ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Χτίζοντας συμμαχίες για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Στην Κολομβία βρέθηκε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Αργεντινή, Περού), περιοδεία που ολοκληρώθηκε χτες με ολιγόωρη επίσκεψη στην Τζαμάικα. Βασικός στόχος ήταν η προώθηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ, που ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διευρυνόμενη παρουσία κινεζικών και ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή, ειδικά μετά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και την άνοδο στην πολιτική εξουσία σοσιαλδημοκρατικών - διαχειριστικών δυνάμεων σε μια σειρά χώρες. Οχι τυχαία, στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρίσκεται η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο, με το πρόσχημα της «απόκλισης από τη δημοκρατική συνταγματική τάξη» και της δήθεν «ανησυχίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός», γι' αυτό ο Τίλερσον εξαπέλυσε απειλές για κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου, ακόμα και προτροπές για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και στις συναντήσεις με τον αντιδραστικό Πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και την Κολομβιανή ομόλογό του Μαρία Ανχελα Ολγκίν. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν οι αναφορές στη Βενεζουέλα, αξιοποιώντας και το σχετικό ρεύμα Βενεζουελάνων που μεταναστεύουν στην Κολομβία, στην περιοχή του Βόρειου Σανταντέρ, αναφορές που «ντύθηκαν» με δήθεν ανθρωπιστικό ενδιαφέρον.

Οι αξιωματούχοι των δύο χώρων αναγνώρισαν τη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων, στην «κοινή πάλη» ενάντια στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας (FARC), που οδήγησε στη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία, ενώ ιδιαίτερα στάθηκαν στο ζήτημα της δήθεν καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, που πάντα αποτελούσε το πρόσχημα για επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, με τον Τίλερσον, πάντως, να αναγκάζεται να παραδεχτεί τις ευθύνες και της χώρας του, γιατί αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών, πρόβλημα που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να αντιμετωπίσει. Μάλιστα, έταξε βοήθεια για τη λεγόμενη διαδικασία αντικατάστασης καλλιεργειών, παράλληλα όμως απαιτώντας από την κολομβιανή πλευρά πιο αποτελεσματικά βήματα. Τις συζητήσεις απασχόλησε και η συμφωνία ειρήνης με τις FARC (που έχουν μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, με τα ίδια αρχικά και την επωνυμία «Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας»). Η συμφωνία αυτή με ευθύνη της κυβέρνησης προχωρά με πολύ αργά βήματα, ενώ παραστρατιωτικοί και αστικό κράτος δολοφονούν πρώην αντάρτες και δημιουργούνται εμπόδια για τη συμμετοχή των FARC στις επερχόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, στις 11 Μάρτη και 27 Μάη αντίστοιχα.

Ο Τίλερσον αναμενόταν να κλείσει χτες το απόγευμα (αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας) την περιοδεία του στην Καραϊβική, με συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τζαμάικας, Αντριου Χόλνες, με ατζέντα για την «αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος» και της «κλιματικής αλλαγής».

Παράταση του ενδοβενεζουελάνικου διαλόγου στη Δομινικανή Δημοκρατία

Πάντως, με αφορμή τις απειλές που εκτόξευσε ο Τίλερσον ενάντια στη Βενεζουέλα, ο Πρόεδρος της χώρας Ν. Μαδούρο σημείωσε ότι η χώρα του «δεν εκβιάζεται». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνδέει την περιοδεία του Τίλερσον με την άρνηση της αντιπολίτευσης του «Προεδρείου της Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD) να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση για «εθνική συνεννόηση», στο διάλογο που συνεχίζεται στη Δομινικανή Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι η άρνηση έγινε γνωστή μετά από τηλεφώνημα στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες, προερχόμενο από την Κολομβία, την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Τίλερσον. Πάντως η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές (τον Πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεδίνα και τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Χ. Λ. Θαπατέρο), ζήτησε παράταση των διαβουλεύσεων ώστε να εξετάσει το κείμενο 6 σημείων της συμφωνίας, θέτοντας ενστάσεις για το «αν εξασφαλίζει εγγυήσεις για δημοκρατικές εκλογές», που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν έως τα τέλη Απρίλη.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ

Στην Ιαπωνία βρέθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

«Οι ΗΠΑ θα αποκαλύψουν σύντομα τον σκληρότερο και πιο επιθετικό γύρο οικονομικών κυρώσεων που έχουμε ανακοινώσει ποτέ για τη Βόρεια Κορέα - και θα συνεχίσουμε να απομονώνουμε τη Βόρεια Κορέα μέχρι να εγκαταλείψει για πάντα τα πυρηνικά και βαλλιστικά της προγράμματα». Τα παραπάνω τόνισε χτες από το Τόκιο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ιαπωνία, η οποία θα καταλήξει στη Νότια Κορέα, όπου και θα είναι επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ (αρχίζουν αύριο).

Διεθνή και ιαπωνικά ΜΜΕ σημείωναν ότι η επίσκεψη Πενς στην περιοχή εντάσσεται στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει την παρουσία και το ρόλο της σε μια περιφέρεια όπου οι ανταγωνισμοί οξύνονται, δεδομένων και των φιλόδοξων σχεδιασμών άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με πρώτες την Κίνα και τη Ρωσία.

Πάντως, ενδεικτική των σύνθετων διεργασιών σε Ασία και Ειρηνικό ήταν η απάντηση του Πενς σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, που σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» είπε ότι δεν έχει ζητήσει τέτοια συνάντηση, αλλά «θα δούμε τι θα γίνει».

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ιαπωνίας», σε Κοινό Ανακοινωθέν των δύο πλευρών, μετά από συνάντηση του Πενς με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, τονίζεται ότι η διεθνής κοινότητα «δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της "διπλωματίας του χαμόγελου" της Βόρειας Κορέας».

Η αδελφή του Ουν στη Ν. Κορέα

Στο μεταξύ, ενόψει της αυριανής έναρξης των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα, χτες έγινε γνωστό ότι την αποστολή της Βόρειας Κορέας θα συνοδεύσει και η 28χρονη αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, και γι' αυτόν το λόγο ορισμένοι εμφανίζουν την άφιξή της στη Νότια Κορέα ως πιθανή αφορμή «ενόχλησης» της Ουάσιγκτον.

ΗΠΑ
Το «Βαρύ Γεράκι» της «SpaceX» ταξιδεύει στο Διάστημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιτυχής απέβη, αργά το βράδυ της Τρίτης, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ η εκτόξευση του μεγαλύτερου και βαρύτερου (διεθνώς) πυραύλου εκτόξευσης στο Διάστημα, «Heavy Falcon» («Βαρύ Γεράκι») της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας «SpaceX» του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ, με στόχο την περιφορά τμήματός του γύρω από τον πλανήτη Αρη.

Ο πύραυλος, ύψους 70 μέτρων, με 27 μηχανές προώθησης, μετέφερε εκτός των άλλων και ένα κόκκινο σπορ αυτοκίνητο της αυτοκινητοβιομηχανίας «Tesla» του Ε. Μασκ. Εάν δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο, το ανώτερο τμήμα του «Heavy Falcon» αναμένεται να φθάσει στον Αρη σε περίπου έξι μήνες. Η επιλογή του πλανήτη Αρη δεν είναι τυχαία καθώς εκεί ο Ε. Μασκ σχεδιάζει να φτιάξει την πρώτη ανθρώπινη αποικία.

Ο πύραυλος της εταιρείας «SpaceX» θεωρείται μεγάλη καινοτομία στις διαστημικές αποστολές σε σχέση με την εκτόξευση πολύ μεγάλων δορυφόρων στο Διάστημα και τη μεταφορά εξοπλισμού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή τη Σελήνη καθώς μπορεί να μεταφέρει βάρος 64 τόνων σε χαμηλή τροχιά με κόστος 90.000.000 δολάρια ανά εκτόξευση. Αντίθετα, ο δεύτερος βαρύτερος πύραυλος «Delta IV Heavy» της εταιρείας «United Launch Alliance» (κοινοπραξία των μονοπωλίων αεροναυπηγικής «Boeing» και «Lockheed Martin») μπορεί να μεταφέρει το 50% του φορτίου με σχεδόν τετραπλάσιο κόστος. Ωστόσο τα σχέδια της εταιρείας «SpaceX» δεν σταματούν στον πύραυλο «Heavy Falcon» καθώς μελετάται η αντικατάστασή του έως το 2022 από έναν ακόμη μεγαλύτερο πύραυλο που θα ονομάζεται «Big Falcon Rocket».

ΤΑΪΒΑΝ
Νεκροί μετά τον ισχυρό σεισμό

Αποψη των καταστροφών
Αποψη των καταστροφών
ΤΑΪΠΕΪ.--

Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ταϊβάν, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Χουαλιέν. Η δόνηση ήταν πολύ μεγάλη, με δεδομένο ότι το εστιακό βάθος ήταν μόλις 1 χιλιόμετρο.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι τραυματίες είχαν φτάσει τους 254, ενώ άλλα 88 άτομα αγνοούνταν. Ακόμα, εκατοντάδες νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ρεύμα και 35.000 χωρίς παροχή νερού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Εντείνονται οι διαμάχες ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΝC σε σχέση με το «μέλλον» του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για πρόωρη αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο με φόντο τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για διαφθορά. Ο αντιπρόεδρος της Ν. Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, μιλώντας χτες βράδυ στο ΒΒC δήλωσε πως έχει ξεκινήσει «άμεσες συνομιλίες» με τον 75χρονο Πρόεδρο Ζούμα «για τη μεταβίβαση εξουσίας». Ας σημειωθεί πως το προγραμματισμένο για σήμερα διάγγελμα του Προέδρου Ζούμα για την κατάσταση της χώρας στο Κοινοβούλιο αναβλήθηκε «μέχρι νεωτέρας».

ΟΤΤΑΒΑ - ΣΙΚΑΓΟ.-- Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ξεκίνησε χτες τετραήμερη περιοδεία σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ με στόχο την πραγματοποίηση ομιλιών και συζητήσεων με κεντρικό θέμα τρόπους ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών για την προώθηση των αμερικανο-καναδικών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων. Πρώτος σταθμός του Τριντό είναι το Ιδρυμα Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σαν Φρανσίσκο. Τελευταίος σταθμός αυτής της άτυπης περιοδείας του θα είναι το Λος Αντζελες ενώ συνεχίζεται ο τελευταίος γύρος παζαριών για την «επαναδιαπραγμάτευση» της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μήνυση κατά της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Tesco» και αποζημιώσεις ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέθεσαν, χτες, δικηγόροι - εκπρόσωποι πολλών δεκάδων γυναικών που εργάζονται σε υποκαταστήματα του μονοπωλίου επειδή η διοίκηση της εταιρείας τις πληρώνει λιγότερο σε σχέση με άνδρες συναδέλφους τους πάνω στο ίδιο αντικείμενο εργασίας. Τη μαζική εκπροσώπηση γυναικών εργαζομένων των σούπερ μάρκετ «Tesco» ανέλαβε η δικηγορική εταιρεία «Leigh Day».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ