ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ
Ιδού η διέξοδος!

Πρόταση διεξόδου από τα αδιέξοδα, που δημιουργεί στους μικρομεσαίους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσίασε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση

Από την Αντισύνοδο της ΠΑΣΥ, που έγινε την Κυριακή στη Λάρισα, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπ. Γεωργίας της ΕΕ
Από την Αντισύνοδο της ΠΑΣΥ, που έγινε την Κυριακή στη Λάρισα, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπ. Γεωργίας της ΕΕ
Ενα μήνα, περίπου, πριν τη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κέρκυρα, όπου θα συναποφασιστούν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα, που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, (ΚΑΠ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), διοργάνωσε αγροτική αντισύνοδο, παρουσιάζοντας πρόταση διεξόδου στ' αδιέξοδα που δημιουργεί στους μικρομεσαίους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται.

Στην αντισύνοδο, που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στην αίθουσα της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών του συνεπούς αγροτικού κινήματος από όλη τη χώρα - μέλη διοικήσεων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών φορέων, καθώς και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα - ακούστηκε η φωνή της μαχόμενης αγροτιάς, η οποία συνεχίζει την πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα της οικονομίας.

Στον αγώνα η λύση

Η κεντρική εισήγηση, την οποία παρουσίασε στην αντισύνοδο ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους Ελληνες αγρότες στα είκοσι χρόνια εφαρμογής της ΚΑΠ κι επισημαίνεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την υλοποίηση της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για πάγωμα των γεωργικών κοινοτικών κονδυλίων στο ύψος του 2006 και της συμφωνίας στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, (ΠΟΕ).

Από τις εργασίες της Αντισυνόδου της ΠΑΣΥ
Από τις εργασίες της Αντισυνόδου της ΠΑΣΥ
Και τονίζεται η ανάγκη συνέχισης και έντασης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς - σε αγωνιστική συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα - για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες, για να εφαρμοστεί μια άλλη, φιλοαγροτική πολιτική, οι βασικοί άξονες της οποίας αναλύονται στη συνέχεια.

Υπογραμμίζεται ότι η υλοποίηση της προτεινόμενης από την ΠΑΣΥ αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, προϋποθέτει την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράζεται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τις συμφωνίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και την ανάπτυξη ενός υγιούς, παραγωγικού συνεταιριστικού κινήματος.

Επισημαίνεται, δε, ότι καθοριστικό ρόλο στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και του παραγωγικού συνεταιριστικού κινήματος πρέπει να παίξει ο κρατικός τομέας που θ' ασχολείται με την αγροτική πολιτική, οι κεντρικοί και περιφερειακοί μηχανισμοί του οποίου θα έχουν παραγωγικό χαρακτήρα και αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Σημειώνεται, όμως, ότι αυτή η διαφορετική λύση αγροτικής ανάπτυξης δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και του διπολισμού και γι' αυτό χρειάζεται να συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία των κοινωνικοπολιτικών προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής.

Σημαντικές παρεμβάσεις

Αγρότες παρακολουθούν τις εργασίες της Αντισυνόδου της ΠΑΣΥ
Αγρότες παρακολουθούν τις εργασίες της Αντισυνόδου της ΠΑΣΥ
Για θέματα που σχετίζονται με ειδικές πλευρές της πρότασης της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, μίλησαν εκπρόσωποι των αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας. Ο Γ. Πατάκης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μίλησε για τις αρνητικές επιπτώσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και της συμφωνίας του ΠΟΕ στην ελληνική γεωργία και παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι «η ΚΑΠ και ο ΠΟΕ δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών των χωρών της ΕΕ και αυτών που θα ενταχθούν», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι «η πολιτική της ΠΑΣΥ και των μικρομεσαίων αγροτών απέναντι στην ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν αυτές τις πολιτικές, είναι πολιτική ρήξης και σύγκρουσης και όχι εξωραϊσμού υποταγής και ενσωμάτωσης».

Ο Χαρ. Αρχοντής, από τη Λάρισα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ασφάλισης του μικρομεσαίου αγρότη και του νοικοκυριού του, λέγοντας ότι η στάση που κρατά κάθε κυβέρνηση απέναντι στο ζήτημα κρίνεται η κοινωνική πολιτική και οι ταξικές της επιλογές. Ακόμη αναφέρθηκε στις συντάξεις - ελεημοσύνης που δίνονται σήμερα στους αγρότες καθώς και στην έλλειψη παντελούς προστασίας από τις φυσικές καταστροφές. Ο Χαρ. Αρχοντής, υπογράμμισε ότι η ΠΑΣΥ, διεκδικεί, ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλη τη μικρομεσαία αγροτιά καθώς και δημόσια σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, που θα παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους φυσικούς κινδύνους τόσο στην αγροτική παραγωγή, όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.

Ο Σπ. Τσιοτινός, από τα Τρίκαλα, μίλησε για τη θηλιά των χρεών που πνίγουν τους φτωχομεσαίους αγρότες της χώρας, επισημαίνοντας την ανάγκη μαζικοποίησης του συλλόγου χρεωμένων αγροτών που ιδρύθηκε πρόσφατα με βασικό σκοπό την αντιμετώπιση αυτού του ζωτικού προβλήματος που αφορά χιλιάδες αγρότες.

Ο Ν. Χρηστάκης, από την Πέλλα, αναφέρθηκε στην κτηνοτροφία, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτού του τομέα «βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση απ' όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας». Ο Δ. Ξυλογιάννης, από την Αρτα, μίλησε για την κατάσταση στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, τονίζοντας ότι το συνεταιριστικό κίνημα «περνά μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας του». Ακόμη μίλησαν, ο Μπ. Μπακούλας, από τη Λάρισα, αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία των γεωργικών επενδύσεων, ο Αν. Κερεμίδης, από την Ημαθία, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση στο αγροτικό κίνημα και για την ανάπτυξη της ΠΑΣΥ, ο Σωκρ. Γραβαλάς, από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε για τη ροδακινοκαλλιέργεια και ο Ν. Μωραΐτης, από την Αιτωλοακαρνανία, για την καπνοκαλλιέργεια.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες των εκπροσώπων του αγροτικού κινήματος από την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, που παραβρέθηκαν στην αντισύνοδο. Ο Πορτογάλος Ζοάο Βεϊρά, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων Αγροτών, είπε, ότι τα προβλήματα των αγροτών σε όλη την ΕΕ είναι κοινά, εξαιτίας της ΚΑΠ, που «κάνει 200.000 χιλιάδες αγρότες να εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τη γη τους». Ακόμη, κατήγγειλε τη στάση της πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας αγροτικών οργανώσεων «η οποία υπογράφει ό,τι σύμβαση της προτείνει η Κομισιόν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη διάλυση της αγροτικής οικονομίας της χώρας του από τους «επονομαζόμενους δημοκράτες» και τους δυσμενείς όρους που επιβάλλει η ένταξη στην ΕΕ, αναφέρθηκε ο Βούλγαρος Ατανάς Γκάνεφ, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Βουλγαρίας, ο οποίος τόνισε ακόμη την ανάγκη συντονισμού των αγροτικών κινημάτων σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Ακόμη, στην Αντισύνοδο παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Νίκος Γκουζούπης, κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών, επισήμανε ότι «οι πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις του θεσσαλικού κάμπου δίνουν το παράδειγμα και στους Κύπριους αγρότες». Είπε ακόμη ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οδήγησαν τον αγροτικό τομέα σε διαρκή συρρίκνωση, μείωσαν το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται στον αγροτικό τομέα, ενώ διαρκής ήταν η μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Χαιρετισμό έκαναν οι Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Κ. Καγγελάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας, Δέσποινα Αράπκουλε, δήμαρχος Γιάννουλης, Δημ. Γκανίδης, δήμαρχος Θεσσαλιώτιδας. Ολοι υπογράμμισαν την ανάγκη συντονισμού του αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην αντισύνοδο, ανάμεσα στους άλλους, παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Καρδίτσας Χρ. Τέγος, Μητρόπολης Καρδίτσας Γ. Γιοβάνης, Ταμασίου Καρδίτσας Β. Μόσχος, Ενιπέα Λάρισας Γ. Λαυδής, Οινούντος Λακωνίας Β. Βαλιώτης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Ν. Λυρίτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Καρδίτσας, ο Αγγ. Σίμος, εκπρόσωπος της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ, ο Β. Φυτσιλής, αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ κ.ά.


Ολοι στην Κέρκυρα!

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για μαζική και δυναμική συμμετοχή στο πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 12 Μάη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Και από την κεντρική εισήγηση και σ' όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν στην Αντισύνοδο υπογραμμίστηκε πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να έχει επιτυχία το πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, τη Δευτέρα, 12 Μάη, στην Κέρκυρα. Κι όπως τονίστηκε, όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΠΑΣΥ, όλες οι αγροτικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν, μ' όλες τις δυνάμεις τους, για την επιτυχία αυτού του συλλαλητηρίου.

Για το σκοπό αυτό, από σήμερα κιόλας, τα στελέχη του συνεπούς αγροτικού κινήματος, με «όπλα» το φυλλάδιο με τους 12 αγωνιστικούς στόχους της ΠΑΣΥ και τα υλικά της προχτεσινής Αντισυνόδου, ξεκινούν μια εκστρατεία πλατιάς ενημέρωσης στα χωριά και τις επαρχίες, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να «εκστρατεύσει» στην Κέρκυρα. Παράλληλα, οι τοπικές οργανώσεις της ΠΑΣΥ δραστηριοποιούνται για να οργανώσουν τη μετάβαση και την επιστροφή των αγροτών από το συλλαλητήριο, ναυλώνοντας τα αντίστοιχα μεταφορικά μέσα.

Στελέχη του αγροτικού κινήματος σημείωναν ότι ναι μεν η έντονη δυσαρέσκεια, που υπάρχει στους μικρομεσαίους αγρότες για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, βοηθάει στην προσπάθεια για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, επισήμαιναν, όμως, πως κανένας δεν πρέπει να υποτιμήσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα τεθούν από την κυβέρνηση, αλλά και τις άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις. Πολύ περισσότερο - σημείωναν - που η Κέρκυρα δεν επιλέχθηκε τυχαία από την κυβέρνηση, ως τόπος πραγματοποίησης της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, καθώς από άποψη συγκοινωνίας δε διευκολύνει για την επιτυχή οργάνωση μιας πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης.

Παρ' όλα αυτά, τα στελέχη της ΠΑΣΥ είναι πολύ αισιόδοξα ότι θα καταφέρουν να οργανώσουν ένα μαζικό και δυναμικό, πανελλαδικό συλλαλητήριο, στο οποίο θα εκφραστεί η αντίθεση των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας στην ΚΑΠ και, ταυτόχρονα, θα προβληθεί η πρόταση για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς και του ελληνικού λαού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ