ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκρυθμη η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία

Αντεγκλήσεις πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου, ΗΠΑ και Ρωσίας

Από την κατάληψη του κυβερνείου στο Ντόνετσκ
Από την κατάληψη του κυβερνείου στο Ντόνετσκ
Εκρυθμη είναι η κατάσταση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αντιδραστική ηγεσία της χώρας και ταυτόχρονα μια μερίδα τους ζητάει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αυτονομία των περιοχών αυτών. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση, τα όσα συμβαίνουν στο Ντονέτσκ, όπου διαδηλωτές οπλισμένοι και με αυτόματα όπλα έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτίριο της τοπικής διοίκησης και ανακήρυξαν χτες την πόλη βιομηχανικό κέντρο σε «κυρίαρχη λαϊκή δημοκρατία». Επίσης, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την περιφερειακή κυριαρχία της πριν από τις 11 Μάη. Επίσης, την Κυριακή διαδηλωτές πήραν τον έλεγχο του κτιρίου της τοπικής διοίκησης στο Χάρκοβο, αλλά τη Δευτέρα έπειτα από διαπραγματεύσεις το παρέδωσαν. Επιτόπου, μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Στην πόλη Λουγκάνσκ, επίσης, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα των υπηρεσιών Ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και απαίτησαν την απελευθέρωση φιλορώσων που συνελήφθησαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Πάντως, στις διαδηλώσεις, που γίνονται στην ανατολή, απλός κόσμος δηλώνει στα ΜΜΕ ότι δε θέλει το ΝΑΤΟ στη χώρα του, όπως προκρίνει η πραξικοπηματική κυβέρνηση στο Κίεβο, ενώ δίπλα στις βασιλικές σημαίες της Ρωσίας υπάρχουν και οι σοβιετικές σημαίες και σύμβολα.

Επίσης, την Κυριακή ένας δημοσιογράφος, που ανήκε στο φασιστικό «Δεξιό Τομέα» και είχε απαχθεί, βρέθηκε νεκρός περίπου 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου. Ακόμα, τα ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι νεκρός από πυρά Ρώσου στρατιώτη έπεσε την Κυριακή στην πόλη Νοβοφιοντόροβκα ένας Ουκρανός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Κριμαία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας. Το περιστατικό όμως εμφανίζεται ως συμπλοκή, από την πλευρά της Ρωσίας.

Για σχέδιο διαμελισμού μιλάει ο Γιάτσενιουκ

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός της νέας εξουσίας της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τα επεισόδια αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, εντάσσονται σε σχέδιο που έχει ως στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», κατέληξε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, μιας και η κρατική τηλεόραση έδειχνε τη συνεδρίαση αυτή.

Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ανακηρυγμένος πρόεδρος, ματαίωσε την επίσκεψη σήμερα στη Λιθουανία, προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου. Ο Τουρτσίνοφ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας.

ΝΑΤΟ: Δε βλέπουμε ουσιαστική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

Το NATO, από την πλευρά του, σημείωσε χτες ότι δεν έχει διαπιστώσει σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημείωσε επίσης χτες: «Αν η Ρωσία κινηθεί στην ανατολική Ουκρανία είτε ανοικτά είτε κρυφά, θα ήταν μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Καλούμε τον Πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και εφιστούμε την προσοχή κατά μιας περαιτέρω στρατιωτικής επέμβασης». Είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να εφαρμόσουν νέες κυρώσεις εναντίον της ρωσικής οικονομίας».

Απάντηση της Ρωσίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας με ομιλία του χτες στη ρωσική υπηρεσία Ασφαλείας FSB αναφέρθηκε στην παρέμβαση των Δυτικών στην Ουκρανία. Είπε με έμφαση: «Η ρωσική νομοθεσία συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν οι ΜΚΟ να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους με ελεύθερο και διαφανή τρόπο. Δε θα επιτρέψουμε ποτέ να χρησιμοποιηθούν για καταστροφικούς σκοπούς, όπως συνέβη στην Ουκρανία». Και συνέχισε: «Δομές νεοναζί, εθνικιστών και μαχητών, που έγιναν η κύρια δύναμη κρούσης του αντισυνταγματικού πραξικοπήματος, χρηματοδοτήθηκαν ευρέως από το εξωτερικό μέσω ΜΚΟ». Βέβαια, οι αιτιάσεις του Πούτιν γίνονται από την σκοπιά των συμφερόντων του ρωσικού κεφαλαίου στον ανταγωνισμό του με αυτά των άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, ΗΠΑ, Γερμανίας κ.λπ.

Ο Πούτιν κάλεσε επίσης την FSB, να μη μειώσει την προσοχή της για επιθέσεις μαχητών μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και να ενισχύσει την επαγρύπνησή της στην Αρκτική και στο νότο για την πρόληψη επιθέσεων στη Ρωσία. Επίσης, δήλωσε ότι το 2013 αποκαλύφθηκαν 46 στελέχη που εργάζονταν για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και 258 πράκτορες.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σχέδια ιμπεριαλιστικής δράσης σε κόντρα με άλλα κέντρα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, με θέμα τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας» στα ανατολικά και στα νότια σύνορα. Αποτυπώθηκε η ένταση της επιθετικότητας της λυκοσυμμαχίας ενάντια στους λαούς, επαναβεβαιώθηκαν σχεδιασμοί για ενίσχυση της πολύμορφης ιμπεριαλιστικής διείσδυσης της ΕΕ (σε συνεργασία με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ) στα «ανατολικά» της, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά και στα «νότια», στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής. Σε περιοχές, δηλαδή, που εκδηλώνονται έντονοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, για την κυριαρχία σε αγορές, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. «Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να δράσουμε από κοινού, για να αντιμετωπίσουμε την απειλή στη σταθερότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε η Αστον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κλιμακωθούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει «ενότητα» και «στενή συνεργασία» των χωρών του ΝΑΤΟ «για να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές ανησυχίες που υπάρχουν για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε μία επαφή (...) και με τους εταίρους μας από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε με σθεναρότητα το μέλλον».

Ο Βενιζέλος έκανε σαφή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει την Προεδρία της ΕΕ για να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης. «Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», είπε.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε ακόμα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, η κατάσταση σε Λιβύη, Τυνησία, Αίγυπτο και Αφγανιστάν, τονίστηκε ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως τις ΗΠΑ και όσα μεθοδεύουν για τη Μέση Ανατολή (σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστίνης). Στις εργασίες της Συνόδου παραβρέθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι αστικές τάξεις των οποίων επιδιώκουν ένταξη στην ΕΕ, για προώθηση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ
Στη Μολδαβία για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Στη Μολδαβία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, με στόχο την προώθηση της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας» της ΕΕ στα ανατολικά, τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση με ρωσικά κεφάλαια. Υπόθεση όπου η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να παίξει βασικό ρόλο, προκειμένου η εγχώρια αστική τάξη να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.

Σημειωτέον, σχετικά με το ζήτημα της Μολδαβίας, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανησυχούν μπρος στο ενδεχόμενο οριστικής απόσχισης της Υπερδνειστερίας, de facto αυτόνομη από τη Μολδαβία από το 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία της. Σημειωτέον, μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία, το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας ζήτησε από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας να καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο για πιθανή ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, προγραμματίζεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Μολδαβίας και να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της χώρας.

Επισήμως, στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του Βενιζέλου περιλαμβάνονται, εκτός από θέματα διμερών σχέσεων, «ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής», με έμφαση στις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Μολδαβίας, καθώς και οι «τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις»...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συνέχιση διαπραγματεύσεων υπό πίεση

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε κλίμα οξυμένης έντασης πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η δεύτερη (μέσα στο τελευταίο 24ωρο) συνάντηση του Αμερικανού μεσολαβητή για τη Μέση Ανατολή, Μάρτιν Ιντάικ, με τους επικεφαλής των Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Τζίπι Λίβνι και Σαέμπ Ερεκάτ αντίστοιχα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλούνταν χτες βράδυ ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισραηλινής εφημερίδας Χα'αρέτζ, υποστήριξαν πως στις συνομιλίες «υπήρχε ένταση αλλά και σοβαρές προθέσεις για απόπειρα επίλυσης της κρίσης». Πιο απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, που δήλωσαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την επίμονη άρνηση της ισραηλινής πλευράς να υλοποιήσει την υπόσχεση για απελευθέρωση του τέταρτου «κύματος» των δεκάδων Παλαιστινίων κρατουμένων που έπρεπε να είχαν αφεθεί ελεύθεροι στις 29 Μάρτη.

Αντίθετα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ενθαρρυμένοι από τις «σοβαρές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις», προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τις δύσκολες ισραηλινο-παλαιστινιακές συναντήσεις, που ξεκίνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά την απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι την Παρασκευή να σταματήσει (προσωρινά...) τη διαπραγμάτευση, για να «ζυγίσει» τα έως τότε δεδομένα από τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες.

Την Κυριακή το βράδυ, μετά τη σύγκλιση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η πλευρά του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους Παλαιστίνιους, «όχι όμως με κάθε τίμημα». Στη συνέχεια, απαίτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να ανακαλέσει την αίτηση για προχώρηση σε 15 διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις του ΟΗΕ, σαν «όρο» για να γίνουν οι απελευθερώσεις των δεκάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με τη λήψη ισραηλινών «μονομερών μέτρων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ