ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στους 38 οι νεκροί από την εποχική γρίπη

Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις σε ενημέρωση, δημόσιες υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό

Το εμβόλιο της γρίπης δεν εντάσσεται στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού, δηλαδή δεν είναι δωρεάν για όλους...

Eurokinissi

Το εμβόλιο της γρίπης δεν εντάσσεται στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού, δηλαδή δεν είναι δωρεάν για όλους...
Τριάντα οκτώ άνθρωποι, ηλικίας 25 μέχρι και 90 ετών (μεταξύ τους και 2 παιδιά), έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, ενώ μόνο την τελευταία βδομάδα έχουν πεθάνει 20 άνθρωποι. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 165 άτομα με επιπλοκές από τον ιό της γρίπης.

Το 75% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και το 84% των θανάτων από τη γρίπη αφορά σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παρ' όλα αυτά, από τους θανόντες μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένοι. Επιπλέον, από τα 9 παιδιά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, κανένα δεν είχε εμβολιαστεί, αν και είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, έως το τέλος της άνοιξης θα έχει προσβληθεί από τον ιό το 10% - 15% των κατοίκων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, αναφέρθηκε ότι δεν συνιστάται το κλείσιμό τους, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα συμβάλλει στον περιορισμό της γρίπης και είναι ένα μέτρο που συνιστάται μόνο σε περίπτωση πανδημίας. Σημειώθηκε επίσης ότι το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχει γρίπη αλλά κάποια άλλη ίωση.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με χρόνια νοσήματα, με ηλικία άνω των 60 ετών κ.ά.). Την ίδια ώρα, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο και πέντε ότι έχει παραγγείλει επιπλέον 50.000 εμβόλια, δεκάδες είναι οι καταγγελίες πολιτών ότι δεν μπορούν να βρουν εμβόλιο.

Ευθύνη του κράτους η δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη όλου του λαού

Το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτελεσματικής προστασίας είναι ο έγκαιρος και σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες εμβολιασμός του πληθυσμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κρατική ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει να περιορίζεται σε προτροπές για εμβολιασμό και στη συστηματική καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης. Ηδη αυτή η πολιτική αντανακλάται σε δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο, από μια επιδημία που είναι αναμενόμενη.

Υπενθυμίζουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν εντάσσεται στο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμού, δηλαδή δεν είναι δωρεάν για όλους, αλλά πληρώνεται από τους ασθενείς. Παράλληλα, πρέπει να υπολογιστεί η δαπάνη για κάθε εμβολιασμό που πραγματοποιείται στα ιδιωτικά ιατρεία καθώς και τα έξοδα μετακίνησης των οικογενειών, ιδιαίτερα από τις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες και πολλές φορές ούτε και ιδιώτες αυτοαπασχολούμενοι γιατροί.

Ολα αυτά αποτελούν εμπόδιο στον μαζικό γενικό εμβολιασμό και μαρτυρούν την κατεύθυνση κι αυτής της κυβέρνησης να περιοριστεί η κρατική ευθύνη για τους εμβολιασμούς.

Ρίχνοντας έμμεσα την ευθύνη στους πολίτες που δεν εμβολιάζονται, η κυβέρνηση επιδιώκει να συσκοτίσει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τις ελλείψεις σε ενημέρωση, προσωπικό, εξοπλισμό, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, όταν μάλιστα ασθενείς οι οποίοι «καταλήγουν», φαίνεται είτε να καθυστέρησαν να πάνε στο γιατρό λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω των ανεπαρκέστατων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η σοβαρή έλλειψη στα μεγάλα αστικά κέντρα έως και η ανυπαρξία δημόσιων υποδομών στις απομακρυσμένες περιοχές βάζουν εμπόδια και στους εμβολιασμούς.

Η δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη σε δημόσιες δομές όχι μόνο των ευπαθών ομάδων, αλλά όλου του λαού είναι ευθύνη του κράτους, το οποίο οφείλει να εξασφαλίσει εξοπλισμένες κινητές μονάδες, με επαρκή ποσότητα όλων των εμβολίων, με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός.

Το ίδιο επαρκή πρέπει να είναι και τα κατάλληλα τεστ ανίχνευσης του ιού, τα δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ κ.ο.κ. Να υπάρξει καταγραφή, υποχρεωτική και δωρεάν εφαρμογή και παρακολούθηση των εμβολιαστικών αναγκών του πληθυσμού από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη. Να αναπτυχθούν δημόσια Κέντρα Υγείας με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση που θα καλύπτουν πανελλαδικά τις εμβολιαστικές ανάγκες όλου του πληθυσμού. Να ενταχθούν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όσα εμβόλια είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά και να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Η αποζημίωση όλων των εμβολίων να γίνεται με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των ασφαλιστικών ταμείων.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Νέο εργατικό «ατύχημα» στις εγκαταστάσεις του «Νηρέα»

Ενα μήνα μετά το θάνατο εργαζόμενου στις ίδιες εγκαταστάσεις

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα», με αποτέλεσμα αυτήν τη φορά τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου, σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας» στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε στο χέρι, μετά από πτώση από τη βάρκα στην οποία επέβαινε.

Πρόκειται για το δεύτερο «ατύχημα» στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μέσα σε έναν μήνα. Υπενθυμίζεται ότι στις 10/1, ένας 51χρονος εργαζόμενος είχε πνιγεί κατά την ώρα της δουλειάς. Παράλληλα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη μέρα, οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει την πρακτική της εργοδοσίας να εκτελείται το συγκεκριμένο πόστο του φύλακα στα «κλουβιά» με έναν μόνο εργαζόμενο, παρά το πάγιο αίτημά τους για δύο εργαζόμενους στο πόστο.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αιτωλοακαρνανίας.

«Τόσο για το συγκεκριμένο ατύχημα όσο και για το προηγούμενο, που συνέβησαν στην επιχείρηση, δεν φταίει η "κακιά η ώρα", ο "υπερβολικός ζήλος" ή το "προσωπικό λάθος" του εργάτη», τονίζει το Σωματείο, επισημαίνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

«Για τα εργατικά "ατυχήματα" δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, αλλά η δίψα της εταιρείας για μεγαλύτερα κέρδη. Στο βωμό αυτών των κερδών δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα», σημειώνει το Συνδικάτο.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του, που διεξάγονται αυτές τις μέρες, ενισχύοντας τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Ανακοίνωση της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

«Επιβεβαιώνεται πως οι εργοδότες στο βωμό του κέρδους τους δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της με αφορμή το νέο «ατύχημα» η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα να πάρουν «την κατάσταση στα χέρια τους. Να σπάσουν τη σιωπή τους, να σπάσουν την τρομοκρατία και να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία».

ΔΑΣ ΕΛΒΟ
Κάλεσμα αγωνιστικής κλιμάκωσης απέναντι στις αντεργατικές εξελίξεις

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), των εργαζομένων της, αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, είτε μέσω του λουκέτου και της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της είτε μέσω της ιδιωτικοποίησής της, αφού προηγουμένως την απαλλάξει από εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα.

Οπως φαίνεται, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει την ειδική εκκαθάριση, αλλά μεταθέτει από μήνα σε μήνα τον τρίτο διαγωνισμό που έχει αναγγείλει για την ιδιωτικοποίηση. Ταυτόχρονα, σπρώχνει τους εργαζόμενους προς την «επιλογή» των μετατάξεων, που έχουν καταληκτική ημερομηνία το τέλος Φλεβάρη. Την ίδια στιγμή, τα χρηματικά διαθέσιμα αρκούν το πολύ για την πληρωμή των εργαζομένων στις 10/3.

Μπροστά σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, το ΔΣ του σωματείου (ΔΗΣΥΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΔΑΚΕ) δεν οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων, αλλά επιλέγει την τακτική των συναντήσεων με υπουργεία για... διευκρινίσεις για τις μετατάξεις.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΕΛΒΟ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διεκδικήσουν να σταματήσει τώρα η ειδική εκκαθάριση, να οριστεί διοίκηση, να ανατεθούν στην ΕΛΒΟ και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα με βάση τις λαϊκές ανάγκες, να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστούν η μισθοδοσία και η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, να διασφαλιστούν με κάθε τρόπο όλες οι θέσεις εργασίας, να επανέλθουν μισθοί και δικαιώματα στα προ κρίσης επίπεδα, να καταργηθεί το μισθολόγιο - φτωχολόγιο.

«Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ», τονίζει η ΔΑΣ, «να παλέψουμε χωρίς αστερίσκους, στην πράξη και όχι στα λόγια, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εκποίηση, για ΕΛΒΟ 100% στο Δημόσιο, ενταγμένη σε αποκλειστικά κρατικό φορέα αμυντικής βιομηχανίας, που να παράγει με βάση τις λαϊκές ανάγκες, τόσο στρατιωτικά οχήματα και οχήματα του τομέα ασφάλειας, όσο και σε περίοδο ειρήνης πολιτικά οχήματα για τους διάφορους τομείς της κοινής ωφέλειας».

Καλεί σε κοινή πάλη με ενιαίο πλαίσιο «με τους εργαζόμενους στην πολεμική βιομηχανία και στον κλάδο τόσο σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση (ΕΑΒ, ΕΑΣ, ναυπηγεία, ΛΑΡΚΟ κ.ά.) αλλά και με τους εργαζόμενους επιχειρήσεων με κερδοφορία που αρνούνται πεισματικά να παραχωρήσουν και το παραμικρό από τα κλεμμένα από τους εργαζομένους τους στη φάση της ύφεσης (Ομιλος Στασινόπουλου, Ομιλος Μυτιληναίου, "Πυραμίδα" κ.ά.)».

Με βάση τα παραπάνω καλεί το ΔΣ του σωματείου να συγκαλέσει άμεσα Γενική Συνέλευση για τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης, με σχέδιο και κλιμάκωση κινητοποιήσεων.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Περιοδείες ενόψει του συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Πλατιά εξόρμηση σε χώρους δουλειάς, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, που γίνεται από τις 14 έως τις 17 Μάρτη, και μάλιστα σε τουριστικό θέρετρο στην Καλαμάτα, μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, πραγματοποιούν στελέχη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το πρόγραμμα των συζητήσεων, συγκεντρώσεων, εξορμήσεων γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή, στον κλάδο του Μετάλλου, στα Ναυπηγεία (Σκαραμαγκά - Ασπροπύργου).
  • Τρίτη 12/2, στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας, στο Νοσοκομείο «Ωνάσειο».
  • Πέμπτη 14/2, στον κλάδο των ναυτιλιακών, στα ναυτιλιακά γραφεία του Πειραιά.
  • Δευτέρα 18/2, στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, σε καταστήματα τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς και Alpha).
  • Τρίτη 19/2, στον κλάδο των Μεταφορών, στον ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.
  • Πέμπτη 21/2, στον κλάδο των Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, στα ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.
  • Σάββατο 23/2, στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, στο Καζίνο Πάρνηθας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ