ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Να μη φυλακιστεί και άλλος λαός στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ

Με το πρωτόκολλο ένταξης της - πλέον - Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ «ενισχύετε το ΝΑΤΟ, ενδυναμώνετε την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και φυλακίζετε έναν ακόμη λαό σε αυτήν τη δολοφονική μηχανή», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισημαίνοντας ότι αυτό ακριβώς είναι η ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο κι αν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα προσπαθούν να εμφανίσουν την επικύρωση του πρωτοκόλλου ως τυπική διαδικασία.

Σχολιάζοντας τα επιχειρήματα που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατά υψωμένη τη ΝΑΤΟική σημαία, σημείωσε ότι μετά το σύνθημα - καρικατούρα που πρόβαλε ως αντιπολίτευση για «διάλυση του ΝΑΤΟ», τώρα «πρωτοστατείτε στην εγκληματική πολιτική, στο "Ανήκομεν εις την Δύσιν", στο όνομα του "μη μοναχικού δρόμου". Ο,τι ακριβώς έλεγαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια». Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «το πάει και παραπέρα» λέγοντας ότι είναι με το ΝΑΤΟ γιατί τάχα «με την αντιιμπεριαλιστική μας ιδεολογία βάζουμε εμπόδια στις ακραίες θέσεις».

Οσο για το τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κάνει λόγο για «εθνικό συμφέρον», ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι «εδώ φαίνονται ξεκάθαρα οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές. Εσείς, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εθνικό συμφέρον θεωρείτε την "αναβάθμιση" της χώρας, δηλαδή τμημάτων του κεφαλαίου που θα επωφεληθούν από το πλιάτσικο που διεξάγεται σε βάρος των λαών της περιοχής από τις ενεργειακές και άλλες συμπράξεις. Αλλωστε, αυτό είναι και το περιεχόμενο του αντιδραστικού συνθήματος που έχετε λανσάρει, "Ελλάδα ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια". Εμείς, αντίθετα, λέμε ότι τα ανταλλάγματα αυτής της πολιτικής δεν αφορούν το λαό, δεν αφορούν το εθνικό λαϊκό συμφέρον - γιατί το εθνικό συμφέρον δεν είναι ούτε τώρα ενιαίο ούτε ήταν ποτέ - ούτε προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μπαίνει στο επίκεντρο οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή».

Το πιο επικίνδυνο, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ως μπούσουλα για τη «διευθέτηση» π.χ. του Κυπριακού: «Δηλαδή, επί της ουσίας λέτε ότι χρειάζεται και για το Κυπριακό μία ευρωατλαντική "λύση", όταν είναι γνωστό ότι αυτές οι δυνάμεις - ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ - είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, ότι η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ δεν συνέβαλε σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και ότι η επιθετικότητα στο Αιγαίο από τη "σύμμαχο" στο ΝΑΤΟ χώρα Τουρκία εξελίσσεται με την ανοχή αυτών των οργανισμών».

«Αυτές οι δυνάμεις», πρόσθεσε, «που έβαλαν και βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, οι δολοφόνοι των λαών, όσο κι αν προσπαθείτε να τους ξεπλύνετε, δεν μπορούν να είναι οι εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, οι Αμερικανοί φίλοι σας, μαζί με την ΕΕ, ανοίγουν ένα ακόμη επικίνδυνο μέτωπο, αυτήν τη φορά στη Βενεζουέλα, όπου μεθοδεύουν ένα ακόμη πραξικόπημα, και προετοιμάζουν μάλιστα και απειλούν με ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση».

Σχολίασε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα που καταψηφίζουν, δεν έχουν άλλη άποψη από αυτήν της κυβέρνησης, είναι με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ωστόσο «βλέπουν ότι αυτοί οι οργανισμοί, που τους θεωρούσαν - ιδιαίτερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - όλα αυτά τα χρόνια προνομιακούς δικούς τους εταίρους και συνομιλητές, σήμερα δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ».

Το διακύβευμα για όλους τους λαούς, τόσο της περιοχής όσο και γενικότερα, επισήμανε, είναι «να μπουν εμπόδια στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ», να απαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί που συνειδητά παραμένουν, ο εθνικισμός, που αξιοποιείται για αλλαγές συνόρων, για αιματοχυσίες.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι «με το δικαίωμα, αλλά και με τη δυνατότητα που έχουν οι λαοί, με τη φιλία τους, την αλληλεγγύη, την κοινή τους πάλη, να αντιπαλέψουν τους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς, να αποδεσμευτούν από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να γίνουν οι ίδιοι κυρίαρχοι των εξελίξεων. Εσείς τσακωθείτε για το ποιος είναι ο πιο φιλοΝΑΤΟικός».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Η υπογραφή για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχει αίμα και όχι μελάνι

«Η υπογραφή όλων σας δεν έχει μελάνι, έχει αίμα, και θα σας κυνηγάει. Και θα το πληρώσετε πολύ ακριβά σε όλη την πολιτική ζωή που θα υπάρχει, και ας είναι αρνητικός ο συσχετισμός δυνάμεων σήμερα. Θα σηκώσουν κεφάλι οι λαοί», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής σχετικά με το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Υπογράμμισε πως «σήμερα ψηφίζεται η ουσία της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, η οποία έγινε για να ενταχθεί γρήγορα, εσπευσμένα η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ». Μάλιστα, διάβασε απόσπασμα της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που λέει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Συγχαρητήρια, αποστολή εξετελέσθη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οπως εξήγησε, το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να χτυπήσει τη Σοβιετική Ενωση και τις σοσιαλιστικές χώρες και για να αποτρέψει την τάση των λαών να περάσουν προς τον κομμουνισμό, είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, ο οπλισμένος φονιάς του καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χώρα που να προσπάθησε να κάνει κάτι άλλο και να μην επενέβη το ΝΑΤΟ. Συμπλήρωσε πως το ΝΑΤΟ μετά το 1990 όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά έγινε πιο επιθετικό και επέβαλε με φωτιά και σίδερο τη «νέα τάξη» του ιμπεριαλισμού σε όλη την ανθρωπότητα.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε: «Πώς θα κοιμάστε ήσυχοι που λέτε ότι είναι παράγοντας ασφάλειας και ειρήνης» το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας τους βρώμικους βομβαρδισμούς που έκανε στη Γιουγκοσλαβία, όπου χτύπησε σχολεία, νοσοκομεία, αμάχους και πρόσφυγες και έριξε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, μέχρι και βόμβες στείρωσης. «Σε αυτούς τους στέλνετε, και τη χώρα μας και το λαό της γειτονικής χώρας», είπε ο Θ. Παφίλης.

Μιλώντας δε για τη Βενεζουέλα, είπε ότι «άμα έχεις υπουργείο Εξωτερικών και κυβέρνηση που έχουν τσίπα, εκδίδουν μια ανακοίνωση ότι θεωρούν απαράδεκτες τις δηλώσεις Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση», αλλά «ούτε αυτό δεν κάνατε».

Επίσης, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε όλα τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, ακόμα και αυτό για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα», ενώ ρώτησε τους κυβερνητικούς βουλευτές: «Είναι φιλειρηνική πολιτική να την έχεις κάνει την Ελλάδα μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση και να κορδώνεσαι και από πάνω;». Οπως είπε, με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη η Ελλάδα μετατρέπεται σε στόχο. Ενώ σχολιάζοντας τη στάση των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισε πως «τους προσπεράσατε, γι' αυτό φωνάζουν τόσο πολύ, τους κλέψατε το ψωμί».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Το ΝΑΤΟ επιβάλλει «λύσεις» Φρανκενστάιν στους λαούς

«Εχετε γίνει πλασιέ μιας συμφωνίας, η οποία επιβλήθηκε από ΝΑΤΟικά συμφέροντα», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, όπου συζητείται το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στην ομιλία της, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να προπαγανδίσει την «εγκληματική συμμετοχή σε τέτοιες συμμαχίες», ώστε «να υποχωρήσουν η αντιΝΑΤΟική θέση και η εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι αγαθοεργό σωματείο». Οπως σημείωσε, η κυβερνητική επιχειρηματολογία «είναι κόντρα στα ιστορικά γεγονότα» και «παίρνει διαστάσεις κατασυκοφάντησης της έννοιας της λογικής».

Σχολιάζοντας, δε, την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η αριστερά εναντιωνόταν στο ΝΑΤΟ την περίοδο του «ψυχρού πολέμου», αλλά τώρα «βρισκόμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο», επισήμανε πως ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας, η εισβολή στο Ιράκ, η επέμβαση στη Λιβύη, το κόψιμο του Σουδάν σε βόρειο και νότιο κ.λπ., δεν ήταν την περίοδο του «ψυχρού πολέμου». «Παρουσιάζετε σαν δημοκρατική, ειρηνική ενοποίηση κάτι που κόπηκε κομματάκια; Μόνο Φρανκενστάιν είναι αυτή η λύση για τους λαούς», ανέφερε, θυμίζοντας πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έκοψαν κομματάκια τη Γιουγκοσλαβία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Η Λιάνα Κανέλλη αναρωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν να βαφτίζεται ως «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική «μια άθλια συμφωνία και μια άθλια συμμετοχή στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί αν είναι κάποιος να είναι πλουραλιστής, για παράδειγμα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος».

Ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης ρίχνει νερό και στο μύλο του εθνικισμού, φέροντας τους φασίστες στο προσκήνιο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org