ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρεις νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου

Ανακοίνωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

Τρεις νεκροί, ένας άνδρας και δύο παιδιά, ήταν το τραγικό αποτέλεσμα ναυαγίου λέμβου όπου επέβαιναν δώδεκα ξεριζωμένοι. Η λέμβος βυθίστηκε προχτές το βράδυ, ανοιχτά της Σάμου, όπου και εντοπίστηκε από το Λιμενικό η σορός του άνδρα.

Συγκεκριμένα, το πλωτό του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε μέσα στη θάλασσα έντεκα ανθρώπους να κολυμπούν, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ενώ ένα άτομο αγνοούνταν. Τα δύο από τα παιδιά - δύο δίδυμα αγοράκια 4,5 ετών - κατά τη μεταφορά τους κατέληξαν. Νεκρός είναι και ο πατέρας τους. Οπως ανέφεραν οι διασωθέντες στους λιμενικούς, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 12 άτομα. Ολοι οι μετανάστες που σώθηκαν μεταφέρθηκαν στη Σάμο. Στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συμμετείχαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, ένα πλωτό ναυαγοσωστικό σκάφος της Frontex και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Σε άλλο περιστατικό, το βράδυ της Τετάρτης στο Φαρμακονήσι, το Λιμενικό εντόπισε και διέσωσε 11 μετανάστες.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 2018 έχασαν τη ζωή τους 2.262 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θάλασσας. Απ' αυτούς περισσότεροι από 120 πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου το περασμένο έτος, παρά τη μικρή απόσταση μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας.

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η ΤΕ Σάμου εκφράζει τη θλίψη και τον αποτροπιασμό της για το θάνατο σήμερα το πρωί 3 προσφύγων (ενός πατέρα και των δύο δίδυμων παιδιών 4,5 ετών), που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των νεκρών ανθρώπων στο Αιγαίο.

Εκφράζουμε τη συμπάθεια και τη στήριξή μας στους λιμενικούς, που καθημερινά δίνουν τη μάχη για τη διάσωση ανθρώπων στο Αιγαίο.

Υπεύθυνοι γι' αυτούς τους θανάτους είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας, που σπρώχνουν τους ανθρώπους στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Εχουν την υπογραφή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σε όσους γλιτώσουν από τα χέρια των δουλεμπόρων και τον πνιγμό στη θάλασσα επιφυλάσσουν τον εγκλωβισμό τους στα κολαστήρια των hot spots.

Η θλίψη μας πρέπει να ενισχύσει την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδικώντας τον απεγκλωβισμό τους. Να εκφράσουμε με τον πιο ζωντανό τρόπο την αλληλεγγύη μας στα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών που σώθηκαν και προσπαθούν να πάνε στο σχολείο σαν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν, έστω και για λίγες ώρες τη μέρα, όπως αρμόζει σε κάθε παιδί στη γη.

Η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνει αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στο νησί και τη χώρα. Να συνεχιστεί πιο μαζικά, πιο δυναμικά ο αγώνας για:

Να κλείσει το hot spot, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο. Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα εδώ και τώρα προς τις χώρες που επιθυμούν. Μέχρι τότε δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στα σχολειά μας».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Ψηφίστηκε το άρθρο για τους χώρους εποπτευόμενου θανάτου

Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και ανεξάρτητων βουλευτών ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας το άρθρο 91 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί την διαμόρφωση «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών, συνεχίζοντας την εγκληματικής πολιτική σε βάρος της πρόληψης και της απεξάρτησης. Το ΚΚΕ καταψήφισε τόσο το άρθρο 91 όσο και συνολικά το νομοσχέδιο.

Από τους 262 παρόντες βουλευτές, υπέρ του άρθρου 91 ψήφισαν 229, κατά 32 βουλευτές και ένας ψήφισε «παρών». Οι βουλευτές που υπερψήφισαν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ (με εξαίρεση τον Ν. Κακλαμάνη, που ψήφισε «παρών»), του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ.

Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή ήταν αυτή που υποκριτικά κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή ο εκπρόσωπός της είχε ζητήσει «κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις και προσθήκες, προκειμένου να εμφανίζεται ως ένα άρθρο το οποίο ναι μεν είναι προς την κατεύθυνση να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι, όχι όμως να οδηγήσει σε μια αίσθηση ασυδοσίας», ενώ στην Ολομέλεια εμφανίστηκε να ζητάει την καταψήφιση και την απόσυρση του άρθρου. Καταψήφισε και η Ενωση Κεντρώων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται ακόμα μια σειρά διατάξεων που ενισχύουν το ρόλο των ιδιωτών στον ευαίσθητο χώρο των ναρκωτικών, όπως αυτές που προβλέπουν την εξουσιοδότηση σε ιδιώτες «για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας συμβουλευτικών σταθμών, κέντρων θεραπευτηρίων σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης» ή άλλων σχετικών μονάδων «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», οι συνταγογραφήσεις υποκατάστατων από ιδιώτες κ.ά. Αντίθετα, για τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση, αντί για μόνιμο προσωπικό το νομοσχέδιο προβλέπει εργαζόμενους ορισμένου χρόνου (12μηνα), οι οποίοι θα πληρώνονται από τους ήδη οικονομικά επιβαρυμένους Οργανισμούς.

Κατά τη συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση της τοξικοεξάρτησης, που έχει ως βάση την υποβάθμιση και μείωση των προγραμμάτων πλήρους απεξάρτησης, την καλλιέργεια της ναρκω-κουλτούρας. Ειδικά για τους ΧΕΧ επισημάνθηκε από τους κομμουνιστές βουλευτές ότι είναι «ένα από τα πιο απάνθρωπα μέτρα διαχείρισης του προβλήματος των ναρκωτικών» και κατατέθηκαν στοιχεία που έδειξαν ότι όπου λειτούργησαν τέτοιοι χώροι (Ολλανδία, Ελβετία) το αποτέλεσμα ήταν η σταθερή αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, χάθηκε κάθε διάθεση για απεξάρτηση, ενώ κάποιοι από τους χώρους αυτούς έκλεισαν γιατί μετατράπηκαν σε κολαστήρια «ζωντανών νεκρών».

Εδειξαν πως το πραγματικά προοδευτικό είναι το «όχι σε όλα τα ναρκωτικά», ο αγώνας για ολόκληρη ζωή και όχι με δόσεις, και κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η απεξάρτηση είναι εφικτή αν υπάρχουν οι απαιτούμενες σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν δομές, με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Επεσαν μάρμαρα στο 12ο Γυμνάσιο!

«Με Λερναία Υδρα μοιάζουν τα περιστατικά με πτώσεις τμημάτων σχολικών κτιρίων στο Μενίδι», σχολιάζει η ΚΟΒ Ολυμπιακού Χωριού του ΚΚΕ, που καταγγέλλει την πτώση μαρμάρων στον προαύλιο χώρο του 12ου Γυμνασίου, ενώ ακόμα πιο έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το 26ο και το 29ο Δημοτικό στο Ολυμπιακό Χωριό. Και αυτά όταν δεν έχει περάσει ένας μήνας από παρόμοιο περιστατικό στο 9ο Δημοτικό Αχαρνών και από την αρχή της χρονιάς κυριολεκτικά έχει «βρέξει» σοβάδες σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Η ΚΟΒ Ολυμπιακού Χωριού του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου ότι η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα τα σχολεία στην περιοχή μας, αλλά και οι φιέστες που διοργάνωνε η δημοτική αρχή σε κάθε σχολείο στην αρχή της χρονιάς, μοιάζουν σαν κακόγουστο αστείο μπροστά στις δίκαιες ανησυχίες εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.

Στις δεκάδες προσπάθειες να δοθεί μια απάντηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι μεταξύ δημοτικής αρχής και κυβέρνησης. Ομως δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι είναι συνυπεύθυνες, συμφωνούν στην ουσία αυτής της πολιτικής. Στον προϋπολογισμό και του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, με το ένα χέρι μείωσε για άλλη μια φορά τα κονδύλια για την Παιδεία. Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή με το άλλο χέρι επικύρωνε αυτούς τους προϋπολογισμούς σε τοπικό επίπεδο. Διατείνεται πως αντιμετωπίζει το κτιριακό πρόβλημα με φτιασιδώματα, μερεμέτια και μισοεπισκευές. Ομως στην ουσία κόβει το ένα κεφάλι του προβλήματος και εμφανίζεται άλλο». Και ακόμα η τοπική ΚΟΒ θέτει το εύστοχο ερώτημα: «Αλήθεια, αν οι ζημιές στα σχολικά κτίρια γίνονται χωρίς κανένα φυσικό φαινόμενο, τι θα γίνει σε ενδεχόμενο μιας σεισμικής δόνησης, όταν σε κανένα σχολείο της περιοχής δεν έχει πραγματοποιηθεί επιστημονικός αντισεισμικός έλεγχος;».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι Σύλλογοι Γονέων του 12ου Γυμνασίου και των 26ου και 29ου Δημοτικών καλούν σε σύσκεψη το Σάββατο 9/3, στις 18.00, στην έδρα του Δημοτικού (Ιωάννη Μελισσανίδη), για να οργανώσουν τη δράση τους, σημειώνοντας: «Για να μην μας ειδοποιήσουν κάποιο πρωί από τα σχολεία των παιδιών μας να πάμε να παραλάβουμε τα παιδιά μας με ανοιγμένα κεφάλια, πρέπει οι γονείς να μπούμε μπροστά (...) Η ζωή των παιδιών μας δεν μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση».

Στην Αθήνα

Πτώση σοβάδων είχαμε και στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 18ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 56ο Γυμνάσιο και δύο νηπιαγωγεία, όπου όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) της ΕΛΜΕ Β' Αθήνας, η τοιχοποιία η οποία εφάπτεται στο χώρο που προαυλίζονται μαθητές αντιμετωπίζεται με «μπαλώματα». Η ΑΣΕ καλεί εκπαιδευτικούς - γονείς και μαθητές σε κοινή δράση για να διεκδικήσουν (από κυβέρνηση και δήμο Αθήνας) σύγχρονες δημόσιες υποδομές, με όλα τα μέτρα που απαιτούνται να ληφθούν άμεσα για την ασφαλή λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος.

Πρωτοφανούς αγριότητας η δολοφονία της 5χρονης

Να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και περιύβριση νεκρού ο πατέρας της μικρής Αννυ πρότεινε, χτες, ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη βεβαιότητα ότι δολοφόνησε και τεμάχισε το 5χρονο κοριτσάκι τον Απρίλη του 2015. Ανέφερε ειδικότερα ότι «αφού λοιπόν το σκότωσε, ήθελε να εξαφανίσει τα ίχνη του κι έκρινε ότι πρέπει να το τεμαχίσει και να το βάλει σε σακούλες. Υπήρχε λόγος να εξαφανίσει το πτώμα αν δεν ήταν υπαίτιος του θανάτου της; Δεν υπήρχε».

Κλαίγοντας βγήκε έξω η μητέρα της Αννυ, όταν άκουσε τον εισαγγελέα να ζητεί την απαλλαγή της για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. «Δε στοιχειοθετείται το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. Δεν προέκυψε ότι γνώριζε πως έθετε το παιδί της σε κίνδυνο, αφήνοντάς το στον πατέρα του». Επιεικής ήταν για τον συγκατηγορούμενο και φίλο του πατέρα της Αννυ, προτείνοντας την απαλλαγή του από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ζητώντας να κηρυχθεί ένοχος για τον τεμαχισμό. Οπως τόνισε «το πτώμα δεν είχε βρεθεί και δεν θα υπήρχε καμία υποψία ότι συνέβη κάτι στο σπίτι, εάν ο κατηγορούμενος δεν έλεγε όσα του είχε εκμυστηρευτεί ο πατέρας της Αννυ, ότι δηλαδή το σκότωσε και το τεμάχισε. Κανείς μας δεν θα ήταν εδώ σήμερα. Θα ήταν ένα από τόσα παιδιά που εξαφανίζονται...».

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε πρωτοφανή την υπόθεση της δολοφονίας της 5χρονης. «Πραγματικά μετά την πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας, την έκλεισα, την άφησα και μετά από 15 μέρες την ξαναείδα. Δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέτοιες πράξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση ενάντια στην εκχώρηση στο «υπερταμείο»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν χτες το μεσημέρι φορείς Κερατσινίου - Δραπετσώνας ενάντια στην εκχώρηση στο «υπερταμείο» ακινήτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται και σχολεία της περιοχής.

Σε συνάντηση με την υφυπουργό Αικ. Παπανάτσιου, οι φορείς έθεσαν το αίτημα να γίνει άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει την απόφαση εκχώρησης στο «υπερταμείο» και σύμφωνα με εκπροσώπους τους έλαβαν την απάντηση ότι η σχετική απόφαση είναι σε διαδικασία τροποποίησης. Οι φορείς από την πλευρά τους δηλώνουν πως βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς 50 ακίνητα, ανάμεσα στα οποία και σχολεία στο Κερατσίνι, έχουν μεταβιβαστεί.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Πειραιά, οι Ενώσεις Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης» και «Πρόοδος», εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής.

Η χτεσινή παρέμβαση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Πειραιά, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Νίκος Πλουμπίδης» και της Ενωσης Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και τη συμμετοχή μιας σειράς φορέων, ενώ είχε προηγηθεί κινητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών στο δημαρχείο με αιτήματα να ακυρωθεί η εκχώρηση των χώρων αλλά και να δημιουργηθούν υποδομές προς όφελος των κατοίκων της περιοχής για αναψυχή, πολιτισμό, άθληση.

Ενας νεκρός στις φυλακές Κορυδαλλού

Ενας νεκρός και τουλάχιστον οχτώ τραυματίες υπήρξαν ύστερα από συμπλοκές χτες μεταξύ κρατουμένων στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμπλοκή ανάμεσα στους κρατούμενους έγινε στο ψυχιατρείο των φυλακών, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο λόγος που ξεκίνησαν τα επεισόδια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ