ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα των αγροτών

Θερμή υποδοχή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο μπλόκο της Νίκαιας

Ο Δ. Κουτσούμπας μιλάει στους αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας
Ο Δ. Κουτσούμπας μιλάει στους αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας
Το μπλόκο της Νίκαιας επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, έχοντας προηγούμενα επισκεφτεί και το μπλόκο του Αερινού στο Βόλο, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος.

Τον υποδέχτηκε αντιπροσωπεία των αγροτών, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του αγώνα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οπως είπε, αυτές δεν απευθύνονται τόσο στους αγρότες που ζουν το πρόβλημα, όσο κυρίως στους άλλους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για να καλλιεργηθεί η εικόνα ότι δήθεν η κυβέρνηση ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών.

Επισήμανε τη σημασία της αλληλεγγύης που δέχονται οι αγρότες από εργαζόμενους, αλλά και επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους, από τους ανέργους, τονίζοντας την ανάγκη όλοι μαζί να συντονίσουν τον αγώνα τους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Πρόσθεσε πως θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες κάποιων να υποσκάψουν την ενότητα των αγροτών, που προσπαθούν να τους διαχωρίσουν σε «κόκκινους», «πράσινους» και «μπλε», καθώς, όπως είπε, τους ενώνουν τα ίδια προβλήματα και διεκδικούν αιτήματα κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αυτονόητη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς. Σημείωσε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας με τη συμπαράταξη όλου του λαού, αφού, όπως τόνισε, είναι αγώνας που αφορά όλο το λαό.

Καμιά υποχώρηση!

«Η λαϊκή συμμαχία θα πρέπει να ενώσει όλη την αγροτιά κι όλα τα καταπιεσμένα τμήματα του λαού μας, με μια κατεύθυνση που θα βάζει στο στόχο αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για το χάλι που έχουμε φτάσει σήμερα. Κι αυτοί είναι γνωστοί, είναι μονοπωλιακοί όμιλοι, βιομήχανοι, εφοπλιστές, είναι η ΕΕ με την ΚΑΠ», τόνισε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε την ανάγκη να μην υποχωρήσουν οι αγρότες σε πιέσεις, είτε κυβερνητικές, είτε υπουργών, είτε περιφερειαρχών, είτε άλλων μηχανισμών που θα προσπαθήσουν «να μην προχωρήσει αυτός ο αγώνας και να μην πετύχει κάποια ζητήματα, κυρίως απ' την άποψη της μαζικοποίησης και το άνοιγμα του δρόμου, γιατί αύριο έρχονται χειρότερα, δεν τελειώσαμε εδώ. Αρα θα πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι, έχουμε μπροστά μας αγώνες, έχουμε πολύ μαλλί να ξάνουμε ακόμα». Αλλωστε, όπως υπογράμμισε, έχει μεγάλη σημασία η άσκηση πίεσης «και σ' αυτή τη φάση, αλλά και αργότερα, γιατί ο αγώνας δεν σταματάει σε μια κινητοποίηση».

Καταλήγοντας, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Εμείς θα παλέψουμε και μέσα στη Βουλή και με παρεμβάσεις στα υπουργεία, όσο μπορούμε ως Κόμμα και να πιέσουμε και την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όσο περνάει φυσικά απ' το χέρι μας και με όση δύναμη μας έχει δώσει ο λαός. Γιατί κι αυτό είναι ένα ζήτημα. Αλλο να έχεις μια δύναμη μεγάλη κι άλλο να έχεις μια μικρότερη, όπως έχουμε σήμερα. Γι' αυτό, και όχι για μικροκομματικούς λόγους, λέμε ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ, ότι χρειάζεται να ενισχυθεί, αν κι εσείς πιστεύετε ότι ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον αγώνα και της αγροτιάς, να υπερασπιστεί την παραγωγή, να αναπτύξει όλα αυτά τα αιτήματα και να δώσει λύσεις».

Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής

Τέλος, με αφορμή την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων γύρω απ' το μπλόκο, τόνισε: «Δεν χρειάζονται αυτές οι δυνάμεις καταστολής που είναι εδώ, δεν υπερασπίζονται το λαό, δεν υπερασπίζονται τον Ελληνα αγρότη άμα πάνε και χτυπάνε ή άμα ασκούν διώξεις ή άμα σέρνουν τους αγρότες, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους στα δικαστήρια. Πρέπει και να καταγγελθούν και θα πρέπει και η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει και τα συναρμόδια υπουργεία ότι θα πρέπει να αποσύρουν αυτές τις δυνάμεις.

Ο αγώνας είναι δίκαιος και πρέπει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφάλειας, στις αστυνομικές δυνάμεις να μη δέχονται να σηκώνουν χέρι είτε ρίχνοντας χημικά, είτε βάζοντας χειροπέδες στον αγωνιζόμενο αγρότη. Να πουν "όχι, μέχρι εδώ, φτάνει", γιατί κι αυτοί έχουν προβλήματα εδώ που τα λέμε. Είναι παιδιά του λαού και οι ίδιοι. Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε ποινικοποίηση, ενάντια σε οποιοδήποτε μέτρο καταστολής, σε οποιαδήποτε επίθεση».

Χρειάζεται άλλη εξουσία και κοινωνική οργάνωση της παραγωγής

Από τις συζητήσεις που είχε ο Δ. Κουτσούμπας στα καταλύματα των αγροτών, που έχουν στηθεί κατά μήκος της Εθνικής Οδού, στη Νίκαια

Με μεζέδες και ένα ποτήρι κρασί υποδέχτηκαν οι αγρότες τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Με μεζέδες και ένα ποτήρι κρασί υποδέχτηκαν οι αγρότες τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Μετά την ομιλία του στους συγκεντρωμένους αγρότες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αγροτοσυνδικαλιστές και αγρότες μπήκαν στο κατάλυμα ενός απ' τα χωριά που μετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας.

Εγινε συζήτηση για ζητήματα που τους απασχολούν, όπως οι νέες ανακοινώσεις - κοροϊδία της κυβέρνησης για το φορολογικό, η εκτροπή του Αχελώου, που έχει «παγώσει», τα προβλήματα των μελισσοπαραγωγών, καθώς και για ζητήματα που σχετίζονται με την πρόταση του ΚΚΕ για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.

Σε ό,τι αφορά την εκτροπή του Αχελώου, τονίστηκε από πλευράς των αγροτών ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην απόφαση με την οποία μπλόκαρε το έργο, επικαλείται την ΚΑΠ, ότι δε θέλει παραγωγή, άρα, όπως ανέφεραν «δε θέλει και χωράφια με νερό».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με επιστημονικούς φορείς που ασχολούνται με σχετικά ζητήματα και οι οποίοι του προσκόμισαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το έργο αυτό, αν γίνει, δε θα ωφελήσει μόνο το θεσσαλικό κάμπο, αλλά θα δημιουργήσει υδροηλεκτρική ενέργεια, θα τροφοδοτήσει με πόσιμο νερό περιοχές που το έχουν ανάγκη, θα αρδεύσει αγροτική γη κ.λπ.

Επεσήμανε τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων που παλεύουν να μη γίνει το έργο, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποκαλύπτουν το ρόλο που παίζουν διάφοροι σε μηχανισμούς της ΕΕ και αλλού, προκειμένου να μπλοκάρουν και να ματαιώσουν το έργο οριστικά.

Με εκπροσώπους των αγροτών, στη διάρκεια της περιοδείας στο μπλόκο
Με εκπροσώπους των αγροτών, στη διάρκεια της περιοδείας στο μπλόκο
«Είναι εγκληματική ευθύνη το να μην προχωράει και να πάει από αναβολή σε αναβολή αυτό το έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, γιατί θα έλυνε πραγματικά προβλήματα και στην αγροτική παραγωγή, και στην ύδρευση, και στο περιβάλλον. Θα ήταν προστασία και στο ζήτημα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, θα απέδιδε πολλή και φτηνή Ενέργεια για την περιοχή εδώ και για όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για το τεράστιο πρόβλημα της απώλειας μελισσιών από ανεξήγητους μέχρι στιγμής λόγους, αλλά και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να εξετάσουν την αιτία που προκαλεί το θάνατό τους. Αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή τροφών για τα μελίσσια, που ενδέχεται να σχετίζεται με τις απώλειες και ζήτησε τη βοήθεια του ΚΚΕ, ώστε να αναδειχτεί το πρόβλημα και να δοθούν λύσεις. Μαζί έθεσε και το πρόβλημα της χαμηλής τιμής του προϊόντος, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού οι παραγωγοί το διαθέτουν για 3 ευρώ και στο ράφι πουλιέται 13.

Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού επανέλαβε ότι στον αγώνα οι αγρότες δεν χωρίζονται ανάλογα με το τι ψηφίζουν, αναφέρθηκε στην πρόταση του Κόμματος για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Το μικρό κλήρο, τον έχουν προγράψει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να συγκεντρώσουν τη γη στα χέρια όλο και λιγότερων, που θα εκμεταλλεύονται εργάτες γης, τους οποίους θα απασχολούν με μεροκάματα πείνας. Αυτήν την πολιτική την ακολουθούν εσκεμμένα, εκεί οδηγεί η νέα ΚΑΠ (...) Εδώ, τώρα χρειαζόταν μια λαϊκή διακυβέρνηση, όπου ο λαός θα ήταν στην εξουσία. Να φτιάξεις μαζί με τον κοινωνικοποιημένο τομέα, τις μεγάλες επιχειρήσεις στον ορυκτό πλούτο, τη βιομηχανία κ.λπ., και τον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό, όχι σαν αυτούς που υπήρχαν (...) αλλά σε νέες εντελώς βάσεις.

Χρειάζεται μια άλλη, νέα, κοινωνική οργάνωση της παραγωγής, όπου θα μπορείς μετά να σχεδιάζεις, να λύνεις και το πρόβλημα της ανεργίας, να βρίσκεις δουλειές, να μην έχουν ανισομετρία στην ανάπτυξη οι διάφορες περιοχές της χώρας και να μπορείς να παράγεις, να λύσεις το διατροφικό πρόβλημα για το λαό και να κάνεις και εξαγωγές ισότιμες και επωφελείς με άλλες χώρες. Γιατί υπάρχουν χώρες που δεν έχουν τα προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε εδώ στην Ελλάδα, όπως κι εμείς δεν έχουμε άλλα, βιομηχανικά κ.λπ. Θα μπορούσες να κάνεις ανταλλαγές σε ισότιμη βάση και να ζει καλά και ο αγρότης, και ο εργάτης, και ο νέος, και η γυναίκα στο χωριό και με ελεύθερο χρόνο με Παιδεία, Υγεία δημόσια και δωρεάν (...)

Αυτό το σύστημα, έτσι όπως είναι, δεν μπορείς με μικροβελτιώσεις να το κάνεις ανθρώπινο. Θέλει να το αλλάξεις εκ βάθρων. Γι' αυτό λέμε για ριζικές αλλαγές, δε γίνεται αλλιώς. Μας λέτε ότι λέμε δύσκολα. Γιατί, τώρα εύκολα ζούμε; Μα θα είμαστε μόνοι, λένε. Μήπως τώρα δεν είναι μόνος ο λαός; Μόνος θα είσαι; Αυτό που λέμε εμείς να γίνει στην Ελλάδα, πρέπει να το κάνει κι ο γαλλικός, κι ο ιταλικός, κι ο ισπανικός λαός, κι όλος ο κόσμος. Αν αυτοί στη χώρα τους κάνουν το ίδιο, να πώς μπορεί να υπάρξουν τέτοιες εξουσίες λαϊκές, που μπορούν να συνεργαστούν και να λύσουν προβλήματα.

Αλλά γι' αυτό πρέπει να αποφασίσουμε να βάλουμε λίγο περισσότερο πλάτη. Με εξουσιοδοτήσεις δε γίνεται, αν δεν έχει ο λαός τον έλεγχο. Κι από εκεί να ξεκινάει αυτό που λέμε δημοκρατία, απ' τη συνέλευση, στο μπλόκο, να εδώ, απ' το κάθε χωριό, απ' το κάθε εργοστάσιο, σχολείο (...)». Αμέσως μετά, ο Δ. Κουτσούμπας περπάτησε κατά μήκος του δρόμου όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ και επισκέφθηκε τα καταλύματα, όπου είχε εγκάρδιες συνομιλίες με τους αγρότες.

Τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Στην Ηλεία, στον κόμβο της Μαραθιάς, την Κυριακή οι αγρότες θα βάλουν καζάνια με φαγητό μαζί με τις οικογένειές τους, καλώντας το λαό της περιοχής να συμμετάσχει. Αποκλεισμένο από χτες το πρωί παραμένει το υποκατάστημα της πρώην ΑΤΕ, στην Πύλο, ενώ συνολικά στη Μεσσηνία, έχουν στηθεί μπλόκα σε τέσσερα σημεία (Σουληνάρι, Πύλος, Γαργαλιάνους, Πεταλίδι). Μπλόκα υπάρχουν επίσης στα Φανάρια της Κάτω Αχαγιάς και στον ποταμό Σεληνούντα, όπου ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου καλεί σε συγκέντρωση την Κυριακή.

Στην Τρίπολη, οι αγρότες έχουν παραταχθεί στα Βούρβουρα. Στην Αργολίδα, μπλόκο έχει στηθεί στο Ανυφί, όπου την Κυριακή θα γίνει συγκέντρωση αλληλεγγύης. Παρατεταγμένα παραμένουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη Μακρακώμη και στο Δομοκό, στη θέση Δρούγος και στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού Βοιωτίας.

Στην Κοζάνη, χτες οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στη γέφυρα των Σερβίων. Στην Πέλλα, παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στους κόμβους Μελισσίου, Γυψοχωρίου, Μαυροβουνίου και στη διασταύρωση Πλευρώματος της ΕΟ Σκύδρας - Νάουσας. Στην περιοχή της Εδεσσας, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στον κόμβο Μεσημεριού. Στην Ημαθία, παραμένουν τα μπλόκα της Κουλούρας και στον Κοπανό της Νάουσας.

Στο Κιλκίς, οι αγρότες έβγαλαν τρακτέρ στην πρώην Νομαρχία. Στις Σέρρες, στα χωριά Μητρούσι, Νέος Σκοπός και Νέα Ζίχνη. Στη Χαλκιδική, στα Μουδανιά. Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες της Επανωμής σχεδιάζουν κάθοδο στα πράσινα φανάρια. Στην Πιερία, οι αγρότες σήμερα θα βγάλουν τρακτέρ στην είσοδο της Κατερίνης, ενώ παραμένουν τα τρακτέρ στη Βροντού. Στη Ροδόπη, ενισχύεται το μπλόκο στην Καλλίστη. Στην Καβάλα, μπλόκο στήθηκε στη Χρυσούπολη.

Στον Εβρο, χτες στήθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο της Κορνοφωλιάς και ενισχύθηκε με νέα τρακτέρ το μπλόκο στο ύψος του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Τρακτέρ βγήκαν και στις Φέρρες. Αντιπροσωπεία του μπλόκου θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τις σχολές Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας και θα ενημερώσει καθηγητές και φοιτητές για τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων. Την Τρίτη 11/2, οργανώνεται συγκέντρωση στην εφορία Ορεστιάδας.

Στα Χανιά το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια ενισχύεται και χτες έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης. Στο Ηράκλειο, αγρότες απέκλεισαν συμβολικά την εφορία.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στο μπλόκο της Ερμίτσας, έγινε χτες συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου. Στην Ηπειρο, μπλόκο υπάρχει στην περιοχή Φανάρι (Καναλάκι) Πρέβεζας. Την Κυριακή θα γίνει συγκέντρωση αλληλεγγύης. Στη Λέσβο, τέλος, η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει παν-λεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11/2, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματα επιβίωσης

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το μπλόκο της Νίκαιας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε απ' το μπλόκο της Νίκαιας την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο μπλόκο της Νίκαιας, για να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αμέριστη αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγωνιζόμενους αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, πρέπει να συνεχιστεί. Υποστηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών, έτσι όπως τα κατέληξε η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, θα πρέπει αυτά τα αιτήματα να γίνουν πράξη.

Θεωρούμε ότι εδώ, μέσα σ' αυτούς τους αγώνες, θα πρέπει να οικοδομείται η μεγάλη λαϊκή συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος. Μια συμμαχία που δεν θα χωρίζει τους ανθρώπους, τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους ανάλογα με το τι δουλειά κάνουν ή σε ποιον κλάδο ανήκουν, ούτε με το ποιες ήταν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις μέχρι χτες, αλλά θα πρέπει να τους ενώνει σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ενάντια σ' αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία, ενάντια στην ΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια ξεκλήριζε την αγροτιά ή έκανε τέτοιες προσπάθειες με τα μέτρα που έπαιρνε, αλλά για μια ακόμη φορά με την ΚΑΠ 2014-2020 θέλει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Θα ήθελα επίσης να πω το εξής: Μοιάζει περισσότερο με κοροϊδία, με στάχτη στα μάτια του λαού, οι χτεσινές προτάσεις της κυβέρνησης για τα λογιστικά βιβλία, που δήθεν από 10.000 ευρώ εισόδημα θα πάει στις 15.000 για τους αγρότες, ώστε να μην τα κρατάνε όσοι έχουν μέχρι αυτό το ποσό. Υποστηρίζουμε και έχουν δίκιο οι Ελληνες αγρότες όταν ζητάνε 40.000 ευρώ να είναι το όριο, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί.

Οπως επίσης δεν θεωρούμε ότι έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα η πρόταση ότι δήθεν δεν θα κρατάνε λογιστικά βιβλία, αλλά μια μεγάλη μερίδα -η πλειοψηφία των αγροτών- θα πρέπει να δίνει συγκεντρωμένα τα παραστατικά μια φορά το χρόνο. Αυτό σημαίνει στην ουσία πάλι ύπαρξη λογιστικών βιβλίων, αποδείξεων, διότι θα αναγκάζονται να έχουν λογιστές, φοροτεχνικούς, θα πληρώνουν δηλαδή γι' αυτό.

Υποστηρίζουμε το αίτημα που λέει ότι πρέπει να καταργηθεί ο φόρος στην ελληνική αγροτιά που, απ' το πρώτο ευρώ που εισπράττει ο Ελληνας αγρότης, θα πρέπει επιτόπου να πληρώνει 13% φόρο. Θα πρέπει να καταργηθεί και εδώ θα πρέπει να υπάρξει όριο για οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον 20.000 ευρώ και προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Μέχρι εκεί πρέπει να είναι αφορολόγητο εντελώς.

Ταυτόχρονα, αιτήματα όπως να μη γίνει καμιά κατάσχεση, να μην υπάρχει καμία δίωξη αγρότη που δεν έχει να πληρώσει, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σε κατοικία ή σε χωράφι, τουλάχιστον μέχρι του ποσού αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Να υπάρξει εδώ και τώρα "κούρεμα" δανείων 30%, για δάνεια που επίσης φτάνουν μέχρι τις 300.000 ευρώ. Θα πρέπει να υπάρξει αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το κάνουν για τους εφοπλιστές για παράδειγμα, και για τους Ελληνες αγρότες.

Θα πρέπει να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να εξασφαλίζουν και το κόστος παραγωγής, αλλά και να του δίνουν ένα εισόδημα, όχι αξιοπρεπές - σήμερα λέμε ένα εισόδημα επιβίωσης, γιατί δυστυχώς εκεί έχουμε φτάσει. Κι απ' αυτή την άποψη καλούμε κι απ' αυτή τη συγκέντρωση σε συμπαράταξη και αλληλεγγύη όλους τους εργαζόμενους, εργατικά σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανέργων, γυναικών, νέων, επαγγελματοβιοτεχνών σ' αυτό τον αγώνα. Να είναι αλληλέγγυοι με τον αγώνα που δίνει η μικρή, η μεσαία, η φτωχή αγροτιά σήμερα στην πατρίδα μας για την επιβίωσή της».

Επίθεση των ΜΑΤ έξω από την Αλεξανδρούπολη

Με ΜΑΤ και χημικά χτύπησε η κυβέρνηση τους αγρότες του Νότιου Εβρου, που χθες το πρωί ξεκίνησαν από το μπλόκο των Φερρών με τα αγροτικά τους μηχανήματα, για να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Εβρου στην Αλεξανδρούπολη και να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη. Η κατασταλτική επίθεση έγινε στην είσοδο της πόλης, στη γέφυρα του Μαΐστρου. Μετά την επίθεση, οι αγρότες ανασυντάχθηκαν και κατάφεραν να περάσουν το μπλόκο των ΜΑΤ. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν πάλι με τα αγροτικά τους μηχανήματα και επέστρεψαν στις Φέρρες, όπου θα σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Την καταστολή καταδίκασαν οι αγρότες από τα μπλόκα της Ορεστιάδας και της Κορνοφωλιάς. Συγκέντρωση καταδίκης του αυταρχισμού και αλληλεγγύης στους αγρότες οργανώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Η Τομεακή Οργάνωση Εβρου του ΚΚΕ καταγγέλλει το βίαιο χτύπημα των αγροτών από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και καλεί σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης.

Κοροϊδία τα κυβερνητικά μέτρα, συνεχίζουμε!

Σε ανακοίνωση για τις προχτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτών, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει: «Η κυβέρνηση αντί να μας απαντήσει και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης μας κοροϊδεύει και μας περιπαίζει. Οι δήθεν βελτιωτικές προτάσεις της δεν ικανοποιούν στο ελάχιστο τα αιτήματα μείωσης του αγροτικού ρεύματος και χαρατσιού, αφορολόγητου πετρελαίου και συνολικά μείωση του κόστους παραγωγής, που συλλογικά αποφασίσαμε και θέσαμε στην κυβέρνηση. Καλούμε τα μπλόκα σε όλη τη χώρα να δυναμώσουν τον αγώνα με περισσότερο πείσμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσής μας, για να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε τα χωράφια μας».

Σύσκεψη σήμερα, συλλαλητήριο αύριο

Λαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα για την επιβίωση που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά, πραγματοποιείται αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο μπλόκο του κόμβου της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω απ' τη Λάρισα. Στο συλλαλητήριο καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα, με αναχώρηση από την πλατεία Καραϊσκάκη, στις 8 π.μ. Πούλμαν από το ίδιο σημείο και την ίδια ώρα δρομολογεί και η ΟΓΕ. Σήμερα το μεσημέρι, στο πνευματικό κέντρο του χωριού Νίκαια της Λάρισας, θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων για να συζητήσει και να πάρει μέτρα σχετικά με την παραπέρα οργάνωση και πορεία της πάλης. Για την ερχόμενη βδομάδα, η Συντονιστική Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα και τα πολιτικά κόμματα για να θέσει ξανά τα ζωτικά και δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ