ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Καθημερινή δραστηριότητα και αγωνιστικές πρωτοβουλίες από Ομοσπονδίες και συνδικάτα

Από τη χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης στο εργοτάξιο του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V»
Από τη χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης στο εργοτάξιο του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V»
Σε συλλαλητήριο την Τρίτη 20 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, καλεί τα σωματεία η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στη δραστηριότητα που ήδη ξεδιπλώνεται από συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία χαιρετίζει «τις αγωνιστικές δράσεις Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που έχουν ριχτεί στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στη γραμμή συμβιβασμού που στηρίζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».

Καλεί τα εργατικά σωματεία της Αθήνας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και τονίζει: «Συνεχίζουμε και οργανώνουμε την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο. Οργανώνουμε παντού μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς. Δυναμώνουμε τον αγώνα για ΣΣΕ με αυξήσεις, για επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ».

Συγκέντρωση την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την πανοικοδομική απεργία

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 14/3 η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Οι οικοδόμοι διεκδικούν: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Οικοδόμων θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στη Λευκάδα, το Σωματείο Οικοδόμων Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στον Αγιο Μηνά.

Με σκοπό να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την απεργία και τις εξελίξεις σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας σε μια σειρά από εργοτάξια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις. Σήμερα Πέμπτη, στάση εργασίας (12 μ. έως 1 μ.μ.) θα γίνει στο εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Athens Ledra», την Παρασκευή 9/3 (11 π.μ. έως 12 μ.) στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα Βουλιαγμένης» και τη Δευτέρα 12/3 (10 π.μ. έως 12 μ.) σε εργοτάξιο (στούντιο «Καραγιάννης») στο Μαρκόπουλο.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν αποφασίσει επίσης το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Αντίστοιχα, οι προετοιμασίες προχωρούν και στην Βόρεια Ελλάδα.

Χτες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης πραγματοποίησε εξόρμηση στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V», ενώ για την οργάνωση της απεργίας προγραμματίζει ενημέρωση στην καντίνα του εργοταξίου τη Δευτέρα 12/3, στις 5 μ.μ.

Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και την ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, την Κυριακή 11/3, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Κλαδική απεργία και στα Τρόφιμα - Ποτά

Την προκήρυξη απεργίας στον κλάδο στις 29 Μάρτη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καλεί τις επόμενες μέρες όλα τα σωματεία της να πάρουν αποφάσεις για την επιτυχία της απεργίας. Απευθύνει κάλεσμα «κάθε σωματείο και συνδικαλιστής να μπει μπροστά και να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους, για να παλέψουμε για την υπογραφή ΣΣΕ. Να οργανώσει τη δουλειά στο χώρο του, στο δίπλα εργοστάσιο, να συγκροτήσει Επιτροπές Αγώνα στα τμήματα, απεργιακές φρουρές, να αναλάβει συλλογικά την ευθύνη για τη συμμετοχή και την περιφρούρηση της απεργίας από τους ίδιους τους συναδέλφους, να συντονίσει την προσπάθεια αυτή με την Ομοσπονδία και τα υπόλοιπα συνδικάτα, ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις και ενιαίο τρόπο να δοθεί η μάχη».

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Νομού Λάρισας θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 12/3, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με θέμα τον αγώνα για ΣΣΕ αλλά και ενάντια στους πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών. Το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 22/3, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον».


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η κυβερνητική τακτική απέναντι στην πρόταση νόμου των συνδικάτων για τις ΣΣΕ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την εξίσου απαράδεκτη στάση απέναντι σε Επίκαιρες Ερωτήσεις που θίγουν σοβαρά εργατικά προβλήματα

Με παρέμβαση στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία - παραβιάζοντας ακόμα και τον κανονισμό της Βουλής - επιχειρεί να «θάψει» την πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφεται από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα αρνείται συστηματικά να απαντήσει σε Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ που θίγουν σοβαρά εργατικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της... «φιλεργατικής ευαισθησίας» επιβεβαιώνουν και με αυτόν τον τρόπο την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας.

Η παρέμβαση έγινε χτες το μεσημέρι από αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, την οποία αποτελούσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης και ο βουλευτής του Κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης.

Κρατούν «θαμμένη» την πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΚΟ του ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία κατήγγειλε την «απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης η οποία αρνείται - παραβιάζοντας ακόμη και τον κανονισμό της Βουλής - να φέρει για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση νόμου, που υπογράφεται από 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα για την "Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας"».

Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση νόμου στις 18/10/2016, ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία κατά τ' άλλα μιλάει για «επαναφορά των ΣΣΕ», την κρατά από τότε χωρίς καμία εξήγηση και αυθαίρετα στα συρτάρια της...

Η πρόταση νόμου είχε παραδοθεί τότε σε όλα τα κόμματα, εκτός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, από αντιπροσωπεία των συνδικάτων που την συνυπογράφουν, στη διάρκεια μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε γίνει στο Σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής: Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων που περιέχονται στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με τα τρία μνημόνια. Πλήρη διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους. Αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά. Αποκατάσταση των δώρων και των επιδομάτων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Επαναφορά των όρων των κλαδικών συμβάσεων στα επίπεδα πριν το 2012, ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης κ.ά.

Συστηματικό «κώλυμα»... συστηματικές «πλάτες» στη μεγαλοεργοδοσία

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή της παρέμβαση κατήγγειλε επίσης «την απαράδεκτη άρνηση υπουργών της κυβέρνησης να απαντήσουν τόσο σε απλές, όσο και σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφης Αχτσιόγλου».

Η υπουργός Εργασίας, κάνοντας απροκάλυπτα «πλάτες» στους μεγαλοεργοδότες, εδώ και μήνες αρνείται να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σε Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ που αφορούν επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους, δραστικές μειώσεις μισθών, αλλά και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα με σχετικό πίνακα που δημοσιοποιεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα:

  • Η Επίκαιρη Ερώτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου, βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, προς την υπουργό Εργασίας, η οποία αφορά τους απλήρωτους από τον Ιούλη του 2017 εργαζόμενους στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Ευρώπη», κατατέθηκε στις 7/11/2017. Προγραμματίστηκε για τις 9/11, 16/11, 23/11, 30/11 και 7/12, αλλά δεν συζητήθηκε ποτέ λόγω ...«κωλύματος» της υπουργού! Η ίδια Ερώτηση επανακατατέθηκε στις 6/2/2018 και προγραμματίστηκε για τις 8/2, 15/2, 22/2 και 1/3, χωρίς και πάλι να συζητηθεί για τους ίδιους ...λόγους!
  • Η Επίκαιρη Ερώτηση της Διαμάντως Μανωλάκου προς την υπουργό Εργασίας, με θέμα τα «Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη», η οποία αφορούσε εκατοντάδες εργαζόμενους που δούλευαν χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης επί μήνες, σε πλοίο που ήταν φουλ στον αμίαντο, κατατέθηκε στις 23/1/2018. Είχε προγραμματιστεί για τις εξής ημερομηνίες: 25/1, 1/2, 8/2, 15/2 και 27/2, χωρίς να συζητηθεί ποτέ λόγω ...«κωλύματος» της υπουργού.
  • Η Επίκαιρη Ερώτηση του Χρήστου Κατσώτη για τους εργαζόμενους της «Ενωσης - Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» στους οποίους η εργοδοσία μείωσε κατά 40% τους μισθούς, παρά τη μεγάλη κερδοφορία της, κατατέθηκε στις 29/1/2018 και είχε προγραμματιστεί για τις ημερομηνίες: 1/2, 8/2, 15/2, 22/2 και 1/3 χωρίς να συζητηθεί ποτέ, επίσης λόγω ...«κωλύματος» της υπουργού.
«Ανειλημμένες υποχρεώσεις» από το Νοέμβρη μέχρι και το Μάρτη!

Σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, το υπουργείο Εργασίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τη διαμαρτυρία της ΚΟ του ΚΚΕ, ισχυρίζεται ότι αυτό το μπαράζ αλλεπάλληλων «κωλυμάτων» της υπουργού, από το Νοέμβρη μέχρι και το Μάρτη (!), οφείλεται σε «ανειλημμένες υποχρεώσεις που σχετίζονται με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς και όργανα»!

Συνεχίζοντας την πρόκληση, μάλιστα, το υπουργείο παρουσιάζει ως... κατόρθωμα το γεγονός ότι η υπουργός απάντησε αυτοπροσώπως σε 11 Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ μέσα σε 14 μήνες. Παρουσιάζει δηλαδή ως... χάρη αυτό το οποίο αποτελεί υποχρέωσή της, ακόμα και με βάση τον κανονισμό του αστικού κοινοβουλίου...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ