ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΘ
Οξύνονται οι ανταγωνισμοί με θύματα τους εργαζόμενους

Icon

Η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε τεράστιους μονοπωλιακούς ομίλους για την απόκτηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τη σύνθλιψη των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο λιμάνι, είναι τα κύρια στοιχεία που συνοδεύουν τις διαδικασίες, τις οποίες «τρέχει» αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, της οποίας σταθμός, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τη Δευτέρα, θα είναι η 24η Μάρτη, οπότε και θα υποβληθούν από τους «επενδυτές» οι δεσμευτικές προσφορές.

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μετά και την αντίστοιχη του Πειραιά, εντάσσεται στο πλαίσιο της αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας προς όφελος των σχεδιασμών της εγχώριας αστικής τάξης, η οποία προσβλέπει σε πολλαπλά οφέλη από την ανάδειξη της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» και κόμβο συνδυασμένων μεταφορών.

Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), όταν είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι υπήρχε πιθανότητα παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Αφού ανέφερε τον «ουσιαστικό ρόλο» που διαδραματίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «στην προσπάθεια της Βόρειας Ελλάδας, και δη της Θεσσαλονίκης, να εδραιωθεί ως οικονομικό σταυροδρόμι στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέκρινε την κυβέρνηση ότι «η διαδικασία παραχώρησης έχει καθυστερήσει δραματικά», για να προσθέσει ότι «το σημαντικότερο θέμα για τον ΣΕΒΕ είναι να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία της παραχώρησης σε πάροχο που θα προσελκύσει διεθνείς γραμμές».

Ανάμεσα στις εταιρείες που θα κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση του πλειοψηφικού (65%) πακέτου των μετοχών του ΟΛΘ, από την περασμένη Πέμπτη εντάχθηκε και η γαλλική CMA CGM, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (conteiners) στον κόσμο. Μάλιστα, η ανακοίνωση για την εμφάνιση του γαλλικού μονοπωλίου έγινε την ίδια μέρα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ στο Μαξίμου...

Η γαλλική CMA (της οποίας το 49% των μετοχών ανήκει στην κινεζική «China Merchants Holdings Int», ενώ συνεργάζεται στις τακτικές γραμμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ocean Alliance με την COSCO) θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό σε κοινοπρακτικό σχήμα με την γερμανική «Deutsche Invest» (DIEP), που, από την πρώτη στιγμή, διεκδικούσε το λιμάνι, ενώ στο ίδιο σχήμα συμμετέχει και ο όμιλος του Ιβ. Σαββίδη.

Οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι η «APM Terminals», θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο δανέζικης «Maersk», η αραβική «Dubai Ports», η ιαπωνική «Mitsui», η φιλιππινέζικη «International Container Terminal Service», η ιταλoελβετική «Duferro», που δραστηριοποιείται στα logistics, η τουρκική «Yiport Holding», οι ρώσικοι σιδηρόδρομοι και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (έσπασαν το κοινοπρακτικό σχήμα και συμμετέχουν στο διαγωνισμό ξεχωριστά).

Παράλληλα, για τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στα λιμάνια και συνολικά στη διαμετακόμιση, με εργαζόμενους χαμηλόμισθους χωρίς εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Ηδη στις 16 Φλεβάρη ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ψήφισαν νομοσχέδιο που εξαιρεί από το Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών τους εργαζόμενους στα λιμάνια (λιμενεργάτες, χειριστές μηχανημάτων κ.ο.κ.) και στα εμπορευματικά κέντρα (π.χ. Θριάσιο) τινάζοντας στον αέρα κάθε εργασιακό τους δικαίωμα ακόμα και αυτά που αφορούν τα μέτρα προστασίας τους.

Εκδηλώσεις και συσκέψεις για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

Συνεχίζεται με πλήθος συσκέψεων και εκδηλώσεων η πολιτική δραστηριότητα των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα και τις επόμενες μέρες:

Στην Αττική
  • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στη 1 μ.μ. στη Φυσικομαθηματική Σχολή, στο αμφιθέατρο 21 του Μαθηματικού, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη 1.30 μ.μ., στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο 2 - Γενικές έδρες ΣΕΜΦΕ), θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στη Νομική (αμφιθέατρο 14), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 2 μ.μ., στις Σχολές Υγείας (αμφιθέατρο ΠΑΘ.ΑΝ), θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 12 μ. στο Χημείο (αμφιθέατρο Υ), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων.

  • Αύριο, Πέμπτη:

-- Στη 1 μ.μ., στο ΤΕΙ Αθήνας (αμφ. ΣΑΕΤ), θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (αίθουσα Α, κάτω από το «Σίδερη»), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων.

-- Στις 7 μ.μ. στη Δραπετσώνα, στο 1ο ΚΑΠΗ (Πόντου 60), θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

  • Την Παρασκευή 10 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην Ελευσίνα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

  • Το Σάββατο 11 Μάρτη:

-- Στις 6 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή, στο 3ο Γυμνάσιο (Χρυσοστόμου Σμύρνης & Πλαταιών), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στον Κορυδαλλό, η ΚΟΒ Β. Μαλαγαρδή καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα του Β΄ ΚΑΠΗ (Αρκαδίου & Παπακυριαζή) με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ. σε σύσκεψη των ΚΟ εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αττικής, στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα 3ου ορόφου), θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στα Βριλήσσια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πάρκου ΤΥΠΕΤ, θα μιλήσει ο Μάνος Θερμός, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βόρειου Τομέα.

  • Την Κυριακή 12 Μάρτη:

-- Στις 11 π.μ., στον Κορυδαλλό, στο 1ο ΚΑΠΗ (Ηπείρου 115), θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 10.30 π.μ., στην Ηλιούπολη, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στη Δάφνη, στο Β' ΚΑΠΗ (Λήμνου 27), θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

Σε άλλες πόλεις
  • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Αλεξάνδρειας, στην αίθουσα του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, διοργανώνει σύσκεψη με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Κοζάνη, θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 10 π.μ., σε περιοδεία στο ΤΕΙ Κοζάνης, θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 4.30 μ.μ., στην Ορεστιάδα, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

  • Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 5 μ.μ., στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ διοργανώνει σύσκεψη με διδακτικό προσωπικό του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ, η ΚΟΒ Χαριλάου Κ. Μακεδονίας καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της, με ομιλητή τον Κώστα Κουκούλα, μέλος της ΤΕ Κεντροανατολικών.

  • Την Παρασκευή 10 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Υγείας Κ. Μακεδονίας διοργανώνει σύσκεψη με εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», με ομιλήτρια την Ιωάννα Πατελάκη, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

  • Το Σάββατο 11 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην Κάρυστο, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», θα μιλήσει ο Αντώνης Κούκουρας, μέλος του Γραφείου ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Στις 7 μ.μ., στη Στυλίδα, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΟΣΚ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Λευκάδας διοργανώνει σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τσουκαλάδων.

Περιοδεία στη Λέσβο

Αύριο, Πέμπτη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, θα επισκεφτεί τη Λέσβο. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του είναι:

-- Στις 9:30 π.μ. περιοδεία στο αεροδρόμιο και συζήτηση με τους εργαζόμενους του χώρου.

-- Στις 10:30 π.μ. θα επισκεφτεί το «hot spot» της Μόριας.

-- Στις 12 μ. θα επισκεφτεί το κέντρο κράτησης προσφύγων του Καρά-Τεπέ.

-- Στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, Αρχιπελάγους 21 (πλατεία Σαπφούς).

Βιβλιοπαρουσιάσεις για το Γυναικείο Ζήτημα

Σήμερα Τετάρτη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8η Μάρτη), Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ παρουσιάζουν την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Το Γυναικείο Ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή» της Α. Μ. Κολοντάι:

-- Η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Θα μιλήσει η Σούλα Βλισίδου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

-- Οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β' της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προβολές του ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», θα προβληθεί στις παρακάτω εκδηλώσεις Οργανώσεων του Κόμματος:

-- Η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί την Πέμπτη 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟ Πειραιά (πλατεία Κοραή).

-- Την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., οι ΚΟ Μπραχαμίου Αττικής του ΚΚΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στο Αμφιθέατρο «Στρογγυλού». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ.

ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 74 χρόνια από τη μάχη του Φαρδύκαμπου

Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 74 χρόνια από τη μάχη του Φαρδύκαμπου, την Κυριακή 12 Μάρτη στις 11 π.μ., στο μνημείο της μάχης. Θα μιλήσει η Κατερίνα Λιάκου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ