ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προπαγανδιστικό πυροτέχνημα οι αλλαγές στη φορολογία

Η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, προσπάθησε χτες να στείλει στα σπίτια τους τους αγρότες που αγωνίζονται στα μπλόκα για να επιβιώσουν. Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ο υπουργός κλιμάκωσε τον εμπαιγμό που ξεκίνησε την Πέμπτη η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας αλλαγές στα φορολογικά των αγροτών, που όμως δεν αλλάζουν την ουσία της φοροεπιδρομής σε βάρος τους.

Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία κατατέθηκε δυο φορές και απευθυνόταν στον πρωθυπουργό, η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε «προπαγανδιστικό πυροτέχνημα» τις προχτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες αθροίζονται στους «πολύ μεγάλους εκβιασμούς που ασκούνται από παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα μπλόκα, για να διαλυθούν και να αποχωρήσουν οι αγρότες». «Δεν θα χρειάζονταν οι εκβιασμοί, αν οι εξαγγελίες σας κάλυπταν -εν πάση περιπτώσει- κι ένα μέρος των πραγματικών αναγκών της αγροτιάς», είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Σε άλλο σημείο είπε ότι «τα αιτήματα που έχουν τα μπλόκα, δεν είναι μόνο το φορολογικό» και ότι «η αγροτιά προβάλλει ουσιαστικά αιτήματα που έχουν σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής», αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα που έχουν σχέση με το κόστος της Ενέργειας, των ζωοτροφών, των λιπασμάτων κ.ά. «Η αγροτιά -συνέχισε- έχει πρόβλημα και διάθεσης των προϊόντων», το οποίο «οξύνεται με τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Καταλήγοντας, είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς απορρίπτουμε τα μέτρα τα οποία προτείνετε και επιμένουμε στο πακέτο που προβάλλεται από τα μπλόκα. Δεν καταθέτουμε αυτήν τη στιγμή τη συνολική πρόταση του ΚΚΕ. Για να τελειώσω, όμως, και τα απλά αμυντικά αιτήματα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από τα αμυντικά αιτήματα που έβαζε μπροστά η αγροτιά πριν από πέντε, δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Δεν είμαστε έστω είκοσι χρόνια πριν, όπου ένα μέτρο οποιασδήποτε κυβέρνησης, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, μπορούσε να βελτιώσει ή να συγκρατήσει το βιοτικό επίπεδο. Εδώ, ένα μεγάλο μέρος της αγροτιάς είναι στον πάτο. Και κάποιοι που δεν είναι σήμερα στον πάτο, θα είναι τα επόμενα χρόνια».

Συνηθισμένη η πρακτική της κυβέρνησης

Από τη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή
Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ, ο Θανάσης Τσαυτάρης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το γεγονός ότι ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών στις κινητοποιήσεις τους αφαιρέθηκαν από τη λίστα των αιτημάτων και περιορίστηκαν περισσότερο στο θέμα της τήρησης των στοιχείων εσόδων - εξόδων, είναι αποτέλεσμα του ότι πολλά από αυτά τα αιτήματα αντιμετωπίστηκαν».

Παραβλέποντας σκόπιμα το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ η διάταξη για φορολόγηση όλων των αγροτών με 13% από το πρώτο ευρώ, ο υπουργός επικέντρωσε στο «βιβλίο» εσόδων - εξόδων και στις αλλαγές που έκανε στο όριο που καθιστά υποχρεωτική την τήρησή του. Οπως είπε, «οι αγρότες ζητούσαν 20.000 και το Υπουργείο Οικονομικών είχε προκρίνει το 10.000. Βρέθηκε μια λύση στο ενδιάμεσο»!

Σε άλλο σημείο, ισχυρίστηκε ότι «εγώ σέβομαι τους αγώνες των αγροτών, όπως και των εργαζομένων και πιστεύω ότι κανένας αγώνας δεν πάει τζάμπα», όταν σε όλη τη χώρα οργιάζουν τα «αγροτοδικεία» και ενώ εκκρεμεί το αίτημα του ΚΚΕ να σταματήσουν με νομοθετική ρύθμιση. Τέλος, ανέφερε ότι τάχα «ρυθμίστηκαν τα κόκκινα δάνεια» των αγροτών «που είχαν μείνει στην παλαιά ΑΤΕ» και για το κόστος παραγωγής ισχυρίστηκε ότι «προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε (...) Θα κάνουμε και άλλα, ό,τι μπορούμε. Λειτουργούμε στο επίπεδο του εφικτού».

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: «Η πρακτική της κυβέρνησης είναι η συνήθης, αυτή που ζούμε εδώ και είκοσι χρόνια. Κάνετε επιλογή ενός αιτήματος και -αν θέλετε- του πιο ανώδυνου, όπως είναι η τήρηση του βιβλίου εσόδων - εξόδων, αν θα είναι κάθε μήνα, αν θα είναι στο τέλος της χρονιάς κ.λπ. Κάνετε την επιλογή ενός - δύο αιτημάτων για να απωθήσετε, για να αρνηθείτε τα πιο ουσιαστικά αιτήματα που έχουν σχέση με την επιβίωση της αγροτιάς, με τη βελτίωση του εισοδήματός τους, με την αντιμετώπιση αναγκών που έχουν πολλαπλασιαστεί σήμερα και ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης.

Είπατε ότι ρυθμίζετε τα χρέη. Κοιτάξτε να δείτε, αυτό δεν είναι καινούργιο. Ηταν ένα ζήτημα που ξεκίνησε με τη λεγόμενη "εξυγίανση" του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας. Τους κεφαλαιοποιημένους τόκους, όμως, τους αφήσατε. Το 50% της αγροτιάς δεν ασφαλίζεται, δεν έχει να πληρώσει ασφάλιστρα. Είναι δυνατόν να πληρώσει τα ρυθμισμένα χρέη; Στο βάθος, εφόσον δεν μπορέσει να τα πληρώσει, θα του πάρουν το χωράφι».

Συγκεντρώνεται η παραγωγή σε λιγότερα χέρια

Καταλήγοντας στη δευτερολογία της, η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε: «Και τέλος, παρακολουθούμε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σήμερα έχει κερδίσει έδαφος η ιδέα για επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή. Για δείτε τώρα τα μέτρα που παίρνετε ποιους ευνοούν και τι συγκέντρωση έχει γίνει. Εχει γίνει η συγκέντρωση στο χώρο της κτηνοτροφίας. Παραδείγματος χάρη, χτυπάτε ορισμένα καρτέλ που λέτε στη γαλακτοβιομηχανία, αλλά ενισχύετε άλλο καρτέλ. Και δεν λέω ότι το ενισχύετε με την έννοια της φιλίας ή της μίζας ή της διαπλοκής λόγω διαφθοράς. Αυτή είναι η τάση σήμερα, να γίνεται συγκέντρωση σε λιγότερα χέρια.

Αρα, τέτοια μέτρα θα πάρετε για όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας, αλλά αυτά συνδυάζονται κυριολεκτικά με το ξεκλήρισμα ενός μεγάλου μέρους της αγροτιάς και όχι με την επιβίωσή του. Και οι ομάδες παραγωγών ή ένα μεγάλο μέρος της αγροτιάς βρίσκεται κάτω από την πίεση των εμποροβιομηχάνων. Ο,τι κι αν έχουν, ντομάτες, πορτοκάλια, καρπούζια, τους τα παίρνουν σε μια τιμή που δεν τους συμφέρει να κάνουν παραγωγή. Αυτό δεν είναι πρόβλημα; Να σας πω ότι δεν θα σταματήσει η παραγωγή στην Ελλάδα. Θα συνεχιστεί, αλλά από λίγους. Οι άλλοι τι θα γίνουν;

Εδώ η ανεργία θα αυξηθεί. Να μην σας πω ότι αυξήσατε τα όρια συνταξιοδότησης. Κάποιοι ήταν έτοιμοι να βγουν στη σύνταξη στα 65, γιατί οι αγροτικές δουλειές είναι αρκετά σκληρές, παρά το ότι έχει γίνει μια εκμηχάνιση, αλλά είναι και οι καιρικές συνθήκες. Σταμάτησαν την παραγωγή, γιατί δεν τους συνέφερε και τώρα τους παρατείνετε ακόμα δύο χρόνια. Νομίζετε ότι μπορούν να πληρώνουν;

Με αυτήν την έννοια, να σας πω ότι εδώ θα μετρηθεί και κάτι άλλο, το πόσο μπορεί ένα σημαντικό μέρος της αγροτιάς να γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας και επιλεκτικών μέτρων με την παραπλάνηση ότι με αυτά τα μέτρα βελτιώνεται η θέση τους και αύριο θα δουν κάτι καλύτερο. Τέλειωσε εκείνη η εποχή που με δύο μικροβελτιώσεις κλείνατε τα στόματα και σταματούσε η δυσαρέσκεια της αγροτιάς. Τώρα είναι πολύ πιο έμπειρη η αγροτιά.

Επιπλέον, πρέπει να σταματήσουν οι εκβιασμοί στα μπλόκα. Ξέρετε τι γίνεται στα μπλόκα; Εκβιάζονται οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αυτοί που εν πάση περιπτώσει υπάρχουν, έχουν μείνει ή ήταν, δεν μας ενδιαφέρει, γιατί δεν παίρνουμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Μπορεί να μην στείλατε τα ΜΑΤ ακόμα, τα στείλατε κιόλας, σε δυο-τρία μέρη χτύπησαν, μπορεί να μην έγινε το ξεφούσκωμα στα λάστιχα, αλλά αυτό είναι το χειρότερο. Είναι φοβεροί αυτοί οι εκβιασμοί και από χτες και προχτές έχουν ενδυναμώσει».


Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Κομισιόν για τους αγρότες

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή της στον επίτροπο Γεωργίας, Dacian Ciolos, απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Στην επιστολή, που υπογράφεται από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργο Τούσσα και Μπάμπη Αγγουράκη, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο αγώνας των αγροτών αφορά ολόκληρο το λαό, γιατί συνδέεται με το κρίσιμο ζήτημα της διατροφικής επάρκειας της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η ΚΑΠ της ΕΕ 2014-2020, όπως και οι προηγούμενες εκδοχές της ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη συγκέντρωση της γης στις μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στη μεταποίηση και διακίνηση των τροφίμων.

Το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, η αδυναμία κάλυψης των λαϊκών διατροφικών αναγκών θα μεγαλώνουν όσο η παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος. Κάθε χρόνο περίπου 20.000 μικροκληρούχοι και μικροκαλλιεργητές της χώρας μας πετιούνται από το αγροτικό επάγγελμα. Με οποιοδήποτε μείγμα αστικής διαχείρισης, από οποιαδήποτε κυβέρνηση που υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς θα επιδεινώνεται, τα λαϊκά προβλήματα θα οξύνονται.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των αγροτών, απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Πώς τοποθετείται η Επιτροπή απέναντι στα αιτήματα που προβάλλουν με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ