ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ - ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διεμβολισμοί και παζάρια στο έδαφος των μονοπωλίων

Σήμερα και αύριο η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group)

Ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή (honest broker)» επιθυμούν να παίζουν οι ΗΠΑ στα παζάρια της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς»... (φωτ. από την πρόσφατη συνάντηση της βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον Αλ. Τσίπρα στην Αθήνα)

Eurokinissi

Ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή (honest broker)» επιθυμούν να παίζουν οι ΗΠΑ στα παζάρια της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς»... (φωτ. από την πρόσφατη συνάντηση της βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον Αλ. Τσίπρα στην Αθήνα)
Με αλλεπάλληλους διεμβολισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία, όπως ομολογεί ανοιχτά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «επιθυμεί να παίζει το ρόλο του "τίμιου διαμεσολαβητή" (honest broker)» (!), συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Την ίδια ώρα, παρά και τους αδυσώπητους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που αντανακλώνται και στα υπό εξέλιξη παζάρια, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα συμπλέουν στη γραμμή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν την «επόμενη μέρα»...

Με τις ΗΠΑ σε ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή»...

Το σκηνικό αυτό εκτυλίχτηκε στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, με τη σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπ. Ομπάμα Κάρολαϊν Ατκισον, τον υφυπουργό Οικονομιών των ΗΠΑ Ν. Σιτς, καθώς και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα δε με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την ελληνική πλευρά «να δεσμευθεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ώστε να οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας τον απολογισμό των συναντήσεων (στις 5 και 6 Απρίλη) του Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει τα παρακάτω:

  • Τονίζεται η «επιθυμία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ «να παίζει το ρόλο του "τίμιου διαμεσολαβητή" (honest broker) ώστε να επιτευχθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης».
  • «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων/θεσμών», καθώς επίσης και στη «διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης». Είναι φανερό δηλαδή ότι και οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα ενταγμένη και προς «αξιοποίηση» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
  • Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ,«εξήγησε διεξοδικά τη σημασία που έχει να κατανοηθούν από τη ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανονισμοί του». Να σημειωθεί πως η «κατανόηση» και η χρηματοδοτική στήριξη είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και με την εφαρμογή της δέσμης των νέων αντιλαϊκών μέτρων.
  • Αποδίδοντας το κλίμα των συζητήσεων, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως το ΔΝΤ είναι «διατεθειμένο να επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία», ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των μεταρρυθμιστικών και δημοσιονομικών προτάσεων της κυβέρνησης.
Οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε στην Κρ. Λαγκάρντ τις «ιδιαίτερες πτυχές» της ελληνικής πραγματικότητας και ιδιαίτερα τα «αλληλένδετα ζητήματα», όπως η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας.

Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε την «πάγια θέση» της ελληνικής κυβέρνησης ότι «προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους του δικαιούχους του ελληνικού κράτους». Μάλιστα, σε δημόσιες δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Κρ. Λαγκάρντ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο διηνεκές». Σε ό,τι αφορά τη «διαδικασία», δεσμεύθηκε για «πολύ πιο αποτελεσματικές συζητήσεις», τόσο στην «Ομάδα των Βρυξελλών» όσο και στο επίπεδο των «τεχνικών κλιμακίων» της Αθήνας, με στόχο, όπως είπε, την «όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επίσης χαρακτηριστική η δήλωση από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εστίασε στη «δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές με τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) στην Αθήνα»...

Αντιλαϊκές διεργασίες ενόψει Γιούρογκρουπ

Οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απρίλη, στη Ρίγα της Λετονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro working Group). «Στο Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου θα πρέπει να υπάρξει μια κατ' αρχήν κατάληξη, όπως προβλέπει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», υπογράμμισε o Γ. Βαρουφάκης.

Σταθερά στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται τα εργασιακά, η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, η παραπέρα διόγκωση του ΦΠΑ σε εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης κ.ά.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της και για λόγους διαχείρισης της κατάστασης, επιχειρεί να μεταθέσει τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της επόμενης «μεγάλης συμφωνίας», που θα ακολουθήσει μετά και τη λήξη της 4μηνης παράτασης που δόθηκε στο τρέχον μνημόνιο, με βάση την απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

Μάλιστα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015, όπως υπολογίζονται από τη συγκυβέρνηση φτάνουν σε 19 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό της μετάθεσης μέρους των δόσεων που απομένουν στην επόμενη δανειακή σύμβαση, η οποία, σε κάθε περίπτωση, θα συνοδευτεί από νέο μνημόνιο, ανεξάρτητα από την όποια ονομασία δοθεί στην επόμενη αντιλαϊκή συμφωνία.

Μεγαλώνουν τα διαχειριστικά ζόρια

«Προειδοποιήσεις» σχετικά με τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 απευθύνει το μελετητικό ίδρυμα του ΣΕΒ. Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδείνωση των συνθηκών συνεχίστηκε και στο α' δίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ επισημαίνεται πως εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν τότε είναι «πολύ πιθανή η πρόκληση σημαντικών δημοσιονομικών προβλημάτων». Οι «αστοχίες» του περσινού προϋπολογισμού (2014) εντοπίζονται, κατά κύριο λόγο, στη μη απόδοση των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα. Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η υστέρηση στο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Να σημειωθεί ότι η απόδοση των ποσών αυτών (1,9 δισ. ευρώ) έχει ως όρο και προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης.

Εξάλλου, στα 75,7 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ενώ το α' δίμηνο του 2015 οι νέες οφειλές έφτασαν περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο και με το βλέμμα στραμμένο στα αντιλαϊκά χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου», η συγκυβέρνηση, την επόμενη βδομάδα, βάζει σε εφαρμογή τη ρύθμιση της τμηματικής εξόφλησης (μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου «Fitch», τα προβληματικά δάνεια στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους έφτασαν στο τέλος του 2014 τα 72 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των δανείων. H πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει «κακή τράπεζα» (bad bank) αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, «θετικό βήμα» στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, γιατί αναγνωρίζει ότι τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπονομεύουν τη χορήγηση νέων. Παράλληλα, ωστόσο, επισημαίνουν πως η πρόταση που παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται «ανεπαρκής» σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Σε «ινστιτούτο» του Σόρος ο Γ. Βαρουφάκης

Ο Γ. Βαρουφάκης φιγουράρει στη λίστα των σημερινών ομιλητών στο φετινό ετήσιο συνέδριο του «Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη», το οποίο αποτελεί ένα από τα «δημιουργήματα» του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή - «γύπα» των χρηματαγορών, Τζορτζ Σόρος.

Η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου αναφέρει ότι στο φετινό συνέδριο, που διεξάγεται στο Παρίσι, θα κυριαρχήσουν τα ζητήματα της ανισότητας, της οικονομικής αστάθειας και της διδασκαλίας των οικονομικών. Επίσης, ότι «ο καθηγητής Οικονομικών Τ. Πικετί, οι νομπελίστες Τζ. Στίγκλιτς και Τζ. Χέκμαν, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο συνιδρυτής του Ινστιτούτου, Τζ. Σόρος θα αναζητήσουν μαζί με εκατοντάδες ακαδημαϊκούς πώς η νέα οικονομική σκέψη μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την κοινωνία»...

Ο Γ. Βαρουφάκης θα είναι ομιλητής στην ενότητα με θέμα: «Πολιτική με άλλα μέσα; Οι θεσμοί της Ευρωζώνης και η εθνική κυριαρχία στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση τραπεζών».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, ο οποίος επίσης θα λάβει μέρος στο εν λόγω συνέδριο. Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να τεθεί η λίστα με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις, που είναι παραγγελία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό. Παράλληλα, ανοιχτό παρέμενε, μέχρι χτες το βράδυ, το ενδεχόμενο συναντήσεων του Ελληνα υπουργού και με άλλους αξιωματούχους...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ