ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμάκωση του αγώνα και πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μαζική η συμμετοχή στη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας

Eurokinissi

Κλιμάκωση της αγροτικής κινητοποίησης με μέτρα για παραπέρα ενίσχυση των μπλόκων, με πιο προχωρημένες μορφές πάλης και πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Τρίτη 14/2, αποφάσισε η χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας.

Στη σύσκεψη που ήταν μαζική - συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, από δεκάδες Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα από 45 νομούς της χώρας, καθώς και από 35 μπλόκα - αναπτύχθηκε ανοιχτή, διεξοδική, γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για την παραπέρα πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 18 μέρες και συντονίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Τόσο στην εισήγηση που παρουσίασε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, όσο και στις παρεμβάσεις που έγιναν από εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων και μπλόκων από πολλές περιοχές της χώρας, τονίστηκε η ανάγκη παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά και κόντρα στις ύπουλες επιθέσεις που εκδηλώνονται από διάφορες πλευρές εναντίον του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Η μαζική συμμετοχή εκπροσώπων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από όλη τη χώρα και η εποικοδομητική συζήτηση για την παραπέρα πορεία του αγώνα χαρακτήρισαν τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη

Eurokinissi

Η μαζική συμμετοχή εκπροσώπων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από όλη τη χώρα και η εποικοδομητική συζήτηση για την παραπέρα πορεία του αγώνα χαρακτήρισαν τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη
Αποφασίστηκε, επίσης, να απευθυνθεί κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την ενεργή εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών.

Ταυτόχρονα, η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε να ζητηθεί συνάντηση με την κυβέρνηση για την Παρασκευή 10/2, όπου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα θέσει το πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτώντας την ικανοποίησή τους. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, μετά το σχετικό αίτημα της Πανελλαδικής Επιτροπής, η συνάντηση ορίστηκε για τις 12 το μεσημέρι, με κυβερνητικό κλιμάκιο που θα αποτελείται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αυξάνουμε την αγωνιστική πίεση, σε μια μάχη με συνέχεια

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη, σημειώνεται, μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται αδιάλλακτη έναντι των δίκαιων αιτημάτων της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από την εφαρμογή όλων των μέτρων των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Στην ίδια πλευρά με την κυβέρνηση κι απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες στέκονται οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται το μόχθο της εργαζόμενης αγροτιάς, οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που παραμονεύουν, σαν τις ύαινες, ν' αρπάξουν τη γη και το βιος των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση ίσως και να ελπίζει ότι οι αγρότες θα κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε, θ' απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Μάταια το ελπίζει και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την προειδοποιεί ότι, όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για ν' αυξήσει την αγωνιστική πίεση, αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών».

Κάνοντας αναφορά στους ισχυρισμούς διαφόρων περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» και στις συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το ψήφισμα σημειώνει:

«Τα φετινά μπλόκα ήρθαν ως συνέχεια των περσινών, όπου, με τον σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα, οι μικρομεσαίοι αγρότες αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, όπως η θέσπιση αφορολόγητου ορίου, η μη φορολόγηση μέρους των επιδοτήσεων, η αναβολή για 5 χρόνια του τέλους επιτηδεύματος, η νομοθετική ρύθμιση για τα "αγροτοδικεία", η σταδιακή και όχι άμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Το συμπέρασμα που βγαίνει κι έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρισκόμαστε ξανά στα μπλόκα του αγώνα, είναι ότι μόνο με την ισχυρή αγωνιστική πίεση μπορούμε κάτι να κερδίσουμε.

Βεβαίως, πρόκειται για μικρές, κουτσουρεμένες κυβερνητικές παραχωρήσεις που έγιναν κάτω από την ισχυρή πίεση των μπλόκων και όχι για "ικανοποίηση της πλειονότητας των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, μετά από διάλογο και συμφωνία των εκπροσώπων των μπλόκων με την κυβέρνηση", όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, προκειμένου να παραπλανήσουν την "κοινή γνώμη" και δίνοντας τροφή στη φασιστική Χρυσή Αυγή και σε διάφορους "καλοθελητές" να συκοφαντήσουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και, γενικότερα, το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, εκτοξεύοντας βρωμιές περί "προδοσίας του αγώνα".

Και στη διάρκεια των 40ήμερων μπλόκων και στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον πρωθυπουργό, δεν μπήκαμε, ποτέ, στη λογική να κάνουμε "διάλογο" για το τι και πώς δέχονται να χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως μας ζητούσε η κυβέρνηση, αλλά θέσαμε τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, όπως είχαν καθοριστεί και ιεραρχηθεί στις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ζητώντας την άμεση ικανοποίησή τους.

Και δεν φύγαμε από τα μπλόκα επειδή συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση, αλλά, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση, τότε, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για να συνεχίσουμε τον αγώνα με άλλες μορφές πάλης, αφού η κυβέρνηση τρέναρε συνεχώς την ψήφιση του Φορολογικού - Ασφαλιστικού και υπήρχε άμεση ανάγκη ν' αρχίσουμε τις δουλειές στα χωράφια, γιατί αλλιώς κινδυνεύαμε να μην προλάβουμε να ξεκινήσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο και να μείνουμε χωρίς το παραμικρό ετήσιο εισόδημα».

Συγκρούονται δυο γραμμές πάλης

Σε ό,τι αφορά τις «διαφοροποιήσεις» κάποιων μπλόκων από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το ψήφισμα επισημαίνει:

«Κάποιοι που εμφανίζονται, τώρα, να διαχωρίζουν τη θέση τους από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ είχαν πάρει μέρος στις προηγούμενες πανελλαδικές συσκέψεις της και είχαν συμφωνήσει με το πλαίσιο των αιτημάτων και την οργάνωση του αγώνα, θα πρέπει να εξηγήσουν τι και γιατί τους οδήγησε σ' αυτή την αλλαγή στάσης και πορείας. Διότι, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο διαχωρισμός για τον οποίο κάνουν λόγο, οφείλεται στα "διαφορετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας", όπως "ξαφνικά" ανακάλυψαν και προβάλλουν σαν "δικαιολογία".

Διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στους αγρότες, όμως δεν αφορούν σε προβλήματα, αλλά σε συμφέροντα. Αλλα συμφέροντα έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες που χτυπιούνται άγρια από όλες τις μεριές και παλεύουν, κυριολεκτικά, για την επιβίωσή τους κι άλλα οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που επωφελούνται από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και πιέζουν για ακόμα περισσότερα οφέλη.

Κι είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν, δρουν και συγκρούονται δυο "γραμμές πάλης".

Η μία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, όπως εκφράζεται μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αγωνίζεται για τα συμφέροντα και προβάλλει τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Και η άλλη, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών που εκπροσωπείται από διάφορα "σχήματα", σε περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο, τα οποία εμφανίζονται σαν "διάττοντες αστέρες" κάθε φορά που στήνονται μπλόκα, παίζοντας το ρόλο του υπονομευτή του περιεχόμενου, της δυναμικής και της προοπτικής του αγώνα της αγροτιάς και του "πρόθυμου" συνομιλητή της εκάστοτε κυβέρνησης. Αν και αυτά τα "σχήματα" δεν έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένο συνολικό πλαίσιο αιτημάτων - αναφέρονται γενικά κι αφηρημένα σε αιτήματα που αφορούν στο Φορολογικό, στο Ασφαλιστικό και στο κόστος παραγωγής - είναι φανερό ότι διεκδικούν από την κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κι άλλα προγράμματα, φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις, πατώντας και πάνω στο νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε "κατ' επάγγελμα ή μη", που ψήφισε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας το δικό τους βασικό αίτημα στη διάρκεια των περσινών μπλόκων.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα, δέχεται τις τελευταίες μέρες πολλές συκοφαντικές επιθέσεις γιατί αποτελεί "αγκάθι στο μάτι" όλων όσοι δεν θέλουν μαζικούς και δυναμικούς αγώνες για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν θέλουν να υπάρχει ένα οργανωμένο, μαζικό, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, το οποίο, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ».

Σταθερά στα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Από το μπλόκο στην Αργολίδα

Eurokinissi

Από το μπλόκο στην Αργολίδα
Η «καρδιά» του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς χτυπούσε χτες στην πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων της στη Νίκαια της Λάρισας, ωστόσο παράλληλα με αυτήν ξεδιπλώθηκαν και χτες μια σειρά αγωνιστικές δραστηριότητες στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στον Εβρο, μέλη εργατικών σωματείων επισκέφθηκαν το μπλόκο του Θουρίου και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τονίζοντας ότι τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών αφορούν και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων. Απηύθυναν επίσης ιδιαίτερο κάλεσμα αγώνα στις γυναίκες της υπαίθρου, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα της αντιαγροτικής - αντιασφαλιστικής πολιτικής που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, στη Ροδόπη, παραμένουν τα μπλόκα σε Καλλίστη και Πάσσο.

Στην Καστοριά, ενισχύεται το μπλόκο του Αργους Ορεστικού. Αύριο Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι, μαζί με τους αγρότες των Πρεσπών θα προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμό του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Παραμένουν, επίσης, τα μπλόκα στο Αντίγονο της Φλώρινας, στον κόμβο Μανιακίου και στα Γρεβενά στην είσοδο της Εγνατίας.

Καθημερινούς αποκλεισμούς πραγματοποιεί το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά
Καθημερινούς αποκλεισμούς πραγματοποιεί το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά
Αύριο, αγρότες της Κοζάνης ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκο στη γέφυρα του Ρυμνίου.

Πορεία στο κέντρο της Πτολεμαΐδας με τα τρακτέρ τους και συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης πραγματοποίησαν χτες αγρότες από το μπλόκο του Μανιακίου και χωριών της Ανατολικής Εορδαίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία, παραμένουν τα μπλόκα της Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας, όπου οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινούς συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων. Επίσης, παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Γυψοχωρίου στην Πέλλα και στην Κατερίνη στην αερογέφυρα στην είσοδο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, ενισχύεται το μπλόκο των Μαλγάρων. Παραμένουν τα μπλόκα στα Πράσινα Φανάρια και στο Δερβένι.

Στις Σέρρες, οι αγρότες της περιοχής της Αμφίπολης συγκεντρώνουν τρακτέρ στην πλατεία του Ροδολίβους. Χτες, αγρότες από το μπλόκο του Λευκώνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Αντιπεριφέρεια Σερρών.

Στο Κιλκίς, συνεχίστηκε ο αποκλεισμός του τελωνείου των Ευζώνων.

Σε Πελοπόννησο, Ηπειρο και Στερεά Ελλάδα

Στην Πελοπόννησο, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Ινάχου. Χτες, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αργους πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς του νομού, για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου αλληλεγγύης στους αγρότες που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10/2, στις 18.00, στην πλατεία Αγ. Πέτρου στο Αργος.

Οι αγρότες του Αιγίου παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στην Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων, ενώ χτες το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δασαρχείο Αιγίου, διαμαρτυρόμενοι για το νέο χαράτσωμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που προωθείται μέσω της διαδικασίας σύνταξης και ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες στην Ηλεία παραμένουν επί της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στον κόμβο Λατίφι Αμαλιάδας, προχωρώντας καθημερινά σε αποκλεισμούς της Εθνικής οδού.

Στη Μεσσηνία, δύο είναι τα μπλόκα, ένα στο Χανδρινό Πυλίας κι ένα ακόμη στο σταθμό Μεσσήνης.

Στην Ηπειρο, σταθεροί στις θέσεις τους μένουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας που έχουν στήσει μπλόκο στο Λούρο, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία παραμένουν τα μπλόκα στο Κεφαλόβρυσο και στον «κόμβο Βρυσούλας».

Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν σταθερά στον κόμβο Ανθήλης, όπως και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που έχουν συγκεντρωθεί στη θέση «Παλιούρια» στο Μαντούδι.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη, την πολύμορφη αγωνιστική τους δράση συνεχίζουν το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά, όπως και το μπλόκο στα Πραιτώρια το οποίο έχουν στήσει αγρότες του Ηρακλείου.

Για αύριο Πέμπτη, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Ενωση Συνταξιούχων καλούν σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγρότες στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.

Για την ίδια μέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων προγραμματίζουν στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων στην Αγιά.

Στο Ρέθυμνο, στις θέσεις τους παραμένουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι που έχουν συγκεντρωθεί με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη διασταύρωση «Μάντρες», κοντά στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Πλατάνου Δ. Αμαρίου Ρεθύμνης.

ΠΑΜΕ
Συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Δεν θα γίνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας»: Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους να διαδηλώσουν την Τρίτη 21/2 στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, απαιτώντας «δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας».

Την ίδια μέρα, συλλαλητήριο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, για την προετοιμασία του οποίου η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει πλατιά σύσκεψη, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚΘ.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 22/2, συλλαλητήριο οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την ώρα που κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν τους εργαζόμενους θεατές στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», το ΠΑΜΕ τους καλεί να αναλογιστούν την πικρή πείρα που διαθέτουν σήμερα και να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα περιμένοντας τις εξελίξεις: «Ο,τι αξίωσαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι του κάθε κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν μνημόνια! Ετσι και σήμερα, ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν νέα μόνιμα μέτρα, διατυπώνουν τους πόθους τους ξεκάθαρα», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Να δυναμώσει η αγωνιστική δράση σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς

«Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε σωματείο, από κάθε χώρο δουλειάς, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τα παζάρια τους, από την ανάκαμψη και την κανονικότητα που μας ετοιμάζουν. Δεν θα μας επιστρέψουν τα δικαιώματά μας, τους μισθούς μας, τις συντάξεις. Αντιθέτως, αρπάζουν συνεχώς!», τονίζει.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αυτό, συνδικαλιστικοί φορείς παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια. Τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο στις 21/2 αποφάσισε η ΠΕΣ/ΝΑΤ, καλώντας τα μέλη της να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Παράλληλα, σωματεία και Ομοσπονδίες σχεδιάζουν πρόγραμμα δράσης, ώστε τις επόμενες δύο βδομάδες να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο και χώρο δουλειάς το κάλεσμα των συλλαλητηρίων: «Ολοι μαζί εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι να ορθώσουμε τείχος. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη μικρομεσαία αγροτιά που στα μπλόκα του αγώνα αγωνίζεται απέναντι στον κοινό αντίπαλο, απέναντι στα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στηρίζουν τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών

Τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών για την επιβίωσή τους χαιρετίζουν με κοινό τους ψήφισμα τέσσερις Ομοσπονδίες και πέντε σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο, σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

Το ψήφισμα αποτελεί συνέχεια σχετικής σύσκεψης και το υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΟΓΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Στο ψήφισμά τους επισημαίνουν ότι «οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, όχι απλώς θίγονται, αλλά έχουν σφαγιαστεί από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ, πολιτική που είναι συνέχεια των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου. (...) Εμείς οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι η πηγή των προβλημάτων μας, γι' αυτό συμπορευόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά στην εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

Δίνουμε τον δικό μας αγώνα επιβίωσης συμπαρατασσόμενοι με τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, παλεύοντας να εμποδίσουμε τα χειρότερα και δείχνοντας τη διέξοδο που δεν είναι άλλη από μια διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, όπου κριτήριο δεν θα είναι το κέρδος αλλά η ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, όπου η μεγάλη μηχανοποιημένη αυτοματοποιημένη παραγωγή θα "δουλεύει" προς όφελος του λαού».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org