ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
... να μην «τσιμπήσει» ο λαός

Η Τοπική Διοίκηση, ως μηχανισμός του αστικού του κράτους, το κεφάλαιο υπηρετεί. Αρα, λένε οι αστοί, αφήστε τις επιμέρους διαφορές και ενωθείτε για να υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά μας. Θέλουν να επιβάλουν και στο λαό ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του δεν είναι θέμα πολιτικής που υπηρετεί ταξικά συμφέροντα αλλά προσώπων και να τον χειραγωγήσουν. Επιδρούν μ' αυτή τη λογική στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος (π.χ., μεγάλος συνασπισμός). Ο λαός να μην «τσιμπήσει». Να ενισχύσει το ΚΚΕ οργανώνοντας τη δική του αντιπολίτευση στο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η FIAT...

«Η FIAT, που ελέγχει όλο τον κλάδο της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και, μετά τη συγχώνευση - εξαγορά με την αμερικανική "Chrysler", μεταφέρει τη νομική της έδρα στην Ολλανδία και τη φορολογική στη Βρετανία.Ο Iταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, κάλεσε τους Ιταλούς να υποστηρίξουν τη FIAT και στη νέα της ενσάρκωση! H εταιρεία θα γίνει "ένας παγκόσμιος παίκτης", το ζήτημα της φορολογικής της έδρας "είναι ένα εντελώς δευτερεύον ζήτημα", είπε πρόσφατα ο Λέτα από στις Βρυξέλλες, παρά το ενδεχόμενο το ιταλικό κράτος να απολέσει τεράστια έσοδα. Η εφαρμογή του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού στις χώρες του Νότου στηρίζεται σε δύο εξελίξεις. Η πρώτη αφορά τον πλήρη έλεγχο των κυβερνήσεων Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας από τα οικονομικοπολιτικά διευθυντήρια του Βορρά και ειδικότερα της Γερμανίας και η δεύτερη από την ουσιαστική διάλυση κάθε έννοιας ισοτιμίας και συνδιαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής από τις χώρες που αποτελούν τον ευρωπαϊκό συνεταιρισμό» («Αυγή» 5/2/2014).

Αλήθεια, γιατί διαμαρτύρεται η «Αυγή»; Μήπως δεν ξέρει τις Συνθήκες της ΕΕ, ιδιαίτερα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με τις τέσσερις ελευθερίες που άνοιξε το δρόμο για δράση του κεφαλαίου όπως αυτή της FIAT ή του «Στασινόπουλου», της «Κόκα Κόλα», της ΦΑΓΕ, στην Ελλάδα, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και στηρίζει, στηρίζοντας την ΕΕ και την Ευρωζώνη;

... και το «τυρί στη φάκα»

Τις ξέρει γι' αυτό και παρερμηνεύει τέτοιες εξελίξεις, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η γραμμή της.

Γι' αυτό διαμαρτύρεται ότι δεν υπάρχει ισότητα στην ΕΕ, εξαιτίας του νεοφιλελευθερισμού!! Ομως, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και κάθε καπιταλιστικής ιμπεριαλιστικής ένωσης δεν υπήρξε ποτέ και ούτε πρόκειται να υπάρξει. Ενότητα υπάρχει μόνο στην επίθεση ενάντια στους λαούς. Κάθε κράτος συμμετέχει με βάση την οικονομική και πολιτική του δύναμη και είναι σε ανταγωνισμό με όλα τα άλλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει ότι αν αλλάξει η πολιτική στην ΕΕ τότε η ισοτιμία θα εξασφαλιστεί και θα ωφεληθεί ο λαός. Είναι «τυρί στη φάκα» για τη χειραγώγησή του.

Αλήθεια, τι είδους φορολογικές διευκολύνσεις είναι διατεθειμένη να παράσχει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μη φεύγουν στο εξωτερικό επιχειρήσεις; Γιατί δε μας λένε;

Περί αντικειμενικής ενημέρωσης

Ο αστικός Τύπος έγραψε και προβάλλει τη βοήθεια που δίνει η εκκλησία στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς καθώς και την προσφορά του Β. Μαρινάκη, εφοπλιστή και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, για τα σχολεία του Ληξουρίου. Για το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, άλλα εργατικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ έχουν συγκεντρώσει και συγκεντρώνουν υλική βοήθεια με όλα τα απαραίτητα εφόδια πρώτης ανάγκης, από τρόφιμα και φάρμακα μέχρι κουβέρτες και υλικά για τις ανάγκες των παιδιών, δηλαδή την έκφραση έμπρακτης εργατικής, λαϊκής αλληλεγγύης δεν έγραψαν κουβέντα ούτε στα ψιλά, κοινώς το έθαψαν. Κι ύστερα σου λένε περί αντικειμενικής ενημέρωσης... Αλλος ένας λόγος για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να διαβάζουν και να ενημερώνονται από τον «Ριζοσπάστη» και το πόρταλ «902.gr».

Στις υποδείξεις των αστών...

«Καλό είναι να συνειδητοποιήσουν επιτέλους τα κόμματα ότι εκείνο που τελικά ενδιαφέρει είναι η παρουσία σοβαρών και υπεύθυνων πολιτικών και όχι απλώς αναγνωρίσιμων και αερολογούντων», έγραψε πρόσφατα το «Εθνος» στο κύριο άρθρο. Επίσης η «Καθημερινή» έγραφε: «Στήριξη "Μπουτάρηδων", αυτούς τους ανθρώπους έχουν υποχρέωση να βρουν και να στηρίξουν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι "58" και όσοι άλλοι θέλουν να φέρουν έναν αέρα αλλαγής στη χώρα. Να ξεπεράσουν δηλαδή τα στενά όρια του κομματισμού και να δείξουν επιτέλους ότι σκέπτονται με στοιχειώδη αξιοκρατικά κριτήρια, να στηρίξουν τους απανταχού Μπουτάρηδες και Καμίνηδες». Ενδεικτικά τα παραδείγματα που σύσσωμος ο αστικός Τύπος προβάλλει ως «υπόδειξη» για την ανάδειξη υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων. Την ίδια στρατηγική σε όφελος του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου υπηρετούν αυτά τα κόμματα και οι υποδεικνυόμενοι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1600 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο διά της πυράς τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, γιατί υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

1828 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν.

1904 Ο ιαπωνικός στόλος επιτίθεται στη ρωσική ναυτική βάση του Πορτ Αρθουρ σηματοδοτώντας την έναρξη του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, ο οποίος διήρκεσε έως τις 5 Σεπτέμβρη 1905 με νίκη των Ιαπώνων και επέδρασε καταλυτικά στη ρωσική επανάσταση του 1905 («γενική δοκιμή», κατά τον Β. Ι. Λένιν, της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917).

1916 Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ Βολτέρος της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο Ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

1921 Πεθαίνει ο Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχισμού.

1946 Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946 αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους.

1949 Τμήματα της 6ης Μεραρχίας του ΔΣΕ μπαίνουν στις Σέρρες.

1963 Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Κασέμ. Στην εξουσία έρχεται το κόμμα Μπάαθ.

1969 Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ κυκλοφορεί στην Αθήνα ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους φοιτητές να συμπαρασταθούν στους καθηγητές που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα.

1971 Οι «έξι» της ΕΟΚ αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

1972 Πεθαίνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης.

1975 Αγρότες της Ηλείας αποκλείουν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών και απειλούν να κινηθούν προς την Αθήνα, αν δεν αυξηθούν οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

1980 «Φεύγει» από τη ζωή ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια, που εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν την αντιδικτατορική πάλη κι έγιναν σύμβολα αντίστασης κατά της χούντας.

1981 Είκοσι ένας φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται στη «θύρα 7» του Σταδίου Καραϊσκάκη, κατά την έξοδο των φιλάθλων μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ