ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΥΕ
Μεθοδεύει τρίτη απόπειρα για «συνέδριο» με τους εκλεκτούς της εργοδοσίας

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε συγκέντρωση την Τρίτη 12/3 έξω από το χώρο του «συνεδρίου»

Τη νέα προσπάθεια της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) να οργανώσει συνέδριο - παρωδία καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Απέναντι στη νέα μεθόδευση, καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να βρεθούν την Τρίτη 12/3 έξω από το ξενοδοχείο «Caravel», που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αυτήν τη φορά επιλεγεί για να υποδεχθεί τους εκλεκτούς της εργοδοσίας, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί για να μπει φρένο στα σχέδια των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

«Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ομάδα Βασιλόπουλου/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), αφού στο 1ο συνέδριο έφεραν μπράβους και φουσκωτούς και στη συνέχεια προχώρησαν σε 2ο συνέδριο - μαϊμού, στην 3η προσπάθεια που κάνουν για να φέρουν την εργοδοσία στις γραμμές μας, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα στην αθλιότητα», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, το μεσημέρι της Πέμπτης οι δυνάμεις αυτές προγραμμάτιζαν «στα μουλωχτά νέο συνέδριο στις 12 - 13 Μάρτη», δηλαδή και πάλι σε εργάσιμες μέρες. «Δεν τους ενδιαφέρει αν οι αντιπρόσωποι είναι εργαζόμενοι, αν δεν μπορούν να πάρουν άδεια, αν έχουν πρόβλημα με την εργασία τους, αν υπάρχουν οικονομικά εμπόδια», τονίζει το ΠΑΜΕ.

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», επαναλαμβάνει το ΠΑΜΕ, όπως ξεκαθάρισε και την περασμένη Τετάρτη μετά το δεύτερο «συνέδριο» - φιάσκο. Στην κατεύθυνση αυτή, ενημερώνει τους εργαζόμενους και κάθε αντιπρόσωπο ότι η πλειοψηφία που ηγείται της ΟΙΥΕ «έχει κλείσει ήδη αίθουσα στο ξενοδοχείο "Caravel", προχωρώντας σε επιλεκτική ενημέρωση σωματείων και αντιπροσώπων με ελεγχόμενα μηνύματα. Με χρήματα άγνωστης προέλευσης, έχουν ήδη προχωρήσει σε ομαδική κράτηση δωματίων αλλά και εισιτηρίων μετακίνησης σε αντιπροσώπους από τα σωματεία - σφραγίδες τους».

«Θα είχε ενδιαφέρον να πουν στους εργαζόμενους και να μάθουμε, με ποια απόφαση συλλογικού οργάνου κλείστηκε το "Caravel", πότε έγινε αυτό, πώς κλείνονται ομαδικά εισιτήρια μετακίνησης και δωμάτια στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, χωρίς να υπάρχει ανακοίνωση συνεδρίου από την ΟΙΥΕ», σημειώνει και προσθέτει: «Επιδιώκουν ένα συνέδριο για λίγους και εκλεκτούς, με επίκεντρο τη συμμετοχή της εργοδοσίας. Μάλιστα, σε αυτό το θέατρο σκιών, που δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες και την ιστορία του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, έχουν κάνει ήδη προσπάθεια να φέρουν την αστυνομία και δυνάμεις καταστολής».

«Να δούμε ποιος θα χαμογελάσει τελευταίος...»

«Στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκλέγονται από τους μεγαλοδιευθυντές των "My Market", του "Σκλαβενίτη", του "ΑΒ Βασιλόπουλου", της "Αttica Group", της ΙSS, της ΜCS και λοιπών εταιρειών, αλλά και που είναι οι ίδιοι εργοδότες και πρόεδροι εταιρειών ΑΕ (πρόεδρος της ΟΥΙΕ - ΠΑΣΚΕ - Καραγεωργόπουλος), όλος αυτός ο συρφετός που βρίσκεται μακριά από τα άγχη και τα προβλήματα των εργαζομένων και παράλληλα τους θέλει με χαμόγελο στα χείλη, λέμε μια κουβέντα: "Να δούμε ποιος θα χαμογελάσει τελευταίος!"», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Σχολιάζει παράλληλα πως πρόκειται για δυνάμεις που «λειτουργούν στο παρασκήνιο, συναλλάσσονται απευθείας με την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποτελούν το χρήσιμο και πρόθυμο στήριγμά τους, στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία της Αττικής, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, «κάθε σωματείο που δεν ανέχεται την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στις γραμμές μας και οποιαδήποτε παιχνίδια "καρέκλας" στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, να είναι την Τρίτη 12 Μάρτηέξω από το χώρο έναρξης του συνεδρίου αλλά και όπου αλλού χρειαστεί, διότι αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν ίχνος ηθικής και αξιοπρέπειας. Καμία υποχώρηση! Ούτε βήμα πίσω από το σύνθημα "Εξω η εργοδοσία από τα σωματεία". Σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών!».

Οταν η «Αυγή» ξεπερνά... και τις πληρωμένες διαφημίσεις!

Σχόλιο της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Με αφορμή χτεσινό προκλητικό άρθρο στην κυβερνητική «Αυγή» υπέρ της εργοδοσίας συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και της παρέμβασης των ανθρώπων της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σχολιάζει τα εξής:

«Οποιος έχει ακόμα απορίες και ερωτηματικά για το ρόλο της ομάδας Βασιλόπουλου, τη σχέση τους με την κυβέρνηση και κυρίως για την ωμή εμπλοκή της εργοδοσίας μέσα στην ΟΙΥΕ και στα σωματεία μηχανισμούς της, μπορεί να διαβάσει το σημερινό (σ.σ. χτεσινό) άρθρο του Α. Πετρόπουλου στην "Αυγή".

Αν η ίδια η επιχείρηση του "Σκλαβενίτη" είχε δώσει πληρωμένη διαφήμιση στην "Αυγή", ενδεχομένως να ήταν και πιο μετρημένη στο περιεχόμενο!

Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό σημείο:

"Ο Σκλαβενίτης, χωρίς διαφήμιση, χωρίς κουπόνια προσφορών στις γνωστές κυριακάτικες εφημερίδες της διαπλοκής, τηρώντας κατά γράμμα την εργατική νομοθεσία, τις συλλογικές κλαδικές συμβάσεις, αυξάνοντας επιπλέον τους μισθούς μέσω επιχειρησιακής σύμβασης, δεν ανοίγει ποτέ την Κυριακή, χαλώντας όχι μόνο την πιάτσα των εργοδοτών, αλλά και των συνδικαλιστών. Ενας από τους λόγους που διαλύθηκε πρόσφατα λόγω επεισοδίων μεταξύ ΠΑΣΚ και ΠΑΜΕ το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων ήταν οι συσχετισμοί του επικείμενου συνεδρίου της ΓΣΕΕ και οι "αδέσποτοι" σύνεδροι της Ομοσπονδίας που προέρχονται κατά κύριο λόγο από το Σωματείο Εργαζομένων του Σκλαβενίτη! Γιατί; Γιατί υπογράφουν συμβάσεις (που επανήλθαν μετά τον Αύγουστο), υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Και γι' αυτόν τον λόγο κατηγορούνται ως "εργοδοτικοί"!

Το πιο καλό διαφημιστικό team της εργοδοσίας και των εργατοπατέρων

Must και εδώ η «προτροπή» για... «ζεστό χαμόγελο» (έστω και πιο «ραφιναρισμένη»), μαζί με αμπελοφιλοσοφίες ότι έτσι... «θα φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία» και θα «εξασφαλίσουμε το μέλλον μας»!
Must και εδώ η «προτροπή» για... «ζεστό χαμόγελο» (έστω και πιο «ραφιναρισμένη»), μαζί με αμπελοφιλοσοφίες ότι έτσι... «θα φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία» και θα «εξασφαλίσουμε το μέλλον μας»!
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ομάδα Βασιλόπουλου στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα αποτελούν από κοινού το πιο καλό διαφημιστικό team της επιχείρησης! Η ομάδα Βασιλόπουλου είναι αυτή που υπερασπίζεται την "υγιή επιχειρηματικότητα", προτάσσοντας τον "καλό επιχειρηματία", είναι αυτή που προκηρύσσει απεργίες τις Κυριακές αναλόγως τη διάθεση του Σκλαβενίτη αν θα ανοίξει ή όχι, που ακυρώνει απεργιακές συγκεντρώσεις στα εμπορικά κέντρα μόνο και μόνο διότι μέσα σε αυτά υπάρχει κατάστημα της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στο συγκεκριμένο άρθρο της "Αυγής", πέρα από την εμφανή άγνοια περί ΟΙΥΕ και των σωματείων της, όση προσπάθεια κι αν γίνεται για να καθαγιαστεί ή να αποτραβηχτεί ο "Σκλαβενίτης" από τα πρόσφατα άθλια - αντεργατικά κείμενα που κυκλοφόρησαν με αφορμή το "My Market", κάνει ότι δεν γνωρίζει πως στα σωματεία - μορφώματα της εργοδοσίας των supermarket ψηφίζουν, απειλούν, εκβιάζουν και εκλέγονται τα golden boys όλων επιχειρηματικών ομίλων.

Επίσης, για να μην υπάρχει καμιά αυταπάτη πως το "χαμόγελο" που θέλουν να επιβάλουν στους συναδέλφους των "My Market" είναι μεμονωμένο γεγονός, υπάρχουν και τα εσωτερικά σεμινάρια του "Σκλαβενίτη" με τίτλο... "Ο ενθουσιασμένος πελάτης", όπου οι εργαζόμενοι μαθαίνουν πως πρέπει να απαντούν "σωστά". Διότι όλοι στον κλάδο του εμπορίου γνωρίζουν πως το "χαμόγελο" απαιτείται απ' όλους τους εργαζόμενους, ακόμα κι αν είναι "χαμόγελο" με δόντια!

Σε αντιστοιχία με το υποχρεωτικό «χαμόγελο» στα «My Market», ο «Σκλαβενίτης» οργανώνει σεμινάρια για... τον «Ενθουσιασμένο Πελάτη» και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους για το πώς θα σταθούν στη... «Στιγμή της Αλήθειας» απέναντί του!
Σε αντιστοιχία με το υποχρεωτικό «χαμόγελο» στα «My Market», ο «Σκλαβενίτης» οργανώνει σεμινάρια για... τον «Ενθουσιασμένο Πελάτη» και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους για το πώς θα σταθούν στη... «Στιγμή της Αλήθειας» απέναντί του!
Τέλος, εφόσον ο κ. Πετρόπουλος γνωρίζει τόσο καλά τα ζητήματα των επιχειρησιακών συμβάσεων του Σκλαβενίτη, γιατί δεν αναφέρεται στην πιο πρόσφατη επιχειρησιακή σύμβαση, στην εντατικοποίηση και στον αριθμό των ελαστικών μορφών εργασίας, αλλά κρύβεται πίσω από κάτι αοριστίες περί δικαιωμάτων ή πίσω από τις συμβάσεις του Αυγούστου που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον τρόπο αμοιβής στη συγκεκριμένη επιχείρηση;

Απλήρωτη διαφήμιση...».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
«Ζωντανεύουν» το Εργατικό Κέντρο από τη μέρα που το εγκατέλειψαν οι εργατοπατέρες

Σειρά εκδηλώσεων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας προγραμματίζουν σωματεία του νησιού που δίνουν το τελευταίο διάστημα αποφασιστική μάχη ενάντια στη νοθεία και την εργοδοτική παρέμβαση που ενορχηστρώνει η απερχόμενη «πλειοψηφία».

Μέχρι τώρα, έχουν διοργανώσει σε αυτό συνελεύσεις και συσκέψεις εργαζομένων, γλέντι για την Τσικνοπέμπτη και αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά. Για τη συνέχεια, προγραμματίζουν τις εξής εκδηλώσεις (όλες στις 7 μ.μ.): Σήμερα, Παρασκευή, εκδήλωση μαζί με την Ομάδα Κέρκυρας της ΟΓΕ για τη Μέρα της Γυναίκας. Αύριο Σάββατο, την Τρίτη 12/3 και την Τετάρτη 13/3 προβολή ταινιών.

Οπως σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία, το Εργατικό Κέντρο «από τη στιγμή που το εγκατέλειψε η εργοδοτική αυτοαποκαλούμενη "πλειοψηφία" γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικό σπίτι των εργαζομένων». Η δραστηριότητα μάλιστα αυτή, τονίζουν, δίνει έμπρακτη απάντηση και στις ψευδείς καταγγελίες για «βανδαλισμούς», που επαναλαμβάνουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Καταγγέλλουν τα σχέδια για δουλειά την Καθαρά Δευτέρα

Στο μεταξύ, την προσπάθεια της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ «Δήμητρα» να λειτουργήσει καταστήματα, καταπατώντας την αργία της Καθαράς Δευτέρας καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οπως υπενθυμίζει, η συγκεκριμένη επιχείρηση τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια δεν έχει ανοίξει τα καταστήματα Καθαρά Δευτέρα, φέτος όμως επιδιώκει να λειτουργήσει ορισμένα από αυτά κατά την πρωινή βάρδια, υποσχόμενη «μπόνους» στους εργαζόμενους.

Την περασμένη Τρίτη, ο Σύνδεσμος κατέθεσε έγγραφη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ έχει προχωρήσει και σε σύσκεψη με εργαζόμενους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ