ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Μαζική συμμετοχή στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για Προσφυγικό και Υγεία

Η χτεσινή κινητοποίηση θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων στο νησί

Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση
Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση
Με συνθήματα όπως «Kλείστε τα hot spots, τα κέντρα - φυλακές / Να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ψυχές», «Kάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών / Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Υγεία, του λαού δικαίωμα είναι η Υγεία» κ.λπ., χιλιάδες Σαμιώτες συμμετείχαν χτες στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων στο νησί.

Δεκάδες σωματεία, επαγγελματικοί φορείς, γυναικείοι σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών, έδωσαν το «παρών», ενώ η συμμετοχή στην απεργία ήταν πάνδημη και με κεντρικό σύνθημα «Stop στο έγκλημα - Να κλείσει τώρα το hot spot. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών. Οχι στην υποβάθμιση της Υγείας». Οπως κατήγγειλε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το ότι με τον αποκλεισμό από αστυνομικές δυνάμεις του hot spot εμπόδισε τη μαζική συμμετοχή και προσφύγων - μεταναστών σε αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση, γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι η πλειοψηφία του λαού του νησιού και οι πρόσφυγες - μετανάστες έχουν το ίδιο αίτημα: Του απεγκλωβισμού, ενάντια στην πολιτική τη δική της και της ΕΕ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Σταύρος Τάσσος, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Κώστας Τζίχας, υποψήφιος δήμαρχος Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής: Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Κολλάρος, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρυνιώτη, ο πρόεδρος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Μιχάλης Μητσός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου, Τριαντάφυλλος Καββαδάς, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, Σταμάτης Φιλιππής, και ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Σάμου, Στεφανής Νίκος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: Εκ μέρους του δήμου Σάμου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Αμυρσώνης, και εκπρόσωπος της Μητρόπολης.

Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος (βλ. διπλανή στήλη), που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από τον κόσμο. Στη συνέχεια, ακολούθησε μεγαλειώδης πορεία προς το Νοσοκομείο Σάμου, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα στον διοικητή του νοσοκομείου, διεκδικώντας στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό.

Παλεύουμε τον πόλεμο και τη φτώχεια

Στον χαιρετισμό της η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του ΕΚ Σάμου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συγκέντρωση αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είναι θύματα του πολέμου και της φτώχειας στις χώρες τους, σε όλους όσοι ήρθαν εδώ για να σωθούν από τις βόμβες, τις διώξεις, την πείνα και την εξαθλίωση, με στόχο να πάνε σε άλλες χώρες, να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

«Τα αιτήματά μας», υπογράμμισε, «το πλαίσιο των φορέων και συλλόγων της Σάμου, χτυπά κατευθείαν στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, την οποία η κυβέρνηση υλοποιεί με ιδιαίτερο ζήλο. Βρίσκεται σε αντίθεση με τις κραυγές των κάθε λογής εθνικιστών, ναζιστών και ρατσιστών (...) Η σημερινή συγκέντρωση εκφράζει ότι Ελληνες και ξένοι, άνθρωποι του μόχθου και βιοπαλαιστές, παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια. Οτι όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Θέλουμε να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας ελεύθεροι, χωρίς φτώχεια και πολέμους. Να έχουμε δουλειά, υγεία και μόρφωση για τα παιδιά μας. Είναι συγκέντρωση αγανάκτησης για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot, όπου άνθρωποι ζουν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση, με λιγοστό νερό, μέσα σε ακαθαρσίες, στη λάσπη και τη βροχή. Για τις συνέπειες που έχει αυτό ειδικότερα για την πόλη του Βαθιού (...)

Με τη στάση και τις θέσεις μας συγκρουόμαστε με την αιτία που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Τασσόμαστε ενάντια στις επεμβάσεις κρατών και οργανισμών που κάνουν πολέμους για τον έλεγχο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων. Με τη σημερινή μας αγωνιστική πρωτοβουλία φέρνουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων του νησιού μας, όσο και των προσφύγων - μεταναστών. Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαών όλων των χωρών για μια καλύτερη ζωή, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά», κατέληξε η ομιλήτρια.

Αθλια η κατάσταση στην Υγεία

Στην ομιλία του ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι ασθενείς αλλά και κάθε λαϊκή οικογένεια στο νησί, βιώνουν καθημερινά την ολοένα και πιο άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας, έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Οπως είπε, «τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι έκφραση της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος και που την οδηγεί στα χέρια των επιχειρηματιών, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή της. Κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η ανανέωση του παλαιωμένου προσωπικού και η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η προάσπιση της Υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Εδώ και τώρα απαιτούμε να δοθεί λύση με ευθύνη του κράτους».

Στη συνέχεια, ο ομιλητής ανέφερε πως οι γιατροί εξαντλούνται σε ατελείωτες και απανωτές εφημερίες, όπως και όλο το υπόλοιπο προσωπικό. Εχουν ξεπεράσει τα όριά τους, έχοντας καθημερινά στην ευθύνη τους την υγεία εκατοντάδων ασθενών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, που συνεχίζει στην Υγεία την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει μεγάλες ευθύνες. Αποτελεί πρόκληση για τους Σαμιώτες ότι «πριν ένα χρόνο, στο περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης στη Λέσβο, μαζί με τις διακηρύξεις για την "ανάπτυξη που έρχεται" και την "έξοδο από τα μνημόνια", έγινε αναφορά από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι "λεφτά υπάρχουν" για το Νοσοκομείο Σάμου, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "διαφήμιζαν" ότι το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει με δωρεές και προσφορές. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για την Υγεία (...)

Πέντε ολόκληρα χρόνια το Νοσοκομείο Σάμου δεν έχει δικούς του παιδιάτρους, όλα αυτά τα χρόνια η Παιδιατρική Κλινική - όπως και όλο το νοσοκομείο - λειτουργούσε με μπαλώματα, με μετακινούμενους γιατρούς από άλλους χώρους, και φτάσαμε στο σημείο να υπολειτουργούν τμήματα και κλινικές, με σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και των ασθενών», τόνισε ο Σ. Φιλιππής.

«Μας παραμυθιάζουν πως το πρόβλημα του νοσοκομείου δημιουργείται λόγω του Προσφυγικού. Τους απαντάμε: Η Ικαρία, που δεν έχει πρόσφυγες, γιατί το Νοσοκομείο της είναι υποστελεχωμένο; Βεβαίως και το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό επιβαρύνει το νοσοκομείο, αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να έχει στελεχωμένο πολυιατρείο μέσα στο ΚΥΤ (...) Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο λαό».

Το Ψήφισμα

Αποψη από τη συγκέντρωση
Αποψη από τη συγκέντρωση
Εμείς οι Σαμιώτες και Σαμιώτισσες, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην πλατεία Θ. Σοφούλη στη Σάμο κατά τη διάρκεια της 24ωρης πανσαμιακής απεργίας,

Διαπιστώνουμε:

Οτι η κυβέρνηση για το οξυμένο πρόβλημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού μας κοροϊδεύει συστηματικά, μας εμπαίζει και αδιαφορεί για το ανθρωπιστικό έγκλημα που με την ανοχή της συντελείται στο νησί. Εχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη Συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την ΕΕ, που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε ένα νησί και σε μια πόλη με πολλά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης, για τις σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Το κλείσιμο του hot spot και ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα είναι η μόνη λύση που θα φέρει αποτέλεσμα στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, στα προβλήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός.

Εκφράζουμε:

Με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη και τη συμπόνια μας σε αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζωμένοι από τις πατρίδες και τις εστίες τους για τα κέρδη των ισχυρών, είναι θύματα της φτώχειας, των πολέμων και της προσφυγιάς. Δεν ανεχόμαστε άλλο να ζουν μέσα στις λάσπες, στο κρύο και τη βροχή, μαζί με τρωκτικά, ευάλωτοι σε ασθένειες και κακουχίες.

Απαιτούμε εδώ και ΤΩΡΑ:

Να κλείσει το hot spot στη Σάμο και τα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί νέο hot spot στη Σάμο.

Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες καθώς και σε όσους ήδη έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέλησή τους κρατούνται και παραμένουν «όμηροι» στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.

Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εκεί θα γίνονται οι αιτήσεις τους.

Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.

Να καταργηθεί η Συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.

Επίσης, διαπιστώνουμε ότι τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας καθημερινά διογκώνονται, ενώ η κυβέρνηση δείχνει χαρακτηριστική αναλγησία, αδιαφορεί και κωφεύει. Εχουμε φτάσει στο σημείο να μην καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες χιλιάδων κατοίκων του νησιού μας λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, καθώς επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αφού η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για δομή Υγείας μέσα στο hot spot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο, προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες - μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hot spot.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι για να λειτουργήσει εύρυθμα η Παιδιατρική και Μαιευτική κλινική.

Αμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων Υγείας στο νησί καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.

Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ.

Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χαιρετίζει τις χιλιάδες λαού που συμμετείχαν στην πανσαμιακή απεργία

«Τις χιλιάδες λαού του νησιού μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων και των φορέων και συμμετείχαν στην πανσαμιακή απεργία την Πέμπτη 7 Φλεβάρη με αιτήματα: Nα κλείσει το "hot spot", να μη δημιουργηθεί κανέναν νέο, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα καθώς και να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου και των δομών Υγείας», χαιρετίζει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ακόμα τα εξής:

«Η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι άλλες δυνάμεις που συμφωνούν με την πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά πρέπει να σταματήσουν να κωφεύουν στη διεκδίκηση των νησιωτών. Η μεγάλη λαϊκή συμμετοχή με τα αιτήματα αλληλεγγύης έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχείρησαν, για λογαριασμό της κυβέρνησης, να συκοφαντήσουν αυτήν την κινητοποίηση. Η μαζική λαϊκή κινητοποίηση απέδειξε ότι μπορεί να απομονώνει τις ρατσιστικές ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη που, με αποκλεισμό από αστυνομικές δυνάμεις του "hot spot", εμπόδισε και τη μαζική συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών σε αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι η πλειοψηφία του λαού του νησιού και οι πρόσφυγες - μετανάστες έχουν το ίδιο αίτημα: Του απεγκλωβισμού, ενάντια στην πολιτική τη δική της και της ΕΕ».

Συγκέντρωση και στη Μυτιλήνη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Κινητοποίηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Η κινητοποίηση έγινε από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, με τη συμμετοχή σωματείων του νησιού και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, και στο πλαίσιό της έγινε πορεία μέσα από την αγορά της Μυτιλήνης.

Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θ. Ασλανίδης, «από την πρώτη στιγμή ο λαός της Λέσβου ανέπτυξε κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Με το σημερινό συλλαλητήριό μας, καθώς και με την απεργία στη Σάμο που αποφάσισαν οι φορείς της Σάμου, στέλνουμε μήνυμα προς την κυβέρνηση, την ΕΕ και όλους αυτούς που δήθεν κόπτονται για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό αλλά στην ουσία στηρίζουν με νύχια και με δόντια τις πολιτικές αυτές που γεννούν την προσφυγιά, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, τους λαούς των χωρών».

Και πρόσθεσε: «Η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και η επαναφορά του και στα άλλα νησιά έχει να κάνει με τη στήριξη της νησιωτικότητας, το αντιστάθμισμα του υψηλού κόστους ζωής και μεταφορών για τους νησιώτες. Κατακτήθηκε με τους αγώνες του λαού και σαν κατάκτηση πρέπει να την υπερασπιστούμε. Δεν το χωράει ο νους μας ότι για να συνεχίσει να υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ θα πρέπει οι συνάνθρωποί μας να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, να συνεχίσει να υπάρχει ο πόνος, η προσφυγιά και η μετανάστευση».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Στρατής Κόμβος.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ μπροστά στο 12ο Συνέδριο

«Ελα μαζί μας, με την ΚΝΕ, στον αγώνα για έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", τον Σοσιαλισμό». Με αυτόν τον τίτλο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα οργανώνουν εκδηλώσεις μπροστά στο 12ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Τέτοιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται αυτές τις μέρες ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή

Στην Ξάνθη, στις 20.30, στο Πολυτεχνείο Ξάνθης (ΠΡΟΚΑΤ). Θα μιλήσει ο Ηλίας Αργυρόπουλος, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.

Αύριο Σάββατο

Στον Πειραιά, στις 18.30, στο παλιό εργοστάσιο Καχραμάνογλου. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΤΟ Α' Αθήνας πραγματοποιεί εκδήλωση, στις 19.30, στα γραφεία της ΚΟΒ 1ου Διαμερίσματος Αθήνας (Βερανζέρου 1). Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ.

Οι ΟΒ Αργυρούπολης - Γλυφάδας - Ελληνικού πραγματοποιούν εκδήλωση, στις 20.00, στο δημαρχείο Αργυρούπολης. Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ.

Οι ΟΒ Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Ηρακλείου πραγματοποιούν εκδήλωση στις 19.00, στη Νέα Ιωνία (στο «Ionian cafe» - πλησίον ΗΣΑΠ). Θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

Στον Βόλο, στις 19.00, στο κτίριο του Πανεπιστημίου (αίθουσα Μ - Θόλος). Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις και βίντεο - αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Στην Κοζάνη, στις 13.00, στο Πολυτεχνείο. Θα μιλήσει ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Λάρισα, στις 19.00, στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής (πλατεία Ταχυδρομείου). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Στη Ρόδο, στις 18.30, στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κτίριο «Κλεόβουλος» - αμφιθέατρο ισογείου. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας.

Κυριακή 10 Φλεβάρη

Στα Τρίκαλα, στις 12.00, στο καφέ «Σουίτα». Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει βίντεο - αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

Στην Καρδίτσα, στις 19.00, στο μαγαζί «Μικρό παλάτι». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει βίντεο - αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων

Από τις κινητοποιήσεις των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τη μεταφορά των μαθητών
Από τις κινητοποιήσεις των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τη μεταφορά των μαθητών
Σε διευρυμένη περιφερειακή σύσκεψη καλεί η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων τους αντιπροσώπους στην Ενωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων του νομού Αττικής, καθώς και τα ΔΣ των Συλλόγων τους. Η σύσκεψη πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά (K. Μαυρομιχάλη 27, Πειραιάς).

Ενα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η συνέχιση των διεκδικήσεων για απρόσκοπτη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, κόντρα στην εφαρμογή της νέας ΚΥΑ 50025/2018 και της διευκρινιστικής εγκυκλίου 53883/4.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σύσκεψη σήμερα για τα σχολεία

Τα ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου (Καπετανάκειο) και της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή σύσκεψη στις 6 μ.μ. στο Καπετανάκειο και καλούν όλους τους Συλλόγους Γονέων από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ, τα 15μελή των μαθητών, φορείς των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων να συμμετέχουν σε αυτήν.

Ο Γ. Μηλιός παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών

Παραιτήθηκε ο Γιάννης Μηλιός από τη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών. Την παραίτησή του, όπου την υπέβαλε στις 31 Γενάρη, έκανε δεκτή η υπουργός Πολιτισμού, Μ. Ζορμπά. Ο Γ. Μηλιός είχε ενημερώσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την απόφασή του ένα μήνα νωρίτερα.

Ο Γ. Μηλιός κατείχε τη θέση του προέδρου από τον Νοέμβρη του 2016.

Καταδικάστηκαν για το παραδικαστικό

Σε ποινή κάθειρξης 13 χρόνια ο καθένας, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος και ο εφέτης Γιάννης Ευσταθίου, για την εμπλοκή τους στο αποκαλούμενο «παραδικαστικό κύκλωμα 2». Σε κάθειρξη 12 χρόνια καταδικάστηκε επίσης ο άλλοτε αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης, ενώ σε μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν άλλοι δύο από τους εννιά κατηγορουμένους. Η υπόθεση είχε ως έναυσμα καταγγελίες του επιχειρηματία Γ. Μπολέτση. Κανένας από τους καταδικασθέντες δεν πήγε φυλακή, μετά την αναστολή που δόθηκε στην έκτιση των ποινών μέχρι το Εφετείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πέτρος Μαντούβαλος είχε καταδικαστεί το 2015 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 4 χρόνια φυλακή με 3ετή αναστολή για τη δωροδοκία του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά τού αφαιρέθηκε η δικηγορική άδεια.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org