ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενιαία η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ

Οι τοποθετήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι όλα τα κόμματα του κεφαλαίου ομονοούν στη γενίκευση των αντιδραστικών μέτρων

Τα παιχνίδια με τον κρατικό δανεισμό και κυρίως η αποτελεσματικότητα των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου και των συζητήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, με τους οικονομικούς και πολιτικούς τεχνοκράτες να διαψεύδουν τα δημοσιεύματα περί επαναδιαπραγμάτευσης του μηχανισμού στήριξης και απόσυρσης του ΔΝΤ.

Στο φόντο αυτής της συζήτησης, που καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα και την ικανοποίησή τους, η Eurostat ανακοίνωσε χτες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Για την ίδια περίοδο, στην ευρωζώνη και την ΕΕ - 27, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 ήταν στο -2,5%, ενώ για την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ υποχώρησε κατά -2,2% και στην ΕΕ-27 κατά -2,3%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιέρ Κάρλο Παντόαν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters», χαρακτήρισε τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης ως «πολύ δυνατά» και δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση.

Εκτίμησε ακόμα ότι η ευρωζώνη θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την πρόσφατη υποχώρηση του ευρώ και ισχυρίστηκε ότι από το 2011 οι περισσότερες κυβερνήσεις θα ξεκινήσουν να αποσύρουν τα προγράμματα στήριξης που ενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της ύφεσης το 2008 και το 2009.

Ομονοούν στην επίθεση

Μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο σε συνεδρίαση της Ολομέλειας με θέμα τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν τα «θαρραλέα μέτρα» που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προκειμένου να αποκλιμακωθούν τα spreads.

Για τα προχτεσινά δημοσιεύματα και τη φημολογία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ούτε αναθεώρηση της Συμφωνίας, αλλά ούτε και οικονομική βοήθεια. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό διάσωσης μπορεί στην αρχή να είχε εγείρει ανησυχίες, έγινε όμως αποδεκτή καθώς το ΔΝΤ χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκά κονδύλια και διαθέτει και την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Επιβεβαιώνοντας την ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική των κομμάτων του κεφαλαίου, στην ίδια συζήτηση, η Κόριν Κολ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της και υποστήριξε ότι στη Σύνοδο Κορυφής τα κράτη - μέλη της ΕΕ απέδειξαν την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητά τους. Εκ μέρους της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Χάνες Σβόμποντα, είπε ότι το μήνυμα που εστάλη στις αγορές δεν ήταν θετικό και υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις σκληρές προϋποθέσεις του ΔΝΤ, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να βοηθηθεί από αυτό.

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφστατ, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το μηχανισμό στήριξης. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο μηχανισμός δεν είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση, αλλά μια λύση με συμμετοχή του ΔΝΤ και κάλεσε την Κομισιόν να επανέλθει στο θέμα προτείνοντας τη χορήγηση ευρωπαϊκού δανείου, ενώ επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει ένα θαρραλέο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου καθώς και ενός ευρωπαϊκού ομολογιακού δανείου.

Εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων, η Ρεμπέκα Xαρμς τόνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι αποτελεσματικός και άρα δεν αποτελεί δίχτυ ασφαλείας.

Στο πνεύμα των ευρωενωσιακών αποφάσεων

Την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε χτες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο σχέδιο βοήθειας. Τα προχτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας της ΕΕ για μηχανισμό στήριξης διέψευσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμέλια Τόρες, χαρακτηρίζοντάς τα «ανυπόστατες φήμες».

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες τεχνικές ασάφειες στο μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε η ΕΕ, ωστόσο ισχυρίστηκε πως εφόσον δεν υπάρχει αίτημα από την Ελλάδα για ενεργοποίηση του μηχανισμού, δεν υπάρχει και λόγος άμεσης λύσης αυτών των ασαφειών και υπογράμμισε ότι αυτήν την περίοδο δε διεξάγονται περαιτέρω συζητήσεις για συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με τις πτυχές του μηχανισμού.

Σχετικά με προχτεσινό δημοσίευμα του «Financial Times», που μιλούσε για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου σε δολάρια στοχεύοντας τους επενδυτές στις ΗΠΑ, το πρακτορείο «Bloomberg» εκτιμά ότι «η Ελλάδα μπορεί να ανακαλύψει ότι το να πουλήσει ομόλογα στις ΗΠΑ δεν είναι φθηνότερο από την Ευρώπη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρατείνει το πακέτο για τις τράπεζες

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

«Την κρίση να πληρώσουν οι τραπεζίτες» γράφει το πανό του ΠΑΜΕ σε παλιότερη κινητοποίηση
«Την κρίση να πληρώσουν οι τραπεζίτες» γράφει το πανό του ΠΑΜΕ σε παλιότερη κινητοποίηση
«Ομπρέλα» κρατικής προστασίας πάνω από το τραπεζικό κεφάλαιο ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την παροχή και νέων εγγυήσεων, που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 20 δισ. ευρώ. Ηδη έχει υπογραφεί και η σχετική υπουργική απόφαση, στη βάση της οποίας οι τράπεζες μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις, για ένα ακόμη εξάμηνο (μέχρι και τις 30 Ιούνη 2010).

Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει τόσο τις τράπεζες όσο και τις άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας, διασφαλίζοντας πρόσθετες γραμμές φτηνής χρηματοδότησης. Το ζήτημα αυτό και η μοιρασιά της πίτας στις μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, όπου κυριάρχησε το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών. Ο υπουργός δήλωσε σχετικά ότι το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ ενεργοποιείται εκ νέου και «προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια».

Σύμφωνα με πληροφορίες και στη βάση της κατανομής της πίτας, που θα διενεργηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες θα πάρουν κρατικές εγγυήσεις ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ καθεμιά. Στη βάση αυτών των κρατικών εγγυήσεων θα αντλήσουν στη συνέχεια τζάμπα ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ενεργοποίηση του πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ έρχεται να στηρίξει τις τράπεζες μετά και τις σημαντικές εκροές καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί μεγαλοκαταθέτες διοχετεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Η προκλητική ρύθμιση της κυβέρνησης για τον λεγόμενο «επαναπατρισμό» κεφαλαίων, που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, είναι μια ακόμη στάση στήριξης στις τράπεζες και συνολικά στην πλουτοκρατία.

  • Την αγορά του Κατάρ επισκέπτεται τις μέρες αυτές η διοίκηση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να παρουσιάσει σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές» τις προοπτικές της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι οι αναταράξεις στα κρατικά ομόλογα έχουν συμπιέσει το χρηματιστήριο και ειδικότερα τις τραπεζικές μετοχές.
Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Αύριο Παρασκευή 9 Απρίλη, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», που διοργανώνει στο Συνεδριακό Κέντρο Σπερχειάδας η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Το Σάββατο 10 Απρίλη, στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ», που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο «Ναύπακτος» στη Ναύπακτο, θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ