ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Ψηφίζεται σήμερα το απόγευμα και ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες εξελίξεις

Ψηφίζεται σήμερα το απόγευμα, με «fast track» διαδικασίες στην Ολομέλεια της Βουλής, το πρωτόκολλο της ένταξης της ΠΓΔΜ - πλέον Β. Μακεδονία - στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί και το «ζουμί» της συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα - Ζάεφ και επιβεβαιώνει την αφοσίωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των επικίνδυνων για τους λαούς αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το πρωτόκολλο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με μορφή νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και ήδη χτες επικυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η συζήτηση που εκτυλίχθηκε χτες στην Επιτροπή αποτέλεσε πρόγευση για το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης που θα διαδραματιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κρατάει τη σημαία του εξωραϊσμού των δολοφονικών σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ που υπηρετεί η συμφωνία και μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα άλλα αστικά κόμματα και τους «ανεξάρτητους» βουλευτές να διαγκωνίζονται για το ποιος είναι περισσότερο ΝΑΤΟικός, ποιος είναι χτεσινός και ποιος όψιμος ΝΑΤΟικός και ποιος διεκδικεί περισσότερα ανταλλάγματα για την αστική τάξη της χώρας.

Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ το ΝΑΤΟ ήταν κακό στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου», ενώ, όπως είπε, «βρισκόμαστε σήμερα σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου είναι υποχρέωσή μας (σ.σ. της "αριστεράς") ειδικά όταν κυβερνάμε, να ασκούμε μια υπεύθυνη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ούτως ώστε να ενισχύουμε τα στηρίγματα που πολλαπλασιάζουν την ισχύ της χώρας μας», φτάνοντας να ισχυριστεί ότι... ως αντιιμπεριαλιστές με τη συμμετοχή στο δολοφονικό ΝΑΤΟ «προσπαθούμε ... ώστε και η λειτουργία του οργανισμού αυτού να στρέφεται προς την κατεύθυνση που εμείς θεωρούμε τη σωστή, την διεθνιστική, την υπέρ των συμφερόντων των κρατών»!

Ο δε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τόσκας, αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία υποταγής στα ΝΑΤΟικά σχέδια είπε πως «η χώρα μας από το ΝΑΤΟ έχει κατά καιρούς πολλά παράπονα» μεν, αλλά «φοβίζει η μοναχικότητα σε μια περιοχή με μεγάλες αντιπαλότητες» και πως «έχουμε και γεωπολιτικό συμφέρον με τη συμφωνία που έχει σχέση με τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και οικονομικά θα επωφεληθεί η χώρα». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, με την άρνησή της να ψηφίσει το πρωτόκολλο, «οδηγεί σε κραυγαλέες αντιφάσεις στην εξωτερική της πολιτική με την παραδοσιακή της προσήλωση στο NATO και την ΕΕ» προσβλέποντας σε «ένα αμφισβητούμενο εκλογικό όφελος».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δείχνοντας και την αμηχανία του κόμματός του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να τους παίρνει την «μπουκιά από το στόμα», επικέντρωσε στο ονοματολογικό και στα περισσότερα ανταλλάγματα που θα μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση αν ακολουθούσε την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, κάνοντας σαφές ότι «εμείς ήμασταν πάντα υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στις δυτικές δομές ασφαλείας και τον δυτικό κόσμο», ενώ αντίθετα οι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πριν γίνουν κυβέρνηση για διάλυση του ΝΑΤΟ, ενώ τώρα σαν «γενίτσαροι» «εγκατέλειψαν αυτά που έλεγαν». Δικαιολόγησε δε την καταψήφιση του πρωτοκόλλου, ως «παρεπόμενο» της αντίθεσης της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρ. Λοβέρδος, αφού καυχήθηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη είχε πρωτοστατήσει στην ένταξη των Δ. Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι δεν λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ «να αρνηθείτε αυτήν τη στρατηγική, αλλά να ζητήσετε αυτά που κάθε χώρα νομιμοποιείται να ζητάει, όταν κάτι προσφέρει». Θύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε το ΝΑΤΟ φονική μηχανή» και τώρα «έρχεστε όψιμοι συνήγοροι της σταθερότητας της ΝΑΤΟικής συμμαχίας».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, που στην αρχή της συζήτησης κατέθεσε ένσταση για τη διαδικασία, ζητώντας η ψηφοφορία να γίνει με βάση τη διαδικασία «εκχώρησης κυριαρχίας της χώρας», είπε ότι καταψηφίζει το πρωτόκολλο γιατί «η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία τη θεωρούμε συμφωνία προδοτική για τη χώρα και παραχώρηση του όρου Μακεδονία», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανέλαβε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για «την ίδρυση της μεγαλύτερης βάσεως του ΝΑΤΟ στα Σκόπια που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα και τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ που θα μεταφερθούν στην ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ο Ηλ. Παναγιώταρος, στο διά ταύτα του εθνικιστικού παραληρήματος όπου επιδόθηκε, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα λίγα ανταλλάγματα που πήρε και γιατί απώλεσε το δικαίωμα του «βέτο».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Τρέχουν» τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την πόρτα και για τις υπόλοιπες επικίνδυνες «διευθετήσεις» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με στόχο την ανάσχεση της γεωπολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια ανταγωνιστών όπως η Ρωσία και η Κίνα, ανοίγει η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Προχτές, αναχώρησε από την Ουάσιγκτον μετά από σειρά σημαντικών επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, ενώ εκεί επίσης βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικόλοσκι, που συμμετείχε στη λεγόμενη «Πρωινή Προσευχή» στον Λευκό Οίκο. Ο Νικόλοσκι εξήγησε ότι μετέβη στις ΗΠΑ για να συναντήσει Αμερικανούς αξιωματούχους και να τους εξηγήσει τις θέσεις του κόμματός του για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (με την οποία συμφωνεί) και να επισημάνει «την ανευθυνότητα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ».

Πάντως, άρθρο των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά τον λόγο της ένταξης στο ΝΑΤΟ: «Μπορεί η μικρή αυτή ευρωπαϊκή χώρα να γίνεται τώρα γνωστή ως Βόρεια Μακεδονία και να μη γεμίζει το μάτι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όμως η εξέλιξη γεμίζει ένα ακόμη κενό σε αυτό που ήταν κάποτε η πίσω αυλή της πρώην ΕΣΣΔ και διαδραματίζεται σε μία περίοδο αύξησης των εντάσεων μεταξύ Ανατολής - Δύσης», σημειώνει.

Αμεση επίσης ήταν η αντίδραση της Ρωσίας που δείχνει προς την κατεύθυνση της όξυνσης του ανταγωνισμού. Είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα: «Ποια είναι τα οφέλη από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Δύσκολο να πει κανείς. Εντούτοις, θα χρειαστεί σίγουρα να πληρώσουν για αυτήν την προστασία. Ξέρουμε το κόστος που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον. Θα πληρώσουν, αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες, θα πληρώσουν για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια και επιχειρήσεις που απέχουν πολύ από όσα χρειάζονται οι Μακεδόνες».

Την ίδια ώρα, ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, σχετικά με το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ - το οποίο η Βουλγαρία υπέγραψε - προειδοποίησε με νόημα ότι εάν η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν πειστούν για τις δεσμεύσεις των Σκοπίων, τότε «δύσκολα» θα υλοποιηθεί ο στόχος των Σκοπίων για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Απαίτησε έτσι «πλήρη εξάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεων και της παραχάραξης της Ιστορίας, ιδιαίτερα στα σχολικά βιβλία», επιβεβαιώνοντας ότι η «διευθέτηση» που προβάλλεται ως «πρότυπο» κάθε άλλο παρά κλείνει τα ζητήματα των αλυτρωτισμών.

«Ψήνεται» διόρθωση συνόρων

Στο μεταξύ, οι επισκέψεις αξιωματούχων της Σερβίας, του προτεκτοράτου του Κοσόβου, της Αλβανίας στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής εξελίσσεται.

Στην Ουάσιγκτον είχαν μεταβεί τις προηγούμενες μέρες ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, και ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος χτες, μεταβαίνοντας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη εν αναμονή μιας πιθανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο, έδωσε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Αμερικής». Ο Ντάσιτς εξέφρασε το «σεβασμό» της κυβέρνησής του «για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να πιέσει» το Κοσσυφοπέδιο, ώστε να άρει τους δασμούς που επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «δεν θα περάσουν», επειδή, όπως τόνισε, το θέμα δεν είναι μόνον οι κυρώσεις αλλά ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων και αποφάσεων της κυβέρνησης των Κοσοβάρων Αλβανών, όπως η απόφαση της Πρίστινας για τη δημιουργία στρατού και αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορυχείων Trepca. Πρόσθεσε πως ο Κοσοβάρος Πρόεδρος, Χασίμ Θάτσι, (που είναι υπέρ μιας «διόρθωσης συνόρων» με τη Σερβία) και ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ράμους Χαραντινάι, (που αντιτίθεται σε τέτοια εξέλιξη) είναι τροχοί του ίδιου συστήματος με τη διαφορά ότι έχουν μοιράσει τους ρόλους του «κακού και του καλού μπάτσου». Παραδέχτηκε ότι υπάρχει αισθητή αύξηση της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, όμως εκτίμησε ότι «δεν θα πρέπει να σπαταληθεί άλλος χρόνος», θεωρώντας ότι με την κυβέρνηση Τραμπ η Σερβία έχει ελπίδες να κερδίσει κάτι από την διαπραγμάτευση μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με το Κοσσυφοπέδιο. Επανέλαβε ότι χάρη στον Αμερικανό (έως πρότινος) υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, άλλαξε η στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Σερβία και ότι εάν δεν επιτευχθεί τώρα συμφωνία «δύσκολα θα γίνει συμφωνία με άλλη κυβέρνηση στις ΗΠΑ».

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου, που επισκέφτηκε την Τετάρτη τη Μόσχα και μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ είπε: «Η διαίρεση του Κοσόβου και τα νέα σύνορα, που υποστηρίζουν κάποιοι, για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και για την πλειοψηφία του πληθυσμού δεν είναι αποδεκτή λύση. Η Σερβία χωρίς το Κόσοβο δεν θα είναι Σερβία». Και συνέχισε: «Η θέση της Σερβικής Εκκλησίας είναι να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1244, που σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστούν για τον αλβανικό πληθυσμό απόλυτη ελευθερία και αυτονομία, αλλά το Κόσοβο, εδαφικά, να παραμείνει στη σύνθεση της Σερβίας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκαλεί σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκαλείται σήμερα από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο την ενημέρωση για τις πρόσφατες συναντήσεις με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, οι οποίες σηματοδοτούν τη νέα προσπάθεια επανεκκίνησης του παζαριού στο Κυπριακό στη βάση της διχοτομικής «λύσης» των «δύο συνιστώντων κρατών». Αυτό σημαίνει η συνεχής ουσιαστικά αναγνώριση των δεδομένων τα οποία έχει δημιουργήσει η τουρκική κατοχή του 1/3 του νησιού. Οπως όλα δείχνουν, οι προετοιμασίες που γίνονται τώρα αποσκοπούν στο να αποσαφηνιστούν οι όροι των διαπραγματεύσεων που προγραμματίζεται να ξαναρχίσουν τον Ιούνη, μετά τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές στην κυπριακή Προεδρία, η συνάντηση Αναστασιάδη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, που έχει συμφωνηθεί να γίνει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, θα είναι άτυπη, ωστόσο επιδιώκεται να υπάρξει αποσαφήνιση σε ένα βασικό «τρίπτυχο» - τα σημεία σύγκλισης, συναντίληψης και διαφορών. Σημειώνεται επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιμείνει στα ζήτημα της «ασφάλειας» και των «εγγυήσεων» και πριν τον Ιούνη θα ζητήσει τη γραπτή τοποθέτηση της Τουρκίας πάνω στο λεγόμενο πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την «πολιτική ισότητα» με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όρος που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Οπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο DHA, η Λουτ, που θα έχει επαφές με τις «εγγυήτριες δυνάμεις» (Τουρκία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία), προετοιμάζει ένα «κοινό έγγραφο» με «αμοιβαίες υποχωρήσεις». Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζίου, σε γραπτή ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνάντηση στα τέλη Φλεβάρη, κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη να έρθει «με γεμάτα χέρια», ενώ σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ο Ακιντζί θα θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα της «αποκέντρωσης των εξουσιών» και της «πολιτικής ισότητας».

Ενδιαφέρον έχει πάντως και η συμβολική και προκλητική κίνηση που έκανε η «Βουλή» του ψευδοκράτους να στείλει στην ΕΕ αντιπροσωπεία της, απαιτώντας στις επικείμενες ευρωεκλογές, από τις 6 έδρες ευρωβουλευτών της Κύπρου, οι 2 να προέρχονται από το ψευδοκράτος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ