ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Εικόνες καταστροφής και ασταμάτητης αιματοχυσίας
  • Πάνω από 100.000 οι πρόσφυγες
  • Καταγγελίες για αερομεταφορά τζιχαντιστών από τα πεδία συγκρούσεων της Συρίας, με τη βοήθεια της Σ. Αραβίας, στην Υεμένη

Η καθημερινή σφαγή του υεμενίτικου λαού δεν έχει τέλος
Η καθημερινή σφαγή του υεμενίτικου λαού δεν έχει τέλος
ΣΑΝΑΑ.--

Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους πολλές δεκάδες παιδιά και βρέφη, είναι το αποτέλεσμα της επέμβασης που έχουν ξεκινήσει από τις 26 Μάρτη η Σαουδική Αραβία και άλλες εννιά αραβικές χώρες στην Υεμένη, προωθώντας βέβαια γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια και άλλων δυνάμεων. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε την αντίδραση αξιωματούχων του Ερυθρού Σταυρού, της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ατέλειωτη σφαγή και καταστροφή στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέτρησε χτες τουλάχιστον 540 νεκρούς αμάχους (ανάμεσά τους πάνω από 74 παιδιά), πάνω από 1.700 τραυματίες και 100.000 εκτοπισμένους πολίτες έως τις αρχές του μήνα. Σε αυτά τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 140 που σκοτώθηκαν προχτές στη νότια πόλη της Υεμένης, Αντεν, που μαζί με την πρωτεύουσα Σαναά έχουν πλέον καταντήσει πόλεις - φαντάσματα. Επιπλέον, ανακοινώθηκε χτες ότι πάνω από 16.000.000 πολίτες στερούνται εδώ και πολλές μέρες το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το καθαρό τρεχούμενο νερό, πέρα από τις δραματικές ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, φάρμακα και στοιχειώδεις υπηρεσίες...

Στο στόχαστρο των εισβολέων, που ρημάζουν τη χώρα με πρόσχημα... την αποκατάσταση της «δημοκρατίας» και της κυβέρνησης του διορισμένου φιλοδυτικού Προέδρου Χάντι, τέθηκε χτες ακόμη και ένα δημοτικό σχολείο που βρισκόταν 500 μέτρα από στρατιωτική βάση της νοτιοδυτικής Υεμένης, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών μαθητών και τον τραυματισμό έξι άλλων.

Το ίδιο διάστημα, ο συνταγματάρχης του στρατού της Υεμένης Αμπντέλ Σατάρ αλ Μπουσάλι κατήγγειλε μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS τη Σαουδική Αραβία πως έχει μεταφέρει στη χώρα του περίπου 5.000 τζιχαντιστές από τη Συρία και ότι προχτές ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας μετέβη αιφνιδίως στην Αγκυρα για να απαιτήσει από τις τουρκικές αρχές (που στηρίζουν την επέμβαση στην Υεμένη) να επιτρέψουν σε τζιχαντιστές να περάσουν από το έδαφος της χώρας και να μεταβούν αεροπορικώς στη Σ. Αραβία με προορισμό τα πεδία συγκρούσεων της Υεμένης.

Επιπλέον, πληροφορίες του ρωσικού δικτύου «Russia Today» ανέφεραν χτες πως οι σαουδαραβικές αρχές επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα σε τρομοκράτηση της σιιτικής μειονότητας σε ανατολικές επαρχίες της Σ. Αραβίας που βρίσκονται στη μεθόριο με την Υεμένη, ώστε να αποτρέψουν τυχόν εξέγερση, μεσοπρόθεσμη απόσχιση της (πλούσιας σε πετρέλαια) περιοχής και ένωσή της με σιιτικές περιοχές της Υεμένης. Οι πληροφορίες του ρωσικού δικτύου ανέφεραν καταιγιστική ρίψη πυρών σε σπίτια Σαουδαράβων σιιτών και μπαράζ συλλήψεων και «προληπτικούς ελέγχους», σε σημείο που οι περιοχές να θυμίζουν «πεδία συγκρούσεων».

Ενδιαφέρον προκαλεί και η χτεσινή πληροφορία πως τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου» (AQPA), με τους οποίους βεβαίως η Σ. Αραβία δεν δείχνει να έχει το παραμικρό πρόβλημα, εξαπέλυσαν επίθεση σε μεθοριακό φυλάκιο της Υεμένης, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, κοντά στη Μάνουαχ (440 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά) σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο Υεμενίτες στρατιώτες. Στη συνέχεια το κατέλαβαν επιδιώκοντας να ελέγξουν το μεθοριακό πέρασμα. Εάν αυτό συνδυαστεί με τις καταγγελίες περί μεταφοράς τζιχαντιστών από τη Σ. Αραβία στην Υεμένη αντιλαμβάνεται κανείς τη σκοπιμότητα της επίθεσης.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κυβερνητική κωλυσιεργία για τη συμφωνία του Μινσκ

ΚΙΕΒΟ.--

Οι σποραδικές συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται, με τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης και τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος παραβιάζει πρώτος τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη, που όλο και περισσότερο μοιάζει ότι θα μείνει και αυτή στα χαρτιά. Πέρα από τις στρατιωτικές προετοιμασίες, βασικό πεδίο σύγκρουσης είναι η κωλυσιεργία της κυβέρνησης του Κιέβου να εφαρμόσει τη λεγόμενη πολιτική διευθέτηση, με την απόδοση του καθεστώτος αυτονομίας στις δύο περιοχές, όπως προβλέπει η συμφωνία. Ετσι, και η λεγόμενη επιτροπή του Συντάγματος είναι χωρίς τη συμμετοχή των αρχών των δύο περιοχών, που παρόλο ότι είναι υπογράφοντες, ουσιαστικά δεν αναγνωρίζονται και χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, ο Βαλερί Τσάλι, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, επισκέφτηκε χτες την Ουάσιγκτον, για να ζητήσει την περαιτέρω στήριξη των ΗΠΑ, οικονομική και στρατιωτική. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που είχε συναντήσεις με την υφυπουργό Εξωτερικών Ρόουζ Γκοτεμίλερ, υπεύθυνη για τον έλεγχο των όπλων και τη διεθνή ασφάλεια και τον Πωλ Τζόουνς, αναπληρωτή υφυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, καθώς και άλλους αξιωματούχους, υπογράμμισε την καταλυτική βοήθεια των ΗΠΑ και ζήτησε ιδιαίτερα περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό. Το ζήτημα αυτό, τουλάχιστον επίσημα, αντιμετωπίζεται με σχετική επιφύλαξη, παρότι παραδόσεις στρατιωτικού υλικού συνεχώς γίνονται.

Επίσης, στοιχείο που δείχνει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης είναι και η ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να κατασκευάσει έξι πύργους παρακολούθησης, ύψους 50 μέτρων, πάνω στη γραμμή 200 χιλιομέτρων που τη χωρίζουν από το ρωσικό Καλίνινγκραντ.

Πάντως, παρά τη σύγκρουση, επιβεβαιώθηκε χτες ότι στις 14 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο νέα τριμερής συνάντηση ΕΕ - Ουκρανίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο.

Ο Πρόεδρος του ΚΚ Ουκρανίας κατέθετε 7 ώρες

Ο Πρόεδρος του ΚΚ Ουκρανίας Πέτρο Σιμονένκο κατέθετε χτες για 7 ώρες στην Κρατική Ασφάλεια, στο Κίεβο, για την υποτιθέμενη «συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και δράσεις που αποσκοπούν στην ανατροπή του συνταγματικού καθεστώτος και ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», χωρίς να αποδειχτεί τίποτε. Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, σημείωσε ότι «οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στις προσπάθειες απαγόρευσης του κόμματος και ταυτόχρονα να εκτρέψουν την προσοχή των πολιτών από τη δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα». Επίσης, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει πολιτική λύση με τις ανατολικές περιοχές, το φθινόπωρο η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη και οι άνθρωποι δε θα έχουν ούτε τρόφιμα. Οσον αφορά την αποκέντρωση της εξουσίας και τη λεγόμενη διεξαγωγή τοπικών εκλογών τον προσεχή Οκτώβρη, δεν έχει γίνει απολύτως κανένα βήμα. Εκτίμησε ότι αυτή η διαδικασία «μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της συμφωνίας του Μινσκ και να ενισχύσει όσους έχουν το χέρι στη σκανδάλη και έτσι οι Ουκρανές μητέρες θα εξακολουθούν να θρηνούν τα παιδιά τους σε έναν πόλεμο που οργανώθηκε από τους λίγους που κερδίζουν από αυτόν».

ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΕ ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Μαζικοί τάφοι στρατιωτών στο Τικρίτ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το μακάβριο έργο σε τουλάχιστον 11 περιοχές της βόρειας ιρακινής πόλης Τικρίτ με στόχο τον εντοπισμό και την αποκάλυψη των σκελετών περίπου 1.700 Ιρακινών στρατιωτών, που σφάχτηκαν τον περσινό Ιούνη από τους ισλαμιστές μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») μετά την κατάληψη της πόλης, ξεκίνησαν χτες δεκάδες Ιρακινοί ιατροδικαστές.

Εως το απόγευμα, οι Ιρακινοί ιατροδικαστές είχαν ξεκινήσει την έρευνα πάνω στις πρώτες 47 σορούς που ανασύρθηκαν από έναν από τους χώρους μαζικής ταφής εκατοντάδων θυμάτων, με τον εκπρόσωπο του ιρακινού υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Καμέλ Αμίν, να εκτιμά πως ο αριθμός των λειψάνων που θα ανασυρθούν τα επόμενα 24ωρα θα αυξηθεί δραματικά.

Σύμφωνα με τον Αμίν, οι σοροί ενδέχεται να ανήκουν στους νεοσύλλεκτους που έπεσαν θύματα της σφαγής του Σπάικερ, όπως ονομάστηκε από την ομώνυμη πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση στα όρια του Τικρίτ. Η βάση αυτή είχε δεχθεί επίθεση τον Ιούνη του 2014 από το «ΙΚ», μέλη του οποίου απήγαγαν και κατόπιν εκτέλεσαν εκατοντάδες νεοσύλλεκτους, στη συντριπτική τους πλειονότητα σιίτες.

Τέλος, στο Λίβανο στρατιωτικός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως Λιβανέζοι στρατιώτες σκότωσαν τρεις τζιχαντιστές και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις στη διάρκεια εφόδου που έκαναν κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιχείρηση εντάσσεται στις τακτικές επιχειρήσεις του στρατού με στόχο την εξάλειψη της παρουσίας και δράσης τζιχαντιστών στη μεθόριο του Λιβάνου.

ΗΠΑ
«Μπλακ άουτ» στην Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε πυρκαγιά που ξέσπασε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος στο νότιο Μέριλαντ, αποδίδουν οι αμερικανικές αρχές το εκτεταμένο «μπλακ άουτ» που σημειώθηκε χτες βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία του Λευκού Οίκου, στο Καπιτώλιο (όπου βρίσκεται το κτίριο του Κογκρέσου), το υπουργείο Εξωτερικών και δεκάδες άλλα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν πάντως, από τις πρώτες ώρες, να δηλώσουν ότι «η διακοπή στην ηλεκτροδότηση δεν ήταν συνέπεια κυβερνοεπίθεσης χάκερς ή τρομοκρατών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ