ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Σήμερα στις 6.30 μ.μ. η μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια

Καλούν ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ και ΜΑΣ. Στο επίκεντρο το Ασφαλιστικό, το δράμα των προσφύγων και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Από παλιότερη κινητοποίηση για την 8η Μάρτη

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση για την 8η Μάρτη
Με συλλαλητήριο σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια, τιμούν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΕΒΕ και ΜΑΣ. Στο επίκεντρο του φετινού αγωνιστικού εορτασμού της 8ης Μάρτη θέτουν το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της προετοιμασίας της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, αλλά και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που σπέρνει θάνατο και προσφυγιά.

Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων, μαζικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών έχουν οριστεί για τις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Ομόνοια: Εργατικά Συνδικάτα Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές. Πλατεία Κάνιγγος: Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, κλαδικές Ενώσεις και Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, στις 6 μ.μ., το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ οργανώνουν συγκέντρωση στον καταυλισμό προσφύγων στα Διαβατά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει πρόγραμμα απασχόλησης για τα μικρά προσφυγόπουλα, ενώ θα παραδοθούν και είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν από τα ταξικά σωματεία και τους Συλλόγους Γυναικών τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης: Στην Πάτρα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Στη Λαμία, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου. Στη Λάρισα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 6.30 μ.μ., στην Αβάντων (στο ύψος του Αγίου Νικολάου). Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο. Στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Ξάνθη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στην Αρτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Στην Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη. Στο Αίγιο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Λαύρας. Στην Κεφαλονιά, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη Ρόδο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου. Στη Σύρο, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος». Στην Κω, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στον Πύργο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

Δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ καλούν στη συγκέντρωση. Επίσης, κάλεσμα έχουν απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Προετοιμασίες για τη 48ωρη απεργία

Συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και συζήτησε μέτρα για την καλύτερη οργάνωση της 48ωρης απεργίας, όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή. Προετοιμασίες κάνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες, έχοντας ήδη αποφασίσει να διαδηλώσουν στην Αθήνα μαζί με τους απεργούς εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Βαγγέλης Μπούτας και μέλη της διοίκησης, ανέφεραν ότι η οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών δράσεων θα συζητηθεί και θα ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα σε σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της πρώην ΤΕΔΚ, στην Καρδίτσα.

Στο δικό τους αγωνιστικό μετερίζι βρίσκονται αμείωτα και οι συνταξιούχοι. Σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση καλούν την Πέμπτη 10/3, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, συνεχίζοντας τη δράση τους, με στόχο την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., οι συνταξιούχοι της Μακεδονίας, διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλία, οι συνταξιούχοι προχωρούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 9/3, στις 11 π.μ., στη Λάρισα. Επίσης την Τετάρτη, συνταξιουχική συγκέντρωση θα γίνει στην Κρήτη, στις 11 π.μ., στο Ηράκλειο.

Τιμούν αγωνιστικά την 8η Μάρτη

Αυτές τις μέρες έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα, Τρίτη:

  • Από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Βόλου, στις 7 μ.μ., στο «Αχίλλειον», με ομιλίες και μουσικοθεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου.
  • Από τον Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με ομιλίες και παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία.
  • Στις Σέρρες, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ.
  • Στο Λιτόχωρο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Αγίου Νικολάου», στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Πτολεμαΐδα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Αύριο, Τετάρτη:

  • Από το Σύλλογο Γυναικών Κιλκίς, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Από τον Σύλλογο Γυναικών ν. Ιωαννίνων, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Από τον Σύλλογο Γυναικών Ν. Ροδόπη, στις 7.30 μ.μ., στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης (Φιλίππου 31).
  • Από τη Δράμα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.

Την Πέμπτη 17 Μάρτη

  • Από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 8 μ.μ, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα, που θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα του ΕΚ Λάρισας.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, θα έχει σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της δημοτικής Αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη. Η αντιπροσωπεία θα δώσει στον υπουργό την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μέτρα για την ανεργία και την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Σχετικά με την πορεία κατά της ανεργίας, που διοργανώνει η δημοτική Αρχή Πάτρας, από σήμερα και μέχρι τις 31 Μάρτη, (8.30 π.μ. έως 2 μ.μ.) λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές για δηλώσεις συμμετοχής (15190 από σταθερό και 2613.610334 από σταθερό και κινητό). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν και e-mail στη διεύθυνση poreiaanergia@gmail.com.

Πιέζει για «εθελούσιες» απολύσεις η «Softex»

Να «διαλέξουν» ανάμεσα στις «εθελούσιες» αποχωρήσεις και στις απολύσεις καλεί η εργοδοσία της «Softex» τους 131 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Βοτανικό, κορυφώνοντας τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους να αποδεχτούν «εθελούσιες» αποχωρήσεις, με «δόλωμα» την προσαύξηση της νόμιμης αποζημίωσής τους κατά 50%. Το επιχειρησιακό σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, ζητά να γίνει τριμερής συνάντηση. Η εταιρεία, από τη μια, ανακοινώνει «εθελούσιες» και, από την άλλη, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση, «διατηρεί το δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες απολύσεις και θα καταβάλει μόνον την αποζημίωση που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία σε όλες τις περιπτώσεις απολύσεων εκτός του πλαισίου του προγράμματος». Αξίζει να σημειωθεί πως το «πρόγραμμα» των «συμφωνημένων αποφάσεων» θα διαρκέσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, μέχρι τις 18 Μάρτη, πριν δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις, το δεύτερο 20ήμερο της οποίας λήγει στις 23 Μάρτη.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων
  • Δίωρη στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη, από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ., για τους εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο» έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο κάλεσμα του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν κλαδικά σωματεία που κήρυξαν επίσης στάση εργασίας την ίδια μέρα και ώρα. Μεταξύ αυτών, στάση εργασίας έχουν προκηρύξει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου.
  • Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ οργανώνει αύριο, Τετάρτη, η Επιτροπή Αγώνα 5μηνιτών στα νοσοκομεία της Αττικής, με σημείο συνάντησης στο σταθμό μετρό «Αλιμος» στις 15.45. Ανάμεσα σε άλλα, διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων, σταθερή δουλειά, να μπει τέλος στο ηλικιακό όριο των 25 ετών, πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη, άδεια με αποδοχές στις εργαζόμενες που είναι έγκυες και σε λοχεία, να μη διακόπτεται η παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ και η κάρτα ανεργίας, δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
Θα παραβρεθεί ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, στη συγκέντρωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, που οργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ στα Προπύλαια, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ