ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Εκατόμβη νεκρών στις φτωχογειτονιές του Ρίο

Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι φαβέλες του Ρίο
Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι φαβέλες του Ρίο
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Τουλάχιστον 102 είναι οι νεκροί, περισσότεροι από 199 οι τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες οι πληγέντες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις συνεπακόλουθες εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις, οι οποίες έπληξαν την πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς άγνωστος αριθμός ανθρώπων παραμένει θαμμένος από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λάσπης και βράχων που διέλυσαν τα σπίτια τους στις φτωχογειτονιές (φαβέλες) του Ρίου, αλλά και άλλων πόλεων κυρίως στο νότο και το βορρά της πολιτείας, περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Περιοχές, αλλά και ολόκληρες συνοικίες παραμένουν, δύο μέρες μετά, αποκλεισμένες και χωρίς ηλεκτρικό καλυμμένες απο τη λάσπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βροχόπτωση, που διήρκεσε για 24 συνεχόμενες ώρες, ήταν η πιο έντονη που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βραζιλία προκαλώντας πλημμύρες που έπληξαν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ρίο και την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σέρζιου Γκαμπράλ κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα, ενώ ο δήμαρχος Εντουάρδο Παές σε δηλώσεις του τόνισε ότι «δεν ήταν οι πλημμύρες που προκάλεσαν τους θανάτους, αλλά οι κατολισθήσεις». Φυσικά, αυτό είναι το αποτέλεσμα της φτώχειας και της συγκεκριμένης καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου το ζήτημα της λαϊκής στέγης έχει αφεθεί στη μοίρα του, με συνέπεια οι άνθρωποι να χτίζουν κυριολεκτικά «χάρτινες» κατασκευές, χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας, πάνω σε λόφους.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινά το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης ενάντια στα μέτρα αυστηρής λιτότητας, μέτρα που θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τα φτωχότερα στρώματα, στη χώρα όπου τα τρία τέταρτα είναι επισήμως φτωχοί καθώς διαβιούν με λιγότερα από 3 δολάρια την ημέρα.

Χτες ήταν η πρεμιέρα των κινητοποιήσεων με διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το πρωί στην Τεγκουσιγκάλπα από πάρκο Λα Μερσέντ μπροστά από το Κοινοβούλιο, ενώ ακολούθησε πορεία που διέσχισε όλο το κέντρο της πόλης, αλλά και πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Το Μέτωπο καταγγέλλει ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας αποτελεί ενέργεια όπου το κόστος του πραξικοπήματος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι με τις απάνθρωπες προβλέψεις του νομοσχεδίου, ενώ ο «πρόεδρος» Πορφίριο Λόμπο Σόσα, που αποτελεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος, προωθεί αντιλαϊκά μέτρα και επιχειρεί στο όνομα «της κατάρρευσης της οικονομίας» να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά και του πλουτοπαραγωγικού πλούτου της χώρας.

Παράλληλα με χτεσινές του δηλώσεις ο ΓΓ της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Ονδούρας (CUTH), Ντανιέλ Ντουρόν, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση των αποδοχών κατά 30% εξαιτίας της αύξησης του κόστους διαβίωσης και του γεγονότος ότι η επιπλέον φορολόγηση θα μετακυλιστεί και στα είδη πρώτης ανάγκης, στα τρόφιμα, στα ενοίκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «paquetazo» δηλαδή το «μεγάλο πακέτο», όπως ονομάστηκε ο νόμος, προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 10% για τα εταιρικά μερίσματα, αλλά ...επιπλέον φόρο 15% στις τηλεπικοινωνίες, 12% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, 20% φόρο στα οχήματα κλπ.

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη είναι οι «μαύρες» παραστρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ονδούρα, καθώς, σύμφωνα με τις συνεχώς αυξανόμενες καταγγελίες, ο Μπίλι Χόγια, ο διαβόητος βασανιστής και επικεφαλής των ταγμάτων θανάτου της δεκαετίας του '80, που κλήθηκε ως σύμβουλος του επικεφαλής του πραξικοπήματος Ρομπέρτο Μιτσελέτι, όχι μόνο παραμένει στη θέση του υπό τον «νέο πρόεδρο», αλλά και σχεδιάζει τη συντριβή του κινήματος των αγροτών (MUCA) στο Αγκουαν μέσω ενός σχεδίου όπου θα παρουσιάσει τους αγρότες ως «ένοπλο κίνημα» που απειλεί την ασφάλεια της χώρας. Επίσης έγινε γνωστή η δολοφονία πριν λίγες μέρες ενός ακόμη στελέχους των αγροτών του 22χρονου Μιγκέλ Αλόνσο Ολίβα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Βία κατά διαδηλωτών

ΚΑΪΡΟ.--

Διά της βίας διέλυσαν ισχυρές δυνάμεις της αιγυπτιακής αστυνομίας συγκέντρωση εκατοντάδων Αιγυπτίων, προχτές μπροστά στο κοινοβούλιο, που ζητούσαν συνταγματικές αλλαγές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί από τους διαδηλωτές οδηγήθηκαν σε μεγάλα λεωφορεία και απομακρύνθηκαν προς άγνωστο προορισμό, αν και δεν ανακοινώθηκαν επισήμως συλλήψεις. Τη διαδήλωση οργάνωσε το «Κίνημα Νεολαίας της 6ης Απριλίου», το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από το διαδίκτυο πριν δύο χρόνια και ήδη αριθμεί περίπου 70.000 μέλη.

Οι διαδηλωτές, ουσιαστικά, επανέλαβαν τα αιτήματα που διατύπωσε σε συγκέντρωση οπαδών που πραγματοποίησε, στη βόρεια Αίγυπτο, πριν λίγα 24ωρα, ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο 67χρονος Μπάρανταϊ έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να είναι υποψήφιος, αρκεί, όπως υπογράμμισε, να προωθηθούν ορισμένες συνταγματικές τροποποιήσεις. Μεταξύ αυτών προκρίνει τη διασφάλιση ελεύθερης υποψηφιότητας για όλους τους ενδιαφερόμενους στις εκλογές, τη συμμετοχή ανεξάρτητων υποψηφίων και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει, αδιαλείπτως, από το 1981 απαγορεύοντας ουσιαστικά την πραγματοποίηση δημόσιων συγκεντρώσεων και κάθε άλλου είδους δραστηριότητας από την αντιπολίτευση.

Ο Μπάρανταϊ κάλεσε τον αιγυπτιακό λαό να συμμετάσχει σε μαζικές εκδηλώσεις στους δρόμους προκειμένου να πιέσει για συνταγματικές αλλαγές. Ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΑΕ, μάλιστα, προχώρησε περαιτέρω. Μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian», άσκησε έντονη κριτική στις «δυτικές ηγεσίες, γιατί στην ευρύτερη περιοχή του αραβικού κόσμου υποστηρίζουν αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα, εξωθώντας, ουσιαστικά, τους λαούς στην πλευρά των εξτρεμιστών ισλαμιστών».

Αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, η ομιλία του Μπάρανταϊ δε διακόπηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, είναι προφανές ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν επιθυμούν να καταστήσουν ακόμη πιο δημοφιλή τον Μπάρανταϊ από ό,τι σήμερα είναι. Συμπλήρωναν, επίσης, ότι είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθούν έστω και σε περιορισμένο βαθμό τα αιτήματα περί συνταγματικών αλλαγών.

ΣΕΡΒΙΑ
Θερίζει η φτώχεια

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ιδιαίτερα οξυμένο αναδεικνύεται το πρόβλημα της φτώχειας στα χωριά της Σερβίας όπου το 9,2% (περίπου 670.000 άνθρωποι) του συνολικού πληθυσμού ζει στα όρια της πείνας με μέσες μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 83 ευρώ...

Ο Σέρβος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ρασίμ Λιάγιτς αναφερόμενος στο πρόβλημα υποσχέθηκε, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρες» του Βελιγραδίου, πως ως το τέλος τρέχοντος έτους θα διατεθούν περίπου 880.000.000 δηνάρια για τις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες Σέρβων και ότι σχεδιάζεται η θέσπιση διατάξεων με τις οποίες θα αυξηθεί το ποσοστό που θα δίνεται από την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από παράνομες δραστηριότητες, να πωληθούν τα ακίνητα που δημεύονται ή να δίνονται σε πρόσφυγες.

Στοιχεία της σερβικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2009 αναφέρουν ότι απ' το 9,2% των πολιτών της χώρας που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ένα σημαντικό μέρος είναι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 83 ευρώ, άνεργοι (σε ποσοστό 19,3%), παιδιά έως 13 ετών και οι ανύπαντρες μητέρες. Οι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι κατά τουλάχιστον 3% αυξημένες στην επαρχία σε σύγκριση με τις πόλεις.

ΠΕΡΟΥ
Κυβερνητική καταστολή

ΛΙΜΑ.--

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ανθρακωρύχοι της περιοχής Μάδρε δε Διός μετά το λουτρό αίματος που προκάλεσαν οι κατασταλτικές δυνάμεις του Περού στις διαδηλώσεις τους την Κυριακή με αίτημα την αναγνώριση των θέσεων εργασίας τους και τα ορυχεία τα οποία μέχρι σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας και βάσει του νέου νόμου της κυβέρνησης του Προέδρου Αλαν Γκαρσία θεωρούνται παράνομα.

Αφορμή για την επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων ενάντια των ανθρακωρύχων ήταν ο αποκλεισμός με μπλόκα του Παναμερικανικού αυτοκινητόδρομου στην Τσάλα, πόλη νότια της Λίμα, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας τους και των κινητοποιήσεών τους. Μέχρι χτες ο αριθμός των νεκρών ήταν αδιευκρίνιστος, καθώς η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει μόνο ένα «θύμα» κα διέταξε έρευνα ενώ μόλις χτες η εισαγγελέας Μαρούχα Φλόρες Τόβαρ ανέβασε τον αριθμό σε έξι και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, ενώ ο ηγέτης του συνδικάτου των ανεξάρτητων ανθρακωρύχων - FNMAP, Ραφαέλ Σεμινάριο, από την Κυριακή σε δηλώσεις του προς το ισπανικό πρακτορείο EFE έκανε λόγο για «τουλάχιστον 9 νεκρούς από πυρά της αστυνομίας».

Στο πλευρό των ανθρακωρύχων της περιοχής Μάδρε δε Διός συμμετέχοντας και στις κινητοποιήσεις και η Εθνική Ομοσπονδία Ανθρακωρύχων των Συνεταιρισμών (Fenamarpe) αλλά και πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή χρυσού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ