ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συγκροτήθηκε Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την ανασύνταξη του κινήματος, με καθαρό μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια

Από τη χτεσινή απεργία
Από τη χτεσινή απεργία
Απάντηση στην επίθεση των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού - επισιτισμού στα δικαιώματα των εργαζομένων, βήμα μπροστά για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, την ενίσχυση της προοπτικής για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, αποτέλεσε η προχτεσινή πανελλαδική σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων του κλάδου η οποία κατέληξε στη συγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Στη δουλειά ήρθε πλούσια πείρα από τη δράση των ταξικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα, αλλά και από τη δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη του κινήματος. Κατατέθηκε σημαντική εμπειρία από την προσπάθεια για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων, αναδείχτηκαν οι δυσκολίες και οι αδυναμίες σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά και οι μεγάλες δυνατότητες.

«Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ συνδέεται με το τι κίνημα θέλουμε σήμερα. Κίνημα που θα οργανώνει την πάλη για να μπαίνουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, θα διεκδικεί με βάση τις ανάγκες, θα συγκρούεται με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων των εργοδοτών, θα δίνει προοπτική στην πάλη για το πιο απλό πρόβλημα με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης», υπογράμμισε εισηγητικά ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στόχοι της Γραμματείας

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στα βίαια χτυπήματα που έχει δεχτεί ο κλάδος από κυβέρνηση και εργοδοσία, όπως και συνολικά η εργατική τάξη - αλλά και στα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται να αποτελειώσουν δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης, να μειώσουν όσο μπορούν την τιμή της εργατικής δύναμης. Κατήγγειλε τις τεράστιες ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που, όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, «οι ηγεσίες αυτές με τη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού γίνονται όλο και πιο εχθρικές για τη ζωή των εργαζομένων».

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι στις «σημερινές συνθήκες χρειάζεται να γίνουν γρήγορα βήματα ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο και να επιταχύνουμε το βηματισμό μας για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας. Οι εξελίξεις με την κρίση, τη μονοπώληση του κλάδου, τη γενίκευση του "all inclusive" οδηγούν στο κλείσιμο μονάδων, σε απολύσεις, σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε μειώσεις μισθών, σε κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων». Τόνισε ότι «με συνδυασμένες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα να δώσουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος. Να απαξιωθεί ακόμα περισσότερο ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΠΑΜΕ. Να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, να ισχυροποιηθούν οι δυνάμεις μας παντού».

Αναμέτρηση με την εργοδοσία και τα στηρίγματά της

Το πόσο μεγάλο εμπόδιο είναι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην οργάνωση των εργαζομένων μεταφέρθηκε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στη Ρόδο η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) διαχωρίζει τους εργοδότες σε καλούς και κακούς. Η δράση τους εξαντλείται στις επισκέψεις στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τον εισαγγελέα. Αποφεύγουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» τις μαζικές διαδικασίες στο σωματείο, αρνούνται προτάσεις των ταξικών δυνάμεων για γενικές συνελεύσεις. Αρνούνται ακόμη να δεχτούν αιτήσεις για νέα μέλη, λέγοντας ότι πρέπει να φέρουν βεβαίωση από τον εργοδότη τους για να εγγραφούν στο σωματείο τους!

Στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 23 Αυγούστου, μέρα πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο, το σωματείο (ΠΑΣΚΕ) κάλεσε σε απεργιακή συγκέντρωση το απόγευμα και μετά το τέλος της βάρδιας!

Συνδικαλιστής από την Αχαΐα αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει με την ίδρυση του νέου κλαδικού συνδικάτου στον Επισιτισμό - Τουρισμό, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην περιοχή υπάρχουν 6 σωματεία-«σφραγίδες». Για παράδειγμα, το σωματείο των μαγείρων κάνει συνέλευση με 7 άτομα. Το σωματείο σερβιτόρων είναι «φάντασμα», κανείς δεν το γνωρίζει. Το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων επίσης, αλλά σε ένα βράδυ η κάλπη γεμίζει ψήφους. Το νεοσύστατο συνδικάτο και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται σε αυτό δίνουν τη μάχη με σοβαρές αδυναμίες, αλλά μετρούν επιτυχίες. Για παράδειγμα, στην απεργία στην 1η του Δεκέμβρη μετά από επίμονη δουλειά οι εργαζόμενοι στα «Everest» (αλυσίδα καταστημάτων γρήγορου φαγητού) μπήκαν μπροστά και έκλεισαν το κατάστημα. «Ενα κατάστημα - όπως είπε χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής - που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι δεν ήξεραν πώς κατεβαίνουν τα ρολά».

Στη Ρόδο η δουλειά των ταξικών δυνάμεων μετράει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στο ξενοδοχείο «Sheraton», της πολυεθνικής «Starwood» οργανώθηκε κινητοποίηση για απόλυση εργαζόμενου που αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους και σχεδόν κανείς δεν μπήκε για δουλειά. Η απόλυση ανακλήθηκε. Στο «Mira Mare» η δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα μετουσιώθηκε σε συγκρότηση σωματείου, κλπ.

Συνδικαλίστρια από την Κέρκυρα αναφέρθηκε στην αγωνιστική ακατάπαυστη δράση του σωματείου που συσπειρώνει εργαζόμενους και μετρά αποτελέσματα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σημείωσε, έχουν πέσει πάνω σε αυτή την προσπάθεια. Οπως είπε, «ξημεροβραδιαζόμαστε κυριολεκτικά έξω από τα ξενοδοχεία, στο σχόλασμα της βάρδιας, όταν πιάνουν δουλειά οι εργαζόμενοι». Το σωματείο έχει κατακτήσει το σεβασμό, σημείωσε, συσπειρώνει εργαζόμενους, αλλά δεν έχει ακόμα καταφέρει το κύριο και χρειάζεται δουλειά «να μην αναθέτουν οι εργαζόμενοι τους αγώνες τους στους συνδικαλιστές».

Εμπειρία από τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της οργάνωσης των εργαζομένων ήρθε από την Ηλεία, την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και αλλού.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η αναξιοπιστία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτηριστικό δείγμα της αναξιοπιστίας και της σύμπλευσης που διέπει τη δράση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποί του στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που έγινε στην Κομοτηνή. Εκεί, οι εκλεγμένοι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ήταν συνδιαμορφωτές της εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ μαζί με τα στελέχη που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ, με την οποία η τοπική διοίκηση, ως μηχανισμός του κράτους, έχει συγκεκριμένο ρόλο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η συμβολή στην «προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», δηλαδή ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργατών. Βεβαίως, στο Συνέδριο, κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση ψηφίσματος. Δηλαδή ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνεί με την εισήγηση που επιβάλλει αντιλαϊκή πολιτική και διαφωνεί και καταθέτει δικό του ψήφισμα, με το οποίο ζητά «κοινή δράση με τους εργαζόμενους και την ΠΟΕ ΟΤΑ... για την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Από τη μία δηλαδή συναινεί στο να πρωταγωνιστεί η τοπική διοίκηση στην υλοποίηση της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό και από την άλλη λέει ότι ζητά την αλλαγή της. Και συμφωνεί με τη στρατηγική του κεφαλαίου και εμφανίζεται να είναι ενάντιά του. Για την καταγραφή της αλήθειας, να σημειώσουμε ότι οι μόνοι σύνεδροι που ψήφισαν κατά της εισήγησης και του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ ήταν οι σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δηλαδή οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ. Κατέθεσαν ξεχωριστό ψήφισμα με το οποίο αντιπαραθέτουν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης τον εργατικό - λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στη λαϊκή εξουσία και ταυτόχρονα διεκδικούν επείγοντα μέτρα που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες.

***

Στο ψήφισμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζεται ακόμα καλύτερα, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες για τη στάση του, ότι η καπιταλιστική κρίση είναι αποτέλεσμα ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, «μετά την επιβολή από την τρόικα του μνημονίου και εγχώριων οικονομικών ελίτ», όπως τονίζει. Οτι η μοναδική ελπίδα είναι οι ενωτικοί και κοινωνικοί αγώνες για «την ανατροπή του "Καλλικράτη" και την αντικατάστασή του από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγκαθιδρύσει μια δημοκρατική αποτελεσματική αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους». Αφήνει στο απυρόβλητο την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και διαφωνεί στο ποιο θεσμικό πλαίσιο θα είναι αυτό που θα την υπηρετεί. Αναπαράγει δηλαδή την προπαγάνδα του συστήματος ότι μπορεί δήθεν η τοπική διοίκηση στο πλαίσιο του καπιταλισμού να ασκεί έργο υπέρ των εργαζομένων. Οταν η τοπική διοίκηση, δηλαδή οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι όργανα του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και εφαρμόζουν την πολιτική του. Οταν η ελληνική και διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι καμία διοικητική δομή ή αναδιάρθρωσή της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης.

***

Συμφωνεί επίσης, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με το ρόλο που αποφάσισε το συνέδριο ότι πρέπει να αναλάβει η τοπική διοίκηση. «Η τοπική διοίκηση να είναι αναπτυξιακή διέξοδος και ανάχωμα στην ανεργία», σημειώνεται στο ψήφισμά του. Καταδεικνύεται έτσι η παραδοχή της ασκούμενης πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας η ανάπτυξη αφορά τα κέρδη του κεφαλαίου, με τους εργαζόμενους να χρεοκοπούν. Στηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τη λογική που υιοθέτησε στο συνέδριό της η ΚΕΔΕ, να αποτελέσει η «Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας» και ανάχωμα στην ανεργία. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συναινεί στο ρόλο που αναλαμβάνουν οι δήμοι, να λειτουργούν δηλαδή ως κρατικοί φορείς προώθησης ενός περιορισμένου πακέτου κοινωνικών υπηρεσιών για τα εξαθλιωμένα στρώματα, ώστε να λειτουργήσουν ως απορροφητήρας των λαϊκών αντιδράσεων και εγγυητές της κοινωνικής συνοχής. Και ζητά προγράμματα για «μισθωτούς δούλους» που θα γίνουν τάχα ανάχωμα στην ανεργία, ενώ με την επιδίωξή του να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, φαίνεται πως φοβάται την ταξική πάλη, ωθεί το λαό σε υποταγή στα συμφέροντα των καπιταλιστών και παραίτηση των εργαζομένων από τα δικαιώματά τους. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής με κοινωνικές δράσεις διαχρονικές και απότοκες της οικονομικής κρίσης».


Χ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ