών, της ανέχειας και της ανεργίας, άλλοι να χάνουν τα σπίτια τους γιατί δε μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, άλλοι να συνωστίζονται σε μικρότερα και παλιότερα σπίτια για να βγάλουν το νοίκι. Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση δημιουργεί όλους τους όρους επιδείνωσης της Δημόσιας Υγείας και της ζωής των λαϊκών οικογενειών, Ελλήνων και μεταναστών, από πάνω τους καθιστά υπεύθυνους για την κατάστασή τους και τους ζητάει και τα «ρέστα».

Λαϊκό δικαίωμα η Δημόσια Υγεία

Η Δημόσια Υγεία αποτελεί ένα λαϊκό δικαίωμα μεγάλης σημασίας το οποίο υπονομεύεται και ανατρέπεται από την ασκούμενη πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, όπως και όλα τα άλλα δικαιώματα και ανάγκες των εργατοϋπαλλήλων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και των φτωχών αγροτών. Αποτελεί στοιχείο του μετώπου πάλης της κοινωνικής συμμαχίας με ένταξη σε αυτή Ελλήνων και μεταναστών με διεκδίκηση μέτρων όπως:

1. Πλήρης και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους, Ελληνες και μετανάστες, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις και των οικογενειών τους (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι) από όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας και πρόνοιας.

2. Πλήρης ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη όλων, Ελλήνων και μεταναστών, των οικογενειών τους και των μεταναστών ΑμΕΑ.

3. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υγιεινή, ποιοτική και δωρεάν σίτιση.

4. Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού Υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη.

5. Δημιουργία δημόσιων δωρεάν Κέντρων Υγείας που να καλύπτουν Ελληνες και μετανάστες, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, Δημόσιας Υγείας, Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, σχολιατρικής, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες με όλο το απαραίτητο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη.

6. Συγκρότηση κινητών μονάδων που θα επισκέπτονται συστηματικά τους μετανάστες στους τόπους συνάθροισής τους (πλατείες, εγκαταλελειμμένες οικίες, παραπήγματα) μιας και ο φόβος τους εμποδίζει να επισκεφτούν το νοσοκομείο. Παροχή ΠΦΥ, ενημέρωσης, έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης.

7. Στελέχωση όλων των υπηρεσιών υγείας και των νοσοκομείων με μεταφραστές - διερμηνείς και κοινωνικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση αλλοδαπών.

8. Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Εκπαίδευση των μεταναστών στους χώρους δουλειάς, αφού πολλά από τα ατυχήματα οφείλονται και στην έλλειψη εμπειρίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας και στις δυσκολίες επικοινωνίας. Πλήρη και σταθερή εργασίας. Αμεση δωρεάν περίθαλψη και αποκατάσταση των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων. Αποζημίωση και στήριξη των οικογενειών τους.

9. Στήριξη από το κράτος των αλλοδαπών γυναικών, θυμάτων κυκλωμάτων δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη). Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων αυτών.

10. Απόσυρση των κατάπτυστων εγκυκλίων που ουσιαστικά απαγορεύουν τη νοσηλεία μεταναστών.

11. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά των μεταναστών.

12. Ιδιαίτερη βοήθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών (επιδόματα, είδη διατροφής και υγιεινής).


Του
Γιώργου ΝΑΝΟΥ*
*Ο Γιώργος Νάνος είναι μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας Πρόνοιας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ