ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πάλη για επίδομα τοκετού για όλες τις μητέρες

Αγωνιστική παρέμβαση από τον Σύλλογο της ΟΓΕ στην Καλαμάτα, που απαιτεί παράλληλα να ξαναδοθεί το επίδομα σε μητέρες που υποχρεώθηκαν να το επιστρέψουν

Από τη χτεσινή μαζική παρέμβαση στο ΙΚΑ Καλαμάτας
Από τη χτεσινή μαζική παρέμβαση στο ΙΚΑ Καλαμάτας
Παρέμβαση στο ΙΚΑ, διεκδικώντας επίδομα τοκετού για όλες τις μητέρες, πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος της ΟΓΕ στην Καλαμάτα. Το επίδομα τοκετού καταργήθηκε στα τέλη του 2012 (διατηρήθηκε μόνο για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι), ενώ εκατοντάδες μητέρες κλήθηκαν να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος, με ειδοποιητήρια που τις απειλούσαν ακόμα και με κατασχέσεις, επειδή αυτό τους χορηγήθηκε λίγες μέρες μετά την κατάργηση της σχετικής παροχής!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συλλόγου, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και στη χτεσινή του παρέμβαση, μόνο στην περιοχή της Καλαμάτας αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα βρέθηκαν 62 γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση.

Μετά από παρεμβάσεις Συλλόγων Γυναικών σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, καθώς και της ΟΓΕ στα αρμόδια υπουργεία, υιοθετήθηκε τροπολογία, με βάση την οποία δεν θα απαιτείται το ποσό του επιδόματος από τις μητέρες στις οποίες το ΙΚΑ το είχε ήδη καταβάλει.

Σήμερα όμως, και ενώ έχουν περάσει μήνες από την υιοθέτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης, μόλις σε 4 από τις 62 μητέρες έχει επιστραφεί το ποσό που αναγκάστηκαν να πληρώσουν στο ΙΚΑ. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, είναι προκλητικό από τη μια να αποστέλλονται μαζικά σημειώματα με απειλές για κατασχέσεις για να πάρει το ΙΚΑ πίσω το επίδομα, και από την άλλη όταν πρόκειται για την επιστροφή του ποσού στις μητέρες να προφασίζονται οι υπηρεσίες ότι... «δεν ξέρουν» ποιες είναι οι δικαιούχοι.

Τις επόμενες μέρες ο Σύλλογος θα οργανώσει εξορμήσεις σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, προκειμένου να ενημερώσει όλες τις γυναίκες που δικαιούνται να τους επιστραφεί το επίδομα. Επιπλέον, διεκδικεί το ποσό να επιστραφεί στις μητέρες, που έχουν ανάγκη τα χρήματα αυτά για να καλύψουν ανάγκες των παιδιών τους, και να μην συμψηφιστεί με τυχόν χρέη που έχουν στην εφορία ή στο Δημόσιο.

Ελάχιστη ενίσχυση για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας

Παράλληλα, ο Σύλλογος καλεί τις γυναίκες να παλέψουν για επίδομα τοκετού για όλες τις μητέρες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Στις σημερινές συνθήκες της άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος και της επιδείνωσης των όρων ζωής και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μια ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια», αναφέρει ο Σύλλογος στο ψήφισμα το οποίο επέδωσε και χτες στη διευθύντρια του ΙΚΑ.

Ο

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΝΑΤ για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών οργανώνουν αύριο, στις 10 π.μ., τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Με αφορμή και την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, το οποίο έκανε αποδεκτή την προσφυγή τριών ναυτεργατών ενάντια στο νόμο 4093/2012, με τον οποίο περικόπηκαν η κύρια και η επικουρική τους σύνταξη, όπως και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν να εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους ναυτεργάτες η δικαστική απόφαση. Νωρίτερα, στις 9.30 π.μ., θα γίνει σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ: Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή για την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι στάσεις, που ξεκίνησαν στα τέλη Γενάρη, προκηρύσσονται από τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Για σήμερα, στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί στο Ναυπηγείο Μπεκρή (7.30 π.μ. - 9.30 π.μ., περιοχή Καμινάκι, Σαλαμίνα) και σε Φράττη, Κωτσέλη, Μπεκρή, Θεοδωρόπουλο και συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Παναγιωτάκη (10 π.μ. έως 12 μ.).

ΛΑΡΚΟ: Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες με επιτυχία οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, με απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, απαιτώντας την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την απευθείας ενσωμάτωση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με τη διεύθυνση της επιχείρησης, χωρίς να προκύψει κάτι. Ακολούθησε Γενική Συνέλευση, όπου αποφασίστηκε το κλαδικό Συνδικάτο να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και να καλέσει το επιχειρησιακό σωματείο σε συμμετοχή και στήριξη του αγώνα τους.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Δήμου Κορίνθου, ενάντια στην απόφαση της δημοτικής αρχής να μην παρατείνει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως το τέλος του 2017. Σε συνάντηση που έγινε με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, ο τελευταίος δήλωσε πως αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματός τους.

ΕΦΚΑ: Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προχώρησαν χτες οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών ΙΚΑ και των υπόλοιπων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΠΟΣΕ ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ), διαμαρτυρόμενες για τα οξυμένα οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπηρεσίες αρμόδιες για την απονομή συντάξεων.

ΟΕΦΣΕΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής πραγματοποιούν αύριο στις 2 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τους εργαζόμενους για τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το 2016.

ΕΥΒΟΙΑ
Δεν πέρασε η προσπάθεια για «τιμωρία» του σπουδαστή του ΟΑΕΔ

Στο κενό έπεσαν, μετά τις αντιδράσεις δεκάδων σωματείων και μαζικών φορέων της Εύβοιας, οι απειλές της διεύθυνσης της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στο Βασιλικό Ευβοίας για αποβολή σπουδαστή, ως «τιμωρία» για τη διεκδικητική του δράση. Συγκεκριμένα, ο σπουδαστής, εκλεγμένο μέλος του 7μελούς Μαθητικού Συμβουλίου και μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας, βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή ζήτησε τον κανονισμό και το καταστατικό λειτουργίας του Συλλόγου των μαθητών της σχολής. Μετά από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σωματείων και φορέων, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τη διεύθυνση της σχολής. Διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον αυταρχισμό και απέσπασε τη δέσμευση ότι ο σπουδαστής δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αποβολής από τη σχολή.

Τα σωματεία και οι φορείς απευθύνονται με νέα ανακοίνωσή τους στους σπουδαστές και τους καλούν να οργανώσουν τον αγώνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μαζί με τους αυριανούς τους συναδέλφους. «Είδατε για άλλη μια φορά αυτές τις μέρες ότι δεν είστε μόνοι σας, όχι μόνο απέναντι στον αυταρχισμό, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στις σπουδές, στην πρακτική άσκηση, στο μεροκάματο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν: «Είδατε ότι έχετε στο πλάι σας τους αυριανούς σας συναδέλφους στους χώρους δουλειάς, τα σωματεία και συνδικάτα, που με τη συλλογική και οργανωμένη δράση μας διεκδικούμε: Οι σπουδές να είναι αποκλειστικά δωρεάν, να υπάρχουν σύγχρονα και εξοπλισμένα εργαστήρια, χωρίς να χρειάζεται να βάζετε το χέρι στην τσέπη. Το δικαίωμα στη δουλειά να είναι εξασφαλισμένο με το πτυχίο που θα πάρετε. Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη στη μάθηση της τέχνης, να πληρώνεται και να ασφαλίζεται ως κανονική εργασία, με τα δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει εμείς ως εργαζόμενοι».

Νεκρός εργάτης στην Ηγουμενίτσα

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες 50χρονος εργάτης από την Αλβανία, όταν καταπλακώθηκε, αργά το απόγευμα, από χώματα και λάσπη, την ώρα που με συναδέλφους του τοποθετούσε σωλήνες σε αρδευτικό κανάλι στη Νέα Σελεύκεια της Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια εργασιών με χωματουργικό μηχάνημα τα πλαϊνά τοιχώματα υποχώρησαν, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από χώματα και λάσπες. Ειδοποιήθηκαν το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική και ξεκίνησε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του, ωστόσο ο εργάτης ανασύρθηκε τελικά νεκρός.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο «ατύχημα» που σημειώνεται μέσα σε λίγες μόνο ώρες, καθώς τη Δευτέρα είχε χάσει τη ζωή του ένας νέος σε ηλικία εργαζόμενος κατά τη διάρκεια εργασιών σε δημοτικό έργο στην τοπική κοινότητα Γερακίου Αμαλιάδας.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες

-- Συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή 12/2 οι αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και Πέριξ (09.00 - 14.00) στα γραφεία του Συνδέσμου (Νισύρου 20).

-- Σε εκλογές προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Εύβοιας, με βάση το εξής πρόγραμμα: Αύριο Πέμπτη, στη «SABO» στο Βασιλικό (11.00 - 11.30) και στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα (12.00 - 19.00). Την Τρίτη 14/2, σε «ΒΙΔΟΜΕΤ» (10.00 - 10.45), «Παπαδιόχο» (11.00 - 14.15) και Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου (14.30 - 18.00).

-- Σε συνέλευση καλεί αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, η τοπική επιτροπή Μεσσηνίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

Δικάζεται ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕΡ

Δικάζεται σήμερα, μετά από μήνυση εργοδότη, ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), Δημήτρης Καμαρινόπουλος.

Τη συμπαράστασή του στον εργαζόμενο εκφράζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Οπως έχει καταγγείλει, πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη, η οποία αφορά τη μήνυση που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού «Flash 96» το Μάη του 2012, με στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να πληρώνονται στην ώρα τους και αντιδρώντας στις μαζικές απολύσεις συναδέλφων τους.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Κυβερνητική... επιστημονικοποίηση του «κόφτη»

Τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής για τη διαμόρφωση πλαισίου για θέματα Ειδικής Αγωγής και Θεραπείας ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας.

Οπως ανακοινώθηκε, το έργο της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Φλεβάρη και σε αυτό περιλαμβάνονται η διαμόρφωση του πλαισίου για τις συμβάσεις ειδικών θεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ, η τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, η διαμόρφωση προτάσεων για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, η... «αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής», η «υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων», η «διαμόρφωση πρότασης προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή».

Υπενθυμίζουμε ότι και στα ΚΕΠΑ διορίστηκε αντίστοιχη «επιστημονική» επιτροπή, λίγο πριν τον ανελέητο σφαγιασμό ποσοστών αναπηρίας και των κατηγοριών παθήσεων, προκειμένου να μειωθούν ή και να κοπούν επιδόματα.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να ντύσει με «επιστημονικό» μανδύα τη συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων για την Ειδική Αγωγή, ώστε αυτές οι υπηρεσίες να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ