ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε πλήρη ανάπτυξη οι σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ αλλά και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, εν μέσω γενικότερων αντιλαϊκών «διαπραγματεύσεων»

Eurokinissi

«Βυθισμένη» στις σκληρές κόντρες ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι η γειτονιά μας, όπως βεβαιώνει η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών αναζωπυρώνει τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες στη Λεκάνη της Μεσογείου, όπου οι διαγωνισμοί ανάθεσης ερευνητικών δικαιωμάτων (όπως σε Ιόνιο και Κρήτη), οι γεωτρήσεις (όπως στην κυπριακή ΑΟΖ), αλλά και τα σχέδια για την «αξιοποίησή» τους (όπως σε Αίγυπτο και Ισραήλ), γίνονται μέρος ευρύτερων επιχειρηματικών σχεδιασμών και του γενικότερου συσχετισμού δύναμης ανάμεσα σε ισχυρά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία κ.τ.λ.

Από αυτήν τη σκοπιά πρέπει να αξιολογείται και η ενίσχυση της παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Ν/Α Μεσόγειο, ενώ μαίνεται ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ, «τρέχουν» οι εξελίξεις στο Κουρδικό, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» μετατρέπεται σε μοχλό ευρύτερων στρατιωτικών σχεδιασμών (βλ. τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία), μεγαλώνοντας διαρκώς τον κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης.

Την Τρίτη, το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και μικρά αεροσκάφη «USS Iwo Jima» έφτασε στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων με τον κωδικό «Juniper Cobra 2018». Το «USS Iwo Jima» συνοδεύουν μεταξύ άλλων το μεταγωγικό πλοίο «USS New York» όπως και το «USS Oak Hill». Ενδεικτικές είναι οι πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι το πλοίο «USNS Carson City» του αμερικανικού στόλου αναχώρησε χτες από τη Σούδα της Ελλάδας, με επισημάνσεις Αμερικανών για την ειδική ικανότητά του «να προωθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Επικίνδυνο παζάρι πάνω από τους υδρογονάνθρακες

Φυσικά, η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ συνδέεται και με τις επιδιώξεις αμερικανικών κολοσσών όπως της «ExxonMobil», που διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της στη Μεσόγειο, μέσα από τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας ήδη στείλει στην περιοχή ειδικά ρομπότ για τη διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών που θα προετοιμάσουν γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, τέτοιες κινήσεις αλληλεπιδρούν και με το αντιλαϊκό «αλισβερίσι», όπως δείχνουν και οι συνεχιζόμενες «τριβές» ΗΠΑ - Τουρκίας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο χτες, το στέλεχος της «ExxonMobil» Σουάν Γκούθρι δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας για το «10» της κυπριακής ΑΟΖ προχωρά κανονικά, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι «o προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018».

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχήμ Καλίν, σχολιάζοντας την άφιξη της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε: «Ας κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο περιοχή συμβιβασμού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όχι περιοχή συγκρούσεων και διαμάχης. Με αυτόν το σκοπό, η τουρκική και η ελληνική πλευρά στην Κύπρο μπορούν να ξεκινήσουν μια κοινή μελέτη εντός πλαισίου που θα χαραχτεί από Τουρκία, Ελλάδα και άλλες χώρες». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «δεν έχει πρόβλημα με την εξερεύνηση αερίου και τις γεωτρήσεις στην περιοχή», ωστόσο, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον απευθύνεται πρώτα απ' όλα, σημείωσε: «Αν χρησιμοποιήσετε παράνομα μέσα στις ερευνητικές σας προσπάθειες και παραβιάσετε τα κυρίαρχα δικαιώματά (μας) θα υπάρξουν συνέπειες. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που, υποδεχόμενος στην Αγκυρα τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχιουρμάν, είπε ότι «προκλητικές ενέργειες θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη απάντηση».

Επίσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και καλώντας τον να σεβαστεί «το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας», όπως και «να απέχει από μια ρητορική που δεν ωφελεί τη θέση του και θα μπορούσε να προκαλέσει περιττή ένταση». Ο Ελληνας Πρόεδρος, μιλώντας στην Πιερία την Κυριακή, είχε πει απευθυνόμενος στην Αγκυρα: «Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λοζάνης; Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος εκείνο, το οποίο ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ... Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι».

Το Κυπριακό

Οσον αφορά τη συνάντηση Γιλντιρίμ - Ερχιουρμάν, ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους ανήγγειλε νέες προσπάθειες των Κατεχόμενων «να ανοιχτούν περισσότερο στον έξω κόσμο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρχει νόμιμη αναγνώριση». Ο Ερχιουρμάν επέκρινε τις «μονομερείς» κινήσεις της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» (σ.σ. της Κυπριακής Δημοκρατίας), υποστηρίζοντας ότι «για αυτόν το λόγο, με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, δεν πρέπει να αναμένουμε γρήγορη επανέναρξη (των συνομιλιών)».

Από τη μεριά του, ο Γιλντιρίμ είπε ότι σε περίπτωση «λύσης» του Κυπριακού θα μπορούσε να επιτευχθεί κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Πυκνές διεργασίες σε φόντο μεγάλων αντιθέσεων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στην υπόθεση της σύλληψης και κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ενώ μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται ότι οι δύο γίνονται «πιόνια» στη σκακιέρα των αντιθέσεων και ανταγωνισμών που «τρέχουν» στην περιοχή, με την εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας.

«Η δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει», δήλωσε για το θέμα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ, ενώ σχολιάζοντας ενδεχόμενη «ανάμειξη» της ΕΕ, πρόσθεσε: «Είναι ένα σοβαρό διπλωματικό θέμα για να το μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει γίνει συνήθεια το να μεταφέρουν οποιοδήποτε θέμα με την Τουρκία στην ΕΕ και να ζητούν τη στήριξή της... Πάντως οι σχέσεις μας με την ΕΕ ούτε θα προχωρήσουν, ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες».

Τις «χλιαρές» αντιδράσεις της ΕΕ, που ανάμεσα στα άλλα αποκαλύπτουν πολλά και για την προσπάθεια της κυβέρνησης να την αναγορεύσει από κοινού με το ΝΑΤΟ σε εγγυητή της ασφάλειας στην περιοχή, ήρθαν να ενισχύσουν δηλώσεις χτες του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ, επισήμανε σχετικά: «Η γενική αρχή της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι και τα προβλήματα μεταξύ δύο κρατών λύνονται καλύτερα με το διάλογο. Η γενική αρχή ισχύει νομίζω και σε αυτήν την περίπτωση».

Η κυβέρνηση, πάντως, συνέχισε και χτες την επιχείρηση εφησυχασμού αλλά και της επικίνδυνης εναπόθεσης ελπίδων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να λέει ότι «δεν είμαστε με σταυρωμένα χέρια και κοιτάμε τι κάνει η Τουρκία. Η υπόθεση βρίσκεται στην τουρκική δικαιοσύνη. (...) Τώρα, αν κάνουν τους στρατιωτικούς μας ''πιόνια'' στη ''διπλωματική σκακιέρα'' θα δράσουμε με τρόπο που η Τουρκία θα το μετανιώσει αν το κάνει».

Πάντως, τόσο οι κυβερνητικές δηλώσεις και διαρροές παραπέμπουν σε «μακροχρόνια» υπόθεση, ενώ μια σειρά από δημοσιεύματα και χτες συνέδεαν την υπόθεση με αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών, το 18μηνο της προφυλάκισης των οποίων λήγει τον προσεχή Μάη.

Συνάντηση Πάιατ με Α/ΓΕΕΘΑ

Στο μεταξύ, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ συναντήθηκε χτες με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη. Οπως λέγεται, στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (βλ. και Ενεργειακά και συγκέντρωση εδώ πολεμικών μέσων μιας σειράς χωρών), η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος συναντούσε τους επίτιμους Αρχηγούς ΓΕΣ αντιστράτηγους ε.α. Κ. Ζιαζιά, Β. Τελλίδη και Κ. Γκίνη. Συνάντηση είχε για το θέμα και με τον νυν Α/ΓΕΣ, Αλκ. Στεφανή.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Ρητορική υπέρ της διεθνούς συμφωνίας

Στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζ. Ζάεφ, ο οποίος απέρριψε αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας του και υπέδειξε μια διεθνή συμφωνία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ήρθε χτες να υπερθεματίσει, υποστηρίζοντας τα ίδια και επιβεβαιώνοντας πως αν μη τι άλλο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται προτάσεις που επιχειρούν να παρακάμψουν το κρίσιμο ζήτημα της απάλειψης των αλυτρωτισμών από το Σύνταγμα της γείτονος.

Σε συνέντευξή του στο ρ/σ «24/7» ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε μια λύση στο Mακεδονικό (...) είναι να ολοκληρώσουμε την προσωρινή συμφωνία με ενδιάμεση συμφωνία αυτή του 1995. Και αυτό σημαίνει μια διεθνή συμφωνία με υπερσυνταγματική ισχύ, με πλήρεις και διασφαλισμένες διεθνείς εγγυήσεις, αλά Συνθήκη της Λοζάνης, που δεν θα μπορεί να την αλλάξει κανείς (...) η οποία θα εξασφαλίζει τα δύο μεγάλα εθνικά ζητούμενα: Μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής έναντι όλων, erga omnes, αλλά και την οριστική και πάγια εγκατάλειψη αλυτρωτισμών κάθε μορφής». Πρόσθεσε ακόμη πως «οι αλυτρωτισμοί πρέπει να αντικατασταθούν από ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στηριγμένο στη σταθερότητα και τη μη αμφισβήτηση των υπαρχόντων συνόρων, τα οποία να είναι "κλειδωμένα" σε μια διεθνή συμφωνία, που θα έχει την εγγύηση της συνυπογραφής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ΟΗΕ κ.λπ. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς, σε αντίθεση με εθνικές ρυθμίσεις κ.λπ., κ.λπ.», ενώ επικαλέστηκε και την αντίστοιχη αρθρογραφία του Ευ. Βενιζέλου.

Τουρκικές παραβιάσεις και NAVTEX

Σε 7 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες τουρκικό ελικόπτερο, ενώ αναπτύχθηκαν και 6 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, συν ένα κατασκοπευτικό, που προχώρησαν σε 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.

Ταυτόχρονα, η Αγκυρα δεσμεύει με NAVTEX για τις 7, 8, 25 - 27, 28, 29 Μάρτη και για τις 2, 3, 4, 5, 6 - 10, 24 - 26 και 30 Απρίλη την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Εύβοιας, στην καρδιά του Αιγαίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η NAVTEX παραβιάζει το περιλάλητο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ για αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές, καθώς η εν λόγω δέσμευση της περιοχής καλύπτει τόσο την 25η Μαρτίου όσο και το Πάσχα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ