ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιταχύνονται εξελίξεις με συνταγές τύπου «σχεδίου Ανάν»

Με τον Ελληνα πρωθυπουργό συναντήθηκε χτες ο Νίκος Αναστασιάδης

ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Γοργές αναμένεται ότι θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς φαίνεται ότι το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που έχει ετοιμαστεί (με την ενεργό εμπλοκή και της Ουάσιγκτον) θα συζητηθεί σε συνάντηση της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς την ερχόμενη βδομάδα, ίσως ακόμα και τη Δευτέρα.

Μάλιστα, δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο κάνουν λόγο ακόμα και για «κείμενο συμφωνίας» που υπάρχει, επιβεβαιώνοντας ότι τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία θα μεγαλώσουν την πίεσή τους στον κυπριακό λαό, ώστε - με τη λογική ότι αν δε βρεθεί λύση θα έρθει η διχοτόμηση - να δεχτεί διχοτομικές λύσεις τύπου «σχεδίου Ανάν». Αυτό αποδεικνύει και το ίδιο το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, όπου γίνεται λόγος για δύο «συνιστώντα κράτη» και ρητά αναφέρεται ότι αυτά «θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Το προσχέδιο υπερασπίστηκε, ακόμα μια φορά χτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που βρέθηκε στην Αθήνα για να ενημερώσει σχετικά την ελληνική κυβέρνηση. Οπως τόνισε, «από τις μέχρι στιγμής διεργασίες, ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα πρέπει να πω διασφαλίζει τις σημαντικές αρχές και βάση για τη λύση».

Τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επέλεξαν να αποπροσανατολίσουν τον κυπριακό λαό, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί εγγύηση για μια δίκαιη λύση του ζητήματος.

Ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για «μια λύση που θα είναι βιώσιμη, διαρκής, λειτουργική, θα διασφαλίζει την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε πως κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων είναι μια λύση που θα διασφαλίζει «την ιδιότητά της (σ.σ. Κύπρου) ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης του Ευρώ και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια». Οχι μόνο προσπέρασε τα δύο «συνιστώντα κράτη» που περιέχει το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, αλλά και ξεκαθάρισε ότι θα σπεύσει (όπως το κόμμα του είχε κάνει και το 2004, στηρίζοντας ολόψυχα το «σχέδιο Ανάν») να συμβάλει στον εκβιασμό του κυπριακού λαού, τονίζοντας πως «πρέπει να αντλήσουμε, βέβαια, και διδάγματα από πρόσφατες - μέχρι και πολύ πρόσφατες - φάσεις της πορείας του Κυπριακού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, φαίνεται να περιορίζεται σε ενστάσεις για διαδικαστικά ζητήματα, αφού σε χτεσινή της δήλωση η συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΕΚΕ) στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος Ρένα Δούρου αναφέρθηκε σε χειρισμούς «αποκλεισμών» και «επιλεκτικών συναντήσεων».

Τα κυπριακά κόμματα

Διαφωνίες με την έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το συγκεκριμένο προσχέδιο έχουν εκφράσει τα κυπριακά κόμματα ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Το ΑΚΕΛ έχει διακηρύξει ως στόχο του μια λύση με πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και αποχώρηση των εποίκων, μια «λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους». Σε αυτήν τη βάση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, έχει δηλώσει ότι «εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθήσει πολιτική που οδηγεί σε λύση βασισμένη σε αρχές, δε θα διστάσουμε να τον στηρίξουμε». Ενώ η χτεσινή «Χαραυγή» ανέφερε: «Αν και το προδιαγραφόμενο κοινό ανακοινωθέν υπολείπεται από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ και τη συμφωνία για την κυριαρχία, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη εάν αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και αν ο κ. Ερογλου συμφωνήσει στο κοινό ανακοινωθέν, διαβεβαίωσε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού».

Κυπριακά δημοσιεύματα σημειώνουν πως στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σύνταγμα του 1960 είναι δικοινοτικό». Για το θέμα των συνιστώντων κρατών, είπε πως υπήρχε και σε έγγραφο που είχε στείλει ο πρώην Κύπριος Πρόεδρος Τασος Παπαδόπουλος στον αξιωματούχο του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ.

Επαφές του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Διεργασίες για το Παλαιστινιακό με καλωσορίσματα στις ΗΠΑ

Με τους υπουργούς Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο και Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο συναντήθηκε διαδοχικά χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Riad Al Malki, επισκεπτόμενος την Αθήνα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «αναγκαίο, όσο ποτέ, η διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ να οδηγήσει, το συντομότερο δυνατόν, σε μία μόνιμη και δίκαιη λύση με εγγυήσεις από τη Διεθνή Κοινότητα (...) Επιζητούμε, μία λύση που θα προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου και μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μίας ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ».

Ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για «δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους - στο πλαίσιο μίας λύσης δυο κρατών - που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων». Χαιρέτισε την ανάμειξη των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινίων, λέγοντας ότι «και η παλαιστινιακή και η ισραηλινή ηγεσία επέδειξαν πολιτικό θάρρος, αποδεχόμενες την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών».

Ο Al Malki εξέφρασε τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους «ως ισότιμο κράτος του Ισραήλ και τμήμα μίας δι-κρατικής λύσης» («two-state solution»). Κι αυτός από την πλευρά του καλωσόρισε τις «τελευταίες προσπάθειες που πραγματικά καταβάλλονται από τον υπουργό Κέρι, για να δούμε μία πιθανή συμφωνία που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση της υπογραφής μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αν αυτό είναι δυνατό». Τέλος, είπε πως η κυβέρνησή του προσδοκά από τη συνάντηση στις 10 Ιούνη στην Αθήνα, μεταξύ των Αράβων και των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, «να συζητηθούν και να προωθηθούν πολλά θετικά μηνύματα και η επίλυση των προβλημάτων».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Με το βλέμμα στις επιχειρηματικές συμφωνίες

Με το βλέμμα στραμμένο στην τοποθέτηση κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία έγινε χτες, στο Σότσι της Ρωσίας, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια (εκπροσωπεί την Ελλάδα στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων) με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping.

Ο Πρόεδρος Παπούλιας είπε από την πλευρά του ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πολύ εγκάρδιες και φιλικές και ιδιαίτερης σημασίας». Συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να προωθείται αυτή η φιλία, γιατί τη θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας. Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα στις σχέσεις των δύο χωρών μας σε όλους τους τομείς. Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά έχει πολύ καλές προοπτικές. Είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Ο Κινέζος ομόλογός του θύμισε ότι το Μάη είχε «μια πολύ καλή συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και καταλήξαμε σε πολλές σημαντικές συμφωνίες». Σημειωτέον, ο Πρόεδρος Παπούλιας αναμενόταν να συναντηθεί αργότερα χτες και με τον εμίρη του Κράτους του Κατάρ σεΐχη Bin Hamad Al-Thani.

Εξάλλου, μιλώντας χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλάδας - Κίνας τόνισε: «Η στενή συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας επεκτείνεται ήδη και σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός. Ο Πειραιάς, με τη βοήθεια και των Κινέζων φίλων μας, ήταν το γρηγορότερα αναπτυσσόμενο λιμάνι του κόσμου το 2013». Δεσμεύτηκε ότι «αυτό το εξάμηνο που η χώρα μας ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα εργασθούμε εντατικά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης της Κίνας με την ΕΕ». Προδίκασε πως «τώρα που η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την τεράστια κρίση των τελευταίων χρόνων (...) πολλές νέες ευκαιρίες,που θα φέρουν τους δύο λαούς και τις δύο οικονομίες μας πιο κοντά, θα αξιοποιηθούν από τους επιχειρηματίες των δύο χωρών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΕ και ΗΠΑ προωθούν σχέδια συνομοσπονδίας και διχοτόμησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις των Αντ. Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι σημερινές κοινές δηλώσεις Α. Σαμαρά και Ν. Αναστασιάδη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενισχύουν τις ανησυχίες που διατύπωσε το ΚΚΕ, με αφορμή και τη δημοσίευση στον Τύπο σχεδίου κοινής ανακοίνωσης, που αναφέρεται σε δύο "συνιστώντα κράτη", στη λογική του "σχεδίου Ανάν".

Οι ισχυρισμοί Σαμαρά και Αναστασιάδη ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι αποπροσανατολιστικοί και επικίνδυνοι, αφού η ΕΕ όχι μόνο δε συνέβαλε στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα με τις παρεμβάσεις της, από κοινού με τις ΗΠΑ, προωθεί σχεδιασμούς στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Το ΚΚΕ δε θα συναινέσει σε λύσεις τύπου "Ανάν", που απέρριψε ο κυπριακός λαός και θα συνεχίσει να στηρίζει την πάλη του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενάντια στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ».

Συνεστίαση ΕΔΥΕΘ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει την ετήσια Συνεστίασή της την Κυριακή 9 Φλεβάρη στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του ΕΠΑΛ Ευόσμου, (τέρμα οδού Σμύρνης, στάση «ΙΕΚ Ευόσμου» των αστικών λεωφορείων 21, 32 και 32Α). Προσκλήσεις υπάρχουν στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ