Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10295

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ
Από τη σκοπιά της επαναστατικής στρατηγικής

Η αστική τάξη γνωρίζει καλά ότι η νίκη της αντεπανάστασης δε σήμανε τον επίλογο μιας ουτοπίας - όπως αρέσκεται να λέει -, αλλά τον πρόλογο νέων νικηφόρων αγώνων της εργατικής τάξης. Η επίθεση στο σοσιαλισμό δεν είναι τίποτα άλλο από προσπάθεια προάσπισης του καπιταλισμού που σαπίζει. Οσο περισσότεροι άνθρωποι προσεγγίζουν και πάλι την κομμουνιστική κοσμοθεωρία και τη βλέπουν ως τη μοναδική λύση για τις ανοιχτές πληγές της ανθρωπότητας, τόσο οι αστοί θα υποστηρίζουν ότι η αποδοχή του επιστημονικού σοσιαλισμού θα σημάνει μόνο δεινά...

Η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά εκμεταλλευόμενα στρώματα οφείλουν να ακολουθήσουν την προσταγή του Ενγκελς για μια επιστημονική αποτίμηση του σοσιαλισμού, απομακρυσμένη από τις επιδράσεις της αστικής κριτικής. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο του Λένιν, που πίστευε ότι ένα ιστορικό παράδειγμα - όσο σεβαστό και αν είναι - όταν δεν υποβάλλεται σε μια κριτική, καταντά να κρύβει «τα καθήκοντα του μέλλοντος». Μόνο μια κριτική αυτού του τύπου επιμένει στην αναφορά των αδυναμιών, των ελλείψεων, ακόμα και των λαθών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όχι για να ισχυροποιήσει τη διαιώνιση της ταξικής εκμετάλλευσης, αλλά για να φανερώσει μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική.


ΣΕΛ.  11   -   14

ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Ετος Δαρβίνου το 2009

Ο Κάρολος Δαρβίνος
Ο Κάρολος Δαρβίνος
Ο Δαρβίνος έσπασε τα δεσμά που έβαζε η θεοκρατική αντίληψη στη βιολογία, την ένταξε στο πλαίσιο του φυσικού κόσμου που αποτελείται αποκλειστικά από ύλη σε κίνηση, διέπεται από νόμους και τον οποίο η ανθρώπινη αντίληψη μπορεί να κατανοήσει χωρίς να καταφύγει στις υπηρεσίες του υπερφυσικού.



ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΤΖΙΑΣ
Πολύπλευρος δημιουργός

Υπήρξε πνεύμα ανήσυχο, με ήθος και σεμνότητα, που σπάνια συναντάμε. Ζωγράφος με κοινωνικό προβληματισμό, κατέγραψε στην πολύχρονη εικαστική του πορεία τις όψεις της σύγχρονης κοινωνίας με τις τραγικές αντιθέσεις της. Στάθηκε, σ' όλη του τη ζωή, στο πλάι του λαϊκού κινήματος.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΜΟΡΦΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Φακέλωμα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Το κύριο πάντα είναι ποιος κατέχει τις νέες τεχνολογίες, σε ποια κατεύθυνση και σε όφελος ποιου αυτές αξιοποιούνται. Και στην περίπτωση των μορφών κοινωνικής δικτύωσης, τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς καπιταλιστικοί οργανισμοί και οι μυστικές τους υπηρεσίες είναι οι πραγματικοί «ελεύθεροι χρήστες», καθώς είναι σε θέση να κατέχουν το μέσον.


ΣΕΛ.  24
85 ΧΡΟΝΙΑ «ΜΟΣΦΙΛΜ»
Δεν είναι καιροί... για «κεράκια»

Τα 85 χρόνια του - χωρίς να έχει γυρίσει ούτε μία ταινία τους τελευταίους δύο μήνες - συμπλήρωσε το Γενάρη το ιστορικό και ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του κόσμου.


ΣΕΛ.  3
ΘΕΑΤΡΟ
Σιωπή και πάλι για τις επιχορηγήσεις

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η ίδια ανησυχία για τις επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου. Το ΥΠΠΟ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις επιχορηγήσεις της τρέχουσας θεατρικής περιόδου, ενώ δεν έχει καταβληθεί στους επιχορηγούμενους θιάσους η τελευταία δόση της περσινής θεατρικής περιόδου.


ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ