ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Πάντα παρόν και μαχητικό

ΚΑΝΑΔΑΣ

Associated Press

ΚΑΝΑΔΑΣ
ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ - ΣΙΚΑΓΟ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ, χτυπά από χτες η καρδιά του αντιπολεμικού κινήματος, αφού η μετάβαση του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους και η συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τους ηγέτες του πολέμου, στο Χίλσμπορο, έχουν προκαλέσει πραγματικό αναβρασμό σε όλη την Ιρλανδία και όχι αποκλειστικά στο Ολστερ.

Από την Κυριακή, στο Μπέλφαστ έχει σημάνει συναγερμός. Προσπάθειες αποκλεισμού δρόμων αντιμετωπίστηκαν βάναυσα από τις κατασταλτικές δυνάμεις, αφού είχαν κληθεί τόσο η ειδική μονάδα τήρησης της τάξης, αλλά και η ειδική μονάδα «Gardai». Για πρώτη φορά στις συνεχόμενες κινητοποιήσεις των Ιρλανδών, διαδηλωτές και κατασταλτικές δυνάμεις ήρθαν σε σύγκρουση, ενώ, σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα, δύο διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Ολστερ.

Παράλληλα, μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, είχε σημάνει συναγερμός για την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στην πόλη και στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναμενόταν να προσγειωθεί ο Τζορτζ Μπους.

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις προετοιμάζονται πυρετωδώς και μετά από ανοιχτή πρόσκληση του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, καλούνται όλες οι οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα που αντιτίθενται στον πόλεμο στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και στην ίδια την Ιρλανδία να δώσουν μαχητικό «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Κατά τα άλλα, διαδηλώσεις και διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε πολλές μεγάλες, ή μη, πόλεις στη Βρετανία, όπως και έξω από την αεροπορική βάση του Φάιρφορντ, απ' όπου απογειώνονται τακτικά τα γιγαντιαία βομβαρδιστικά για να πλήξουν το Ιράκ. Και στην Ιταλία η βάση του Αβιάνο έγινε το επίκεντρο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας του αντιπολεμικού κινήματος.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ
ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεκάδες κινητοποιήσεις συνέχισαν να λαμβάνουν χώρα σε όλη σχεδόν την αμερικανική επικράτεια. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χιλιάδες φοιτητές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Σικάγο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η διαδήλωση οργανώθηκε από το Δίκτυο των Πανεπιστημίων κατά του πολέμου. Σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Πόρτλαντ, Σαν Φρανσίσκο και Λος Αντζελες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στράφηκαν κυρίως κατά των τοπικών γραφείων του δικτύου CNN και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News. Στη Νέα Υόρκη την Κυριακή 6 διαδηλωτές συνελήφθησαν για τη διαμαρτυρία «die-in» στο Ροκφέλερ Σέντερ.

Χτες, στο Σαν Φρανσίσκο, μέρα αποκλεισμού του λιμανιού όπου φορτώνονται τα στρατιωτικά υλικά του υπουργείου Αμύνης, ακολούθησε μία μέρα διαδηλώσεων όπου πήραν μέρος χιλιάδες. Ο αποκλεισμός του λιμένα του Οκλαντ, αλλά και των γραφείων δεν ήταν αναίμακτος. Σύμφωνα με την «San Franscisco Chronicle», η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου και λάμψης. Αποτέλεσμα αρκετοί τραυματίες, ανάμεσά τους και 6 λιμενεργάτες.

Τέλος, αποκλεισμός της αμερικανικής πρεσβείας στο Μπουένος Αϊρες, το Σάββατο, από το αντιιμπεριαλιστικό καραβάνι με κύρια αιτήματα - συνθήματα: «Ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Αλληλεγγύη και δράση μαζί με την αντίσταση του ιρακινού λαού. Καμία συνεργασία της Αργεντινής με τους εισβολείς. Η απελευθέρωση των λαών του κόσμου μπορεί να έρθει μόνο με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό».


Τα νοσοκομεία της Βαγδάτης «ξεχειλίζουν»

Αμέτρητα τα θύματα της εισβολής

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής στην ιρακινή πρωτεύουσα, η μάχη για την κατάληψη της οποίας κοστίζει τεράστιο αριθμό νεκρών και τραυματιών μεταξύ των αμάχων.

Ο Γκουλάμ Ποπάλ, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, τόνιζε χτες ότι «τα νοσοκομεία έχουν ήδη υπερβεί τις δυνατότητές τους. Η κατάσταση καθίσταται εφιαλτική από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού». Μιλώντας στο περιοδικό Νιου Σάιεντιστ από το Αμμάν της Ιορδανίας, ο Ποπάλ είπε πως «στην πόλη πληθυσμού έξι εκατομμυρίων φοβούμαστε όχι μόνο για τον άμεσο αντίκτυπο της πολιορκίας, τους νεκρούς και τους τραυματίες, αλλά και για άλλες διαστάσεις της δημόσιας υγείας, όπως είναι το ξέσπασμα επιδημιών, με χειρότερο τον κίνδυνο χολέρας και τυφοειδούς πυρετού».

Την Κυριακή, η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), Νάντα Ντουμανί, δήλωνε ότι κάθε ώρα στα νοσοκομεία της Βαγδάτης φτάνουν 100 περιστατικά (!). Οι χειρουργοί, είπε η ίδια, «εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο», προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία «έχουν ξεπεράσει τα όριά τους». Η Ντουμανί ανέφερε ότι τα πράγματα κατά πάσα βεβαιότητα «είναι πολύ χειρότερα έξω από τη Βαγδάτη». Η ΔΕΕΣ, παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να φθάσει στα νοσοκομεία εκτός πρωτεύουσας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Οι έγκυες γυναίκες και οι ασθενείς (π.χ. οι 600.000 Ιρακινοί διαβητικοί) αντιμετωπίζουν απίστευτες δυσκολίες. Και «φυσικά» (!) τα θύματα των βομβαρδισμών, ειδικά τα ασθενέστερα, τα παιδιά και οι γέροι, αντιμετωπίζουν βέβαιο θάνατο, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε αναισθητικά, κάθε είδους φάρμακα και - κυρίως- αίμα...

Ο Αλί Ισμαήλ Αμπάς, 12 ετών, κοιμόταν όταν ένας πύραυλος έπληξε το σπίτι του. Οι γονείς του και εννέα άλλα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν. Ο ίδιος υπέστη καθολικά εγκαύματα και έχασε και τα δύο του χέρια. Τα περιστατικά αυτά είναι πλέον εκατοντάδες και πολλαπλασιάζονται εκθετικά. «Δυσκολευόμαστε τρομερά να αντεπεξέλθουμε στον αριθμό των τραυματιών. Δεν έχουμε ρεύμα. Εξαρτώμεθα από τις γεννήτριες. Αν τα πράγματα χειροτερέψουν δεν ξέρω τι θα κάνουμε», έλεγε ο γιατρός Εμάντ αλ Μασααντανί στο Ρόιτερς χτες. Οι ιρακινές αρχές πλέον δε δίνουν αριθμό απωλειών ανάμεσα στους αμάχους - η τελευταία καταμέτρηση έκανε λόγο για 1.252 νεκρούς και τουλάχιστον 5.103 τραυματίες. Αλλά «κανείς δεν είναι σε θέση να τηρεί ακριβή στατιστικά για τους εισαχθέντες στα νοσοκομεία της Βαγδάτης», έλεγε χτες η ΔΕΕΣ. Και η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού στα νοσοκομεία «έχει αποκοπεί» πλέον...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ