ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πολλαπλές ταχύτητες επίθεσης στους λαούς

Χαρακτηριστική η Σύνοδος των Βερσαλιών για την ανησυχία των αστικών τάξεων των 4 ισχυρότερων χωρών της ΕΕ για τη συνοχή της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου

Η συνάντηση των ηγετών των 4 πιο ισχυρών χωρών της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας), που διοργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στις Βερσαλίες, επιβεβαιώνει τις ομαδοποιήσεις που υπάρχουν στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, που είναι απόρροια της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Υπάρχουν η Ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία για «εθνικές» πολιτικές, η Ομάδα των χωρών της Μεσογείου με πρωτοβουλία της Ελλάδας (η ψευδεπίγραφη Συμμαχία του Νότου), οι Βαλτικές χώρες, οι χώρες στο σκληρό πυρήνα γύρω από τη Γερμανία.

Επί της ουσίας, η συνάντηση των «4» αποτέλεσε μια προσπάθεια των χωρών αυτών να απαντήσουν στα προβλήματα συνοχής του οικοδομήματος του κεφαλαίου, τις δυσκολίες για δυναμική καπιταλιστική ανάκαμψη, που επιπλέον αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τη διαδικασία αποχώρηση μιας χώρας (Βrexit). Κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο, με δεδομένο ότι σε πολλές χώρες δυναμώνει το ρεύμα του αστικού ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού για το ζήτημα π.χ. του κοινού νομίσματος ή της ίδιας της λειτουργίας της Ενωσης. Το ρεύμα αυτό προσπαθεί να χειραγωγήσει και λαϊκές δυνάμεις, αξιοποιώντας ότι μεγαλώνει η δυσαρέσκειά τους για την ΕΕ. Η κίνηση γίνεται επίσης λίγες μέρες πριν την επετειακή σύνοδο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ, που θα γίνει στη Ρώμη στις 25 Μάρτη.

«Διαφοροποιημένες συνεργασίες» για τις ανάγκες της κάθε αστικής τάξης

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στην αρχική τοποθέτησή του ως οικοδεσπότης (αλλά και ως αποχωρών Πρόεδρος), έκανε μια ιστορική αναδρομή στην «αξία» της ΕΕ, όπως και στις σημερινές «αμφισβητήσεις της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ειρήνης» και σημείωσε ότι οι 4 χώρες, λόγω της ιστορία τους, του μεγέθους τους, «έχουν ευθύνη να οδηγήσουν την ΕΕ, να μην επιβάλουν τις απόψεις τους σε άλλους, αλλά με τις απαραίτητες κινήσεις να την οδηγήσουν». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η «ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» και πρόσθεσε ότι γι' αυτό τάσσεται «υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες». Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό, είπε ότι «ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η Ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία», και τόνισε με έμφαση ότι οι χώρες αυτές θα μπορούσαν «να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα, χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν». Στο ζήτημα της άμυνας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ευθύνης που αναλογεί στις 4 χώρες, αλλά ταυτόχρονα και στην αυτοτελή άμυνα της ΕΕ και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δήθεν για την «αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προσφύγων, την ελευθερία της κίνησης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Επίσης, είπε ότι πρέπει η ΕΕ να είναι παρούσα παντού στον κόσμο, για να υπερασπιστεί τις αξίες της (βλέπε τα συμφέροντα των μονοπωλίων μέσω ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων) και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική για ευνόητους λόγους.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, που σημείωσε ότι «πρέπει ορισμένες χώρες να έχουμε το θάρρος να πάμε μπροστά και αν θέλουν και άλλες να ενταχθούν. Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων πιο συνεκτική είναι απαραίτητη, διαφορετικά είναι πιθανό να κολλήσει». Και η Μέρκελ έδωσε έμφαση στην άμυνα και την παρέμβαση στην Αφρική (όπου τα γερμανικά κεφάλαια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον).

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, τάχθηκε υπέρ «μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης», αλλά με «διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης», ενώ υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά από τους 27 και να εφαρμόζονται», ενώ έδωσε επίσης βάρος στην Αμυνα και την παρέμβαση στη Μεσόγειο και την Αφρική. Τη διάθεσή του να «προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν», επισήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαρίανο Ραχόι, που επίσης στάθηκε στην άμυνα, την εξωτερική πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και την τραπεζική ένωση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να γίνει η ΕΕ πιο ανταγωνιστική (βλέπε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα).

ΚΥΠΡΟΣ
Τα μονοπώλια μοιράζουν την ενεργειακή «πίτα»

Ο «χορός» των μονοπωλίων ...καλά κρατεί
Ο «χορός» των μονοπωλίων ...καλά κρατεί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την ίδια ώρα που γίνονται προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό (μετά την εμπλοκή της Κυπριακής Βουλής για το «ενωτικό δημοψήφισμα του 1950» και τις αντιδράσεις του ψευδοκράτους), προκειμένου να προωθηθεί το νέο διχοτομικό σχέδιο, προχωράει και το μοίρασμα της «πίτας» της Ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ. Χτες δόθηκαν οι άδειες για τα λεγόμενα οικόπεδα: 6 στην κοινοπραξία ΕΝΙ ΤΟΤΑL, 8 στην ΕΝΙ και 10 στην «Εxxon Mobil Qatar Petroleum». Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι με την υπογραφή των συμβολαίων η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει άμεσα έσοδα ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως σημείωσε, οι γεωτρήσεις ενδεχομένως να αρχίσουν και εντός του 2017, εξηγώντας ότι πρέπει να προηγηθούν οι σεισμογραφικές έρευνες.

Αναφορικά με τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη», ο υπουργός Ενέργειας την τοποθέτησε τον Ιούνη του 2017, οπότε θα είναι διαθέσιμα τα γεωτρύπανα. Για το οικόπεδο 11, είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αίτηση της εταιρείας TOTAL για εκχώρηση 50% των δικαιωμάτων της στην ΕΝΙ.

Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, βρίσκεται από χτες στην Ουάσιγκτον, για να έχει επαφές με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και θα συμμετάσχει σε συζήτηση για την Κύπρο που διοργανώνει το «Ατλαντικό Συμβούλιο». Την Πέμπτη το βράδυ, θα επιστρέψει στην Κύπρο προκειμένου να έχει συναντήσεις με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Δεν αποκλείεται να έχει νέο κύκλο επαφών και με τους δύο ηγέτες πριν αναχωρήσει εκ νέου από το νησί. Ωστόσο, δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η επανέναρξη των συνομιλιών πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα στα μέσα Απρίλη.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές αεροναυτικές ασκήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολύ κοντά στην Πάφο και το «οικόπεδο» 1, με δέσμευση της θαλάσσιας περιοχής (NAVTEX) περίπου 340 τ.χιλ. έως τις 17 Μάρτη, με την πλήρη ανοχή των Βρετανών «εγγυητών» και τα «στραβά μάτια» των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν αντιπυραυλική ασπίδα

Οι ΗΠΑ άρχισαν να εγκαθιστούν από χτες τα πρώτα στοιχεία του αντιπυραυλικού συστήματος (THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας, επικαλούμενες τις πυραυλικές δοκιμές που έκανε η ΛΔ Κορέας.

Η κίνηση των ΗΠΑ αναμένεται να οξύνει την ένταση με την Κίνα, που καταγγέλλει τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα ως μέτρο που «καταστρέφει την περιφερειακή ισορροπία ασφάλειας». Ως πρώτη αντίδραση, οι κινεζικές αρχές έχουν κλείσει πάνω από 20 καταστήματα της νοτιοκορεατικής εταιρείας «Lotte» στην Κίνα, καθώς η εταιρεία την προηγούμενη βδομάδα συμφώνησε στην ανταλλαγή γης με το στρατό της Ν. Κορέας, ώστε να μπορέσει να εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό σύστημα.

«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικότητα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ασφαλείας της. Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα υποστούν τις συνέπειες», προειδοποίησε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου και κατέληξε «καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν την ανάπτυξη αυτή και να μην πάρουν τον κακό δρόμο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Κίνα: Αύξηση 7% στις στρατιωτικές δαπάνες

Και με αφορμή την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και για την πιο ενεργητική προστασία των κινεζικών μονοπωλίων που αναπτύσσουν τη δράση τους σε όλο τον κόσμο, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση κατά 7% των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας θα ανέλθουν στο 1,04 τρισεκ. γιουάν (περίπου 152 δισ. δολάρια), που αφορά το 1,3% του κρατικού προϋπολογισμού. «Το μεγαλύτερο μέρος του αμυντικού προϋπολογισμού θα διατεθεί για την εμβάθυνση της εθνικής άμυνας και των στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση της ενοποίησης του στρατού και των πολιτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης και απασχόλησης όσων υπηρετούν σε τοπικό επίπεδο», σημειώνει ο αξιωματούχος. Πάντως, ο ρυθμός αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού της Κίνας φέτος είναι ο χαμηλότερος εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία. Πέρυσι, η αύξηση ανήλθε στο 7,6%, ύστερα από πολλά χρόνια διψήφιων ποσοστών. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση 10% για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, δίνοντας έμφαση στις ναυτικές δυνάμεις.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Σε «ζώνες τράνζιτ» θα κρατούνται οι αιτούντες άσυλο

Τη συστηματική κράτηση μεταναστών και προσφύγων που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νότια σύνορα της χώρας υπερψήφισε χτες με μεγάλη πλειοψηφία το ουγγρικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον νέο νόμο - υιοθετήθηκε με 138 ψήφους υπέρ και 22 αποχές - απαγορεύεται σε αιτούντες άσυλο να μετακινούνται μέσα στη χώρα ή να την εγκαταλείψουν μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματά τους και να παρθεί μια οριστική απόφαση. Ολοι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα είναι υπό κράτηση σε «ζώνες τράνζιτ» στα σερβικά και τα κροατικά σύνορα.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί τόσο για τους νεοαφιχθέντες, όσο και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ουγγαρία, που τον Φλεβάρη έφταναν τα 587 άτομα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ