ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Ζεσταίνουν τις μηχανές» για τα ενδοαστικά παζάρια

ΡΩΜΗ.--

Ετοιμότητα για αντιλαϊκά παζάρια στην υπηρεσία του ιταλικού κεφαλαίου εξέφρασε χτες ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S), Λουίτζι Ντι Μάγιο, τρεις μέρες μετά από τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του ήρθε πρώτο με 32,6%. Ενώ αργά αλλά σταθερά «ψήνονται» διάφορα παζάρια ενόψει των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης (που αναμένεται να ξεκινήσουν πάντως μετά τις 23 Μάρτη, όταν θα εκλεγούν προεδρεία σε Βουλή και Γερουσία). Ο Ντι Μάγιο απηύθυνε ουσιαστικά κάλεσμα διερευνητικών διαπραγματεύσεων στις άλλες δυνάμεις, λέγοντας ότι «κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί στη βάση της συμφωνίας σε θέματα και αυτή είναι η θέση που θα αναπτύξω σε πλήρη διαφάνεια...». Μέσα από άρθρο του στη «Λα Ρεπούμπλικα», ο 31χρονος Ντι Μάγιο τόνισε ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να επιδείξουν ευθύνη» και ότι «δεν είναι δυνατό να δούμε να ξεκινούν θεατρινισμοί, παιχνίδια εξουσίας και στρατηγικές τύπου "Χάουζ οφ Καρντς"...».

Την ίδια στιγμή, έδαφος για διάφορες συνεργασίες στρώνεται και μέσα από αναλύσεις στα αστικά ΜΜΕ. «Στις 4 Μαρτίου, η Ιταλία ίσως να μπήκε σε μια νέα φάση της δημοκρατίας, την οποία αποκαλώ λαοκρατία», εκτιμούσε χτες ένας αρθρογράφος μεγάλης αστικής εφημερίδας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο Ντι Μάγιο «άλλαξε το DNA του κινήματός του, προκειμένου να το καταστήσει αξιόπιστο, και αποδέχεται πλέον την πιθανότητα συγκρότησης συμμαχιών προκειμένου να κυβερνήσει».

Με βάση τα αποτελέσματα, στα οποία, 3 μέρες μετά, εξακολουθούν να λείπουν 27 τμήματα, το μέχρι πρότινος κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έλαβε 18,7% και η ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» (πρώην «Λέγκα του Βορρά») «εκτοξεύτηκε» στο 17,4% (από 4,09% το 2013), παίρνοντας 5.676.217 ψήφους. Η «Φόρτσα Ιτάλια » - FI, του πρώην πρωθυπουργού Σ. Μπερλουσκόνι, στο συνασπισμό με τη «Λέγκα», πήρε 14%, και συνολικά η «δεξιά συμμαχία» 37%, ενώ η συμμαχία υπό το Δημοκρατικό Κόμμα συνολικά 22,8%. Οσο για τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά σχήματα, η διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος «Ελεύθεροι και Ισοι» έλαβε 3,38% και η «Εξουσία στο Λαό», σχήμα όπου συμμετέχει η «Επανίδρυση», η οποία πρωτοστατεί στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έλαβε 1,13%.

Ελπιδοφόρο στοιχείο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ήταν η παρουσία του ΚΚ Ιταλίας (ΚΚΙ), του μόνου κόμματος που ξεσκέπαζε τη στρατηγική του κεφαλαίου και καλούσε σε πάλη για ανατροπή της εξουσίας του. Το νέο αυτό κόμμα έδωσε τη μάχη, ξεπερνώντας και τα εμπόδια του εκλογικού νόμου, και έφτασε στις 106.181 ψήφους (0,33%), που θα αξιοποιήσει για να δυναμώσει η παρέμβασή του στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στις σχολές και τα σχολεία.

Η ανησυχία στην οικονομία κυριαρχεί

Το υπόβαθρο των μετεκλογικών διεργασιών των κομμάτων του κεφαλαίου και των νέων εφεδρειών του, που κατάφεραν να εγκλωβίσουν τις λαϊκές δυνάμεις, έχει άμεση σχέση με την προσπάθεια να υπάρξει σχήμα που θα μπορέσει να στηρίξει την καπιταλιστική ανάκαμψη, με δεδομένη την ανησυχία για τις χαμηλές επιδόσεις της ιταλικής οικονομίας.

Χτες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ιταλία «παραμένουν ακόμα πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το χρέος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ και η παραγωγικότητα είναι χαμηλή...». Επίσης, χτεσινή έκθεση της Κομισιόν για την Ιταλία καταγράφει ότι συνεχίζονται οι «υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες», συμπεριλαμβανομένων «του υψηλού δημόσιου χρέους και της παρατεταμένης αδύναμης ανάπτυξης της παραγωγικότητας, σε ένα πλαίσιο αυξημένων, αν και μειούμενων, μη εξυπηρετουμένων δανείων και ανεργίας...».

ΑΦΡΙΚΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΙΛΕΣΡΟΝ ΚΑΙ ΛΑΒΡΟΦ
Τα ανταγωνιστικά μονοπωλιακά συμφέροντα στο προσκήνιο

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΜΑΠΟΥΤΟ.--

Οι παράλληλες περιοδείες των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε χώρες της Αφρικής, με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων τους και φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από άλλες δυνάμεις (π.χ. Κίνα, Ινδία, Τουρκία, ΕΕ κ.ά.), δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και μία συνάντηση των δύο αξιωματούχων πιθανώς στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, έπειτα από ρωσικό αίτημα.

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε να επιδιώκουν Ρώσοι διπλωμάτες που γνωστοποίησαν ότι η Μόσχα είχε προτείνει από τις 2 Μάρτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (χωρίς να πάρει άμεσα απάντηση) τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, που είναι και ο κοινός τόπος στις αφρικανικές περιοδείες των δύο αξιωματούχων, τις οποίες ξεκίνησαν στις αρχές της βδομάδας.

Ο Τίλερσον, πάντως, ξεκίνησε χτες αργότερα το απόγευμα την περιοδεία του από την Αιθιοπία (όπου είναι και η έδρα της Αφρικανικής Ενωσης), επιδιώκοντας στη συνέχεια να μεταβεί στην Κένυα και στο Τζιμπουτί (όπου βρίσκεται η μοναδική επίσημη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Αφρική), με επόμενους τελευταίους σταθμούς της περιοδείας του το Τσαντ και τη Νιγηρία. Αδιευκρίνιστο έμεινε, από αμερικανικής πλευράς, εάν θα πραγματοποιηθεί όντως μέχρι την Παρασκευή η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του που αναμένεται τότε στην Αντίς Αμπέμπα.

Νωρίτερα, χτες, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε στις επικριτικές αναφορές που έκανε προχτές βράδυ στη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε σχέση με την πολιτική του Πεκίνου στην Αφρική. Ο Τίλερσον είχε κατηγορήσει το Πεκίνο ότι πραγματοποιεί μπίζνες στην Αφρική, δημιουργώντας στις χώρες αυτές μεγάλα χρέη και ελάχιστες θέσεις εργασίας. Χτες, λοιπόν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τις αντιμετώπισε, τονίζοντας ότι το Πεκίνο πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις εδώ και χρόνια σε αφρικανικές χώρες, κυρίως στις κατασκευές υποδομών, κάνοντας μεγάλα αναπτυξιακά έργα (οδικές αρτηρίες, συγκοινωνιακούς κόμβους, τηλεπικοινωνιακά κέντρα, αεροδρόμια) στο πλαίσιο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τόνισε, επίσης, ότι η σινική κυβέρνηση ενθαρρύνει και καθοδηγεί κινεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν άμεσες επενδύσεις στην Αφρική με στόχο αμοιβαία οφέλη και ανάπτυξη. «Η Κίνα δεν είναι ο κύριος πιστωτής αφρικανικών χωρών. Η χρηματοδότηση όμως της υποστήριξης είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται στο στάδιο οικονομικής απογείωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά το πρώτο στάδιο εκβιομηχάνισης. Χωρίς χρηματοδότηση θα ήταν δύσκολο να πετύχουν οι αφρικανικές χώρες βιομηχανίες και εκσυγχρονισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ στη Μοζαμβίκη

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, συνέχισε την περιοδεία του σε αφρικανικές χώρες, μεταβαίνοντας στη Μοζαμβίκη. Συνάντησε τον ομόλογό του Ζοζέ Πατσέκο στην πρωτεύουσα Μαπούτο και τον Πρόεδρο της χώρας Φιλίπε Νγιούσι. Ο Λαβρόφ χαιρέτισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης αφενός όσον αφορά επενδύσεις και τεχνική βοήθεια από τη Ρωσία και αφετέρου το ενδιαφέρον της για την προώθηση διμερών «κοινά επωφελών» σχέσεων. Μάλιστα, σε ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Μαπούτο επισημαίνεται η δραστηριοποίηση ρωσικών ενεργειακών εταιρειών στη χώρα, όπως η κοινοπραξία που έκανε το 2015 η ρωσική εταιρεία «Rosneft» με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «ExxonMobil», με στόχο έρευνες που ξεκίνησαν πέρσι το καλοκαίρι, σε τρία υποθαλάσσια κοιτάσματα ανοικτά των ακτών της Μοζαμβίκης. Επιπλέον, τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Μοζαμβίκη συζήτησαν με αξιωματούχους της χώρας και άλλα ζητήματα διμερούς συνεργασίας και την επικείμενη έναρξη διακυβερνητικής επιτροπής σε θέματα οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας τον ερχόμενο Απρίλη σε Μαπούτο.

Επόμενοι σταθμοί της αφρικανικής περιοδείας του Λαβρόφ, μετά την Αγκόλα, τη Ναμίμπια και τη Μοζαμβίκη, είναι η Ζιμπάμπουε και η Αιθιοπία. Η περιοδεία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί (πλην απροόπτου) αύριο Παρασκευή.

Μήνυμα του ΚΚΕ στο ΚΚ Ιταλίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας, Μ. Ρίτσο, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν ο Δ. Κουτσούμπας συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ιταλίας στη Ρώμη το 2014
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας, Μ. Ρίτσο, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν ο Δ. Κουτσούμπας συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ιταλίας στη Ρώμη το 2014
Σε μήνυμά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας, Μάρκο Ρίτσο, για τις εκλογές στην Ιταλία, σημειώνει:

«Αγαπητέ σύντροφε Μάρκο, αγαπητοί σύντροφοι,

Δεχτείτε τη συντροφική εκτίμηση του ΚΚΕ για τη σημαντική μάχη που έδωσε το Κόμμα σας. Μάχη που ξεπέρασε σε σημαντικό βαθμό τα εμπόδια του εκλογικού νόμου, επιβάλλοντας την αναντικατάστατη παρουσία του ΚΚ Ιταλίας αυτοτελώς στην εκλογική μάχη, με σύμβολο το σφυροδρέπανο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα που σημείωσε το ΚΚ Ιταλίας συνιστά σημαντικό βήμα μπροστά στη δράση του, που δίνει δύναμη για να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές, στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες.

Με το πολιτικό άνοιγμα που κάνατε και τις δυνάμεις που συγκέντρωσε το Κόμμα σας σ' αυτήν την πολιτική μάχη, μπορεί να συνεχίσει τη σκληρή καθημερινή δουλειά από καλύτερες θέσεις και το ΚΚΙ να ισχυροποιηθεί μέσα στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος στην Ιταλία σε ταξική κατεύθυνση, για την αποφασιστική υποστήριξη της μοναδικής πραγματικής διεξόδου, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Αγαπητέ σύντροφε Μάρκο, αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας και να συμβάλλει στην παραπέρα ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της κοινής πάλης των κομμάτων μας.

Με θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ