ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εδωσαν υπόσχεση πως συνεχίζουν

Motion Team

Μαχητικά, μαζικά, απ' τη Θεσσαλονίκη ακούστηκε, για άλλη μια φορά, η απαίτηση του λαού της να σταματήσει ο πόλεμος, να φύγουν οι εισβολείς από το Ιράκ και να βγει έξω η Ελλάδα από αυτό το βρώμικο πόλεμο, από αυτή τη νέα γενοκτονία που συντελείται σε βάρος των λαών. Μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με πρωτοβουλία της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ. Αλλά και μέσα από την έκτακτη εξόρμηση - αφισοκόλληση το βράδυ της Κυριακής που πήρε χαρακτήρα αντιπολεμικής κινητοποίησης, εργαζόμενοι και νεολαίοι διαδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του ιρακινού λαού που για μια ακόμη βραδιά δοκιμαζόταν σκληρά. Βροντοφώναξαν: «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, μαζί με τη Βαγδάτη αντίσταση και πάλη».

Μεσημέρι Σαββάτου, ο χώρος γύρω από το Αγαλμα του Βενιζέλου, γέμισε από τους αγωνιστές αντιιμπεριαλιστές. «Εμπρός να κηρύξουμε το δικό μας προληπτικό πόλεμο, σε όλα τα μέτωπα. Στο μέτωπο της ειρήνης, στο μέτωπο των κοινωνικών δικαιωμάτων κατά των κυβερνήσεων που στηρίζουν τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων και ανέτρεψαν τις λαϊκές κατακτήσεις», μ' αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους διαδηλωτές αλλά και σε όλο το λαό της πόλης, ο Ν. Αγαθαγγέλου, πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά ύψωσαν τα πανό, τις σημαίες και βγήκαν στο δρόμο.

Μπροστά, Ιρακινοί γονείς να κουβαλούν στους ώμους τους τα άψυχα κορμάκια των παιδιών τους μέσα στα φέρετρα. Θύματα των «απελευθερωτών». Αυτό είναι το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Απάνθρωπο, βάρβαρο. «Αυτό είναι το ανθρωπιστικό σας έργο», ανήγγειλαν από τα μεγάφωνα και απέθεσαν τα φέρετρα μπροστά στα προξενεία του θανάτου, στα προξενεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Και έδωσαν υπόσχεση να συνεχίσουν πιο δυναμικά, πιο μαζικά τον αγώνα ενάντια στους πολεμοκάπηλους φονιάδες.

Στις άλλες πόλεις

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε Κοζάνη, Κατερίνη και Αλεξανδρούπολη, ενώ στο Κιλκίς έγινε εξόρμηση του ΚΚΕ με αυτοκινητοπομπή από το Στάδιο της πόλης, σε Πολύκαστρο, Αξιούπολη και Γουμένισσα.

Στην Κοζάνη για μια ακόμη φορά ήχησαν τα αντιπολεμικά συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σε μεγάλη πορεία που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης. Μαχητική ήταν και η πορεία που έγινε στην Αλεξανδρούπολη μετά από συγκέντρωση που διοργανώθηκε μπροστά στο Δημαρχείο. Παρά τη βροχή, και το τσουχτερό κρύο, πολίτες της Κατερίνης διαδήλωσαν με συγκέντρωση και πορεία την καταδίκη τους στην ιμπεριαλιστική εισβολή των Αγγλοαμερικανών στο Ιράκ και απαίτησαν να βγει Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο.

Νέες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι καθημερινές μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

- Συζήτηση με θέμα «Ο πόλεμος στο Ιράκ, οι συνέπειές του και η πάλη των λαών» διοργανώνει η γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Περάματος, σήμερα Τρίτη, 8 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα της Δημοτικής Χορωδίας. Στη συζήτηση θα μιλήσουν η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και πρώην δήμαρχος Νίκαιας και ο Νίκος Κατσαρός, διευθυντής του «Δημόκριτου» και αντιπρόεδρος των Ελλήνων Χημικών.

- Στο Λιμένα Θάσου, την Τετάρτη, 9 Απρίλη, αντιπολεμική εκδήλωση στις 12 το μεσημέρι.

- Στην Πτολεμαΐδα, την Τετάρτη, 9 Απρίλη, αντιπολεμική συγκέντρωση στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

- Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, αντιπολεμική συναυλία με τον Νότη Μαυρουδή, αύριο Τετάρτη, 9 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών.

- Επίσης στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, αντιπολεμική πικετοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα που θα ξεκινήσει από τον πεζόδρομο Αγίου Παντελεήμονα. Τη διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Πολίχνης.

- Στην Ανω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση την Πέμπτη, 10 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο πάρκο Ελευθερίας, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Σταυρούπολης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ασπρων Σπιτιών Αντίκυρας διοργανώνει, την Πέμπτη 10 Απρίλη στις 7.30 μ.μ., αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία μέχρι τη ΝΑΤΟική βάση καυσίμων.

- Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 12 Απρίλη, συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου διοργανώνουν η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ και η ΕΔΥΕΘ.

- Στην Καβάλα, το Σάββατο, 12 Απρίλη, αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας.

- Στις Σέρρες, το Σάββατο, 12 Απρίλη, αντιπολεμική συγκέντρωση στις 7μμ στην πλατεία Ελευθερίας διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας διοργανώνει αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας, το Σάββατο 12 Απρίλη, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Βόμβες και στα Κύθηρα;

Βόμβες δεν πέφτουν στη Βαγδάτη αλλά και στα ...Αντικύθηρα. Οπως μας καταγγέλθηκε από κατοίκους των Κυθήρων, την περασμένη βδομάδα ψαράδες από τα Αντικύθηρα είδαν έκπληκτοι να πέφτει από διερχόμενο αεροπλάνο, πιθανότατα αμερικανικό, προερχόμενο από τη Σούδα, βόμβα που μάλιστα εξερράγη, ευτυχώς στα ανοιχτά. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως για το περιστατικό, αλλά δόθηκε εντολή για «θάψιμο». Θα επιμείνει και τώρα σ' αυτή τη «γραμμή» δίνοντας εξετάσεις δουλικότητας στις ΗΠΑ και αγνοώντας τον υπαρκτό κίνδυνο για τη ζωή των «ιθαγενών»; Μήπως ο νομάρχης Πειραιά, Γ. Μίχας, που, απ' όσο ξέρουμε, είναι γνώστης του θέματος, θα πάψει να εμφανίζεται με τη μάσκα του φιλειρηνιστή;

Εκδήλωση στη Σούδα

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στα Χανιά αντιπολεμική συγκέντρωση φορέων του νομού, της Νομαρχίας και του Δήμου Χανίων και δυνάμεις του «Φόρουμ» που έφτασαν από την Αθήνα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή οπότε σημειώθηκαν επεισόδια, έξω από τη ναυτική βάση της Σούδας, μεταξύ ορισμένων ατόμων και της Αστυνομίας, στην πορεία φορέων, όπου συμμετείχε και το «Κοινωνικό Φόρουμ». Λίγο πριν το τέλος της πορείας ομάδα νεαρών ατόμων άρχισε να πετά πέτρες και βόμβες «μολότοφ» προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Επεισόδια υπήρξαν επίσης κατά την αποχώρηση των διαδηλωτών, στο χωριό Στέρνες.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσε χτες ο δικηγόρος και τέως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Σταμούλης για λογαριασμό 15 πολιτών, με την οποία στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου.

Στην προσφυγή κατηγορεί την κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των Αμερικανών με τη βάση της Σούδας, υποστηρίζοντας ότι η παράλειψη της απαγόρευσης αποτελεί ανεπίτρεπτη κατάχρηση εξουσίας που παραβιάζει το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς απαιτείται ψήφιση νόμου από τη Βουλή για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από την Ελλάδα.

Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ

-- Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, με ανακοίνωσή της καλεί τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον ειδικό λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), στην Εθνική Τράπεζα: 116/29604197.

-- Επίσης μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα για τον πολύπαθο ιρακινό λαό στο λογαριασμό που άνοιξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην Εθνική Τράπεζα. Ο αριθμός λογαριασμού είναι: 040/679598-68.

-- Τέλος, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή.

Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ