ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ανάβει φωτιές» η ρωσική υποκλοπή συνομιλίας Αμερικανών διπλωματών

Η φράση «να πάει να ...η ΕΕ» έφερε σε αμηχανία ΗΠΑ και ΕΕ

Από την προχτεσινή συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με την Αμερικανίδα διπλωμάτη
Από την προχτεσινή συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με την Αμερικανίδα διπλωμάτη
Αλλο ένα δείγμα της κλιμάκωσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Ουκρανία για τη γεωστρατηγική της θέση και τον προσανατολισμό των συμμαχιών της αστικής τάξης είναι και το περιστατικό που κατά πάσα πιθανότητα συνέβη προχθές και από χθες κάνει το γύρο του κόσμου. Πρόκειται για την υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, αρμόδιας για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζέφρι Πίατ, όπου η πρώτη μιλάει απαξιωτικά για την ΕΕ και το ρόλο της στη χώρα με τη φράση «Να πάει να γ... η ΕΕ».

Η υποκλοπή, που αποδίδεται στις ρωσικές υπηρεσίες και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, αναφέρεται σε 4λεπτη συνομιλία των δύο αξιωματούχων που εμφανίστηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Υοu Tube». Συγκεκριμένα, η Β. Νούλαντ (που πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα και την Κύπρο) πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο και τον τελευταίο καιρό έχει εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Μιλώντας στο τηλέφωνο με τον Αμερικανό πρέσβη πραγματεύονται το ζήτημα της καλύτερης στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί για το ρόλο της ΕΕ και του ΟΗΕ. Εκεί η Νούλαντ επικαλείται το όνομα του διπλωμάτη του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι, ο οποίος ορίστηκε πριν από μέρες ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, και λέει χαρακτηριστικά: «Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να βοηθήσει να κολλήσουν τα πράγματα και να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει να κολλήσουν και, ξέρεις, η ΕΕ ας πάει να γ...». Επίσης, μιλώντας για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι ο Αρσένιι Γιάτσενιουκ, επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης Γιούλιας Τιμοσένκο, έχει εμπειρία οικονομικής διαχείρισης, ενώ εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο να εισέλθει σε μια νέα ουκρανική κυβέρνηση ο πρώην πυγμάχος και νυν ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο.

Απαντώντας, ο πρέσβης σημειώνει: «Πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσουν όλα μαζί, γιατί πρέπει να είσαι σίγουρη ότι όταν κάτι θα αρχίσει να ξεκολλά, οι Ρώσοι θα δουλέψουν παρασκηνιακά προσπαθώντας να το τορπιλίσουν».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η φρασεολογία προκάλεσε μεγάλη αμηχανία ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ η υποκλοπή της συνομιλίας, που παραδέχτηκε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εντείνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζένιφερ Πσάκι δεν διέψευσε ότι έγινε η τηλεφωνική αυτή συνομιλία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο μιας «ιδιωτικής διπλωματικής συζήτησης».

Ανέφερε ότι δεν έχει «λεπτομέρειες από ανεξάρτητες πηγές για την προέλευση του βίντεο του YouTube», αλλά επέκρινε τις ρωσικές αρχές ότι προέβαλαν το θέμα αυτό αναρτώντας λεπτομερώς τη συνομιλία στο twitter. «Οι πρακτικές της Ρωσίας έπεσαν πολύ χαμηλά», είπε.

Και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ υποστήριξε πως το γεγονός ότι η συνομιλία αναρτήθηκε στο twitter από τη ρωσική κυβέρνηση είναι ενδεικτικό του ρόλου της Ρωσίας.

Η Πσάκι διευκρίνισε ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας: «Συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους εκπροσώπους της. Η Βικτόρια Νούλαντ ήταν σε στενή επαφή με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Αστον και σε επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους της και βεβαίως ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις».

Από την πλευρά της η ΕΕ δήλωσε ότι δεν σχολιάζει συνομιλίες προϊόν υποκλοπών.

Κατά τα άλλα, στην ίδια την Ουκρανία συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με την αντιπολίτευση να λέει ότι θα φέρει την επόμενη βδομάδα σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ σήμερα επίσης αναμένεται στο Σότσι η συνάντηση του Προέδρου Γιανουκόβιτς με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν.

Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχρατσένκο δήλωσε ότι εθνικιστές και ακροδεξιοί που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και έχουν καταλάβει το κτίριο των Συνδικάτων ετοίμαζαν ακόμα και μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Οπως είπε, η έρευνα από την πρόσφατη έκρηξη σε αυτό το κτίριο δείχνει ότι συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, ενώ σημείωσε ότι ο στόχος τους είναι να βάλουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα κριτική από τις Βρυξέλλες

Παραιτήθηκε κι άλλος βουλευτής του AKP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες αντιδράσεις των Βρυξελλών προκάλεσε το νομοσχέδιο για το διαδίκτυο που τελικά εγκρίθηκε προχτές από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας, παρά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση θα μπορεί χωρίς δικαστική απόφαση να εμποδίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες αν το περιεχόμενό τους θεωρείται «προσβλητικό» ή αν παραβιάζονται «προσωπικά δεδομένα».

Στο μεταξύ, χτες υπέβαλε την παραίτησή του ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος AKP Ιλχάν Ισμπιλέν, κατηγορώντας τον Ερντογάν για τις «αυθάδεις παρατηρήσεις» του προς τον Φετ. Γκιουλέν και καταγγέλλοντας πως το AKP είχε τοποθετήσει συσκευή παρακολούθησης στο σπίτι του.

Η Αγκυρα «εισπράττει» και πάλι κριτική από τις Βρυξέλλες λίγες μέρες μετά τις νέες «επιφυλάξεις» που εξέφρασε για την ένταξή της στην ΕΕ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, επιτρόπου Στέφαν Φιούελ, Πίτερ Στάνο, δήλωσε πως ο νόμος «επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης». Ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επίτροπος της ΕΕ Νιλς Μούιζνιεκς εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις συστάσεις που απηύθυνε στην Τουρκία, όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης, εκφράζοντας τη λύπη του και για τον «αδιαφανή» τρόπο με τον οποίο αυτό εγκρίθηκε. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «βήμα πίσω στο ήδη προβληματικό για την ελευθερία των Μέσων περιβάλλον».

Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν με αφορμή (και) το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντάσσεται στην ενδοαστική αντιπαράθεση, που αναμένεται να κορυφωθεί ενόψει και των τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο στρατηγός Ρέι Ομπιέρνο, επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, βρέθηκε προχτές στην Αγκυρα, όπου, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χούλουσι Ακάρ. Επίσης, επισκέφτηκε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. «Η Τουρκία αποτελεί έναν κρίσιμο εταίρο στην περιοχή», τόνισε σε δήλωσή του.

Νομοσχέδιο για τα Ειδικά Δικαστήρια

Προχτές, κατατέθηκε επίσης στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης των Ειδικών Δικαστηρίων, τα οποία εκδίκασαν τις υποθέσεις των στρατιωτικών που καταδικάστηκαν για συνωμοσία εναντίον του κράτους. Πολλοί θεωρούν τη συγκεκριμένη πρόταση ως ένδειξη ότι ίσως ανοίξει ο δρόμος για την επανεξέταση των υποθέσεων «Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον». Αλλωστε, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, στρατιωτικοί εισαγγελείς ξεκινούν έρευνες για την επανεξέταση των υποθέσεων, επειδή θεωρείται ότι βασικά στοιχεία αλλοιώθηκαν σημαντικά.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδήλωση για τους λιμενεργάτες της Χιλής

Εκδήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στα λιμάνια της Χιλής που πραγματοποίησαν ένα μεγάλο απεργιακό αγώνα οργάνωσαν στον Πειραιά η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το ΠΑΜΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΠΣΟ, Γ. Μαυρίκος, ο αναπληρωτής γγ της ΠΣΟ, Β. Πάντσο, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στα λιμάνια και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

ΣΥΡΙΑ
Στη Γενεύη τη Δευτέρα η κυβερνητική αντιπροσωπεία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη συμμετοχή της συριακής κυβέρνησης στον επόμενο, δεύτερο, γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη Δευτέρα στην Ελβετία, στο πλαίσιο των συνομιλιών «Γενεύη ΙΙ», ανακοίνωσε χτες το πρωί ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ.

Λίγες ώρες μετά, η συριακή κρατική τηλεόραση άρχισε να μεταδίδει εικόνες από την απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων από τις (εδώ και πολλούς μήνες πολιορκούμενες) συνοικίες της κεντρικής πόλης Χομς στο πλαίσιο συμφωνίας για την ασφαλή έξοδο αμάχων και την εκεί αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η απομάκρυνση των αμάχων (ως επί το πλείστον, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι) έγινε υπό την επίβλεψη αξιωματούχων του ΟΗΕ και των τοπικών αρχών. Ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ αλ Μπαράζι, μιλώντας στη συριακή τηλεόραση, σημείωσε ότι η επιχείρηση διανομής βοήθειας στους κατοίκους που θέλουν να παραμείνουν στις συνοικίες αυτές θα ξεκινήσει από σήμερα (Σάββατο).

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως παράλληλα με την ασφαλή έξοδο των αμάχων της Χομς θα γίνει προσπάθεια για την εφαρμογή τριήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Ως γνωστόν, η πολιορκία της παλιάς πόλης Χομς πραγματοποιείται πάνω από ένα χρόνο, με συνέπεια τουλάχιστον 2.500 με 3.000 άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστεί σε ερειπωμένες, εν πολλοίς, περιοχές δίχως τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και βασικές υπηρεσίες Υγείας.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Χομς, κέντρα υποδοχής έχουν δημιουργηθεί για τους ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την παλιά πόλη, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να μεταβούν όπου επιθυμούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ