ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση κάνει πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές της

Αρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Εθνος»

Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να πρωτοστατεί στη δράση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας
Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να πρωτοστατεί στη δράση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας
Σήμερα, 74 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Κι όταν μιλάμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, μιλάμε για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία, που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, που αναγνωρίστηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946), τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων, την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας και της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Κι αυτό, χρησιμοποιώντας διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες και προσχήματα, όπως ότι «δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα», ότι «πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή», την οποία τελικά ποτέ δεν βρήκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει την «Εκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών». Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη έκθεση στέλνει ξανά τη διεκδίκηση στις ελληνικές καλένδες, γιατί ουσιαστικά μιλάει για πρωτοβουλία που θα πάρει η Βουλή για την εκπόνηση και υλοποίηση «ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής» στα θέματα των γερμανικών οφειλών! Και αφού οριοθετήσει, όπως λέει, και «χαράξει τις γενικές και επιμέρους κατευθύνσεις και στόχους, πρέπει να ανοίξει εθνικό διάλογο»!!! Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, λέει ο λαός μας και έχει δίκιο.

Βέβαια, για να μην κοροϊδευόμαστε, δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη ούτε καν οι διακρατικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Γερμανίας για τις επανορθώσεις. Η κυβέρνηση ουσιαστικά κάνει πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές, η οποία θεωρεί ότι το θέμα και νομικά έχει λήξει, επιδιώκοντας να αμβλύνει έως και να καταστήσει ανενεργή κάθε πρωτοβουλία και δράση διεκδίκησης των επανορθώσεων, είτε αυτές αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις καταστροφές στην Ελλάδα είτε τις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν στα ολοκαυτώματα στις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά.

Συμπράττει ουσιαστικά στον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία προσπαθεί να αντιπαρέλθει την υποχρέωση να πληρώσει τις οφειλές της για τα εγκλήματά της στην Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι' αυτόν το σκοπό η Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας αποφάσισε τη δημιουργία του ονομαζόμενου «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το μέλλον». Τι ακριβώς σχεδιάζουν; Επιστημονικά συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα και άλλα σχετικά...

Προχωρούν μάλιστα και στη δημιουργία «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας», που απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι άσχετο με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αφού κι αυτοί που το διαφημίζουν, όπως ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν, λένε ότι υπάρχουν μεν δυνατότητες συνεργασίας με Ελληνες μέσω έργων για τους νέους και μέσω του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», όμως από την άλλη θεωρεί ότι «το να μιλάμε για τις αποζημιώσεις είναι ο λάθος δρόμος»!!!

Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σημερινή, που επικαλείται καπηλευόμενη την Ιστορία των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ, μολύνοντάς την, ακολουθεί την ίδια ρότα με τις προκατόχους της και δεν διεκδικεί τις επανορθώσεις - αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Γιατί ταυτίζεται με τις επιλογές και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, που δεν θέλει να διαταραχθούν η θέση και η σχέση της με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη Γερμανία, η οποία είναι το ηγετικό κράτος στη διακρατική αυτή ιμπεριαλιστική ένωση.

Μάλιστα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν θα διεκδικήσει τις οφειλές από το γερμανικό κράτος, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ειπώθηκε από τους Ελληνες ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση τον Ιούνη του 2016.

Το βασικό επιχείρημα, που η κυβέρνηση επικαλείται ότι χρειαζόταν να προηγηθεί η τεκμηρίωση για να εγείρει το ζήτημα των επανορθώσεων, είναι έωλο και προβάλλεται εκ του πονηρού.

Στοιχεία υπήρχαν. Αλλωστε, ολόκληρη τη δεκαετία του '90, αλλά και του 2000 και στη συνέχεια, υπήρχαν ατράνταχτα στοιχεία για την τεκμηρίωση των επανορθώσεων και το ύψος τους. Υπάρχουν οι εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Να γιατί λέμε ότι η διεκδίκηση των επανορθώσεων από τη Γερμανία είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο.

Το ΚΚΕ εξοπλισμένο με την πείρα των πολύχρονων παρεμβάσεών του θα συνεχίζει να πρωτοστατεί στη δράση για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας.


Σήμερα η εκδίκαση της έφεσης για την επίθεση των χρυσαυγιτών στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά

Στις 8.30 π.μ. η συγκέντρωση που οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης

Η δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής, στις 7 Νοέμβρη του 2012, σε βάρος μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας και σε εργάτες που έτρεξαν να τους βοηθήσουν, θα αναβιώσει σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζεται η έφεση στην πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Πρωτόδικα, το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης υιοθέτησε την απαράδεκτη λογική της εξίσωσης της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τα θύματά της, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα. Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο χρυσαυγίτες σε 21 μήνες φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία, όμως καταδίκασε και σε 12 μήνες φυλάκιση και τα τρία θύματα της επίθεσής τους, επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν, προσεγγίζοντας τα γεγονότα στη λογική της «συμπλοκής δύο πλευρών με εκατέρωθεν χτυπήματα». Λογική που πρόβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης των χρυσαυγιτών.

Σήμερα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, συνεκδικάζονται η έφεση που κατέθεσαν τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης και η έφεση των δύο χρυσαυγιτών.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό σε συγκέντρωση, σήμερα στις 8.30 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια, για να εκφραστεί μαζικά η συμπαράσταση στα θύματα της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Θυμίζουμε ότι στις 7 Νοέμβρη του 2012, τα μέλη της Χρυσής Αυγής Διχταπανίδης και Παναγιωτίδης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη εξόρμηση της ΚΝΕ έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, έβρισαν τα μέλη της ΚΝΕ, τους επιτέθηκαν και τους απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν, αν εμφανιστούν ξανά έξω από το σχολείο.

Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την «ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά», που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι χρυσαυγίτες, που στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει, επέστρεψαν και επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις και εναντίον τους. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και πήραν από τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να επιτεθούν και με στιλέτο.

Από την επίθεση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής, ένα από τα θύματα νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Για την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και των απεργών εργατών, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη, ενώ στο πλαίσιο της υπερασπιστικής τους τακτικής οι δύο χρυσαυγίτες κατέθεσαν μήνυση κατ' αγνώστων, επικαλούμενοι ότι αυτοί δέχτηκαν επίθεση. Μάλιστα, μήνυσαν και έναν άνθρωπο άσχετο με τα γεγονότα, ο οποίος δεν βρισκόταν στην περιοχή εκείνη τη μέρα και τελικά αθωώθηκε.

Οι εργαζόμενοι να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς και τους μαθητές που χτυπήθηκαν άνανδρα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, καλεί με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στους απεργούς και τους μαθητές που δέχτηκαν την άνανδρη επίθεση από φασιστοειδή που ενοχλήθηκαν από την εξόρμηση της ΚΝΕ και μελών του ΠΑΜΕ που προπαγάνδιζαν την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και καλούσαν σε καταδίκη και απομόνωση της ΧΑ.

Καταδικάζουμε ως απαράδεκτη τη λογική των δύο άκρων που υιοθέτησαν πρωτόδικα δικαστής και εισαγγελέας, με αποτέλεσμα την καταδίκη των χρυσαυγιτών σε 21 μήνες φυλάκιση αλλά και την καταδίκη των τριών θυμάτων τους επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν.

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Με μεγαλύτερη ορμή και μαχητικότητα να οργανώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Να αποκαλύψουν και να απομονώσουν αποφασιστικά την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και τις δολοφονικές της πρακτικές».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org