ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Μαστίγιο» και «καρότο» από ΗΠΑ και ΕΕ

Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, στην Ουρουγουάη, με προφίλ ευαίσθητου για ...τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα

2018 AP

Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, στην Ουρουγουάη, με προφίλ ευαίσθητου για ...τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα
Οι πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εκτός από «μαστίγιο» και απειλές, περιλαμβάνουν και «καρότο». Ο σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, από τους πρωταγωνιστές στην «επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος», σε ανάρτησή του στο «Twitter» σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ σκέφτονται να άρουν τις κυρώσεις σε ανώτερους στρατιωτικούς της Βενεζουέλας που θα υπερασπισθούν τη δημοκρατία και θα αναγνωρίσουν τη συνταγματική κυβέρνηση του προσωρινού Προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Αν δεν το πράξουν η διεθνής χρηματοπιστωτική θηλιά θα κλείσει ακόμα περισσότερο». Ετσι, καλεί σε ανυπακοή στον εκλεγμένο Πρόεδρο και αναγνώριση του αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου - μαριονέτα που οι ίδιες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν, αλλιώς θα υποστούν και άλλες συνέπειες.

Ακόμα, στη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε το αμερικανικό προσωπικό και διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Βενεζουέλα αν είναι απαραίτητο», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τα περί «ανθρωπιστικής βοήθειας» που προσφέρουν και «δεν πρέπει να εμποδιστεί να φτάσει στους φτωχούς και λιμοκτονούντες Βενεζουελανούς». Αυτά λέγονται την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με τις κυρώσεις και τα μέτρα χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού οδηγούν σε ασφυξία το λαό, που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και του εξωτερικού και εσωτερικού σαμποτάζ το οποίο οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Η επικίνδυνη εμπλοκή της ΕΕ

Από την άλλη, η ΕΕ - και σε πλήρη ταύτιση η ελληνική κυβέρνηση - που εμφανίζεται ως δήθεν «διαμεσολαβητής με διπλωματικά μέσα», συμμετέχει ενεργά στην ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, κάνοντας λόγο δήθεν για διάλογο και την ίδια ώρα για «την ανάγκη ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών», μη αναγνωρίζοντας τη νομιμότητα της εκλογής του Ν. Μαδούρο, αλλά μόνο αυτή της Βουλής που εξέλεξε πρόεδρο τον Γκουαϊδό.

Χτες, στη συνάντηση της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής, που έγινε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποίησε ότι «η κατάσταση στη Βενεζουέλα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα όχι μόνο στη Λατινική Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο» γι' αυτό πρέπει «να αναζητήσουν μια λύση στην κρίση». Στη συνάντηση συμμετείχαν ΥΠΕΞ και εκπρόσωποι των Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Κόστα Ρίκα, Ισημερινού, Ιταλίας, Βολιβίας, Μεξικού, Ουρουγουάης, με τις τέσσερις τελευταίες χώρες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες της Ομάδας, να μην έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό.

Προσπαθώντας να καμουφλάρει την ωμή παρέμβαση της ΕΕ, η Μογκερίνι δήλωσε ότι στόχος της Ομάδας «δεν είναι να επιβάλει λύσεις ή διαδικασίες Βενεζουέλας» και ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να προέρχεται από το λαό της». Πρόσθεσε πως «ο στόχος μου δεν είναι η διαμεσολάβηση ή απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά πιστεύουμε ότι μια διεθνής πρωτοβουλία είναι σημαντική για να συνοδεύσει μια ειρηνική και δημοκρατική διέξοδο μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων εκλογών». Ανέφερε ακόμα ότι «είναι θεμελιώδες να αποφεύγονται η εσωτερική βία και η εξωτερική παρέμβαση και να ανοίγεται δρόμος για μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρες προεδρικές εκλογές». Ταυτόχρονα, η ΕΕ, η οποία συμβάλλει στον στραγγαλισμό του λαού της Βενεζουέλας, αξιοποίησε το ζήτημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, αυτή η Ομάδα έχει ένα περιθώριο 90 ημερών για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Χτες, συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών ενάντια σε ξένη επέμβαση κατά της Βενεζουέλας, καμπάνια που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και στηρίζεται από το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλες δυνάμεις. Επίσης, αυτές τις μέρες η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο εξαγγέλλει μια σειρά από μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της Υγείας και την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων.

ΣΥΡΙΑ
«Αλλαγή τακτικής» όχι πολιτικής, παραδέχεται ο Πομπέο

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από τη Συρία δεν είναι το τέλος του αγώνα της Αμερικής... Η αποχώρηση στρατευμάτων είναι απαραίτητη ως αλλαγή τακτικής, όχι ως αλλαγή της αποστολής», τόνισε αργά προχτές βράδυ στην Ουάσιγκτον, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 79 χωρών που απαρτίζουν τη λεγόμενη «συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στην κεντρική ομιλία του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε έτσι ότι «η φύση της μάχης αλλάζει» και ότι πλέον «δεν θα είναι πρωτίστως στρατιωτική». «Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ηγούνται» της μάχης κατά των τζιχαντιστών, αποσαφηνίζοντας ξεκάθαρα πως η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, με φόντο αφενός την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ άλλων με τη Ρωσία, το Ιράν, την Τουρκία και αφετέρου την τεράστια πίτα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που δημιουργεί η καταστροφή μεγάλου μέρους της χώρας από τον οκτάχρονο πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, η αναδιάταξη των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία συνεχίζει «να ανοίγει την όρεξη» της Τουρκίας για κλιμάκωση της δικής της χερσαίας επέμβασης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, με τον κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ σε πρώτο πλάνο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε και χτες πως η χώρα του είναι έτοιμη... «να αναλάβει την ευθύνη στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων σε περιοχές (της Συρίας), απ' όπου θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις». Μιλώντας ενώπιον του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θα πρέπει να καθοριστούν το συντομότερο οι διαδικασίες για τη δημιουργία της υποτιθέμενης «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, τη δημιουργία της οποίας προθυμοποιήθηκε να αναλάβει ο τουρκικός στρατός. «Η πρόσφατη πρωτοβουλία που πήρε ο (σ.σ. Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ στη Συρία κατέστρεψε τα σχέδια εκείνων που επιχειρούν να κομματιάσουν τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ», συμπλήρωσε με νόημα.

Πιο πριν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η διαδικασία για την εφαρμογή της παλιότερης αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας για τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ «έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό». Δεν παρέλειψε ωστόσο να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, λέγοντας: «Η διαδικασία στο Μάνμπιτζ έχει επιταχυνθεί παρά τις καιρικές συνθήκες, όμως ο οδικός χάρτης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τώρα και ο λόγος που δεν έχει συμβεί αυτό είναι οι ΗΠΑ».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ιντλίμπ, τονίζοντας: «Περιμένω από τους Τούρκους εταίρους μας να τερματίσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ιντλίμπ και να δημιουργήσουν μια αποστρατικοποιημένη ζώνη, σύμφωνα με τη συμφωνία της 17ης Σεπτεμβρίου 2018 στο Σότσι». Μερικές ώρες πριν, όλμοι τζιχαντιστών στα περίχωρα της επαρχίας Χαλέπι προκάλεσαν το θάνατο ενός Σύρου στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός άλλου.

Τέλος, χτες Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δυνάμεις του ιρακινού πυροβολικού ξεκίνησαν επιχείρηση στο «τελευταίο χωριό» τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που λέγεται Μπαγχούζ και βρίσκεται στα σύνορα Συρίας - Ιράκ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Επίσκεψη Κόντε με φόντο επενδυτικά σχέδια στην Ενέργεια

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Πρόσκληση για ιταλικές μπίζνες στον Λίβανο απηύθυνε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ Χαρίρι, στον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ο Χαρίρι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του προσφέρει «πολλές επενδυτικές ευκαιρίες», ιδιαίτερα μετά τα περίπου 11 δισ. δολάρια σε προνομιακά δάνεια και επιχορηγήσεις που ανακοινώθηκαν πέρυσι στο Παρίσι, σε συνάντηση ξένων δανειστών για την υποστήριξη της λιβανέζικης οικονομίας.

Ο Χαρίρι εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Λίβανος μπορεί να γίνει «περιφερειακό κέντρο για τον ιταλικό ιδιωτικό τομέα». Ο Κόντε, από τη μεριά του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπε πως η Ρώμη «υποστηρίζει τον Λίβανο σε όλα τα επίπεδα» και προσκάλεσε τον Χαρίρι στη Ρώμη προκειμένου να ενθαρρύνει «τις ιταλικές εταιρείες να επενδύσουν σε αναπτυξιακά έργα στον Λίβανο».

Η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού στη Βηρυτό είναι η πρώτη ξένου ηγέτη στον Λίβανο μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης πριν από μια βδομάδα, έπειτα από παζάρια εννιά μηνών. Πραγματοποιείται δε σε μία περίοδο κατά την οποία έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφότου το 2017 η κυβέρνηση του Λιβάνου ενέκρινε άδειες σε διεθνή κοινοπραξία μονοπωλίων Ενέργειας την οποία συγκρότησαν η ιταλική «Eni», η γαλλική «Total» η ρωσική «Novatek», ώστε να αρχίσουν έρευνες και γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε 2 από τα 10 «οικόπεδα» της λιβανέζικης ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία των νοσηλευτών παρά τις κυβερνητικές απειλές

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Απεργούν από τις αρχές του μήνα οι νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων στην Πορτογαλία, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, μισθολογικές αυξήσεις και μεγαλύτερη πληρωμή των υπερωριών τους. Οι κινητοποιήσεις σχεδιάζεται να διαρκέσουν όλον τον Φλεβάρη, είτε με απεργίες, είτε με στάσεις εργασίας. Από σήμερα η απεργία αναμένεται επεκταθεί σε τρία επιπλέον νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο της χώρας στη Λισαβόνα.

Οι απεργοί νοσηλευτές δέχονται την αλληλεγγύη συναδέλφων τους και άλλων εργαζομένων που, από το υστέρημά τους, ενισχύουν οικονομικά τον αγώνα τους, ώστε η απεργία να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, η κινητοποίηση έχει προκαλέσει τη λυσσαλέα επίθεση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας που, για να δυσφημίσουν τον αγώνα των νοσηλευτών, αναφέρουν ότι έχουν ακυρωθεί εκατοντάδες προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, χαρακτήρισε την απεργία «καταχρηστική» και «εντελώς παράνομη», ανακοινώνοντας την Τρίτη το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να τη σταματήσει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ