ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι πασχίζει να κλείσει την «αξιολόγηση»

Εκ νέου διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη ότι η «κυβέρνηση επιμένει και εργάζεται σκληρά και με προσήλωση ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η β' "αξιολόγηση"» παρείχε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκαλύπτοντας ότι αυτό θα σηματοδοτήσει νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, με σωρό νέων μέτρων, ο Δ. Τζανακόπουλος επέμεινε ότι η κυβέρνηση «υλοποιεί τα συμφωνηθέντα» και καθησύχασε το εγχώριο κεφάλαιο ότι «ο συσχετισμός που διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, η διάθεση λήψης πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνηγορούν στο ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη στο μέτωπο αυτό».

«Εχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επιτευχθεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΕΚΤ - η ένταξη στο οποίο θα δώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους την πρόσβαση σε φτηνό χρήμα - και προσδιορίζοντας χρονικά τον Μάρτη ως το πιθανότερο να συμβεί αυτό. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου απέκλεισε επίσης το σπάσιμο της «αξιολόγησης», λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «συνολική συμφωνία, συμφωνία για όλα τα ζητήματα, έτσι ώστε να μην αφεθεί καμία σκιά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και πως «τεμαχισμός της "αξιολόγησης" δεν νοείται».

Ο Δ. Τζανακόπουλος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις και να προσδιορίσει ποιες είναι οι «παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ» στις οποίες η κυβέρνηση «δεν θα υποχωρήσει». Αφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου, αρκούμενος να αναφέρει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «αυτήν τη στιγμή δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση με επίσημο τρόπο, η οποία να περιλαμβάνει μια συνολική λύση των εκκρεμών ζητημάτων. Οταν τεθεί αυτή η συνολική πρόταση υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης, από τη δική μας μεριά θα σκεφτούμε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις».

Απέφυγε επίσης να απαντήσει στο που «σκαλώνει» η διαπραγμάτευση για την Ενέργεια, όπου εξελίσσεται ένα παράλληλο ευρύτερο παζάρι, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι «υπάρχουν κάποιες τεχνικές διαφορές, οι οποίες όμως, κατά τη γνώμη μας, είναι εύκολα επιλύσιμες στο βαθμό που θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία».

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Συνεχίζουν την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση

Συνεχίστηκε και χτες η σκιαμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι και το «πόθεν έσχες» της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη, βολική και για τις δύο πλευρές, αφού αφήνει αθέατη την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες στο θέμα αυτό και ζήτησε απ' τη ΝΔ πειστικές απαντήσεις για την αγορά ακινήτου στο Παρίσι, υποστηρίζοντας πως το βιογραφικό του Κ. Μητσοτάκη είναι «επιβαρυμένο» από προηγούμενες υποθέσεις.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την υπό κατάρτιση σύμβαση με την τράπεζα Rothschild δεν εξηγούν με κανέναν τρόπο τις κινήσεις του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι, αντέτεινε η ΝΔ. «Για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας συλλαμβάνεται να κάνει κρυφές ιδιωτικές συναντήσεις και να ψεύδεται δημοσίως», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της.

Για «αστειότητες περί μυστικής επίσκεψης στο Παρίσι» ανταπαντά το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο μεταξύ, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη σε γραπτή της δήλωση παραθέτει συνοπτικά τα επαγγελματικά της βήματα και υποστηρίζει ότι η αγορά του ακινήτου στο Παρίσι δικαιολογείται πλήρως απ' τις φορολογικές της δηλώσεις και εξηγεί ότι δεν κατέθετε δήλωση «πόθεν έσχες» καθώς ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της απ' το 2006 έως το 2014 και πως αμφότεροι λειτούργησαν απόλυτα σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

Τσακώνονται για να συγκαλύψουν ότι είναι «εγγυητές» της υλοποίησης του 3ου μνημονίου

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει, για την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν να τσακώνονται για "κρυφά" ταξίδια και "πόθεν έσχες" συζύγων, για να συγκαλύψουν την ταύτισή τους ως "εγγυητές" της υλοποίησης του 3ου μνημονίου, είτε αυτή γίνει απ' την εξοντωτική φοροληστεία είτε μέσα απ' τη νέα μείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών, είτε και τα δύο. Γι' αυτό, άλλωστε, και έχουν αναλάβει ο καθένας τους από ένα ρόλο στον εκβιασμό του λαού να δεχτεί τα νέα μέτρα αδιαμαρτύρητα».

ΝΔ
«Σηκώνει» ποσοτική χαλάρωση και «μπλοκάκια»

Σε νέο πεδίο δικομματικής αντιπαράθεσης αναδεικνύει η ΝΔ τη δυνατότητα ή αδυναμία της κυβέρνησης να εντάξει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία στο πρόγραμμα της περιλάλητης ποσοτικής χαλάρωσης, βασικό αίτημα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων ώστε να επιτύχουν ευνοϊκότερους όρους δανεισμού από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη, ότι είναι δευτερεύον ζήτημα για την Ελλάδα η ένταξή της στην ποσοτική χαλάρωση το Μάρτη, θυμίζει δηλώσεις - δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την «ανάγκη» για ένταξη στον QE και χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών «ανεύθυνη και τυχοδιωκτική», παρουσιάζοντας την κυβέρνηση ως «ανίκανη» να διαχειριστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου που εκείνοι μπορούν.

Την ίδια ώρα, σηκώνουν ψηλά και το θέμα με τα λεγόμενα «μπλοκάκια». Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, έσπευσε με δήλωσή του να καταγγείλει τις «διπλές εισφορές», ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω «την καταστροφική ρύθμιση», βρίσκοντας ταυτόχρονα ευκαιρία να προπαγανδίσει τη δική του δοσολογία μέτρων, λέγοντας ότι «μοναδική διέξοδος είναι η μείωση και των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών, ώστε να ανασάνει η οικονομία» και να προσελκύσουν «επενδύσεις».

ΠΟΤΑΜΙ
Νέα παραίτηση στο φόντο διεργασιών

Την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ανακοίνωσε ο βουλευτής K. Μπαργιώτας, δηλώνοντας πλέον ανεξάρτητος βουλευτής. Στην επιστολή του προς τον Στ. Θεοδωράκη, ο Μπαργιώτας εκφράζει την απογοήτευσή του και αφήνει αιχμές για τη λειτουργία του κόμματος, κάνει λόγο για «φθίνουσα πορεία», για απουσία «συνεπούς πολιτικής γραμμής και πολιτικής συμμαχιών», ενώ στον απόηχο πληροφοριών που τον θέλουν να λοξοκοιτάζει προς Δημοκρατική Συμπαράταξη, και στο φόντο ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης στο αστικό πολιτικό σύστημα, προσθέτει πως «η ανασύσταση ενός νέου, μαζικού πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι απαραίτητη (...)», ενώ μιλάει και για «καχύποπτους» «στη συζήτηση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη» και «διστακτικούς» «με την πρωτοβουλία των τριών».

Μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9.84», ο βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής της τάσης των «Μεταρρυθμιστών», Σπ. Λυκούδης, έδειξε κατανόηση για την απόφαση Μπαργιώτα, εκτιμώντας ότι «ποτέ δεν είναι αργά, και νομίζω ότι το Ποτάμι έχει κάθε δυνατότητα να αναπροσαρμόσει την τακτική του και να γίνει πρωταγωνιστικός πόλος σε αυτήν την προσπάθεια», ενώ, εκφράζοντας την έγνοια για τη διαμόρφωση εναλλακτικών στη διαχείριση της εξουσίας, σημείωσε ότι «το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ισορροπία και ισορροπία είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που καλύπτει ένα κομμάτι της κοινωνίας που την έχει ανάγκη».

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο Γ. Φλωρίδης, πρ. υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Πρωτοβουλίας «Ωρα Αποφάσεων», που έχει στήσει μαζί με τους Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση, επανέλαβε την έγνοια του για την έκφραση του «ενδιάμεσου πολιτικού χώρου». Καθώς στο ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν το κάλεσμα, ερμηνεύοντάς το ως πρόταση για αυτοδιάλυσή του, ο Φλωρίδης έσπευσε να διευκρινίσει: «Εμείς όμως ποτέ δεν το έχουμε πει αυτό. Το σταμάτημα της λειτουργίας των κομμάτων θα έρθει εφόσον συμφωνήσουν από την αρχή να φτιάξουν το καινούργιο και μετά θα πάψουν να υπάρχουν. Είναι δυνατό να υπάρχει ομοσπονδία κομμάτων;» Μίλησε ακόμη για «σύγκλιση» της Ωρας με το Ποτάμι.

Σαν τα σαλιγκάρια...

Σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή ξεμυτίζουν ξανά δυνάμεις που αφού πρωτοστάτησαν στην εξαπάτηση του λαού τα προηγούμενα χρόνια και στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική διακυβέρνηση, όπου και συνέβαλαν από κυβερνητικές και άλλες θέσεις, τώρα εμφανίζονται ξανά, περιφέροντας - στο όνομα της «αριστεράς» πάντα - τον ευρωσκεπτικισμό τους και παρουσιάζοντας την έξοδο από την Ευρωζώνη - με την καπιταλιστική οικονομία να ζει και να βασιλεύει - ως πανάκεια για όλα τα λαϊκά προβλήματα.

Λαϊκή Ενότητα και Λαφαζάνης, «Σχέδιο Β», Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου και Λαπαβίτσας ανασύρονται απ' το «ράφι» και «ξεσκονίζονται» απ' τα αστικά ΜΜΕ, όπου έχουν συχνότατη παρουσία τελευταία. Τυχαίο; Προφανώς όχι, σε μια περίοδο όπου ανοίγει στα «γεμάτα» η συζήτηση για τη συνοχή και τη μελλοντική μορφή της ΕΕ, για μια ΕΕ «πολλαπλών ταχυτήτων», όπου το ρεύμα του αστικού ευρωσκεπτικισμού ενισχύεται σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ, αντανακλώντας πάντα τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων των αστικών τάξεων των κρατών αυτών. Η κατάσταση της οικονομίας στο εσωτερικό αυτών των κρατών και γενικότερα στην ΕΕ - Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την ένταση των ανταγωνισμών, επιδρούν στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο πλαίσιο των οποίων βγαίνουν ξανά στον «αφρό», ως εφεδρείες, δυνάμεις που υπόσχονται στο κεφάλαιο ένα μείγμα διαχείρισης που θα απαντά στην ανάγκη για διεύρυνση της κερδοφορίας του, μαζί με άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας και χειραγώγηση του λαού στα προτάγματά του.

Ακριβώς αυτό είναι το «ζουμί» και της πρότασης που παρουσίασε χτες η ΛΑΕ για έξοδο απ' το ευρώ, υποσχόμενη στο κεφάλαιο απεριόριστη ρευστότητα και στήριξη των επενδύσεων αλλά και της ανταγωνιστικότητας, κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα το λαό για θεαματική βελτίωση του επιπέδου ζωής του και απαλλαγή από τα μνημόνια εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, απλά με μια αλλαγή του νομίσματος. Ακόμα και για τραπεζικό σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες (ξανα)είπαν! Πρόκειται για πρόταση, επί της ουσίας παραλλαγή αυτής που ήδη εφαρμόζεται στην πλάτη του λαού, που επιχειρεί να στρατεύσει το λαό κάτω από τις σημαίες τμημάτων της αστικής τάξης και αστικών δυνάμεων.

Η πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδος βέβαια ούτε περνάει από τους σχεδιασμούς και τις εκάστοτε επιλογές συμμάχων της αστικής τάξης και τμημάτων της, ούτε από την αναμόρφωση των ιμπεριαλιστικών διακρατικών ενώσεων όπως η ΕΕ και το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» ανάμεσα στα μονοπώλια, ξαναμοίρασμα που δεν αποκλείεται σε κάποια από τις «γύρες» του να αφήσει κάποιες καπιταλιστικές χώρες εκτός Ευρωζώνης ή σε μια «δεύτερη ταχύτητα» εντός της ΕΕ. Η πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα της εργατικής τάξης για να πάρει την οικονομία και την εξουσία στα χέρια της, να αποδεσμευτεί από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, να οργανώσει κεντρικά και σχεδιασμένα την παραγωγή με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με τον λαό απαλλαγμένο από το κεφάλαιο και τα κάθε λογής στηρίγματά του...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ