ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες συλλήψεις και ποινικές διώξεις σε μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης

Eurokinissi

Ποινικές διώξεις σε βάρος φασιστοειδών, μελών της νεοναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης «Combat 18 Hellas», ασκήθηκαν χτες, για τις επιθέσεις σε διάφορους χώρους από την εισαγγελέα. Οι διώξεις αφορούν κατά περίπτωση: Διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 4 κακουργήματα αφορούν 7 συλληφθέντες, ενώ τα πλημμελήματα τους υπόλοιπους 4, μεταξύ των οποίων και έναν ανήλικο. Οι συλληφθέντες είναι συνολικά 11. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνεται πως ετοίμαζαν χτύπημα με βόμβα ANFO, όπως προκύπτει από τα 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας που κατασχέθηκαν σε 12 σπίτια σε Αθήνα και επαρχία.

Στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται δικηγόρος από τον Πειραιά, που εμφανίζεται από συνομιλίες που καταγράφηκαν να είχε ρόλο ιδεολογικού καθοδηγητή, νομικού υπερασπιστή σε υποθέσεις όπου εμπλέκονταν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά και να του είχε ανατεθεί η αποστολή να δημιουργήσει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Ο ίδιος αρνήθηκε όσα του αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ήταν στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος του γνωστού ακροδεξιού πρώην στελέχους της ΝΔ, Φαήλου Κρανιδιώτη, «Νέα Δεξιά», και στη συνέχεια εντάχθηκε σε μόρφωμα του γνωστού φασίστα Κωνσταντίνου Πλεύρη.

Ο συλληφθείς στο Μενίδι επιχείρησε να σπάσει κατά τη σύλληψή του ένα σκληρό δίσκο για να μην πέσει στα χέρια των αστυνομικών, ενώ ο συλληφθείς στα Ιωάννινα θεωρείται ο κύριος συντάκτης των περισσότερων αναλήψεων ευθύνης, με συνέπεια να τον περιγράφουν ορισμένοι ως αρχηγό της οργάνωσης.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις αρχές, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και αρχηγικά στελέχη της «Combat 18 Hellas» αλλά και της φασιστικής ναζιστικής οργάνωσης «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ), που λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία».

Υπενθυμίζεται ότι αρχηγικό στέλεχος στους ΑΜΕ εμφανίζεται να είναι ο Αντ. Ανδρουτσόπουλος, γνωστός ως «Περίανδρος», ο οποίος δημιούργησε μαζί με άλλους το ναζιστικό μόρφωμα, αφού προηγουμένως είχε φύγει από τη Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας συμπεριλαμβάνονται αναφορές από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες όπου φαίνεται διασύνδεση των ΑΜΕ με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα αναφέρουν κάποιον Λύκο από τη ΧΑ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη δικογραφία υπάρχουν και οι ομολογίες 2 ατόμων για συμμετοχή σε επιμέρους πράξεις, ενώπιον της εισαγγελέως, ωστόσο φέρονται να ανακάλεσαν τα όσα είπαν στην Αστυνομία.

Τους τελευταίους μήνες οι διωκτικές αρχές, μετά και τις επιθέσεις σε στέκια συλλογικοτήτων, ξεκίνησαν τις προσπάθειες εντοπισμού των δραστών. Από κάμερες που κατέγραψαν κινήσεις υπόπτων σε κάποιες από τις 30 επιθέσεις που πραγματοποίησαν, σε συνδυασμό με φυσική παρακολούθηση αλλά και πληροφορίες, «σκιαγράφησαν» το προφίλ των εμπλεκομένων. Στη συνέχεια, προχώρησαν στην άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οι επιθέσεις τους στο διαδίκτυο

Οι συλληφθέντες φέρονται να πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 επιθέσεις, τις οποίες κατέγραφαν με βίντεο και στη συνέχεια τις ανέβαζαν στο YouTube. 20 απ' αυτές φέρονται να έχουν ταυτοποιηθεί από την Αντιτρομοκρατική. Η νεοναζιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια αλλά και για τη βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, ενώ έχει δημοσιεύσεις σε ιστοσελίδα με σχετικά βίντεο από αυτές. Ανάμεσά τους οι επιθέσεις στα στέκια «Στρούγκα», «Δίστομο», «Αγρός», «Αντίπνοια» κ.α. Τον Οκτώβρη του 2015, η οργάνωση προχώρησε σε ανάληψη ευθύνης για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Νίκαιας.

Επιπλέον, έχουν «αιματηρούς» δεσμούς με τη νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18», που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του '90. Οπως σημειώνεται σε σχετικά δημοσιεύματα τόσο του BBC όσο και του «Independent», η συγκεκριμένη οργάνωση, που είχε φανατικούς υποστηρικτές σε ομάδες χούλιγκανς, είχε επίσης σχέσεις με το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, τη βασική ακροδεξιά παράταξη της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό Τύπο, οι άνθρωποι της «Combat 18» παρείχαν «προστασία» σε εκδηλώσεις και συζητήσεις του κόμματος.

Οσο για την ιδεολογική προέλευση της οργάνωσης, το νεοναζιστικό στίγμα είναι ξεκάθαρο στο όνομά της. Εμπνευση γι' αυτό αποτέλεσε ο Αδόλφος Χίτλερ, καθώς το «18» παραπέμπει στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της γερμανικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή τα αρχικά του «φύρερ». Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το μότo της, «Αίμα - Τιμή» (Blood and Honour), που παραπέμπει ευθέως στη Χρυσή Αυγή, όπως και σε άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις. Καθ' όλη τη δεκαετία του '90, η οργάνωση είχε κατηγορηθεί για πολλές δολοφονίες μεταναστών, κυρίως μαύρων, καθώς και για τρομοκρατικές ενέργειες, εμπρηστικές επιθέσεις και βία. Σήμερα η «Combat 18» εξακολουθεί να έχει δεσμούς με διάφορα παρακλάδια και ακροδεξιές οργανώσεις στον κόσμο.

Εκλογές στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Την Κυριακή 11 Μάρτη πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ), στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, για τα κεντρικά και τοπικά όργανα διοίκησης του Συλλόγου. Σε ανακοίνωσή της, η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και για την ανάκτηση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος, να φέρουν τις ανάγκες του στο προσκήνιο, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους. Επισημαίνοντας την ανάγκη «αλλαγής συσχετισμού παντού, στο κίνημα, στους συλλόγους, στον ΣΑΔΑΣ», η «Πανεπιστημονική» καλεί όλους τους φίλους της να τη στηρίξουν μαζικά και μαχητικά και στην εκλογική μάχη.

Οι εκλογές θα γίνουν στην Αθήνα στα γραφεία του Συλλόγου (Βρυσακίου 15 & Κλάδου), από τις 9 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., και στις περισσότερες πόλεις της χώρας, με τις ώρες που θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες της περιφέρειας να ποικίλουν κατά τόπους. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6977227152, 6944416678, 6946799833, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.dpk.tee.gr.

Στην Ολομέλεια η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Συνέχεια στη σκανδαλολογία δίνεται σήμερα από την κυβέρνηση και τη ΝΔ με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ύπαρξης «ποινικής ευθύνης» για τους υπουργούς Υγείας, Π. Κουρουμπλή, Ανδρ. Ξανθού και του Π. Πολάκη σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με τους «πρωταγωνιστές» και αυτή τη φορά να αφήνουν στο απυρόβλητο το σκάνδαλο των σκανδάλων, που είναι η εμπορευματοποίηση και η επιχειρηματική δράση σε βάρος της Υγείας και της ίδιας της ζωής του λαού.

Στη διάρκεια της διαδικασίας έχουν δικαίωμα παρέμβασης τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία συστήνεται η Επιτροπή. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με μυστική ψηφοφορία που θα γίνει ξεχωριστά για τους τρεις με τρεις αντίστοιχες κάλπες.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή, θα συνεδριάσει για τρίτη φορά η Προανακριτική για την εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση «Novartis» με αποκλειστικό θέμα τη... διερεύνηση των αρμοδιοτήτων της. Το θέμα έχει εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα όσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση (7/3) παραπέμπουν σε γρήγορη επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, ακυρώνοντας τις «διακηρύξεις» «όλα στο φως» από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Παραπομπή χρυσαυγίτη βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπει εκ νέου η Επιτροπή Αμυνας τον βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγή Ηλ. Κασιδιάρη με αφορμή, αυτήν τη φορά, το παραλήρημά του κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ενάντια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μουσταφά, τον οποίο κατηγόρησε για ...«κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας» κ.λπ.

Χτες, η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε, επιπλέον, την Τετάρτη 14 Μάρτη να αποφασίσει η Ολομέλεια, στο πλαίσιο ειδικής ημερήσιας διάταξης, τις ποινές και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τον ναζιστή βουλευτή. Να σημειωθεί ότι είναι η 4η φορά που παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας ενώ ήδη του έχει επιβληθεί μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι «οι παρεμβάσεις του κ. Κασιδιάρη δημιουργούν πρωτοφανές πρόβλημα στη Βουλή. Δεν έχει παρουσιαστεί ξανά θέμα με τέτοιους χαρακτηρισμούς στην ιστορία του Κοινοβουλίου. Οι αναφορές για προδοσία, πράκτορες και λοιπά δεν έχουν ξανακουστεί ποτέ στη Βουλή και καλό είναι επ' αυτού η Ολομέλεια της Βουλής να νομολογήσει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ