ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

 • Στους δρόμους πάλι οι μαθητές στις 13 Φλεβάρη!
 • Κάλεσμα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς σωματεία, συλλόγους διδασκόντων και εκπαιδευτικούς για συμμετοχή στη δράση της ΕΕΔΥΕ με τίτλο «Να σκέφτεσαι τους άλλους».
 • Αρθρο για τη Φυσική Αγωγή με αφορμή τη Θεματική Βδομάδα στα Γυμνάσια.
 • Αριστουργήματα του Μπέρτολτ Μπρεχτ αλλά και του σοβιετικού κινηματογράφου προβάλλονται από τη New Star το επόμενο διάστημα.
 • Αλλα ειδησεογραφικά θέματα από το χώρο της Παιδείας και γενικότερα της νεολαίας.
Ξανά στους δρόμους στις 13 Φλεβάρη οι μαθητές

Κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών Αθήνας και Πειραιά και της Συντονιστικής των ΕΠΑΛ

Σε δυνάμωμα του αγώνα «για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει», με νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στα Προπύλαια, καλούν τους μαθητές της Αττικής οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Αθήνας, Πειραιά και η Συντονιστική Επιτροπή ΕΠΑΛ Αθήνας.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις, με αιχμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, ενάντια στις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τα μέτρα της κυβέρνησης. Οι Συντονιστικές Επιτροπές καλούν τους μαθητές σε κάθε σχολείο και τάξη να συζητήσουν και να οργανώσουν τον αγώνα γιατί:

 • «Το σχολείο, που αντί να μας μορφώνει, μας εξοντώνει, είναι εδώ...
 • Το σχολείο - εξεταστικό κέντρο, της παπαγαλίας και των σκόρπιων γνώσεων είναι εδώ. Η τελευταία κίνηση του υπουργείου να δοθούν οι πανελλαδικές μετά τις ενδοσχολικές και η κατάργηση των επαναληπτικών είναι το κερασάκι στην τούρτα, αφού αυξάνει το άγχος, τη δυσκολία, τα έξοδα για τις οικογένειές μας! Η απάντηση του υπουργείου είναι προκλητική! Επιβεβαιώνεται ότι αντιμετωπίζουν τη μόρφωση και τη ζωή μας σαν κόστος!
 • Δεν πάει άλλο οι γονείς μας να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων μας.
 • Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι κόστος να εξασφαλίσει χρήματα για να κάνουμε μάθημα σε ζεστές αίθουσες! Μάλιστα, την ώρα που εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν θέρμανση και τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν, δίνουν τζάμπα ρεύμα και πετρέλαιο στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να εξοπλίζεται το ΝΑΤΟ και να κάνει πολέμους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι και μικρά παιδιά να ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους.
 • Κόβουν και αλλάζουν ειδικότητες στα ΕΠΑΛ κάθε χρόνο, αφήνοντας συνεχώς "στον αέρα" εκατοντάδες μαθητές.
 • Το μέλλον μας δεν χωράει στις ουρές της ανεργίας, στις ακριβές σπουδές και στη δουλειά χωρίς δικαιώματα.
 • Η κατάσταση που ζούμε στο σπίτι είναι εκρηκτική, με τους γονείς μας να κοιτάνε κάθε μέρα τι θα κόψουν για να τα βγάλουμε πέρα.
 • Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τις εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι χωρίς τη θέλησή τους στη χώρα μας, να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στο χιόνι, τη βροχή, το κρύο».

Οι Συντονιστικές Επιτροπές καλούν παράλληλα σε συνέχιση των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης προς τα προσφυγόπουλα, συλλογή σχολικών ειδικών και ειδών πρώτης ανάγκης, προετοιμασία θερμής υποδοχής τους στα σχολεία και τις γειτονιές που τα φιλοξενούν. Να πάρουν ακόμα περισσότερα σχολεία, 15μελή, 5μελή, αποφάσεις καταδίκης των φασιστών της Χρυσής Αυγής που στοχοποιεί τα προσφυγόπουλα, παιδιά που είναι θύματα του πολέμου.

Οι μαθητές ζητούν:

 • «Το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τώρα χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία μας. Θέρμανση σε κάθε σχολείο και τάξη!
 • Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας.
 • Κανένας αιφνιδιασμός και αλλαγή στις ημερομηνίες των πανελλαδικών. Καμία σκέψη για κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων!
 • Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε.
 • Καμία σκέψη για κατάργηση ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 • Δωρεάν - ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ενα γεύμα για όλους τους μαθητές.
 • Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία κατά βάση τις απογευματινές ώρες.
 • Υγειονομική περίθαλψη και εμβολιασμό ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων.
 • Διεκδικούμε Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους».
Σπουδαστές ζητούν να ολοκληρωθούν άμεσα οι μετεγγραφές τους

Κινητοποίηση μετεγγραφέντων του ΤΕΙ Αθήνας στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Να γίνουν άμεσα δεκτές όλες οι μετεγγραφές σπουδαστών στα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας ζήτησαν χτες μετεγγραφέντες σπουδαστές και εκπρόσωποι σπουδαστικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα από σχολές του ιδρύματος, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Ο λόγος για τους 270 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας που, παρόλο που έχουν εγκριθεί κατόπιν ένστασης οι αιτήσεις μετεγγραφής τους από διάφορες περιοχές της χώρας, εξακολουθούν να μη γίνονται δεκτοί στα Τμήματα στα οποία έχουν μετεγγραφεί. Οπως επισήμαναν και χτες, πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε πόλη μακριά από το σπίτι τους και που σήμερα έχουν χάσει ήδη τα εξάμηνα και δεν ξέρουν καν αν θα ολοκληρωθεί η μετεγγραφή τους.

Με σύνθημα: «Δεν είναι μπαλάκι οι φοιτητές, να γίνουν τώρα οι μετεγγραφές», σπουδαστές βρέθηκαν χτες στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο φέρει ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που πατά και στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στην απουσία φοιτητικής μέριμνας, στις ελλείψεις σε προσωπικό. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μετεγγραφέντων Σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας που έχει συσταθεί, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γ. Παντή, ο οποίος τούς είπε πως, ανεξαρτήτως από την απόφαση τεσσάρων Τμημάτων του ΤΕΙ που έχουν δηλώσει πως θα προσφύγουν στο ΣτΕ, οφείλουν να εγγράψουν τους φοιτητές και ότι από το υπουργείο Παιδείας στάλθηκε χτες εγκύκλιος προς τα ιδρύματα, στην οποία ορίζεται ότι οι υπουργικές αποφάσεις κύρωσης των ονομαστικών πινάκων των μετεγγραφομένων και η κανονιστική υπουργική απόφαση παραμένουν «σε ισχύ και εφαρμόζονται παρά την ενδεχόμενη προσφυγή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια».

Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών δήλωναν χτες μετά τη συνάντηση πως η τελευταία αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών τους και πως δεν σταματούν αν δεν εξασφαλιστεί πως θα μπουν στις σχολές τους. Εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που, από την πρώτη στιγμή, απαίτησε να ολοκληρωθούν άμεσα οι μετεγγραφές και να δοθούν βιβλία, πάσο και σίτιση στους μετεγγραφέντες σπουδαστές, τονίστηκε η ανάγκη οι φοιτητές να συνεχίσουν να διεκδικούν συλλογικά το δικαίωμά τους σε δωρεάν σπουδές, ολοκληρωμένη μόρφωση, να διεκδικούν επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org