ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2014
Σελ. /24
Φαντασιώσεις...

«Και αυτές τις μέρες, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία είναι η άνοδος του φασισμού. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα πρέπει να αφυπνίσουν κάθε πολίτη στην Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται το νεοναζιστικό "Δεξιό τομέα" σε θέσεις εξουσίας. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο ανέχεται έναν πρωθυπουργό που χαιρετά ναζιστικά. Υπάρχουν ισχυρές χώρες στην Ευρώπη με την ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουν να ξανασυμβεί η δίωξη των Εβραίων, των μειονοτήτων και των κομμουνιστών».

Το απόσπασμα είναι από το χαιρετισμό του Αλ. Τσίπρα σε συνέδριο αδελφού του ΣΥΡΙΖΑ κόμματος στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Τι, αλήθεια, του κάνει εντύπωση; Μήπως η ΕΕ δεν είναι που έχει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της; Μήπως στα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη δεν αποδεικνύεται η σχέση φασιστικών οργανώσεων με κρατικούς μηχανισμούς και το κεφάλαιο; Μήπως στις βαλτικές χώρες - μέλη της ΕΕ δεν έχουν αποκατασταθεί οι ναζί που πολέμησαν την ΕΣΣΔ και οι απόγονοί τους; Αυτή είναι η ΕΕ και δεν αλλάζει όπως φαντασιώνεται ο Τσίπρας και το κόμμα του...

Τα ντοκουμέντα του ψεύδους...

Η Χρυσή Αυγή επιχείρησε, με το γνωστό θράσος της και υποκρισία, να εμφανιστεί ότι ενδιαφέρεται για το λαό της Ουκρανίας και ειδικότερα για τους ανθρώπους που έχουν ελληνική καταγωγή και οι οποίοι δοκιμάζονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εγκληματική δράση των ναζιστικών κομμάτων που συμμετέχουν στη νέα ηγεσία του Κιέβου, με τη στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ. Ομως, τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν ξανά τα ψέματα των ναζιστών. Εχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες από κινητοποίηση υπέρ της Χρυσής Αυγής του εγκληματικού «Δεξιού Τομέα» της Ουκρανίας, στο Κίεβο, που δείχνουν ότι αυτοί που απειλούν και τους Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής είναι ομοϊδεάτες και φίλοι τους.

Ομως, οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν και κάτι άλλο. Οτι οι ναζιστές είναι εργαλεία για την ΕΕ και τις ΗΠΑ για να προωθούν τις επεμβάσεις και τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια όπου Γης.

Ζήσε Μάη μου...

Την ώρα που η συγκυβέρνηση προχωρά μεθοδικά το σχεδιασμό της για κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, όπως προβλέπει το σύμφωνο Λυκουρέντζου - Αντορ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΡΙΖΑΨΥ) στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) υπερασπίζεται την «εργασιακή ειρήνη» στο χώρο και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή έως το Μάη που θα γίνουν οι εκλογές! Η ΡΙΖΑΨΥ πλειοψηφεί στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ. Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) του ΨΝΑ, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων (27/2/2014), η ΡΙΖΑΨΥ έσπευσε να λοιδορήσει την πρόταση του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή μέχρι το Μάη, που είναι οι εκλογές, θεωρώντας ότι δεν είναι σωστό «να τσουβαλιάζουμε τον κόσμο στο δρόμο άσκοπα». Οπως καταγγέλλει η ΑΣΥ, η πλειοψηφία είναι γνωστή για την υπεράσπιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, «με όρους», όπως λέει. Γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή μέχρι τις εκλογές του Μάη, υπονοώντας ευθέως ότι αν ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί «με άλλους όρους»... Θα κλείσουν, δηλαδή, τα ψυχιατρεία, με καλύτερη διαχείριση των αντιδράσεων από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1857 Οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα.

Η Β' Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας κάτω από δύο βασικά συνθήματα: Την πάλη για τα δικαιώματά της και την πάλη για την ειρήνη.

1904 Γεννιέται στη Χαλκίδα ο μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας. Εργα του, «36 Ελληνικοί Χοροί», «Η Θάλασσα», «Η λυγερή και ο θάνατος», κ.ά.

1907 Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1917 Πεθαίνει ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιοχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.

1921 Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), οι εργασίες του οποίου κράτησαν έως τις 16/3. Το 10ο Συνέδριο επεξεργάστηκε τις μεθόδους της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με βάση τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), στερέωσε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά, καθώς και τη συμμαχία των εθνοτήτων της Σοβιετικής χώρας.

Επίσης, αποτέλεσε σταθμό στην πάλη για την ενότητα του Κόμματος και την καταπολέμηση του φραξιονισμού.

Η ΝΕΠ έβαλε προσωρινά φρένο στους ρυθμούς επέκτασης των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής. Αποτελούσε μια προσωρινή υποχώρηση που επιβλήθηκε από τις αντικειμενικές συνθήκες στην οικονομία της Σοβιετικής Ρωσίας και το σχετικό κλονισμό της σχέσης της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά που προκλήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο και την ξένη επέμβαση.

1922 Αρχίζει στο Παρίσι Διεθνής Διάσκεψη με θέμα το συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκληρωτική ήττα του ελληνικού στρατού και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

1924 Η ελληνική κυβέρνηση (του Αλέξανδρου Παπαναστασίου) αναγνωρίζει τη σοβιετική εξουσία και συμφωνείται η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - ΕΣΣΔ.

1925 Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των σιδηροδρομικών κατά της απόφασης της κυβέρνησης να προβεί σε περικοπή των μισθών και απολύσεις. Η Πανρωσική Ενωση των Συνδικάτων των Σιδηροδρομικών εκδήλωσε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους, στέλνοντάς τους και χρηματική ενίσχυση 2.564 δολαρίων.

1944 Τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, από τη μία πλευρά, και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, από την άλλη. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αποχωρούν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΑΣ, που είχε 8 νεκρούς και 20 τραυματίες.

1950 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει ότι κατέχει την ατομική βόμβα.

1968 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μάντακας, στρατηγός του ΕΛΑΣ (και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του). Μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων ως εθνοσύμβουλος Πειραιά (14-27 Μαΐου 1944), ενώ στις 28 Αυγούστου 1944 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ. Για τη συμπόρευσή του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1947 - 1949). Διετέλεσε, επίσης, βουλευτής της ΕΔΑ.

1970 Αποτυγχάνει απόπειρα της ΕΟΚΑ Β΄ να δολοφονήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Μακάριο. Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει πως η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος γενικότερων σχεδιασμών κατά της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κύπρου. Ως εμπνευστή αυτών των σχεδίων καταγγέλλει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το καθεστώς της χούντας.

Κουβάρι οι αντιθέσεις

Σε πολλές αναλύσεις των αστικών εφημερίδων επισημαίνεται το μπλέξιμο των οικονομικών συμφερόντων ανάμεσα στη Ρωσία και κράτη της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Σημειώνεται, για παράδειγμα, ότι Γερμανοί βιομήχανοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για σκληρά οικονομικά αντίποινα ενάντια στη Ρωσία. Βλέπετε, οι βιομηχανίες χρειάζονται την ενεργειακή τροφοδοσία από τη Ρωσία. Οπως και οι Ρώσοι βιομήχανοι της Ενέργειας χρειάζονται τους Γερμανούς βιομήχανους για να τους πουλάνε φυσικό αέριο κ.λπ. Αυτό το μπλέξιμο αποδεικνύει πόσο σύνθετο είναι το κουβάρι των αντιθέσεων και της αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες. Πολλοί αξιοποιούν αυτό το γεγονός για να δείξουν ότι γι' αυτό το λόγο η αντίθεση δεν μπορεί να φτάσει στα άκρα... Γελιούνται όμως. Ανάλογες απόψεις είχαν διατυπωθεί και στις αρχές του 20ού αιώνα όταν για πρώτη φορά είχαν εκδηλωθεί τέτοια φαινόμενα στενής αλληλοδιαπλοκής των καπιταλιστικών οικονομιών. Θυμίζουμε ότι ακολούθησαν ο Α' και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ