ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού που γεννά πολέμους και προσφυγιά

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για το Προσφυγικό

«Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά! Παλεύουμε για την ανατροπή του»!

Αυτός είναι ο τίτλος της τετρασέλιδης ανακοίνωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας με αφορμή το δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τούς ξερίζωσαν από τις πατρίδες τους με πολέμους και τώρα με τις αποφάσεις τους τους εγκλωβίζουν στη χώρα μας, παρότι οι ίδιοι θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες.

«Οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνει η ανακοίνωση και εξηγεί πως: «Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ ένωση της "αλληλεγγύης", της "οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας", όπως μας λένε στα σχολεία, στις σχολές. Οπως λέει η κυβέρνηση, η ΝΔ και όλα τα κόμματα που υπερασπίζονται την ΕΕ. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ οργάνωσαν δεκάδες πολέμους, σφαγές λαών, για τα κέρδη των λίγων. Στο Αφγανιστάν (2001), στο Ιράκ (2003), στη Λιβύη (2011) και στη Συρία (2011), σε χώρες της Αφρικής. Ετσι δημιουργήθηκαν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Τώρα μάλιστα, προετοιμάζουν νέο πόλεμο στη Λιβύη! Γι' αυτά τα εγκλήματα δεν είχαν ακούσει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ; Ηξεραν. Οταν γινόντουσαν αυτά τα εγκλήματα, "κοίμιζαν" το λαό ότι τάχα μπορεί να βγει ωφελημένος από τους πολέμους. ΕΕ σημαίνει ευημερία για τους λίγους, φτώχεια, πόλεμοι και ξεριζωμός για τους πολλούς».

Παράλληλα, η ΚΝΕ σχολιάζει την απόφαση για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως: «Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, αφού συμφωνεί και μας φλομώνει με ατελείωτα ψέματα! Είναι ψέμα ότι "το ΝΑΤΟ ήρθε για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές" ή ότι "το ΝΑΤΟ θα χτυπήσει τους δουλέμπορους". Οι πόλεμοι που οργάνωσαν ΝΑΤΟ - ΕΕ αύξησαν τις προσφυγικές ροές. Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα που δημιούργησαν. Οι πόλεμοι δίνουν δουλειά στα κυκλώματα.


Είναι ψέμα ότι "το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια". Αυτοί είναι που ανάβουν τη φωτιά του πολέμου. Το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα έρχεται στο Αιγαίο για να στηρίξει την Τουρκία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία και την κατάσταση στη Βόρεια Συρία με τους Κούρδους. Αυξάνει με την παρουσία του ο κίνδυνος νέας εμπλοκής της Ελλάδας, αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, "γκριζαρίσματος" νέων ζωνών στο Αιγαίο», τονίζει η ΚΝΕ μεταξύ άλλων και επισημαίνει ότι: «Η παρουσία του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την παραπέρα συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων σε μία "εύφλεκτη" περιοχή όπως το Αιγαίο. Είναι πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς και ιδιαίτερα τους νέους. Ετοιμάζουν νέα σφαγή στην περιοχή μας. Στη θέση των σημερινών προσφύγων και μεταναστών μπορεί να βρεθεί κάθε λαός».

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!

Η ΚΝΕ θυμίζει ότι οι παππούδες μας βρέθηκαν σε αυτή τη θέση της προσφυγιάς, οι γονείς μας βρέθηκαν στη θέση των μεταναστών, οι σημερινοί νέοι έχουν μεγαλώσει παρέα με μεταναστόπουλα, γι' αυτό και καλεί τους νέους να αποκρούσουν το ρατσιστικό δηλητήριο. Παράλληλα, επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, που υποκριτικά αξιοποιεί αυτές τις εικόνες της ιστορικής μνήμης, ενώ έχει τεράστιες ευθύνες για τον εγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων στη χώρα μας. Η ΚΝΕ τονίζει ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών και καλεί τους νέους να σκεφτούν:

«Με τους κυνηγημένους είμαστε από την ίδια πλευρά: Την πλευρά των καταπιεσμένων. Εχουμε κοινό συμφέρον να παλέψουμε ενάντια στον αντίπαλό μας, που στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στη Συρία, στην Κύπρο, στα Βαλκάνια είναι ίδιος: Το καπιταλιστικό σύστημα που έχει σαπίσει και γεννάει μόνο πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Αυτός είναι ο δρόμος για να ζήσει κάθε λαός με σύγχρονα δικαιώματα στη χώρα του (...).

Απομονώνουμε τη Χρυσή Αυγή!

Δε θα επιτρέψουμε στη Χρυσή Αυγή να ξεμυτίσει, να ρίξει το ρατσιστικό και φασιστικό της δηλητήριο. Η ναζιστική - εγκληματική ΧΑ δείχνει για εχθρό τον ξεριζωμένο, κρύβοντας τον πραγματικό αντίπαλο Ελλήνων και μεταναστών: Τους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους!

Δε θα επιτρέψουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μετανάστες σε άλλες χώρες να τις κάνουν στη χώρα μας Ελληνες ενάντια σε κυνηγημένους!

Οι λαοί της περιοχής δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους!

Ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές, δυναμώνοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη, οι λαοί μπορούν να κερδίσουν τη ζωή που σήμερα τους στερεί το εκμεταλλευτικό σύστημα. Οσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ισχύουν οι αποφάσεις των ΕΕ - ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να υπάρχει λύση του προβλήματος», τονίζει η ΚΝΕ και παραθέτει αναλυτικά τις προτάσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καταθέσει για το θέμα το ΚΚΕ.

«Οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σηκώνουμε τη δική μας σημαία, τη σημαία του αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Τη σημαία του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Για την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών», καταλήγει η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της.


Ναυάγιο με 25 νεκρούς στο Αιγαίο

Διαμαρτυρία Αφγανών προσφύγων την περασμένη Κυριακή

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 ανήλικοι, βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό σε νέα προσφυγική τραγωδία που σημειώθηκε στα νερά του Αιγαίου. Η λέμβος τους, που έπλεε με προορισμό την Ελλάδα, ναυάγησε το πρωί της Κυριακής στα ανοιχτά της τουρκικής λουτρόπολης Ντίντιμ στην επαρχία του Αϊδινίου και μέχρι χτες είχαν διασωθεί 15 πρόσφυγες, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η Ακτοφυλακή εξακολουθούσε να διεξάγει έρευνες για αγνοούμενους με τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Β. Σοφίας, στο κέντρο της Αθήνας, κατευθύνθηκαν, την περασμένη Κυριακή, περίπου 250 Αφγανοί πρόσφυγες, που ξεκίνησαν από την πλατεία Βικτωρίας. Ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο, να χαρακτηριστούν πρόσφυγες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Νωρίτερα, και στον Πειραιά, στην Ε2 πύλη του λιμανιού, διαδήλωσαν Αφγανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά που κρατούσαν χαρτόνια με συνθήματα. Ζήτησαν καλύτερες συνθήκες στους χώρους όπου φιλοξενούνται και, κυρίως, να ανοίξουν τα σύνορα και για εκείνους, όχι μόνο για Σύρους και Ιρακινούς. Διαμαρτυρία έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος των Θερμοπυλών, όταν πρόσφυγες, που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο της περιοχής, προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας να μεταφερθούν στην Ειδομένη, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε το βράδυ και οι πρόσφυγες επέστρεψαν στο χώρο όπου φιλοξενούνταν.

Αγνωστη παραμένει η τύχη 80 έως 100 παιδιών που πέρασαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Α. Αυγερινός. Την προηγούμενη βδομάδα η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία βάσει των οποίων οι εξαφανίσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας ανέρχονται για το 2014 και το 2015 σε 1.481 και οι ανευρέσεις σε 385. Οι αναζητήσεις ανέρχονται σε 1.096. Η πλειονότητα των αναζητήσεων αφορά αγόρια (1.080) και μόλις 16 κορίτσια.

Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα για τη συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες, προχτές, Κυριακή. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, πολύς κόσμος έφτανε στην πλατεία Συντάγματος και άφηνε σακούλες με ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ