ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επικίνδυνες μπίζνες με την κάνναβη

Το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια και χορήγηση της λεγόμενης φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, με το οποίο, με όχημα τη «φαρμακευτική» τάχα χρήση της, επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίησή της, παρουσίασαν χτες τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας - Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε και στη Βουλή. Αναφέρθηκε δε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αδειοδότηση.

Οπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, το φυτό της κάνναβης εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την αντίφαση της μη νόμιμης χρήσης του, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και να επεξεργαστεί με νόμιμο τρόπο στην Ελλάδα. «Οι λόγοι είναι ότι η επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνει τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων. Επίσης, πρέπει να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών και επιπλέον θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία», υποστήριξε. Πρόσθεσε δε ότι παραμένει η κάνναβη στον πίνακα Β, υποκείμενη σε καθεστώς μη νόμιμης παρουσίας. Η διάθεση των σκευασμάτων θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, με ιατρική συνταγή υπ' ευθύνη του γιατρού, με δίγραμμη συνταγή και στη συνέχεια θα ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ το υπουργείο Υγείας μελετά και την κατάρτιση μητρώου ασθενών που θα λαμβάνουν νόμιμα φαρμακευτική κάνναβη. Ανέφερε ακόμη ότι ανοίγεται πεδίο ...αναπτυξιακών προοπτικών και οι σχετικές μονάδες θα είναι παραγωγής και μεταποίησης. Πρόσθεσε πως ανάμεσα στα θετικά και στα αρνητικά της κάνναβης το ισοζύγιο είναι υπέρ της, κάνοντας λόγο για ιατρικοποίηση της προσέγγισης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στην παραγωγική διαδικασία, είπε ότι οι άδειες θα δοθούν αυστηρά για καθετοποιημένες μονάδες, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, για παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του τελικού προϊόντος αποκλειστικά για ιατρική χρήση. Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως το μίνιμουμ μιας καλλιέργειας θα είναι τέσσερα στρέμματα. Ο χώρος της μονάδας καλλιέργειας και μεταποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνει υποστηρικτικούς χώρους που θα εγγυώνται την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και τη διενέργεια επιτόπου ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται και τακτικός επανέλεγχος δικαιολογητικών, ώστε σε περίπτωση παραβάσεων να αφαιρείται η άδεια.

Πρόσθεσε πως η διαδικασία αυτή χρειάζεται κεφάλαια και επενδυτική τεχνολογία, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και έχουν επισκεφτεί το υπουργείο εκπρόσωποι εταιρειών, υποστηρίζοντας πως στην προσπάθεια αυτή θα συμμετάσχουν και αγρότες με συνεργατικά σχήματα (αν και σε άλλο σημείο της συνέντευξης έκανε λόγο για ίδια κεφάλαια των επενδυτών, που αποδείχνει την «εισβολή» εταιρειών που αναμένεται). Συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν οι αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα, θα πρέπει να το κάνουν με δικά τους κεφάλαια», αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για άντληση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ). Εχουν γίνει και συναντήσεις με επενδυτές από τη Ρωσία, ενώ με βάση τις σχετικές συζητήσεις που γίνονται θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Κατά τον υπουργό, οδηγός σε αυτήν τη διαδικασία είναι οι ΗΠΑ. Είπε ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Μπρίκφιλντ», έως το 2021 η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης θα αυξηθεί κατά 60%. Υποστήριξε ότι για έναν αγρότη το κόστος θα είναι χαμηλό λόγω της γεωθερμίας που βοηθά στην καλλιέργειά της, αλλά το θέμα αυτό θα λυθεί με συνεργατικά σχήματα. Ομως, δεν μπορούσε να πει το ίδιο για το κομμάτι της μεταποίησης λέγοντας ότι «θα δούμε πώς θα πάει η διαδικασία ιδιαίτερα με τους επενδυτές».

Ο Δ. Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, δήλωσε πως το σχετικό «πρόγραμμα» εντάσσεται στην πράσινη ανάπτυξη και ανάμεσα στους στόχους είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ...ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Είπε ότι ήδη οι επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί κάνουν λόγο για εκατοντάδες θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επενδυτικά σχέδια για κλειστές βιοτεχνολογικές μονάδες». «Εχουμε δει αρκετούς επενδυτές», είπε ο υπουργός, «δύο από τη Γερμανία και τον Καναδά». Επιχειρηματίας παρουσίασε, κατά τον υπουργό, μπίζνες πλαν για 2.000 νέες θέσεις εργασίας (όχι σε πρώτο χρόνο) με τελικό ποσό επένδυσης τα 750 εκατ. ευρώ.

2ο ΕΕΕΕΚ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Μαθητές και ποντίκια

Αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό κυβέρνησης και δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη βρίσκονται τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), που από τον περασμένο Νοέμβρη εξακολουθούν να κάνουν μάθημα παρέα με τα ποντίκια.

Χτες, μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με το Σύλλογο Γονέων και τους εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΕΕΕΚ, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, μέσα από την οποία κατήγγειλαν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργείου Παιδείας και δήμου, το πρόβλημα παραμένει. Και ενώ δεν δίνεται λύση, μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να συνεχίσουν να κάνουν μάθημα παρέα με τα ποντίκια.

Στις 31/1/18 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, από την οποία ενημερώθηκαν ότι αναμένεται η πιστοποίηση καταλληλότητας του κτιρίου για να λειτουργήσει το σχολείο.

Λίγες μέρες μετά, το σχολείο επαναλειτούργησε, αν και καθημερινά στους χώρους του βρίσκονται περιττώματα ποντικών.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν να προχωρήσουν οι αναγκαίες επισκευές στο σχολείο, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες που έγιναν για απολύμανση. Αν και θεωρούν ότι όσες παρεμβάσεις και να γίνουν, το πρόβλημα θα εξακολουθεί, καθώς το 2ο ΕΕΕΕΚ στεγάζεται σε κτίριο που έχει μισθωθεί από ιδιώτη, παλιά ήταν βιοτεχνικός χώρος και περιβάλλεται από αποθήκες και χώρους που μπορούν εύκολα να γίνουν εστίες για ποντίκια.

Ξεκαθαρίζουν έτσι ότι οριστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την ανέγερση νέου σύγχρονου διδακτηρίου και, μέχρι τότε, με τη μεταφορά του σχολείου σε άλλο κατάλληλο κτίριο.

Συνολικά στο σχολείο φοιτούν 40 παιδιά, που έχουν ειδικές ανάγκες και αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, νοητική υστέρηση, αυτισμό, τύφλωση - μερική όραση, σοβαρές και ελαφριές κινητικές δυσκολίες, επιληψία), γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη την υγεία τους.

Αποκριάτικη γιορτή για παιδιά

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας και ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Αθήνας διοργανώνουν στο χώρο του Στεκιού (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου) αποκριάτικη γιορτή για μικρά παιδιά. Η γιορτή θα γίνει την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., και τα παιδιά που θα πάρουν μέρος θα γυρίσουν το γαϊτανάκι, θα κάνουν αποκριάτικες κατασκευές για το σπίτι τους, θα χορέψουν, θα παίξουν και θα πιουν χυμούς, ενώ θα απολαύσουν ζεστό ποπ κορν που θα φτιάχνεται επιτόπου.

Πολιτική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Λάρισα

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια δράσης της ΚΝΕ οργανώνει το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, το Σάββατο 24 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα σε ανέκδοτα τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση που διακινείται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών

Παναττική σύσκεψη Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ διοργανώνεται τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΔΟΕ, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μέτρα για την Παιδεία, τους πλειστηριασμούς, για τη διεκδίκηση μόνιμων διορισμών και την προετοιμασία πανεργατικής απεργίας. Ηδη, απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη έχουν πάρει οι Σύλλογοι «Σεφέρης», «Πλουμπίδης», «Σωκράτης», «Ρ. Ιμβριώτη», Γλυφάδας, «Αριστοτέλης», ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ